| Porez na kapitalnu dobit | |
|
+147Miros Lav Momir marjanovicgane gogloee Danijel.stanisavljevic.11 Dragan555 s.nikolić Dragivoje Floxed Cucla boban75 FatCat MMcorp Vesa hund Dejv7 mirjana mirjana Big Brle grimbugot Ars Vivendi xaraga bonum.mm Jaca Jegulja Cicija toma.bader Alonisos sasanikolic Mondo philips1 cukicezar pepermint Zak10 MightyZ Bobo011 milosmiljkovic Folio Roman Abramovich vladica goxi Trade Now Zile arsen123 Ceras MYSTIC021 Tenerife toci1980 Big Mile zekapeka Nenadnenad67 yerba mate Tomislav Aria Al Kapone C R A Z Y Luka1 Delboj MHE kila(H)WATacina Von Misha boxxi xxx27 trind zveki spainica Dragan11 Ultrex Bond Matans Frenky Nena7 Skorpion Mivanovic Mister No Bjekam23 Drag65 Smile Voiceoflaw Fmember Marioss Limited011 Pripravnik 011 Boranija Zmark Popaj Steve McQueen Taliano Boby Mistery 011 Ilija Zalad LUMTDZOS Nauzika Dragot Nikolaj3 Sahbaz Aleks Mary Fast Kibicer Dejansss Bookmaker Rogy Brmbocla Light Aritmeticar Prokuplje Djuka JelenaS Banaćanin EHHO Bombica Poštar Dr. Milica1 HUACHUMA pepsiman Skrab0fix MarkoJTD Ivan2211 sirGagy Kupi akcije NEBOJSAe KRUSKA prevarant Kobe Bryant iki Friz Paštrović Maca Sofke GogaAna Zorg Greta Teletrader Posmatrač Dusan Sneki odisej Pendula011 Pijacar Grlja selena BojanNS Milos86 tigrovic genijeurazvoju 151 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
C R A Z Y VIP
Broj poruka : 538 Points : 1953 Datum upisa : 19.03.2010
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 1/27/2016, 20:48 | |
| Procedura je vrlo jednostavna. SLUČAJ 1. Sada prijavljuješ i kapitalni gubitak i kapitalni dobitak, gubitak se desio pre dobitka Pošto se sad samooporezujemo, pojedinačno izračunaš gubitak/dobitak za svaku transakciju u prethodnom poreskom periodu. Onda ih u zbirnoj poreskoj prijavi poređaš po datumu ostvarivanja i pošto je u tvom slučaju gubitak ispred dobitka samo oduzmeš jedno od drugog i na dnu upišeš razliku. Ukoliko je razlika pozitivna uplatiš porez po stopi od 15% na tu razliku i sa uplatnicom, zbirnom prijavom, pojedinačnim obračunima i kopijama kupovnih/prodajnih potvrda odeš u poresku i prijaviš porez koji si obračunao i uplatio. Ukoliko je razlika negativna znači da si i dalje u gubitku i tu novu razliku možeš da preneseš u sledeći obračunski period. I sve to uradiš do 31.1.2016. SLUČAJ 2. Kapitalni gubitak si već prijavio pre 6 ili više meseci, sada prijavljuješ samo dobitak U pojedinačnim kalkulacijama izračunaš dobitke svih kupo-prodajnih transakcija u prethodnom 6-mesečnom periodu. Na zbirnoj poreskoj prijavi sabereš i izračunaš ukupni kapitalni dobitak. Potom se pozoveš na gubitak koji si ostvario u prethodnoj prijavi (navedeš broj prijave i datum i koliki je gubitak prijavljen). Onda oduzmeš ta dva i napišeš koja je razlika. I opet ako je razlika pozitivna plaćaš porez, ako je negativna utvrđuješ kapitalni gubitak koji prenosiš u naredni period. NAPOMENA ZA TEBEAko do sada nisi radio samooporezivanje obavezno idi u poresku da ti objasne kako i šta da uradiš. _________________ Jedna društvena zajednica postaće velika onog trenutka kada stari ljudi počnu da sade mladice drveća u čijem hladu nikada neće sedeti. (Grčka poslovica)
| |
|
| |
Fmember VIP
Broj poruka : 1630 Points : 5176 Datum upisa : 01.11.2010
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 1/27/2016, 22:04 | |
| @Crazy
Hvala na ispravci. ono sto sam ja napisao je po starom zakonu iz 2012, a prosle godine je to promenjeno i uvedeno samo-oporezivanje.
Nenade izvini na dezinformaciji. _________________ Bolje je živeti na nogama nego na umreti na kolenima
| |
|
| |
zekapeka Still learning
Broj poruka : 93 Points : 340 Datum upisa : 10.10.2014
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 1/27/2016, 22:49 | |
| - C R A Z Y ::
- Procedura je vrlo jednostavna.
SLUČAJ 1. Sada prijavljuješ i kapitalni gubitak i kapitalni dobitak, gubitak se desio pre dobitka
Pošto se sad samooporezujemo, pojedinačno izračunaš gubitak/dobitak za svaku transakciju u prethodnom poreskom periodu. Onda ih u zbirnoj poreskoj prijavi poređaš po datumu ostvarivanja i pošto je u tvom slučaju gubitak ispred dobitka samo oduzmeš jedno od drugog i na dnu upišeš razliku. Ukoliko je razlika pozitivna uplatiš porez po stopi od 15% na tu razliku i sa uplatnicom, zbirnom prijavom, pojedinačnim obračunima i kopijama kupovnih/prodajnih potvrda odeš u poresku i prijaviš porez koji si obračunao i uplatio. Ukoliko je razlika negativna znači da si i dalje u gubitku i tu novu razliku možeš da preneseš u sledeći obračunski period. I sve to uradiš do 31.1.2016.
SLUČAJ 2. Kapitalni gubitak si već prijavio pre 6 ili više meseci, sada prijavljuješ samo dobitak
U pojedinačnim kalkulacijama izračunaš dobitke svih kupo-prodajnih transakcija u prethodnom 6-mesečnom periodu. Na zbirnoj poreskoj prijavi sabereš i izračunaš ukupni kapitalni dobitak. Potom se pozoveš na gubitak koji si ostvario u prethodnoj prijavi (navedeš broj prijave i datum i koliki je gubitak prijavljen). Onda oduzmeš ta dva i napišeš koja je razlika. I opet ako je razlika pozitivna plaćaš porez, ako je negativna utvrđuješ kapitalni gubitak koji prenosiš u naredni period.
NAPOMENA ZA TEBE Ako do sada nisi radio samooporezivanje obavezno idi u poresku da ti objasne kako i šta da uradiš.
Klega, meni su pre 10-tak dana u poreskoj potvrdili je ukinuto samo-oporezivanje i da samo predam zahtev a oni ce mi dostaviti obracun... _________________ Born stupid? Try Again | |
|
| |
C R A Z Y VIP
Broj poruka : 538 Points : 1953 Datum upisa : 19.03.2010
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 1/28/2016, 12:08 | |
| - zekapeka ::
Klega, meni su pre 10-tak dana u poreskoj potvrdili je ukinuto samo-oporezivanje i da samo predam zahtev a oni ce mi dostaviti obracun... Hvala kolega, ja sam planirao danas da podnesem prijavu i kad sam jutros pozvao poresku da proverim potvrdili su mi da je ukinuto samooporezivanje. Nisam ni znao da se sistem promenio. _________________ Jedna društvena zajednica postaće velika onog trenutka kada stari ljudi počnu da sade mladice drveća u čijem hladu nikada neće sedeti. (Grčka poslovica)
| |
|
| |
trind Still learning
Broj poruka : 119 Points : 568 Datum upisa : 01.09.2013
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 1/28/2016, 12:54 | |
| Samooporezivanje je ukinuto za transakcije obavljene posle 1.1.2016. | |
|
| |
Big Mile VIP
Broj poruka : 1658 Points : 6510 Datum upisa : 19.02.2011
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 1/28/2016, 18:44 | |
| - trind ::
- Samooporezivanje je ukinuto za transakcije obavljene posle 1.1.2016.
Tacno, ali su rokovi podnošenja poreske prijave ostali isti, na svakih 6 meseci, odnosno do 31.07. i 31.01. za prošlu god. | |
|
| |
toci1980 Just looking
Broj poruka : 4 Points : 40 Datum upisa : 19.02.2016
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 2/19/2016, 22:20 | |
| Negde sam ovde "ulovio" info da se sada ne placa Kapitalna dobit na akcije koje su u vlasnistvu preko 10 godina. Ne mogu ovu informaciju da pronadjem ni u jednom nasem Zakonu. Moze li mala pomoc oko ovoga i da li je ovo tacno? | |
|
| |
Boranija Old member
Broj poruka : 2213 Points : 6106 Datum upisa : 25.07.2010
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 2/20/2016, 04:52 | |
| Ako do sada nisi prijavio nikakav porez na HOV nemoj ni da prijavljuješ jer oni nemaju nikakvu evidenciju...
Prodaj ako imaš šta s dobitkom i ne prijavljuj ništa... _________________ Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
| |
|
| |
toci1980 Just looking
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 2/20/2016, 12:10 | |
| Mislis da nemaju? A sta ako im Brokerska kuca posalje evidenciju od transakcije??? Kako si siguran da sada nisu povezani sa CR HOV ili necim slicnim? | |
|
| |
Big Mile VIP
Broj poruka : 1658 Points : 6510 Datum upisa : 19.02.2011
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 2/20/2016, 12:26 | |
| U zakonu piše da je berza obavezna da obaveštava republicku poresku upravu, e sada dali ova to prosledjuje po opštinama gde prodavac akcija ima prebivalište to je pitanje. Moj por. inspektor tvrdi da oni imaju te podatke a ja baš nisam u to uveren. | |
|
| |
toci1980 Just looking
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 2/20/2016, 13:07 | |
| Ok. A sta je sa ovim da za akcije koje su u vlasnistvu preko 10 god. Ne treba da se plati kapitalna dobit. Stavise, meni je to rekla gospodja iz Poreske, ali to nigde nisam uspeo da pronadjem u najnovijem Zakonu o porezu na dohodak gradjana?! | |
|
| |
Tenerife VIP
Broj poruka : 739 Points : 2460 Datum upisa : 02.10.2013
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 2/20/2016, 13:35 | |
| Odeš na zvaničan sajt poreske uprave i izabereš Fizička lica, zatim zakoni, imaš prvi u listi Zakon o porezu na dohodak građana:
http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/fizicka-lica/pregled-propisa/zakoni.html
pogledaj član 72a:
Kapitalnim dobitkom, odnosno gubitkom u smislu ovog zakona ne smatra se razlika nastala prenosom prava, udela ili hartija od vrednosti, kada:
1) su stečeni nasleđem u prvom naslednom redu;
2) se prenos vrši između bračnih drugova i krvnih srodnika u pravoj liniji;
3) se prenos vrši između razvedenih bračnih drugova, a u neposrednoj je vezi sa razvodom braka;
4) se vrši prenos dužničkih hartija od vrednosti čiji je izdavalac Republika, autonomna pokrajina, jedinica lokalne samouprave ili Narodna banka Srbije;
5) je obveznik izvršio prenos prava, udela ili hartija od vrednosti koje je pre prenosa imao u svom vlasništvu neprekidno najmanje deset godina.
Pravo na poresko izuzimanje kod prodaje prava, odnosno udela iz stava 1. tačka 5) ovog člana, u slučaju kada je tokom perioda vlasništva dolazilo do promene procenta prava, odnosno učešća u kapitalu, obveznik može da ostvari u odnosu na procentualni deo prava, odnosno deo udela po osnovu koga je neprekidno najmanje deset godina imao pravo učešća u kapitalu u procentu koji je jednak procentu koji je inicijalno stečen najmanje deset godina pre prodaje udela.
Pravo na poresko izuzimanje kod prodaje prava, odnosno udela iz stava 1. tačka 5) ovog člana, u slučaju kada je tokom perioda vlasništva dolazilo do promene nominalne vrednosti prava, odnosno uloga, može se ostvariti u odnosu na deo prava, odnosno udela koji odgovara iznosu, odnosno logu koji je uplaćen najmanje deset godina pre prodaje prava, odnosno udela. _________________ Folk je narod, turbo je sistem ubrizgavanja goriva pod pritiskom u cilindar motora sa unutrašnjim sagorevanjem
Turbo folk je gorenje naroda, svako pospešivanje tog sagorevanja je turbo folk, razbuktavanje najnižih strasti kod homo sapiensa
Glasački listić koji omogućuje svakoj budali da ga ispravno popuni je turbo folk
| |
|
| |
toci1980 Just looking
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 2/20/2016, 13:46 | |
| Hvala Tenerife, ja sam stalno radio Search u ovom dokumentu na 1992, pa zato ga nisam pronasao... Hvala veliko! | |
|
| |
BojanNS VIP
Broj poruka : 589 Localisation : Novi Sad Points : 691 Datum upisa : 21.05.2007
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 3/9/2016, 19:34 | |
| Ajmo pomoc. Imam oko 300jura kapitalnog gubitka. Sta mogu sa njim da uradim i kako da ga iskoristim. Pretpostavka je da ne trgujem vise akcijama! | |
|
| |
Ars Vivendi VIP
Broj poruka : 2817 Points : 8028 Datum upisa : 21.01.2009
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 3/10/2016, 09:23 | |
| Pa ako više ne trguješ, mislim da možeš da se slikaš sa tom potvrdom, recimo za Facebook ili da napraviš selfi i okačiš ga na tviter... _________________ Prazan listić nije stav! Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
| |
|
| |
MYSTIC021 Our family
Broj poruka : 210 Points : 745 Datum upisa : 29.06.2010
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 7/15/2016, 07:34 | |
| Zdravo svima posle dugo vremena Želeo bih da sa vama podelim situaciju koja mi se desila, a koja po mom mišljenu značajno narušava poverenje u domaće tržište kapitala... Naime, sredinom 2014. prodao sam veću količinu akcija NIISa koje sam sticao u periodu 2010-2012. Prilikom podnošenja poreske prijave priložio sam potvrde o realizaciju prodajnih naloga (bez potvrda o ranijim realizacijama naloga kupovine) i zahtevao sam da mi se porez na kapitalnu dobit obračuna shodno članu 74. stav 5. Zakona o porezu na dohodak građana koji glasi: „Kod hartija od vrednosti koje je obveznik stekao kupovinom, a kojima se trguje na regulisanom tržištu kapitala u skladu sa zakonom kojim se uređuje tržište kapitala (u daljem tekstu: hartije od vrednosti kojima se trguje na tržištu kapitala), nabavnom cenom iz stava 1. ovog člana smatra se cena koju obveznik dokumentuje kao stvarno plaćenu, odnosno, ako to ne učini, najniža zabeležena cena po kojoj se trgovalo u periodu od godinu dana od dana koji prethodi prodaji hartije od vrednosti“ odnosno relevantnom mišljenju Ministarstva finansija br. 430-07-246/2006-04 od 30.08.2006. godine, koje je objavljeno u Biltenu – Službena objašnjenja i stručna mišljenja za primenu finansijskih propisa broj 9/2006, a gde je zauzet jasan stav da ukoliko obveznik ne dokumentuje stvarno plaćenu nabavnu cenu hartija od vrednosti, za svrhu utvrđivanja kapitalnog dobitka nabavnom cenom smatraće se najniža zabeležena cena po kojoj se trgovalo u periodu od godinu dana koji prethodi prodaji hartija od vrednosti. Međutim, postupajući organ je od CRHoV-a svojevoljno zahtevao informaciju o tome po kojim cenama sam sticao pomenute akcije, a kako bi mi prema njihovim rečima obračunali porez u varijanti koja je nepovoljnija po mene kao poreskog obveznika (što su i učinili). Dve godine sam prolazio kroz pravi pakao znajući da mi poreski organ nanosi tešku povredu materijalnog prava (pisanje Žalbe, ponovljen proces pred prvostepenim poreskim organom i obavljanje procesa kancelarijske kontrole, slanje dopisa Komisiji za HoV, ponavljanje Žalbe, Ponovno zahtevanje odgovora po Žalbi obzirom da je višestruko probijen zakonski rok za odgovor po istoj, itd.), da mi juče stiglo konačno rešenje gde se MOJA ŽALBA ODBIJA i to bez ikakvih odgovora na pitanja koja sam postavio, a uz konstataciju da se pomenuta odredba može primeniti samo u situaciji kada poreski organ nije u mogućnosti da sazna po kojoj ceni je stečena akcija na regulisanom/berzanskom tržištu (ovde mi npr. nisu dali odgovor na pitanje koja je to teoretski moguća situacija pri kojoj CRHoV ne poseduje evidenciju po kojoj su akcije stečene na Beogradskoj berzi). Sve u svemu ostavljen mi je rok od 30 dana da pokrenem Upravni spor, pa me zanima da li se neko susretao sa istim problemom, da li vam je nekada porez obračunat shodno [size=16]članu 74. stav 5. i kakvo je vaše mišljenje povodom svega iznetog?[/size] Iskren da budem totalno sam razočaran obzirom da kao lice koja ima višegodišnji staž u finansijskoj instituciji, položena sva tri nivoa ispita u CFA Programu, brokersku licencu KzHoV, itd.) nisam u stanju da se izborim sa poreskom upravom i dobijem pravnu zaštitu KzHoV koja mi je kao odgovor na dopis navela da KzHoV nema ovlašćenja u pomenutoj situaciji, kao i da je uputno da se upoznam sa odredbama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji (iako je shodno članu 262. Zakona o tržistu kapitala Komisija moze pokrenuti spor i voditi pred sudom postupak protiv bilo kog lica radi zaštite interesa investitora koji ulažu u finansijske instrumente i drugih lica za koja utvrdite da im je povredjeno odredjeno pravo ili na pravu zasnovan interes, a u vezi sa poslovima sa finansijskim instrumentima). | |
|
| |
Ceras VIP
Broj poruka : 485 Localisation : Bg Points : 1499 Datum upisa : 29.03.2011
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 7/15/2016, 17:34 | |
| Ja imam drugi problem. Skoro se promeni opštinska vlast i sada poreska uprava vise ne priznaje proviziju berze i brokera. Ako sam kupio za 1000din plus provizija 10din, a prodao za 1001 minus provizija 10din. Oni računaju dobit od 1din, a ne gubitak (1001-10)-(1000 +10)=991-1010=-19.Zalba na svako rešenje 400din.Preko 30 rešenja sa sitnim iznosima. | |
|
| |
arsen123 Still learning
Broj poruka : 35 Points : 155 Datum upisa : 29.04.2016
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 8/5/2016, 01:29 | |
| Izgleda da sam zakasnio sa prijavom za ovu polovinu godine, do sad nikada to nisam radio jer sam relativno nov na berzi, nije neki veliki iznos mozda profit od 10k, jel moze neki savet sta mi je ciniti. | |
|
| |
Zile VIP
Broj poruka : 331 Points : 1320 Datum upisa : 29.02.2012
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 8/5/2016, 08:17 | |
| Pripremis: - Fotokopije potvrda o izvrsenoj prodaji akcija (u prethodnom polugodistu) i potvrda o kupovini istih tih akcija - potvrde si dobio od brokera - Obrazac za prijavu poreza PPG-3
Odes sa tim papirima u poresko odeljenje u svojoj opstini Oni bi trebalo da preuzmu prijavu, po potrebi objasne sta ti jos treba. Platis porez tek kad dobijes od njih resenje. | |
|
| |
arsen123 Still learning
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 8/5/2016, 11:12 | |
| A mislim ovo vezano za kašnjenje, hoću li tu imati nekih problema. Hvala | |
|
| |
Zile VIP
Broj poruka : 331 Points : 1320 Datum upisa : 29.02.2012
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 8/5/2016, 11:36 | |
| Ne znam kakve probleme bi mogao da imas. Sumnjam da ce ti ista reci. Opusteno. | |
|
| |
Al Kapone VIP
Broj poruka : 1154 Points : 2806 Datum upisa : 06.12.2011
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 8/5/2016, 11:54 | |
| Porez se ove godine opet placa po "starom" - MESEC DANA NAKON PRODAJE AKCIJA, pa bi bilo dobro da ih pitas u vezi toga.
Sto se tice kasnjenja - ne mogu da ti prave nikakve probleme, mogu samo da ti naplate kamatu, ali ta kamata za par dana kasnjenja moze da bude par dinara (bukvalno). | |
|
| |
arsen123 Still learning
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 8/5/2016, 12:01 | |
| Znaci ukinuto je da se 2 puta godisnje placa porez, sad mora posle svake transakcije da se to radi? Da li mora i gubitak da se prikazuje tamo ili je to do mene, da li je zelim umanjenje poreza za to? | |
|
| |
Al Kapone VIP
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 8/5/2016, 12:29 | |
| Da, ove godine je ukinuto oporezivanjke dvaput godisnje.
Prikazujes i gubitak, jer mozes da ga "prebijas" dobitkom (u roku od godinu dana od nastanka gubitka). | |
|
| |
Trade Now VIP
Broj poruka : 404 Points : 1837 Datum upisa : 13.04.2014
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 8/5/2016, 13:03 | |
| - Al Kapone ::
- Da, ove godine je ukinuto oporezivanjke dvaput godisnje.
Prikazujes i gubitak, jer mozes da ga "prebijas" dobitkom (u roku od godinu dana od nastanka gubitka). Meni je rečeno u roku od 5 godina s tim da je ukinuto staro pravilo i sada može da se koristi za prebijanje i nezapočeti gubitak u istoj godini sa budućim dobitkom, a pošto se iskoristi prethodni gubitak. | |
|
| |
Al Kapone VIP
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 8/5/2016, 14:02 | |
| Znam da je ranije bilo - u roku od godinu dana.
Moguce da je sada, kao sto kazes, 5 godina.
U svakom slucaju dobro je raspitati se, posto ocigledno menjaju stvari svaki cas. | |
|
| |
Aria VIP
Broj poruka : 109 Points : 399 Datum upisa : 07.09.2010
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 8/5/2016, 14:02 | |
| - Zile ::
- Pripremis:
- Fotokopije potvrda o izvrsenoj prodaji akcija (u prethodnom polugodistu) i potvrda o kupovini istih tih akcija - potvrde si dobio od brokera - Obrazac za prijavu poreza PPG-3
Odes sa tim papirima u poresko odeljenje u svojoj opstini Oni bi trebalo da preuzmu prijavu, po potrebi objasne sta ti jos treba. Platis porez tek kad dobijes od njih resenje. Ovo je tačno. Ukinuto je samo "samooporezivanje" a ostalo je da se poreska prijava podnosi u roku od 30 dana od isteka svakog kalendarskog polugodišta u kojem je izvršen prenos hartija od vrednosti. Dakle, poresku prijavu si trebao da podneseš od 01.07.2016-30.07.2016. god. za prethodno polugodište. Podnosi se na obrascu PPDG-3. Kad popuniš obrazac, fotokopiraš ga i sa dokazima predaš original a tražiš da ti overe prijem sa datumom na tvom fotokopiranom primerku obrasca (da imaš dokaz da si na vreme predao prijavu). Porez se plaća po Rešenju Poreske uprave u roku od 15 dana od dana prijema rešenja. Manji je problem mogućnost da se plati kamata od 14% godišnje zbog kašnjenja u plaćanju poreza a mnogo je veći problem mogućnost novčane kazne kao i kazne zatvora zbog poreske utaje. Novčanom kaznom od 5.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice, koje nije preduzetnik ako:6) Poreskoj upravi ne podnese, ili ne podnese u zakonskom ili dodatnom roku poresku prijavu, ili ako je podnese nepotpisanu, ili u prijavu unese netačne podatke, a ne ispravi ih u propisanom roku, ili je podnese bez potrebne dokumentacije i dokaza od značaja za utvrđivanje poreza (član 25. tačka 2), član 38. st. 2. i 3, član 40. stav 1. i član 41);Poreski obveznik - pravno lice ili preduzetnik koji ne podnese poresku prijavu, ne obračuna i ne plati porez, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u visini od 30% do 100% iznosa dugovanog poreza utvrđenog u postupku poreske kontrole, a ne manje od 500.000 dinara za pravno lice, odnosno 100.000 dinara za preduzetnika.(1) Ko u nameri da potpuno ili delimično izbegne plaćanje poreza, doprinosa ili drugih propisanih dažbina, daje lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, o predmetima ili drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza ili ko u istoj nameri, u slučaju obavezne prijave, ne prijavi zakonito stečeni prihod, odnosno predmete ili druge činjenice koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza ili ko u istoj nameri na drugi način prikriva podatke koji se odnose na utvrđivanje navedenih obaveza, a iznos obaveze čije se plaćanje izbegava prelazi stopedeset hiljada dinara, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.(2) Ako iznos obaveze iz stava 1. ovog člana čije se plaćanje izbegava prelazi milion i petsto hiljada dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina i novčanom kaznom.itd.Ako se ne plati dugovani porez i kamata, sledi prinudna naplata iz imovine poreskog obveznika.Ako se , pak, ne plati novčana kazna, svakih 1.000,00 dinara se može zameniti sa jednim danom zatvora ili radom u javnom interesu.Berza je inače dužna da obaveštava Poresku upravu o svim izvršenim transakcijama.Ovako piše u zakonima a da li se to i striktno primenjuje u praksi, je sasvim drugo pitanje.Poreska prijava se podnosi i kad se ostvari gubitak, između ostalog i zato da bi se steklo pravo da se kasnije prebije sa eventualnim dobitkom u roku od 5 godina. | |
|
| |
Ars Vivendi VIP
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 9/20/2016, 22:35 | |
| Ministar finansija Srbije Dušan Vujović najavio je da će do kraja godine biti spreman set poreskih zakona koji se tiču PDV, akciza, poreskog postupka i poreza za imovinu. Njihova primena počeće od sledeće godine. _________________ Prazan listić nije stav! Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
| |
|
| |
goxi Our family
Broj poruka : 216 Points : 816 Datum upisa : 03.03.2011
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 9/21/2016, 07:20 | |
| Da je srece i da ovi sa berze rade u interesu nas investitora do sada bi nam ukinuli ovaj porez sa ciljem da se podstakne ulaganje u berzu. | |
|
| |
vladica Just looking
Broj poruka : 8 Points : 47 Datum upisa : 05.07.2016
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 10/23/2016, 11:08 | |
| Imam pitanje, prelistao sam ovu temu ali sam se skroz pogubio na kraju. 2009. sam nasledio akcije od pokojne majke, 2014 sam prodao nesto sitno ali nisam nista prijavljivao PU i dan danas mi nista nije stiglo od njih a proslo je skoro 2 godine. Sada planiram isto da obavim prodaju pa ne znam sta mi je ciniti, da li prijavljivati ili ne? | |
|
| |
Ars Vivendi VIP
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 10/24/2016, 18:11 | |
| Ne prijavljuj nista! Dokazalo se da oni nemaju nikakvu evidenciju... _________________ Prazan listić nije stav! Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
| |
|
| |
GogaAna VIP
Broj poruka : 506 Localisation : NIŠ Points : 1341 Datum upisa : 16.11.2007
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 10/24/2016, 19:35 | |
| - Ars Vivendi ::
- Ne prijavljuj nista!
Dokazalo se da oni nemaju nikakvu evidenciju... Imaju kad zatraze od CRHOV-a... Ali traze tek kad negde zapne. | |
|
| |
vladica Just looking
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 10/24/2016, 22:03 | |
| A sta da radim ukoliko se za 2-3 god opamete pa promene nesto, i na kraju stigne i za 2014 i ovo sad? Kolika me "kazna" ceka? Mozda mnogo pitam ali to je iz razloga sto nisam u ovim vodama, ne zelim kasnije da zbog 300-400e moram da placam mnogo vise. | |
|
| |
Tenerife VIP
Broj poruka : 739 Points : 2460 Datum upisa : 02.10.2013
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 10/24/2016, 22:22 | |
| Kazna je 5000din, bila je do ove godine 50.000 za fizicka lica. Plus porez koji nisi platio + kamatica... Ali su male šanse da de uhvate.
Edit: Mod D. _________________ Folk je narod, turbo je sistem ubrizgavanja goriva pod pritiskom u cilindar motora sa unutrašnjim sagorevanjem
Turbo folk je gorenje naroda, svako pospešivanje tog sagorevanja je turbo folk, razbuktavanje najnižih strasti kod homo sapiensa
Glasački listić koji omogućuje svakoj budali da ga ispravno popuni je turbo folk
| |
|
| |
vladica Just looking
| Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 10/25/2016, 14:45 | |
| A da li bi ja uopste placao taj porez, posto je nasledstvo u pitanju? | |
|
| |
| Porez na kapitalnu dobit | |
|