BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum

PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi

Naftna Industrija - NIIS 13. DEO

Ići dole 
+75
Zmark
Jegulja
Floxed
Boki72
Deniko
trind
Miros Lav
Keops
Nikolaj3
LIMAN009
J_stojan
Vladulns
Von Misha
chicha_micha
monacco
Milos86
Huls
ima nade
Karlo
Admin
Minic
DejanJ
BiznissBL
marjanovicgane
tonobangi
petronije
Nisam lep al sam glup
Stuffearn
hund
Teletrader
Cucla
Dalaj Lama
bonum.mm
Ilija123
Stane Dolanc
Ivan00
philips1
Drasko
MHE kila(H)WATacina
SlobaUra
German
Marioss
saradnik
Maca
Boranija
pepermint
adamm
MORNAR
poverenje
AkiTaki
FatCat
Vesa
Aca kurbla
boban75
Fmember
JU500
ald
Ars Vivendi
Ivan2211
Delboj
Ceras
mili61
NewStar
Alonisos
Perapostar
Cicija
Limited011
s.nikolić
Bond
Al Kapone
Momir
Greta
Kobe Bryant
Smile
Roman Abramovich
79 posters
Idi na stranu : Prethodni  1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 19 ... 29  Sledeći
AutorPoruka
AkiTaki
Our family
Our  family

Broj poruka : 340
Datum upisa : 15.12.2019

Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Empty
PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/8/2022, 12:11

Ja ne verujem da će biti naglog rasta. Daleko je još presek.

Verujem da će da raste, bar do očekicanih 10% posto odnosa cene akcije i očekivane dividende. Ali, ne verujem da će to biti brzo. Takođe, mislim da će ta cena biti aktuelna samo nekoliko dana i da će onda brzo da se smanji.

Ali, to su samo moja razmišljanja, videćemo.

Nisam lep al sam glup likes this post

Nazad na vrh Ići dole
Nisam lep al sam glup
Our family
Our  family

Broj poruka : 246
Datum upisa : 03.04.2021

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/9/2022, 12:27

U nacelu se slazem. Zadovoljstvo mi je sigurno izazvalo to sto sve ukazuje da ce cena biti stabilna na ovom nivou sa tendencijom rasta, ali ni izbliza kao vest da nece biti dodatnog poreza. Ako dividenda bude po starom principu uz stabilnu cenu, za mene ce to biti lepa voznja. Cak i da se kupi na ovom nivou. Naravno, ovo je samo moje misljenje.
Nazad na vrh Ići dole
AkiTaki
Our family
Our  family

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/9/2022, 12:37

Nisam lep al sam glup ::
U nacelu se slazem. Zadovoljstvo mi je sigurno izazvalo to sto sve ukazuje da ce cena biti stabilna na ovom nivou sa tendencijom rasta, ali ni izbliza kao vest da nece biti dodatnog poreza. Ako dividenda bude po starom principu uz stabilnu cenu, za mene ce to biti lepa voznja. Cak i da se kupi na ovom nivou. Naravno, ovo je samo moje misljenje.

Ako veruješ da će da ide na 2500, isplati se kupovati i po 2200-2300. Čim imaš dinar neto zarade, može da se isplati.

Ja generalno, ne jurim velike skokove. Bolje je 10 puta 3%, nego jednom 30%

marjanovicgane, s.nikolić, Nisam lep al sam glup and Stuffearn like this post

Nazad na vrh Ići dole
tonobangi
Just looking
Just looking

Broj poruka : 19
Datum upisa : 29.04.2022

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/10/2022, 23:11

Zasto nema preseka trgovanja za NIS kao za druge kompanije, od gosn Bonda?
Nazad na vrh Ići dole
boban75
VIP
VIP
boban75

Broj poruka : 810
Datum upisa : 03.01.2014

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/11/2022, 10:06

tonobangi ::
Zasto nema preseka trgovanja za NIS kao za druge kompanije, od gosn Bonda?
Ako bi malo više pratio forum + belex ...

Vrati se par stranica unazad na ovu temu pa ćeš naći odgovor.
Već je više puta dat odgovor na ovo pitanje.

A Bird in the hand, is worth two in the bush. - Ezop 600. p.n.e.

If one equity analyst its raining and the other says its sunny... yuor job as an investor is to ignore them both and instead look out the  window.
Nazad na vrh Ići dole
pepermint
VIP
VIP
pepermint

Broj poruka : 2694
Datum upisa : 05.02.2014

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/13/2022, 12:05

NIS planira gradnju fotonaponske elektrana snage do 6,5 MW
https://www.ekapija.com/news/3949176/nis-planira-gradnju-fotonaponske-elektrana-snage-do-65-mw

AkiTaki and Nisam lep al sam glup like this post

Nazad na vrh Ići dole
AkiTaki
Our family
Our  family

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/13/2022, 14:08

pepermint ::
https://www.ekapija.com/news/3949176/nis-planira-gradnju-fotonaponske-elektrana-snage-do-65-mw

To fotonaponsko, kada prevedemo na srpski, je valjda, solarna?

Just looking
Just looking

Broj poruka : 33
Datum upisa : 19.08.2021

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/13/2022, 18:04

AkiTaki ::
pepermint ::

To fotonaponsko, kada prevedemo na srpski, je valjda, solarna?
Да то је соларна електрана.

AkiTaki likes this post

Nazad na vrh Ići dole
pepermint
VIP
VIP
pepermint

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/22/2022, 09:30

Stiže nafta: NIS potpisao sa Hrvatima ugovor na dve godine

Preduzeće Jadranski naftovod (JANAF) objavilo je da je potpisalo ugovor o transportu sirove nafte sa srpskom naftnom i gasnom kompanijom NIS za 2023. i 2024.

NIS je za period od 1. januara 2023. do 31. decembra 2024. godine rezervisao JANAF-ove kapacitete za transport 6,2 miliona tona sirove nafte (plus-minus 10 posto) po principu "puno za prazno", navodi se u saopštenju JANAF-a objavljenom danas na Zagrebačkoj berzi.

"S velikim zadovoljstvom objavljujemo sklapanje ovog dugoročnog ugovora za transport, kojim u 2023. nastavljamo saradnju s našim dugogodišnjim partnerom", piše u obaveštenju.

Dodaje se da je sklapanje ovog ugovora za JANAF najava još jedne uspešne poslovne godine u kojoj se nadaju daljem razvoju odnosa s postojećim i novim partnerima.
JANAF, koji je u većinskom vlasništvu hrvatske države upravlja terminalima za sirovu naftu i naftne derivate koji se nalaze na ostrvu Krku, kao i u Sisku, Virju, Slavonskom Brodu i Žitnjaku.

AkiTaki likes this post

Nazad na vrh Ići dole
Roman Abramovich
Member
Member

Broj poruka : 686
Datum upisa : 25.05.2007

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/26/2022, 13:39

Odbor direktora Naftne industrije Srbije (NIIS) usvojio je biznis plan za 2023. godinu čiji je cilj obezbeđivanje stabilnog poslovanja i realizacija ključnih projekata u veoma promenljivom makroekonomskom okruženju, saopštila je kompanija

Usvojenim biznis planom predviđen je ambiciozni investicioni program u narednom periodu, a u 2023. godini biće uložena 49,1 milijarda dinara.

Kako je navedeno, NIS će nastaviti sa finansiranjem ključnih razvojnih projekata u svim oblastima poslovanja, a najviše sredstava biće izdvojeno za segment istraživanja i proizvodnje nafte i gasa. Od konkretnih projekata u toj oblasti NIS će nastaviti da radi na razvoju naftnih i gasnih polja u Srbiji, kao i svojih aktiva u regionu. Takođe, radiće se na razvoju projekta za monetizaciju gasa, kao i razvoju projekta proizvodnje vodonika.
Nazad na vrh Ići dole
Nisam lep al sam glup
Our family
Our  family

Broj poruka : 246
Datum upisa : 03.04.2021

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/27/2022, 08:53

Znaci delom je bilo prenaglaseno uzbudjenje oko ogromnih duvidendi. Definitivno ce lep komad dobiti u investicije. Sa druge strane i to je bolje nego u dodatni porez koji bi se trisio na kojekakve kombunacije kao i obicno.
Svakako lepo je da se briga vodi oko toga gde ce se lepa zarada plasirati.

tonobangi likes this post

Nazad na vrh Ići dole
boban75
VIP
VIP
boban75

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/27/2022, 09:08

Nisam lep al sam glup ::
Znaci delom je bilo prenaglaseno uzbudjenje oko ogromnih duvidendi. Definitivno ce lep komad dobiti u investicije. Sa druge strane i to je bolje nego u dodatni porez koji bi se trisio na kojekakve kombunacije kao i obicno.
Svakako lepo je da se briga vodi oko toga gde ce se lepa zarada plasirati.
Prva investicija im je povećenje plata zaposlenih od januara 2023 kažu iz sindikata.

If one equity analyst its raining and the other says its sunny... yuor job as an investor is to ignore them both and instead look out the  window.

Minic likes this post

Nazad na vrh Ići dole
marjanovicgane
VIP
VIP
marjanovicgane

Broj poruka : 1037
Datum upisa : 10.09.2018

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/27/2022, 11:15

Za svi će ima, samo da se ne zarati kafa

hund, poverenje, AkiTaki, Nisam lep al sam glup, Perapostar, Stuffearn and Minic like this post

Nazad na vrh Ići dole
petronije
Our family
Our  family

Broj poruka : 221
Datum upisa : 02.10.2019

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/27/2022, 12:16

Neto dividenda 110 din

AkiTaki and tonobangi like this post

Nazad na vrh Ići dole
AkiTaki
Our family
Our  family

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/27/2022, 14:07

marjanovicgane ::
Za svi će ima, samo da se ne zarati kafa

Istina.

Just looking
Just looking

Broj poruka : 19
Datum upisa : 29.04.2022

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/28/2022, 14:42

petronije ::
Neto dividenda 110 din
Hvala na tako bitnoj informaciji gosn Petronije. Necete zameriti ako pitam odakle vam ti podaci? Moguce da ovde uzivate izvestan ugled koji ne zahteva objasnjenja ali ja sam ipak nov pa bih voleo da znam kako ste dosli do tog, ponavljam, vrlo vaznog podatka.
Hvala na razumevanju!
Nazad na vrh Ići dole
marjanovicgane
VIP
VIP
marjanovicgane

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/29/2022, 10:46

Neto dividenda 110 din
Hvala na tako bitnoj informaciji gosn Petronije. Necete zameriti ako pitam odakle vam ti podaci? Moguce da ovde uzivate izvestan ugled koji ne zahteva objasnjenja ali ja sam ipak nov pa bih voleo da znam kako ste dosli do tog, ponavljam, vrlo vaznog podatka.
Hvala na razumevanju!
G. Petronije je matematičko-intuitivnim metodama utvrdio "Forward dividend" od

PS:

Ja sam  šac metodom utvrdio "Forward dividend" na 250 din.  kafa
Nazad na vrh Ići dole
DejanJ
VIP
VIP

Broj poruka : 179
Godina : 37
Datum upisa : 18.09.2022

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/29/2022, 11:44

Neto dividenda 110 din
Hvala na razumevanju!
Uz par pretpostavki.

Ukoliko NIS isplati dividendu pod istim raciom kao i do sad (25% dobiti). Onda na osnovu dobiti za prva 3 kvartala neto dividenda iznosi 90.44 rsd (bruto 106.40 rsd). Pod pretpostavkom da u poslednjem kvartalu ostvare sličan rezultat kao u prva 3 kvartala od cca 20 milijardi dodatnog profita govorimo o dodatnih 26.06 rsd neto dividende (30,66 rsd bruto dividende) za 4. kvartal odnosno ukupna dividenda bi bila 116,5 rsd neto (137,06 bruto). 
Ukoliko dobit bude slična prvom kvartalu od cca 15 milijardi dinara onda dividenda u 4. kvartalu iznosu 19,55rsd neto (23 rsd bruto) i dobijamo ukupnu dividendu od 109.99rsd neto (129,4 bruto).

Ja u svojim kalkulacijama za dividendu od sredine godine imam uračunatu dividendu od 110 rsd po akciji i to mi je dividenda bila za neutralni scenario. Za negativni 0 (nema isplate dividende), blago negativni 90 (poslednja dva kvartala padaju u profitu na po 15 milijardi), blago pozitivni 140 (ostvaruju profite od oko 30milijardi u poslednja 2 kvartala), pozitivan 240 (dižu isplatu sa 25% dobiti na 50%).

Moje viđenje je da u poslednjem kvartalu možemo očekivati nešto manji profit nego u prethodna dva a možda malo veći u odnosu na prvi. Do 05.12. su uvozili jeftiniju Rusku naftu (moguće je i da su popunili kapacitete rezervi sa ovom naftom), cena goriva na pumpama se polako smanjuje, tako da bit to bili faktori za smanjenje dobiti u odnosu na prethodna dva kvartala.

NFA

C R A Z Y, Aca kurbla, hund, AkiTaki, Nisam lep al sam glup, tonobangi and Minic like this post

Nazad na vrh Ići dole
AkiTaki
Our family
Our  family

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/29/2022, 13:05

DejanJ ::

Hvala na razumevanju!
Uz par pretpostavki.

Ukoliko NIS isplati dividendu pod istim raciom kao i do sad (25% dobiti). Onda na osnovu dobiti za prva 3 kvartala neto dividenda iznosi 90.44 rsd (bruto 106.40 rsd). Pod pretpostavkom da u poslednjem kvartalu ostvare sličan rezultat kao u prva 3 kvartala od cca 20 milijardi dodatnog profita govorimo o dodatnih 26.06 rsd neto dividende (30,66 rsd bruto dividende) za 4. kvartal odnosno ukupna dividenda bi bila 116,5 rsd neto (137,06 bruto). 
Ukoliko dobit bude slična prvom kvartalu od cca 15 milijardi dinara onda dividenda u 4. kvartalu iznosu 19,55rsd neto (23 rsd bruto) i dobijamo ukupnu dividendu od 109.99rsd neto (129,4 bruto).

Ja u svojim kalkulacijama za dividendu od sredine godine imam uračunatu dividendu od 110 rsd po akciji i to mi je dividenda bila za neutralni scenario. Za negativni 0 (nema isplate dividende), blago negativni 90 (poslednja dva kvartala padaju u profitu na po 15 milijardi), blago pozitivni 140 (ostvaruju profite od oko 30milijardi u poslednja 2 kvartala), pozitivan 240 (dižu isplatu sa 25% dobiti na 50%).

Moje viđenje je da u poslednjem kvartalu možemo očekivati nešto manji profit nego u prethodna dva a možda malo veći u odnosu na prvi. Do 05.12. su uvozili jeftiniju Rusku naftu (moguće je i da su popunili kapacitete rezervi sa ovom naftom), cena goriva na pumpama se polako smanjuje, tako da bit to bili faktori za smanjenje dobiti u odnosu na prethodna dva kvartala.

NFA
post2

VIP
VIP
boban75

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/29/2022, 14:14

Hvala na razumevanju!
Uz par pretpostavki.

NFA
A ako isplate samo ono što su obavezni 15% ispadne 66,00  dinara a ne 109,99 neto.

Razmislite i o tome. kafa

Aca kurbla likes this post

Nazad na vrh Ići dole
AkiTaki
Our family
Our  family

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/29/2022, 14:42

boban75 ::

Uz par pretpostavki.

NFA
A ako isplate samo ono što su obavezni 15% ispadne 66,00  dinara a ne 109,99 neto.

Ovo se nikada još nije desilo, niti ima najava da će se desiti. Tako da je ovo što si napisao na nivou čistog špekulisanja.

Da, postoji obaveza od minimum 15% i ne može manje od toga, ali pričati da se to može desiti, kao izvesnoj varijanti, nije realno.
Sa druge strane isplata 25%, kao što su isplatili svake godine do sada, jeste realna pretpostavka, utemeljena na svim dosadašnjim dešavanjima (pre svega isplaćenim dividendama).

Isto kao što je gotovo nemoguće da će isplatiti 50%, tako mislim da je gotovo nemoguće i da bude 15%.

Isto tako možeš napisati:"A, šta ako zaluta raketa iz Ukrajine i pogodi baš u rafineriju. Onda nema ništa."
Pa, može da se desi, ali nije realno.

VIP
VIP
boban75

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/29/2022, 17:01

Ovo se nikada još nije desilo, niti ima najava da će se desiti. Tako da je ovo što si napisao na nivou čistog špekulisanja.

Da, postoji obaveza od minimum 15% i ne može manje od toga, ali pričati da se to može desiti, kao izvesnoj varijanti, nije realno.
Sa druge strane isplata 25%, kao što su isplatili svake godine do sada, jeste realna pretpostavka, utemeljena na svim dosadašnjim dešavanjima (pre svega isplaćenim dividendama).

Isto kao što je gotovo nemoguće da će isplatiti 50%, tako mislim da je gotovo nemoguće i da bude 15%.

Isto tako možeš napisati:"A, šta ako zaluta raketa iz Ukrajine i pogodi baš u rafineriju. Onda nema ništa."
Niis je 2020. poslovao sa gubitkom, znači dividenda bi trebalo da bude 0 dinara. Medjutim NIIS je isplatio 6,14 bruto, odnosno 5,01 dinara neto. Koliko je to procenata ? da li 25% ?

Dalje na njihovoj zvaničnoj stranici stoji :
Politika dividendi NIS a.d. Novi Sad
Naša dugoročna politika dividendi je da isplaćujemo dividende u ukupnom iznosu od najmanje 15 procenata od neto dobiti.
Naša politika dividendi je zasnovana na izbalansiranom pristupu koji uzima u obzir neophodnost zadržavanja dobiti za potrebe finansiranja budućih investicija, kao i stopu povraćaja na uloženi kapital i iznos isplate dividendi.
Pri utvrđivanju predloga odluke o raspodeli dobiti i isplati dividende, menadžment društva uzima u obzir niz faktora, uključujući finansijsku situaciju, planove za investicije, obaveze za otplatu kredita, makroekonomsko okruženje i zakonske propise. Svaki od ovih faktora, zasebno ili u kombinaciji, ukoliko je dovoljno značajan, može da utiče na predloženu isplatu dividende.
Odluku o raspodeli dobiti i isplati dividende donosi Skupština akcionara na redovnoj godišnjoj sednici.
Dividenda se isplaćuje jedanput godišnje u novcu i plativa je u srpskim dinarima (RSD).

Djavo je uvek u detaljima i na njih treba obratiti pažnju.
 Znači sigurno je 15 % a ostalo kako odluči menadžment i skupština akcionara, a najavili su velike investicije. Prva im je podizanje plata zapolenima. kafa

Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
Kobe Bryant

Broj poruka : 3003
Godina : 48
Datum upisa : 22.05.2007

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/29/2022, 17:05

Kako bi se omogućilo nesmetano snabdevanje tržišta derivatima nafte i očuvao standard građana, Vlada Srbije donela je odluku o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto.

Na sednici je doneta i odluka o privremenom produženju zabrane izvoza Evro dizela EN 590 do 7. januara naredne godine, dok će odluka o privremenoj zabrani izvoza i iznošenja prirodnog gasa važiti još mesec dana..

Our family
Our  family

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/29/2022, 17:11

Niis je 2020. poslovao sa gubitkom, znači dividenda bi trebalo da bude 0 dinara. Medjutim NIIS je isplatio 6,14 bruto, odnosno 5,01 dinara neto. Koliko je to procenata ? da li 25% ?

Dalje na njihovoj zvaničnoj stranici stoji :
Politika dividendi NIS a.d. Novi Sad
Naša dugoročna politika dividendi je da isplaćujemo dividende u ukupnom iznosu od najmanje 15 procenata od neto dobiti.
Naša politika dividendi je zasnovana na izbalansiranom pristupu koji uzima u obzir neophodnost zadržavanja dobiti za potrebe finansiranja budućih investicija, kao i stopu povraćaja na uloženi kapital i iznos isplate dividendi.
Pri utvrđivanju predloga odluke o raspodeli dobiti i isplati dividende, menadžment društva uzima u obzir niz faktora, uključujući finansijsku situaciju, planove za investicije, obaveze za otplatu kredita, makroekonomsko okruženje i zakonske propise. Svaki od ovih faktora, zasebno ili u kombinaciji, ukoliko je dovoljno značajan, može da utiče na predloženu isplatu dividende.
Odluku o raspodeli dobiti i isplati dividende donosi Skupština akcionara na redovnoj godišnjoj sednici.
Dividenda se isplaćuje jedanput godišnje u novcu i plativa je u srpskim dinarima (RSD).

Djavo je uvek u detaljima i na njih treba obratiti pažnju.
 Znači sigurno je 15 % a ostalo kako odluči menadžment i skupština akcionara, a najavili su velike investicije. Prva im je podizanje plata zapolenima. kafa

Tako je, trebala je da bude 0. Ali nije. Jer su želeli da održe dobar imidž.
A, prve 2 godine na berzi je celokupna dobit išla na pokrivanje gubitaka iz prethodnih godina. Ni to nije 25 %, samo tada nije bila ovakva situacija nego potpuno drugačija..

Ja pričam o tome šta se dešava, a ne šta bi moglo da se desi u nekim mogućim varijantama. Pričam o tome šta je realno da se desi.

Dakle, očekujem 25%, kao što se pokazalo da im je praksa, kada imaju profit.

Znam šta im piše na sajtu, a isto tako znam da to što piše ni jednom ih nije ograničavalo da odluče i interesu akcionara (pošto veća dividenda jeste interes akcionara).

VIP
VIP

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime12/30/2022, 12:37

Naravno, to mi je u scenariju blago negativni opcija takođe, gde NIS ostvaruje dobre rezultate u Q3 i Q4 ali se opredeljuju za isplatu samo 15% dividende.

Inače i sa 66 dinara dividende sam ja zadovoljan. Average buy mi je 576 dinara sa svim uključenim troškovima za kupovinu (berza, crhov, broker). Tako da sa 66 dinara imam prinos od 11.45%.

marjanovicgane, s.nikolić and Stuffearn like this post

Nazad na vrh Ići dole
BiznissBL
Just looking
Just looking

Broj poruka : 12

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime1/3/2023, 22:37

Kad je presjek za dividendu, tj. kad počinje da se trguje bez prava na dividendu?
Nazad na vrh Ići dole
DejanJ
VIP
VIP

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime1/3/2023, 22:55

BiznissBL ::
Kad je presjek za dividendu, tj. kad počinje da se trguje bez prava na dividendu?
Sredinom juna.

s.nikolić likes this post

Nazad na vrh Ići dole
petronije
Our family
Our  family

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime1/15/2023, 21:16

Imali neko evidenciju isplate dividenti po godinama ?

poverenje likes this post

Nazad na vrh Ići dole
petronije
Our family
Our  family

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime1/15/2023, 22:12

Imali neko evidenciju isplate dividenti po godinama ?
Editovano: obrisana slika koja je prevelika za forum,
Slika može da se vidi ovde:

https://servimg.com/view/20474981/3

Mod. D.

marjanovicgane, poverenje, s.nikolić, Nisam lep al sam glup and Minic like this post

Nazad na vrh Ići dole
JU500
Still learning
Still learning

Broj poruka : 80
Datum upisa : 23.06.2021

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime1/19/2023, 01:11

Sto se tice dividende ocekujem da ove godine bude isplaceno 110 dinara neto a za narednu se nadam da nece biti manja od 60.

marjanovicgane, AkiTaki, s.nikolić and BiznissBL like this post

Nazad na vrh Ići dole
BiznissBL
Just looking
Just looking

Broj poruka : 12

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime1/19/2023, 11:20

JU500 ::
Sto se tice dividende ocekujem da ove godine bude isplaceno 110 dinara neto a za narednu se nadam da nece biti manja od 60.
Za sad je dobro krenulo u novoj godini sa cijenom nafte, što je prvi preduslov za dobru dividendu. Ukoliko prosječna cijena nafte bude oko 80USD po barelu može se očekivati dobra dividenda, a to je svakako preko 60din neto.

marjanovicgane, AkiTaki and s.nikolić like this post

Nazad na vrh Ići dole
marjanovicgane
VIP
VIP
marjanovicgane

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime1/19/2023, 13:07

Koliko sam razumeo rezultat  TETO Pančevo ulazi u sastav rezultata NIIS-a ili možda grešim  scratch
Nazad na vrh Ići dole
Minic
Just looking
Just looking

Broj poruka : 25
Datum upisa : 20.06.2022

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime1/19/2023, 16:11

marjanovicgane ::
Koliko sam razumeo rezultat  TETO Pančevo ulazi u sastav rezultata NIIS-a ili možda grešim  scratch

Gane, po informatoru na belexu, NIS učestvuje u kapitalu Gazprom energoholding Serbia doo sa 49% (a onda ide dalje da Gazprom Energoholding Serbia doo ima 100% učešća u kapitalu Gazprom energoholding Serbia TE-TO Pančevo doo), tako da po mom shvatanju NISu pripada 49% dividende koju Gazprom Energoholding Serbia odluči da isplati svojim investitorima. Ispravite me ako grešim.
Nazad na vrh Ići dole
pepermint
VIP
VIP
pepermint

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime1/23/2023, 10:01

Nije mi jasno zasto pale i gase TETO elektranu? Ili mozda koriste tu struju u proizvodnji rafinerije, pa ne isporucuju pun kapacitet.
https://ems.energyflux.rs/#/dashboard/region/beograd/source/gas

boban75 and Perapostar like this post

Nazad na vrh Ići dole
Perapostar
Still learning
Still learning

Broj poruka : 105
Godina : 36
Datum upisa : 28.05.2021

PočaljiNaslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO   Naftna Industrija  - NIIS 13. DEO - Page 10 Icon_minitime1/23/2023, 16:45

Da li je realno da mozemo do Juna da ocekujemo vrednost akcije od 800 din po komadu?
Nazad na vrh Ići dole

Naftna Industrija - NIIS 13. DEO
Nazad na vrh 
Strana 10 od 29Idi na stranu : Prethodni  1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 19 ... 29  Sledeći
 Similar topics
-
» Naftna Industrija - NIIS 9. DEO
» Naftna Industrija - NIIS 10. DEO
» Naftna Industrija - NIIS 12. DEO
» Naftna Industrija - NIIS 11. DEO
» Naftna Industrija - NIIS (4. DEO)

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: AKCIJE NISA - NIIS I ENERGETIKA SRBIJE-
Skoči na: