Broj poruka : 709 Points : 1925 Datum upisa : 28.01.2010
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/8/2022, 18:21
Nema ništa od "nacionalizacije" NIS-a. A sva predvidjanja govore da bi dividenda po akciji mogla da bude oko 130,- din, ako se bude delilo oko 20% dobiti!!!!
Ako ostane 25% biće i više, mada gledam skupštinu i diskusiju o "rebalansu" budžeta, - OPOZICIJA traži da se NIS bude dodatno oporezovan, i da te pare idu na izgradnju vrtića za decu
AkiTaki likes this post
AkiTaki Our family
Broj poruka : 340 Points : 743 Datum upisa : 15.12.2019
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/8/2022, 19:44
MORNAR ::
Nema ništa od "nacionalizacije" NIS-a. A sva predvidjanja govore da bi dividenda po akciji mogla da bude oko 130,- din, ako se bude delilo oko 20% dobiti!!!!
Ako ostane 25% biće i više, mada gledam skupštinu i diskusiju o "rebalansu" budžeta, - OPOZICIJA traži da se NIS bude dodatno oporezovan, i da te pare idu na izgradnju vrtića za decu
Ako opozicija traži nešto, to je sigurno da će vlast odbiti. Koliko god da bude pametan predlog (a ovaj je glupav) sigurno neće biti usvojen.
Generalno gledano, u celom svetu, mislim da je idiotsko oporezivanje ekstraprofita, ako je legalan. Cenu nije napumpala ni jedna kompanija nego pre svega rat koji je uzrokovan odlukama političara. Dakle, političari naprave problem, pa posle još nastave sa drugim glupim odlukama.
Mrzim političare.
_________________ Sve što napišem na forumu ne predstavlja niti preporuku za kupovinu te akcije, niti preporuku za prodaju.
poverenje and Perapostar like this post
ald Just looking
Broj poruka : 27 Points : 119 Datum upisa : 19.05.2021
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/8/2022, 20:44
Koliko se sećam Gazprom je kupio u maju od GazpromNefta da bi se izblegle sankcije, i to po ceni od preko 700 din po akciji, ako to nešto znači. Čudi me da FT to ne zna ili im nije bitno. Ne znam da li je Gazprom kupio sve ili deo. ::
Limited011Fajnanšl tajms u svom tekstu kaže da je mađarski MOL navodno bio zainteresovan da preuzme većinski paket akcija NIS-a od ruskog Gaspromnjefta.
U aprilu se u medijima pojavila informacija da bi azerbejdžanska dravna naftna kompanija SOCAR mogla biti zainteresovana za takav potez.
Ipak u ovom trenutku NIS nije pod sankcijama EU.
Energetičar Miloš Zdravković ističe da zbog toga sada nema potrebe da se menja vlasništvo u NIS-u i da je u vezi tih sankcija EU u javnosti bilo dosta demagogije.
„EU je donela paket sankcija koje se odnose na celu Evropu, a nisu donete zbog nas. I to nije bila odluka Hrvatske ili JANAF-a da zabrane isporuke ruske nafte. Ugovor sa NIS-om im je najveći ugovor i u interesu im je da se to nastavi“, napominje Zdravković.
petronije Our family
Broj poruka : 220 Points : 605 Datum upisa : 02.10.2019
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/9/2022, 10:09
Ne bi me cudilo da ovo ode na 1000 din
marjanovicgane, AkiTaki and s.nikolić like this post
AkiTaki Our family
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/9/2022, 10:31
ald ::
Koliko se sećam Gazprom je kupio u maju od GazpromNefta da bi se izblegle sankcije, i to po ceni od preko 700 din po akciji, ako to nešto znači. Čudi me da FT to ne zna ili im nije bitno. Ne znam da li je Gazprom kupio sve ili deo. ::
Limited011Fajnanšl tajms u svom tekstu kaže da je mađarski MOL navodno bio zainteresovan da preuzme većinski paket akcija NIS-a od ruskog Gaspromnjefta.
U aprilu se u medijima pojavila informacija da bi azerbejdžanska dravna naftna kompanija SOCAR mogla biti zainteresovana za takav potez.
Ipak u ovom trenutku NIS nije pod sankcijama EU.
Energetičar Miloš Zdravković ističe da zbog toga sada nema potrebe da se menja vlasništvo u NIS-u i da je u vezi tih sankcija EU u javnosti bilo dosta demagogije.
„EU je donela paket sankcija koje se odnose na celu Evropu, a nisu donete zbog nas. I to nije bila odluka Hrvatske ili JANAF-a da zabrane isporuke ruske nafte. Ugovor sa NIS-om im je najveći ugovor i u interesu im je da se to nastavi“, napominje Zdravković.
Gazprom je kupio 6.15 % tako da Gazprom Neft sad ima 50.0000 %
_________________ Sve što napišem na forumu ne predstavlja niti preporuku za kupovinu te akcije, niti preporuku za prodaju.
marjanovicgane VIP
Broj poruka : 1037 Points : 2244 Datum upisa : 10.09.2018
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/9/2022, 10:32
petronije ::
Biće
Aca kurbla VIP
Broj poruka : 580 Points : 1636 Datum upisa : 17.02.2014
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/9/2022, 21:11
marjanovicgane ::
Biće
Sta je babi milo...
Dejansss and boban75 like this post
marjanovicgane VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/10/2022, 07:35
Aca kurbla ::
Biće
Sta je babi milo...
Da smo rekli 10.000. pa da se kaže da smo preterali
Cucla VIP
Broj poruka : 424 Godina : 50 Localisation : BG Points : 1393 Datum upisa : 22.06.2007
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/10/2022, 09:30
Nazalost 2 najveca mala akcionara, tj OTP kastodi , tj penzoioni fondovi prodaju NIIS zbog regulative izgleda ovih dana :(
marjanovicgane likes this post
AkiTaki Our family
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/10/2022, 10:38
Cucla ::
Nazalost 2 najveca mala akcionara, tj OTP kastodi , tj penzoioni fondovi prodaju NIIS zbog regulative izgleda ovih dana :(
Koje regulative? Fondovi obično kupuju pred kraj godine. Ne vidim zašto bi ovde sada prodavali, kad bi trebalo da im popravi bilanse.
AkiTaki Our family
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/10/2022, 10:39
Sta je babi milo...
Da smo rekli 10.000. pa da se kaže da smo preterali
Ako pričamo o ceni koja može da bude dostignuta, ja mislim (verujem) da će se cena kretati oko 5% prinosa dividende. Tako je do sada otprilike bilo.
Cucla VIP
Broj poruka : 424 Godina : 50 Localisation : BG Points : 1393 Datum upisa : 22.06.2007
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/10/2022, 12:36
AkiTaki ::
Koje regulative? Fondovi obično kupuju pred kraj godine. Ne vidim zašto bi ovde sada prodavali, kad bi trebalo da im popravi bilanse.
Pogledajte crhov pa cete videti da je drugi penzioni fond poceo od petka da prodaje vece kolicine akcija, cim je skocila cena jer je presao prag 5% imovine fonda u jednoj akciji.
Dunav penzioni fond je u jos tezoj situaciji jer skoro 3mil akcija, a njima je prag 10% max u jednoj akciji.
marjanovicgane and AkiTaki like this post
AkiTaki Our family
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/10/2022, 12:59
Pogledajte crhov pa cete videti da je drugi penzioni fond poceo od petka da prodaje vece kolicine akcija, cim je skocila cena jer je presao prag 5% imovine fonda u jednoj akciji.
Dunav penzioni fond je u jos tezoj situaciji jer skoro 3mil akcija, a njima je prag 10% max u jednoj akciji.
Ok, verujem da je tako. Onda je njima ograničen rast prihoda jer moraju da zarađuju po malo. Ne mogu da "ubodu" veći rast.
pepermint VIP
Broj poruka : 2694 Points : 6094 Datum upisa : 05.02.2014
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/14/2022, 19:52
Termoelektrana-toplana u Pančevu počela da proizvodi struju
Termoelektrana-toplana (TE-TO) Pančevo započela je proizvodnju električne energije, a celokupna proizvodnja isporučuje se u domaći elektroenergetski sistem čime se doprinosi energetskoj sigurnosti Srbije, saopšteno je na sajtu NIS-a.
Planirano je da TE-TO Pančevo u 2023. godini isporuči oko 1.400 gigavat sati električne energije, što je dovoljno za snabdevanje oko 300.000 prosečnih domaćinstava u Srbiji godišnje. Proizvedena električna energija isporučuje se Elektroprivredi Srbije, potvrdili su juče iz ove kompanije.
TE-TO Pančevo je prva gasno-parna elektrana u Srbiji, namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije na bazi prirodnog gasa, jednog od ekološki najčistijih goriva. Ukupna instalisana električna snage TE-TO Pančevo je 189 megavata. U sastav glavne opreme energetskog postrojenja TE-TO Pančevo ulaze dve gasne turbine sa generatorima, dva kotla-utilizatora i jedna parna turbina sa generatorom. Tehnologija koja se koristi u TE-TO omogućava efikasnije korišćenje goriva u poređenju sa odvojenom proizvodnjom toplotne i električne energije.
Uštedom u potrošnji goriva značajno se smanjuje emisija štetnih gasova po jedinici proizvedene energije i to smanjenje može da dostigne do 50% u odnosu na emisije koje bi nastale pri zasebnoj proizvodnji toplotne i električne energije svedene po jedinici proizvedene energije.
Alonisos, marjanovicgane, AkiTaki, Perapostar, Stuffearn and Minic like this post
Teletrader Old member
Broj poruka : 994 Points : 2799 Datum upisa : 05.09.2008
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/16/2022, 18:30
Ne zaboravite da ove godine istice ugovor NIS-a sa državom oko rudne rente. Od 2023. ta renta će sa 3% biti povećana na 7%.
NIS je imao extra ugovor iz 2013. koji je važio 10 god.
pepermint VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/17/2022, 10:46
Teletrader ::
Ne zaboravite da ove godine istice ugovor NIS-a sa državom oko rudne rente. Od 2023. ta renta će sa 3% biti povećana na 7%.
NIS je imao extra ugovor iz 2013. koji je važio 10 god.
Verovatno ce onda i da se ukine uredba po kojoj NIS mora da prodaje dizel za poljoprivrednike po 179 din
Perapostar likes this post
Ars Vivendi VIP
Broj poruka : 2817 Points : 8028 Datum upisa : 21.01.2009
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/18/2022, 01:00
Što se tice poreza na ekstra profit, ne verujem da će država to uraditi jer ako je dividenda ovde oko 120-130 din po akciji, ona će sasvim lepo da zaradi sa svojih preko 30% akcija...
Tako da ima nade i za nas male.
_________________ Prazan listić nije stav! Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
AkiTaki likes this post
hund Still learning
Broj poruka : 107 Points : 341 Datum upisa : 25.11.2016
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/18/2022, 07:03
И паре од екстра профита иду држави (зар не?), тако да ће она лепо да заради какогод, а нама како буде.
mili61 VIP
Broj poruka : 538 Points : 1660 Datum upisa : 28.01.2013
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/18/2022, 17:59
Po trenutnom rezultatu dividenda ne trebala biti manja od 160 din.
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/18/2022, 18:07
mili61 ::
Po trenutnom rezultatu dividenda ne trebala biti manja od 160 din.
Kolika god da bude, svakako će biti veliki procenat dividende u odnosu na sadašnju cenu.
mili61 VIP
Broj poruka : 538 Points : 1660 Datum upisa : 28.01.2013
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/18/2022, 18:20
Nema velikih igraca da bi cena isla gore, moguce da ce uci zbog dividende, na primer veliki su usli i probali da drze DNOS ali je krenula dole jer je veliki , veliki broj akcija u opticaju.
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/18/2022, 18:23
mili61 ::
Nema velikih igraca da bi cena isla gore, moguce da ce uci zbog dividende, na primer veliki su usli i probali da drze DNOS ali je krenula dole jer je veliki , veliki broj akcija u opticaju.
Da, ali ovde nema potrebe da se drži cena. Jer ne ide na dole. Mesecima (može se reći i godinama) se drži na sličnim nivoima (oko 5% dividende)
Ovde je pitanje (sada) da li će dividenda (ovakva) da pogura na gore. Ili ne.
marjanovicgane and s.nikolić like this post
MORNAR VIP
Broj poruka : 709 Points : 1925 Datum upisa : 28.01.2010
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/19/2022, 18:20
Pa za državu bi bilo najbolje da prvo uzme porez "na extra profit", a onda nešto od dividende. Dakle da "skine kajmak" pa da od posle toga od "osiromašene dobiti" uzme i nešto mršavo od dividendi,na uštrb malih akcionara!!
Nekako mi se čini da je to scenario.
marjanovicgane VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/19/2022, 18:48
Znate li kakva su iskustva u drugim državama, kolike su poreske stope na ekstra profit ako ih je neko uveo
Što se tiče Nisa, ljudi shvatite li da ovde država određuje cenu, kakav vas je porez spopao, kakav ekstraprofit. Ajde da i to malo što lepo funkcioniše u Srbiji, da i to zatvorimo!
EDIT: Hajde malo kliknite (ne više od 2 puta) na reklamice s desne strane ekrana! Ako želite da poržite naš Forum! Mod D.
boban75 VIP
Broj poruka : 810 Localisation : Vojvodina Points : 2718 Datum upisa : 03.01.2014
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/21/2022, 10:09
Znate li kakva su iskustva u drugim državama, kolike su poreske stope na ekstra profit ako ih je neko uveo
Što se tiče Nisa, ljudi shvatite li da ovde država određuje cenu, kakav vas je porez spopao, kakav ekstraprofit. Ajde da i to malo što lepo funkcioniše u Srbiji, da i to zatvorimo!
EDIT: Hajde malo kliknite (ne više od 2 puta) na reklamice s desne strane ekrana! Ako želite da poržite naš Forum! Mod D.
Na primer Austrija (izvor B92): Država stala na put "nepoštenoj dobiti" Austrijske naftne i gasne kompanije moraće da plate do 40 odsto poreza na dodatnu dobit koju su ostvarile tokom rata u Ukrajini.
... On je dodao da je takozvana nepoštena dobit koju ostvaruju neke kompanije zapravo "ratna dividenda“, kao i da zbog toga treba uspostaviti pravdu za potrošače.
A i komšije - Hrvatska ima nameru da uvede.
Šta misliš da li će naš ministar Mali da prepiše?
_________________ Loša vest je da vreme leti. Dobra vest je što ste Vi pilot. - Majkl Altšuler
A Bird in the hand, is worth two in the bush. - Ezop 600. p.n.e.
If one equity analyst its raining and the other says its sunny... yuor job as an investor is to ignore them both and instead look out the window.
marjanovicgane VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/21/2022, 11:13
boban75 ::
Na primer Austrija (izvor B92): Država stala na put "nepoštenoj dobiti" Austrijske naftne i gasne kompanije moraće da plate do 40 odsto poreza na dodatnu dobit koju su ostvarile tokom rata u Ukrajini.
... On je dodao da je takozvana nepoštena dobit koju ostvaruju neke kompanije zapravo "ratna dividenda“, kao i da zbog toga treba uspostaviti pravdu za potrošače.
A i komšije - Hrvatska ima nameru da uvede.
Šta misliš da li će naš ministar Mali da prepiše?
Hrvatska nema svoju rafineriju, nije relevantna za ovu priču. Hvala za info o %. Samo me zanima da li i u Austriji država određuje cene
Aca kurbla VIP
Broj poruka : 580 Points : 1636 Datum upisa : 17.02.2014
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/22/2022, 19:24
Mislim da od extraprofita nema nista,Pa mi njima sankcije ne smemo da uvedemo na jabuke i voce,tolika je to ljubav,a kamoli nesto drugo,da im izvadimo pare iz dzepa...
AkiTaki Our family
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/22/2022, 20:56
Mislim da od extraprofita nema nista,Pa mi njima sankcije ne smemo da uvedemo na jabuke i voce,tolika je to ljubav,a kamoli nesto drugo,da im izvadimo pare iz dzepa...
Danas sam video vest na televiziji da se povećava trgovinska razmena sa Rusijom. Ne znam za koliko ili sa čime se trguje, ali (s obzirom ko kontroliše medije), da je narativ proruski, svakako.
Pogotovo gledajući dešavanja na Kosovu (totalna zbrka sa svih strana), mislim da sada svakako neće gurati prst u oko Rusima (a i bilo kome drugom).
Doduše, video sam i vest da su fondovi EU vezani (zvanično) za pitanje sankcija Rusiji, pa sad....
Mislim da trenutno ipak prevaže na stranu ka Rusiji. Samim tim nema govora da se desi prelom na NIIS.
Popaj likes this post
pepermint VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/24/2022, 10:18
Danas sam video vest na televiziji da se povećava trgovinska razmena sa Rusijom. Ne znam za koliko ili sa čime se trguje, ali (s obzirom ko kontroliše medije), da je narativ proruski, svakako.
Pogotovo gledajući dešavanja na Kosovu (totalna zbrka sa svih strana), mislim da sada svakako neće gurati prst u oko Rusima (a i bilo kome drugom).
Doduše, video sam i vest da su fondovi EU vezani (zvanično) za pitanje sankcija Rusiji, pa sad....
Mislim da trenutno ipak prevaže na stranu ka Rusiji. Samim tim nema govora da se desi prelom na NIIS.
Povecava se zato sto uvozimo jeftiniju Rusku naftu do 5. decembra. Kad se budemo vratili na Iracku to ce se smanjiti.
Alonisos VIP
Broj poruka : 401 Points : 1452 Datum upisa : 04.09.2017
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/28/2022, 09:11
Srbija u ovom trenutku ne razmislja o uvodjenju poreza na ekstraprofit.Borimo se za predvidivo privredno okruzenje,rekao je Mali.
Stane Dolanc, pepermint, marjanovicgane, poverenje, AkiTaki, Nisam lep al sam glup, Stuffearn and DejanJ like this post
AkiTaki Our family
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 11/29/2022, 09:34
Izgleda da će danas polako početi da se probija ovaj čep na 670.
Nisam lep al sam glup likes this post
petronije Our family
Broj poruka : 220 Points : 605 Datum upisa : 02.10.2019
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 12/7/2022, 11:42
Nece uvoditi ekstra porez za Nis.Zato gospodo navalite :)
Broj poruka : 2213 Points : 6106 Datum upisa : 25.07.2010
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 12/8/2022, 02:34
Vlast neće da uvede porez na ekstraprofit NIS-u i Ziđinu, kompanijama koje su se enormno bogatile u vreme krize, a normalno je da se bar pola od tog njihovog ekstraprofita vrati u budžet Srbije i od tog novca mogli bismo da povećamo plate lekarima, medicinskim sestrama i nastavnicima, rekao je Đilas gostujući na televiziji Nova S.
_________________ Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
Nisam lep al sam glup Our family
Broj poruka : 246 Points : 785 Datum upisa : 03.04.2021
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 12/8/2022, 11:36
Nece uvoditi ekstra porez za Nis.Zato gospodo navalite :)