Neko je danas pokupio od mene dve deonice po 1502. Ne razumem poentu kupovinu tako malog broja osim sto moj broker uzme 100din min dnevnu proviziju. Razumeo bih poentu da neko ocisti tablu, ako veruje da je hartija dobra kupovina, pa nema tamo bog zna kakva ponuda , trenutno 118 deonica ukupno.
Pa ako je ta osoba ovde moze da me prosvetli ili neko drugi...
Limited011 Old member
Broj poruka : 2052 Points : 5499 Datum upisa : 07.05.2009
Digao cenu na 1502? Evo ja danas prodajem 97 po 1450 jer mi treba kesa za druge kupovine, al sad izgleda nece niko da kupi ispod cene... I dalje ne razumem, ako veruje da je kupovina dobar izbor sto ne kupuje naveliko. Ovako ja sad stavio jako dobru cenu, po meni ispod svake realne cene, zuri mi se, pa prodajem vise od duplo manje od knjigovodstvene, ako ja dobro razumem situaciju....
hund Still learning
Broj poruka : 107 Points : 341 Datum upisa : 25.11.2016
Није купио зато што мисли да је добра куповина, него зато што већ има ове акције и на овај начин жели да што више подигне цену, а затим да прода своје акције. Ти сутра стави на продају по 2000, па кад опет подигне цену, ти онда понуди по 1500.
boban75 VIP
Broj poruka : 810 Localisation : Vojvodina Points : 2718 Datum upisa : 03.01.2014
Није купио зато што мисли да је добра куповина, него зато што већ има ове акције и на овај начин жели да што више подигне цену, а затим да прода своје акције. Ти сутра стави на продају по 2000, па кад опет подигне цену, ти онда понуди по 1500.
Možda bi bilo bolje da ti staviš nalog a on od tebe da kupi po 2000. Nek i adam malo ulozi i rizikuje. Vidim da je na KMBN unovcio akcije po 3700.
_________________ Loša vest je da vreme leti. Dobra vest je što ste Vi pilot. - Majkl Altšuler
A Bird in the hand, is worth two in the bush. - Ezop 600. p.n.e.
If one equity analyst its raining and the other says its sunny... yuor job as an investor is to ignore them both and instead look out the window.
boban75 VIP
Broj poruka : 810 Localisation : Vojvodina Points : 2718 Datum upisa : 03.01.2014
Digao cenu na 1502? Evo ja danas prodajem 97 po 1450 jer mi treba kesa za druge kupovine, al sad izgleda nece niko da kupi ispod cene... I dalje ne razumem, ako veruje da je kupovina dobar izbor sto ne kupuje naveliko. Ovako ja sad stavio jako dobru cenu, po meni ispod svake realne cene, zuri mi se, pa prodajem vise od duplo manje od knjigovodstvene, ako ja dobro razumem situaciju....
Da li dizes cenu ili izlaziš iz KMBN ? Da li želiš da unovcis akcije i kupiš nešto drugo ili ćeš početi sada kad imaš para da dizes cenu ?
_________________ Loša vest je da vreme leti. Dobra vest je što ste Vi pilot. - Majkl Altšuler
A Bird in the hand, is worth two in the bush. - Ezop 600. p.n.e.
If one equity analyst its raining and the other says its sunny... yuor job as an investor is to ignore them both and instead look out the window.
adamm Member
Broj poruka : 532 Points : 899 Datum upisa : 07.08.2012
Nisam ja taj koji je prodao danas 3700 KMBN, malo sam zakasnio.
Pa iskreno ne verujem da cete tom kupovinom prodajom po par akcija bilo sta da postignete.
Meni je logicno da se formira trzisna cena, pa ko ima interesa da prodaje, nek prodaje, ko da kupuje nek kupuje, ko hoce da ceka nek ceka, ko hoce da rizikuje nek rizikuje. Kad je ask 1100 a bid 1500, to mi ne deluje normalno.
A na sta planiram da stavim kupovne naloge u doglednoj buducnosti? Pa zavisi od trenutnog stanja na berzi, pratim KMBN, JESV i TGAS.
Fmember likes this post
adamm Member
To nije tačno. Nalog nije skinut. Nalog je ispod raspona cene zato ga ne vidiš. Ako žele da kupuju na berzi moraju da daju novi nalog. Minimalna cena je sad 1051dinara
adamm Member
Pre par godina sam bio jedini koji je na ovoj temi bio protiv privatizacije K.B. smatrajući tu opciju lošom za akcionare. Tada me je MAT - prva tabla ovog foruma nazvao indijancem. On se predstavlja kao bankarski stručnjak ali ja vidim da nije ekonomista i da je u bankarstvo došao iz drugog sektora - pretpostavljam da je elektronac ili matematičar. Takvi ne shvataju suštinu bankarstva. Sada kada se je dim rasčistio, zamolio bih vas da iskreno kažete da li ste zadovoljni razvojem događaja i da li mislite da bi bolje prošli da banka nije privatizovana.
PS:
Ja i dalje mislim da je bolja opcija za male akcionare bila da se banka ne privatizuje. Jorgovanka je potpuno nepotrebno blokirala isplate dividendi jer se je iz aviona videlo još 2014-2015 godine kada je ECB oborila repo stopu na 0% i krenula da štampa novac da će banke biti poplavljene likvidnošću. Isto je pogrešio A.V. sprovodeći fiskalnu konsolidaciju smanjenjem plata i penzija...... Čak i da nije bilo privatizacije Jorgovanka bi odblokirala isplate dividendi kao što je i A.V. krenuo da diže plate svima kada je konačno shvatio o čemu se radi.
Tom80 VIP
Broj poruka : 214 Localisation : Europe Points : 339 Datum upisa : 04.03.2012
Sutra sednica upravnog odbora na kojoj se odlucuje o dividendama, a prekosutra dostavljanje novog informatora, ispada da se već zna šta je odlučeno o dividendama. Onda mogu da očekujem samo 0, nije mi jasno da li je to moguće za KMBNPB, odlukom emitenta.
Ceras VIP
Broj poruka : 485 Localisation : Bg Points : 1499 Datum upisa : 29.03.2011
Na Skupštini akcionara br.659/6-2 08.03.2004 doneta je odluka o homogenizaciji prioritetnih akcija.tom odlukom se vršila homogenizacija i distribucija prioritetnih akcija II,III, V, VI emisije itd... Odlukom Skupštine akcionara br.1285/6 18.03.2005 izmenjena je odluga o homogenizaciji u tački II stav 2 itd... i glasi : -pravo na prioritetnu isplatu dividendi po godišnjim računima u skladu sa odlukama Skupštine Banke, s tim da dividenda NE MOŽE BITI MANJA OD KAMATE NA ŠTEDNE ULOGE OROČENE NA 12 MESECI.
Što ne znači da ne može biti veća i pitanje je da li je politika dividende u skladu sa zakonom i jednakošću prava povlašćenih akcija ?
adamm Member
To je bio kvazi-legalan nacin da z.... akcionare, sto je radila stara uprave. Ako sam dobro razumeo, najveci akcionar KMBNPB ima 7 sudskih procesa, jedan od njih posto su odlukom emitera neke akcije promenjen prinos sa 13mesecne stednje na 12 mesecnu.
Preferencijalne akcije imaju ona prava koja odluka o izdavaocu specifise, u ovom slucaju: 1. pravo na prioritetnu isplatu dividendi po godišnjim računima u skladu sa odlukama Skupštine Banke, s tim da dividenda ne može biti manja od kamate na štedne uloge oročene na 12 meseci; 2. pravo preče kupovine akcija iz sledećih emisija srazmerno učešću u ukupnoj vrednosti preferencijalnih akcija Banke; 3. pravo na deo likvidacione mase, odnosno stečajne mase Banke nakon isplate poverilaca u slučaju prestanka rada Banke; 4. druga prava utvrđena zakonskim propisima, Ugovorom o osnivanju i Statutom Banke.
Kako KMBN i KMBNPB imaju istu nominalnu vrednost, logicno bi bilo da KMBNPB ne moze imati manju dividendu od KMBN, ali ... avaj... to zakon ne specifikuje barem clan 253. Zakona o Privrednim Drustvima.
cukicezar Still learning
Broj poruka : 113 Points : 286 Datum upisa : 29.01.2016
Nema izvora, mislim da mi je rekao 6 ili 7, to je po secanju. Iskopao sam sa ovog foruma njegovu email adresu. Kontaktirao sam ga na email da vidim koji su njegovi zahtevi da proda deonice. Pricao sa covekom na telefon, pozvao me je sa "Private Number", on je izgleda stara garda, covek u penziji.
Lepo smo porazgovarali bogami skoro sat vremena. Navodno je tada bilo još strana koje su ga kontaktirale i davali ponude. Posle mi se nije vise javljao.
Bond Moderator
Broj poruka : 13963 Localisation : Novi Sad Points : 52453 Datum upisa : 03.06.2009