Broj poruka : 538 Points : 1953 Datum upisa : 19.03.2010
Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 6/14/2024, 02:30
Alinakazan ::
Zdravo Imam američke akcije na brokerskom računu u Americi. Ja sam poreski rezident Srbije. Nadam se da korisnici mogu da podele svoja iskustva sa mnom.
U bliskoj budućnosti moje akcije će biti konvertovane u akcije drugoj kompanije, odnosno BEZ PRODAJE, akcije "A" se zadužuju sa mog računa i umesto njih, BEZ KUPOVINE, na moj račun se pripisuju akcije "B" u određenu proporciju.
Da li će poreskim organima izgledati da sam akcije dobio besplatno? Kako mogu da prikažem ovu konverziju u PPDG-3R da bih nadoknadio troškove koje sam napravio za kupovinu akcija "A" prilikom prodaje akcija "B"?
Hvala unapred.
Imalo je ovakvih slucajeva na BELEXu (npr konverzije akcija razlicitih mlekara u Imlekove akcije). Samo dostavis potvrdu koja pokazuje koliko akcija kompanije A je konvertovano u koliko akcija kompanije B i to ce biti dovoljno.
_________________ Jedna društvena zajednica postaće velika onog trenutka kada stari ljudi počnu da sade mladice drveća u čijem hladu nikada neće sedeti. (Grčka poslovica)
hund Still learning
Broj poruka : 107 Points : 341 Datum upisa : 25.11.2016
Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 6/29/2024, 15:10
Да ли је неко пријављивао порез онлајн преко еПореза? Не са апликацијом еПорези, него на https://eporezi.purs.gov.rs, са пријавом преко ConsentID. Ја када се пријавим нигде не видим опцију да поднесем пријаву, имам само ово:
MHE kila(H)WATacina Voli da LAŽE !!
Broj poruka : 349 Points : 1539 Datum upisa : 07.04.2011
Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 6/29/2024, 23:09
Sistem trazi da se registrijus kaofizicko lice . Ponekad ponovo. Imaju neku gresku pa se registruj i inda ces dobiti prijave da biras. Posle jedno sat dva ya vreme radnog dana.
_________________ "Umesto retrovizora moramo uzeti u ruke dvoglede" iz ekspozea PM. - E ovo je Aco moj izum !!
hund likes this post
hund Still learning
Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 6/30/2024, 08:49
Е хвала. Ја се јуче регистровао, али видим ништа се не дешава, све исто. Ваљда ће онда сутра бити неке промене.
Aca kurbla VIP
Broj poruka : 580 Points : 1636 Datum upisa : 17.02.2014
Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 9/16/2024, 12:43
Ako dodje do prinudnog otkupa,placa li se porez na KD?
hund Still learning
Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 9/16/2024, 12:48
Да.
srbinizsubotice Just looking
Broj poruka : 14 Localisation : Novi Sad Points : 31 Datum upisa : 06.04.2024
Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 9/26/2024, 17:46
Imam pitanje u vezi poreza na KD, gde se plaća, da li su mi potrebni neki dokumenti osim LK i tih "osnovnih" i da li u slučaju da sam kupio recimo po ceni 95 100 i 105 (svaku po x5 komada) i nakon toga prodam za recimo 102 din 10 komada, kako bi se tu racunala KD?
marjanovicgane VIP
Broj poruka : 1037 Points : 2244 Datum upisa : 10.09.2018
Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 9/26/2024, 18:48
srbinizsubotice ::
Imam pitanje u vezi poreza na KD, gde se plaća, da li su mi potrebni neki dokumenti osim LK i tih "osnovnih" i da li u slučaju da sam kupio recimo po ceni 95 100 i 105 (svaku po x5 komada) i nakon toga prodam za recimo 102 din 10 komada, kako bi se tu racunala KD?
Brate iz Subotice,
Ovde imaš sve što te zanima https://www.youtube.com/watch?v=O3-RXhPv9jI&t=471s
Samo pazi, ima jedna greška. U polju za cene upisuješ cenu po kojoj si kupio ili prodao jednu akciju. On je upisivao vrednost svih akcija to je greška. Dakle, upisuješ cenu akcije a ne vrednost svih akcija i to bi bilo to.
Ostalo je sve u redu i vrlo je lepo objašnjeno.
hund and srbinizsubotice like this post
hund Still learning
Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 9/26/2024, 20:16
srbinizsubotice ::
При пријави пореза прилажеш доказе о куповини и продаји (потврде о извршеним налозима које ти доставља брокер). У зависности којих 10 акција пријавиш као куповне (од ових 15 које си навео), обрачунаће ти се укупна куповна вредност. Укупна продајна је 10х102. И у зависности који укупан износ је већи (куповни или продајни) имаћеш капитални губитак или добитак.
Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 9/26/2024, 20:59
marjanovicgane ::
Samo pazi, ima jedna greška. U polju za cene upisuješ cenu po kojoj si kupio ili prodao jednu akciju. On je upisivao vrednost svih akcija to je greška. Dakle, upisuješ cenu akcije a ne vrednost svih akcija i to bi bilo to.
Има питање у коментарима у вези са тим, и ево његовог образложења:
Citat :
Unosi se ukupan iznos, malo zvuci kontra inutuitivno, ali imao sam konsultacije sa jednim poreskim inspektorom oko toga, kaze da njihov sistem nema "kapacitet" da mnozi cena x kolicina. A kaze da kada se prijava podnese fizicki, radnici u sistem ubace samo ukupne cifre za nabavnu i prodajnu vrednost.
srbinizsubotice likes this post
marjanovicgane VIP
Broj poruka : 1037 Points : 2244 Datum upisa : 10.09.2018
Naslov: Re: Porez na kapitalnu dobit 9/26/2024, 21:35
hund ::
Има питање у коментарима у вези са тим, и ево његовог образложења:
Citat :
Unosi se ukupan iznos, malo zvuci kontra inutuitivno, ali imao sam konsultacije sa jednim poreskim inspektorom oko toga, kaze da njihov sistem nema "kapacitet" da mnozi cena x kolicina. A kaze da kada se prijava podnese fizicki, radnici u sistem ubace samo ukupne cifre za nabavnu i prodajnu vrednost.
Ako poreski inspektor kaže onda je Đorđe u pravu a ja grešim.
Međutim na prijavi lepo piše cena a ne vrednost. Ako inspektori poreske uprave ne razlikuju cenu od vrednosti onda je to strašno. Ako pak razlikuju onda bi u aplikaciji trebali ispraviti i uneti nabavna vrednost ili prodajna vrednost umesto cene i sve bi bilo u redu.
hund, Nisam lep al sam glup and srbinizsubotice like this post
hund Still learning
Naslov: novo 9/26/2024, 22:09
Ako inspektori poreske uprave ne razlikuju cenu od vrednosti onda je to strašno.
Који ли тамо приучени страначки кадрови раде (част изузецима), добро је да икако и функционишу.
Каква сам ја решења добијао, не зна човек да ли да се смеје или да плаче. Иако у пријави све лепо наведем, они ни у систем то не умеју лепо да унесу, па изгреше или при уносу у систем или при куцању решења или ко зна где и како. Па ја поднесем приговор на записник са детаљима где су све тачно изгрешили, а они онда пола ни не исправе, а уз то изгреше још нешто друго. Једном сам добио решење у којем се у тескту спомињу акције које немају никакве везе са мном, а у табели све лепо прорачунато према ономе што сам ја пријавио.