Broj poruka : 895 Points : 2060 Datum upisa : 10.01.2008
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/21/2022, 22:03
Socijaldemokratska stranka (SDS) je ocenila da novo poskupljenje dizela u Srbiji predstvlja "ozbiljnu pljačku građana", i za to optužila vlast.
Potpredsednik SDS-a Goran Radosavljević u saopštenju je naveo da je Srbija, iako cena nafte na svetskom tržištu pada mesec dana, jedina zemlja u regionu koja je podigla cenu dizela.
„Cena dizela je od prekjuče veća za 3,5 dinara po litru u trenutku kada su cene nafte na najnižem nivou u proteklih pola godine“, rekao je on.
Dodao je da su istovremeno sve zemlje u regionu smanjile cenu dizela za u proseku 30 dinara u prethodnih mesec dana.
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je u petak objavilo da će maksimalna cena evro dizela narednih sedam dana biti 210,5 dinara, a maksimalna cena benzina evro premijum BMB 95 180 dinara.
mili61 VIP
Broj poruka : 538 Points : 1660 Datum upisa : 28.01.2013
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/22/2022, 12:51
Uplacena dividenda 30 din. po akciji
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/23/2022, 16:14
SSP: Oporezujte NIS „NIS u svojim izveštajima ne skriva ni razloge povećane profitabilnosti – čak 87.5% ostvarenog rasta profitabilnosti je posledica rasta maloprodajnih cena goriva, dok je kompanija na tržištu trošila zalihe koje su eksploatisane dok je cena sirove nafte bila daleko niža. Ako kompanija plaća ubedljivo najnižu rudnu rentu u regionu, svega tri odsto, onda mora da plati i porez na ovaj ogromni ekstraprofit“, ocenjuje Peđa Mitrović, generalni sekretar SSP.
Iz finansijskih izveštaja NIS-a vidi se da je u prvoj polovini ove godine profit te kompanije porastao za gotovo 200 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
_________________ “Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
pepermint VIP
Broj poruka : 2694 Points : 6094 Datum upisa : 05.02.2014
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/23/2022, 17:07
Broj poruka : 1037 Points : 2244 Datum upisa : 10.09.2018
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/23/2022, 17:17
Momir ::
SSP: Oporezujte NIS „NIS u svojim izveštajima ne skriva ni razloge povećane profitabilnosti – čak 87.5% ostvarenog rasta profitabilnosti je posledica rasta maloprodajnih cena goriva, dok je kompanija na tržištu trošila zalihe koje su eksploatisane dok je cena sirove nafte bila daleko niža. Ako kompanija plaća ubedljivo najnižu rudnu rentu u regionu, svega tri odsto, onda mora da plati i porez na ovaj ogromni ekstraprofit“, ocenjuje Peđa Mitrović, generalni sekretar SSP.
Iz finansijskih izveštaja NIS-a vidi se da je u prvoj polovini ove godine profit te kompanije porastao za gotovo 200 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
Kakvi smo to ljudi? Godinama kukamao kako Nis radi loše. Sad kad radi dobro ponovo ne valja, sad je dobit prevelika. Ko da i građani i država nisu akcionari, ko da ovo nije i naša firma.
PS: Svako može da priča šta god hoće, sve sami znalci, niko za ništa ne odgovara, nema države jbg..... U srećna vremena bi došla dvojica u kožnim kaputima pa lisice na ruke pa na Goli otok pa tamo pričaj šta treba da se radi
s.nikolić likes this post
Fmember VIP
Broj poruka : 1630 Points : 5176 Datum upisa : 01.11.2010
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/24/2022, 17:51
marjanovicgane ::
PS: Svako može da priča šta god hoće, sve sami znalci, niko za ništa ne odgovara, nema države jbg..... U srećna vremena bi došla dvojica u kožnim kaputima pa lisice na ruke pa na Goli otok pa tamo pričaj šta treba da se radi
Pa možda i dođu, možda i dođu... kad im se najmanje nadaš.
_________________ Bolje je živeti na nogama nego na umreti na kolenima
Dalaj Lama Member
Broj poruka : 720 Points : 1928 Datum upisa : 30.11.2010
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/24/2022, 18:09
Dargi Gane, karma, kao što znaš sve vidi i kaznjava! Ovde bih sve vas upitao da li znate razliku izmedju Pepsi-cole i Coca-cole?
Ako uzmemo za tačno da nema neke bitne razlike, moramo da konstatujemo da se oni mrze i do poslednje čaše bore za trzište, e da bi prodavali najviše.
Očigledno je da mi u Srbiji nemamo pravu opoziciju (ovo je saopštenje o extra profitu od SSP Djilasove stranke) već KONKURENCIJU!!
Nešto slično kao izmedju Peps-Cole i Coca-Cole, dakle oni bi da smene SNS, da bi radili isto što radi SNS.... I sve što rade je borba dva konkurenta, a ne borba vlasti i opozicije.
Edit: Hajde malo kliknite na reklamice s desne strane ekrana, dobro dodje ovom Forumu, da PREŽIVI!! Mod.D.
_________________ Karma kažnjava sve
pepermint, s.nikolić, SlobaUra and Stuffearn like this post
marjanovicgane VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/25/2022, 09:30
Čekajte ljudi prvo da gi zaradimo! Još gi nismo zaradili oni traže da platimo porez.
s.nikolić and Perapostar like this post
mili61 VIP
Broj poruka : 538 Points : 1660 Datum upisa : 28.01.2013
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/25/2022, 13:40
Ovo je zaista smesno na pola godine smo a prica se o ekstra profitu, zna se vrlo dobro kada se placa porez na dobit
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/26/2022, 09:54
mili61 ::
Ovo je zaista smesno na pola godine smo a prica se o ekstra profitu, zna se vrlo dobro kada se placa porez na dobit
Veca dividenda - veci i porez
pepermint VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/30/2022, 11:55
Krece TE-TO Pancevo
Smile Old member
Broj poruka : 1652 Points : 4820 Datum upisa : 04.06.2008
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 9/1/2022, 12:04
Sumnjiva smrt: Prvi čovek Lukoila nađen mrtav, pao kroz prozor sa 6. sprata...
EDIT: Hajde malo kliknite po reklamicama s desne strane ekrana!! Dobro je za Forum. Mod. D.
pepermint VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 9/6/2022, 13:10
adamm Member
Broj poruka : 532 Points : 899 Datum upisa : 07.08.2012
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 9/7/2022, 19:59
Jel ima neko ko je kupovao ovo preko Kombank-a? Jel vam legla dividenda? Meni ne leze. Ne znam da li je legla na racun OTP banke dividenda preko Ilirike. Je*** ti ovo kad moras pratiti da li ti je legla dividenda ili ne.
hund Still learning
Broj poruka : 107 Points : 341 Datum upisa : 25.11.2016
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 9/7/2022, 21:26
Мени јесте.
s.nikolić, Perapostar and Stuffearn like this post
MHE kila(H)WATacina Voli da LAŽE !!
Broj poruka : 350 Points : 1540 Datum upisa : 07.04.2011
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 9/8/2022, 15:38
Legla ali moras ocitati namenski u NLB KOMBank Trader
_________________ "Umesto retrovizora moramo uzeti u ruke dvoglede" iz ekspozea PM. - E ovo je Aco moj izum !!
marjanovicgane VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 9/8/2022, 18:37
Jebote,,,, Pa vi svi kupujete a pričate da ne valja
pepermint VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 9/12/2022, 09:33
Te-to Pancevo je krenula sa radom od 1. septembra. https://ems.energyflux.rs/#/dashboard/source/gas Sada NIS sam za sebe pravi struju.
marjanovicgane, Perapostar and Stuffearn like this post
pepermint VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 9/12/2022, 13:02
Ako im treba 95 kubika gasa za 1 mwh, a cena gasa za njih je 0.3e po kubiku. Onda ispada 95*0.3=28.5e/mwh. Ispade da sad imaju struju za rafineriju 3 puta jeftiniju.
marjanovicgane VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 9/12/2022, 21:20
Koliko troši NIS, tj. koliko će potrošnja u Srbiji biti rasterećena
pepermint VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 9/13/2022, 09:23
Pa ako je kapacitet elektrane 200mw, a oni isporucuju eps-u 150mw, znaci da trosi oko 50mw rafinerija
Al Kapone VIP
Broj poruka : 1154 Points : 2806 Datum upisa : 06.12.2011
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 9/13/2022, 16:34
@pepermint - da li postoji mogucnost povecanja kapaciteta, ili izgradnja nove te-to?
Primer potrosnje struje i rasterecenja elektro-energetskog sistema u Srbiji za 11. septembar
Broj poruka : 12 Points : 20 Datum upisa : 18.09.2022
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 9/22/2022, 12:36
Koliko je sigurna isplata dividende naredne godine? Znam prema statutu da je minimun isplata 15% dobiti, a da je praksa do sad bila isplata 25% dobiti za dividendu. Prema dosadašnjem rezultatu u prvih 6 mjeseci dobit je bila 43,7 mlrd. ako se ponovi takav rezultat dividenda bi trebala da bude preko 100 din. Brine me jedino što je Gazprom ukinuo dividendu prvi put nakon 1998. godine, da li će to uticati i na NIS?
Drasko VIP
Broj poruka : 281 Points : 837 Datum upisa : 01.07.2007
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 9/22/2022, 14:20
BiznissBL ::
Koliko je sigurna isplata dividende naredne godine? Znam prema statutu da je minimun isplata 15% dobiti, a da je praksa do sad bila isplata 25% dobiti za dividendu. Prema dosadašnjem rezultatu u prvih 6 mjeseci dobit je bila 43,7 mlrd. ako se ponovi takav rezultat dividenda bi trebala da bude preko 100 din. Brine me jedino što je Gazprom ukinuo dividendu prvi put nakon 1998. godine, da li će to uticati i na NIS?
Mislim da će Vučić da ih pritisne da isplate dividendu jer mislim da vlada računa na te pare i bez toga bi nastala lepa rupa u budžetu....a naročito sad kad je dobit ogromna....mislim da će isplatiti dividendu
marjanovicgane, s.nikolić and Minic like this post
marjanovicgane VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 9/22/2022, 18:21
BiznissBL ::
Koliko mi je poznato Gazprom je ukinuo dividendu da bi uložio novac u gasovod prema Kini koji se radi po ubrzanoj proceduri. To bi moglo dovesti da Gazprom povuče dividende iz povezanih firmi među kojima je i Nis. Za mene ne bi bilo iznenađenje da dupliraju dividendu a možda isplate i jedan deo neraspoređene dobiti kroz dividendu. To je ono čemu se nadam i što priželjkujem da se desi. Ponavljam, da se nadam ovome. Naravno, politička situacija je veoma komplikovana ko zna kuda sve ovo vodi i šta na kraju sve može da se izdešava.
s.nikolić, Perapostar and Stuffearn like this post
marjanovicgane VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 9/30/2022, 08:11
Dobar portal, ne znam samo da li su im analize autentične ili prepisuju ali ne mari. https://finansijskiputokaz.rs/bafetov-berkshire-hathaway-kupio-jos-599-miliona-akcija-occidental-a/
Svi uzedoše pare od naftnih kompanija a mi ništa. Kad li ćemo da se opravimo (mislim na NIIS)
Ovo me podseća na jednu anegdotu.
Došao moj ujak kod mene da se raspita o akcijama. Šta je to, kako to, ko to nekima plaća nekima ne plaća..... Radio je čovek u Jumko i dobio hrpu akcija.
Kaže on: Moj kolega iz Alfa plam brate uzede ogromne pare od akcije a ja ništa. Šta je ovo, ne znam. Gde on to uznima i kako svi iz Alfu uzedoše a mi iz Jumko ništa. Pitam jednog drugara, pitam drugog niko ništa nije uzeo...... A ovi iz Alfu su u Titovo vreme bili niko i ništa. Nesu imali ni za plate pa su pozajmljivali iz Jumko. To je bio jedan neugledan plac, imali su jednu šupu....
Priča mu ovaj njegov prijatelj iz Alfu: Da bog pomože od ove akcije, , ne da sam uzeo pare nego neumen da ti kažem. Sin zvarši fakultet ja prodam akcije kupim mu kola, udaje mi se ćerka prodam akcije pravim svadbu, oženi se sin ja lepo prodam akcije nedelju dana teram svadbu
A ovaj moj dobio okruglo iz Jumko...... mislim krompir
adamm, poverenje, s.nikolić, Stuffearn and Minic like this post
Momir Old member
Broj poruka : 2084 Points : 5785 Datum upisa : 06.12.2008
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 10/1/2022, 19:26
MOSKVA – Rusko državno poduzeće Gazprom PJSC obustavilo je isporuke prirodnog gasa Italiji, eskalirajući sve dublju energetsku krizu u Europi.
“Gazprom je obavijestio da nije u mogućnosti potvrditi količine gasa tražene za danas, navodeći da nije moguće snabdijevati gasomo preko Austrije. Stoga će današnje ruske isporuke gasa Eni-ju preko ulazne točke Tarvisio biti na nuli”, objavila je Eni SpA, najveća talijanska naftna kompanija, u izjavi na svojoj web stranici u subotu.
EDIT: Lepo bi bilo da malo kliknete na reklamice s desne strane ekrana! Važno je za opstanak Foruma. Mod. D.
_________________ “Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Al Kapone VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 10/3/2022, 17:07
Rumunska policija upala u kancelarije NIS-a u Temišvaru
Rumunska policija upala je u sedište NIS Petrola u Temišvaru u ponedeljak ujutru zbog sumnje da su informacije u vezi sa rezervama nafte u toj zemlji stigle do Beograda i Moskve, iako je NIS imao obavezu da o tim otkrićima obavesti rumunsku državu.
Brigada za organizovani kriminal vrši pretrese u kancelarijama kompanije NIS Petrol i u domovima zaposlenih te kompanije u Temišvaru i Bukureštu, navode mediji.
Ukupno se vrši devet pretresa, a iz kancelarija istražitelji su odneli nekoliko kompjutera i dokumenata.
Najmanje osam ljudi biće odvedeno na saslušanja u sedište Direktorata za istraživanje organizovanog kriminala i terorizma u Temišvaru.
U Bukureštu je policija upala u rezidencije dvojice zaposlenih u NIS Petrolu, lica odgovornog za bezbednost IT sistema u Rumuniji i inženjera specijalizovanog za računare, a u Temišvaru su pretresi izvršeni u kancelariji šefa IT bezbednosti u filijali i kolege iz istog odeljenja. Takođe, izvršene su provere u domovima njih dvojice u gradu, javljaju rumunski meidji.
Istražitelji govore o mogućem curenju neovlašćenih, osetljivih informacija u vezi sa istraživanjem nalazišta nafte i gasa od 2014. godine u okrugu Timiš.
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 10/4/2022, 02:40
O pretresu prostorija NIS-a u Rumuniji Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da današnji pretres prostorija NIS-a u Rumuniji nema nikakve veze sa Srbijom i da će od rumunske strane tražiti informacije o tom slučaju.
"Ovo nema veze s ratom za energente, nego sa političko-špijunskim ratom, da bi dodatno mogli da se disciplinuju neki za koje se smatra da su neposlušni, a pri tome ne isključujem mogućnost realne krivice NIS-a, ali se nisam time bavio. Znam da nema srpskih državljanja, to je u ruskom vlasništvu i tražićemo od rumunskih prijatelja informacije", rekao je Vučić.
Objasnio je da je NIS, u kome je većinsko rusko vlasništvo, kupovao svoje ćerke kompanije u Bugarskoj, Rumuniji i u BiH i da Srbija s tim nema ništa.
"Samo nam je još to falilo. Kao da smo svakog dana kamenom boga gađali. Ajd' sad vi objasnite da to nema veze sa srpskom državom i da je to NIS iz Beograda, a mi nemamo nikakve veze s tim. Mnogo nas dobro čuvaju prijatelji iz NIS-a", rekao je Vučić ironično.
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 10/4/2022, 14:24
NIS: Strogo se pridržavamo propisa država u kojima poslujemo Naftna industrija Srbije objavila je, povodom pokretanja krivične istrage protiv četvoro zaposlenih u NIS Petrolu u Rumuniji zbog sumnje o odavanju poverljivih podataka o nalazištima nafte i gasa u toj zemlji, da se NIS strogo pridržava propisa država u kojima posluje.
NIS je u odgovoru dostavljenom Tanjugu naveo da će kompanija u potpunosti sarađivati sa svim nadležnim organima u Rumuniji.
"Osnovni princip poslovanja kompanije NIS je da se strogo pridržava važećih zakonskih propisa država u kojima posluje. Kompanija je sarađivala i u potpunosti će sarađivati sa svim nadležnim organima kako bi se razjasnili svi aspekti u vezi sa aktivnostima kompanije i njenih zaposlenih u Rumuniji", saopštio je NIS.
Inače, mediji prenose da Tužilaštvo prvi put pominje Srbiju kao centralu NIS-a u koju su slate informacije, a da Nacionalna asocijacija za mineralne resurse kaže da je NIS radio po zakonu.
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 10/4/2022, 14:46
Sta mislite, da li ova odlaganja placanja Gaspromu mogu imati posledice po NIIS?
Turska moli Rusiju za odlaganje? "Verovatno nije to..." Turski državni uvoznik gasa Botas razmatra da od ruskog Gasproma zatraži odlaganje nekih od dospelih obaveza Ankare za prirodni gas do 2024. godine.
Mađarska saopštila: Postignut sporazum Budimpešta -- Mađarska je saopštila u ponedeljak da je postigla sporazum s Gaspromom o odlaganju plaćanja isporuka gasa tokom zime.
Broj poruka : 686 Localisation : Zemun Points : 1798 Datum upisa : 25.05.2007
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 10/4/2022, 18:38
Sve to je bura u čaši vode... Obična zavitlancija.
Roman Abramovich Member
Broj poruka : 686 Localisation : Zemun Points : 1798 Datum upisa : 25.05.2007
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 10/4/2022, 18:44
Glavna i idgovorna urednica magazina „Energija Balkana“ Jelica Putniković smatra da je pre po sredi gepolitička, nego špijunska afera.
„Svaka kompanija kada dođe da istražuje bogatsvata u nekoj zemlji, posebno u EU, a NIS je u Rumuniji od 2011-12, tamo su već nađene određene količine nafte, počela je eksploatacija, NIS tamo ima pumpe pod brendom Gasprom. Imamo tu neku priču koja se razvija, a čim je krenula intervencija Rusije u Ukrajini, Rumuni su bili najglasniji da će nacionalizovati NIS Petrol, u medijima je pisalo da su tada u filijale ulazile razne inspekcije i kako su meni nezavisni izvori rekli plaćena je neka mala kazna, da ne bude nismo džabe bili. I onda zatišije i sada u vreme novih političkih dešavanja između Moske i Kijeva, Severnog toka. Krenula je priča opet u nekim zemljama EU da će nacionalizovati svoja energetska preduzeća“, priča Putniković, za N1.
Podseća da je bilo najava i u Srbiji da bi trebalo da se nacionalizuje.
„Onda je NIS, da bi izbegao sanckije EU i Amerike, promenjena je struktura vlasništva u NIS-u, Gaspromnjeft je vlasnik 50 odsto, 6 15 je vlasnik Gasprom koji ne podleže sankcijama, jer im treba ruski gas. NIS ne potpada pod sankcije EU i sada ovaj šesti paket sankcija ne brani NIS-u da kupuje naftu, samo da nije ruska, jer neće biti transportovana kroz Jadranski naftovod“, dodala je.
Nemačka je pod pritiskom Brisela i Vašingtona, kao i Srbija, kaže Putniković.
„I da se nacionalizuje NIS, svakog dana su pritisci na Srbiju da se uvedu sankcije, bio NIS nacionalizovan ili pola-pola, milsim da je NIS tu kolateralna šteta i svi mi građani koji imamo naftu jer rafinerija u Pančevu radi. Neprikosnoveno je pravo vlasništva, kad se ova priča završi, moraće svi oni koji su nacionalizovali da vrate ili debelo plate jer će sve to završiti na sudu. Možda Rumunija hoće da pokaže da nije proruski orijentisana. Zanimljivo je da se rumunski političari nisu oglasili“, rekla je Putniković.