| TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? | |
|
+108AkiTaki Nisam lep al sam glup Al Kapone adamm marjanovicgane Stane Dolanc bonum.mm maxxxii monacco djuken boban75 Floxed Bobo011 igor ns Avala00 Debil Ivica_t Colle Cermet Popaj tortuga Nikolaj3 pepermint starter I-33333 Asterixxx sindra Jegulja draguljcebg Limited011 Cicija arsen123 faceman Andridis Smile milosmiljkovic bwresident woman with a bicycle thunderbird Maca gogloee ILoveRoses trind Tom80 zekapeka Sundown Vladimirmitr Zak10 Dragan555 $ Red max Ars Vivendi simpson Mister No Anam Drag65 Zwiebel Boranija philips1 Strbac Kupi akcije Aritmeticar Big Mile ingglick real_finanza Gocili Fast Light Bombica Teletrader Dax Nemesis Fmember Boby Momir Petar Pan BuffetSon Frenky MORNAR Spejs Drasko Firke77 Serbon Sutra Cincinnatus Zokiutd Ris pepsiman Djuka Greta StefanoProdi Milica1 Nisimo23 Non-ProfitOrganization MarkoJTD Niche Friz Milord1 iki Dusan Sneki Dexiv IC.Broker prevarant StefanMR MilanLaki vatreni Kobe Bryant 112 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Dragan555 Old member
Broj poruka : 1489 Points : 3162 Datum upisa : 18.01.2014
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 3/4/2020, 23:16 | |
| Da li mozda moze da se u nekoj od zemalja EU otvori namenski racun za trgovanje na berzama? Verujem da bi provizija bila daleko manja? Ako nije tajna kolega Cermet preko koga trgujes i kolike su provizije? | |
|
| |
Cermet VIP
Broj poruka : 304 Points : 1036 Datum upisa : 18.05.2008
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 3/5/2020, 01:16 | |
| Na računu sam stranog lica van Srbije, a i ja sam na prošloj strani pitao da neko objasni na koji način ide otvaranje računa iz Srbije i prebacivanje novaca iz Srbije na stranu platformu, ali do sada na žalost niko nije odgovorio. | |
|
| |
I-33333 Just looking
Broj poruka : 1 Points : 5 Datum upisa : 24.02.2020
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 3/6/2020, 16:17 | |
| Draga ekipo, Nov sam ovde na forumu, a vec dugo po malo pazarim akcije NIS-a.Unapred se izvinjavam ako ponavljam pitanje, ali pretrazio sam ceo forum i odgovor nisam nasao. Da li postoji neko iz Srbije (ko nema strane papire, racune van srbije), ko kupuje/prodaje akcije na stranim berzama nor. nasdaq, dobija dividendu i slicno, bez ogromnih troskova? Jedina do sada opcija koju vidim je kombank trader sa velikim troskovima (22$ buy 22$ sell, min 2€ provizija za svaku isplatu dividende itd), na interactive broker plafromi je prilicno tesko prebaciti novac iz Srbije, robinhood ne radi sa srbijom kao i jos 5 drugih online brojera koje sam kontaktirao. Da li neko ima nacin za trgovinu iz Srbije ali bez velikih troskova?
| |
|
| |
starter Still learning
Broj poruka : 97 Points : 394 Datum upisa : 08.06.2019
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 3/9/2020, 09:29 | |
| Fjucersi Dow Jones-a od jutros skoro -5%... Bice ovo interesantan ponedeljak | |
|
| |
Ars Vivendi VIP
Broj poruka : 2817 Points : 8028 Datum upisa : 21.01.2009
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 3/9/2020, 10:00 | |
| DAX pao na otvaranu za vise od 7%
EDIT: ne zaboravite da s desne strane ekrana ima zanimljivih sponzora. Ništa vas ne košta! Mod D. _________________ Prazan listić nije stav! Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
| |
|
| |
pepermint VIP
Broj poruka : 2694 Points : 6094 Datum upisa : 05.02.2014
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 3/9/2020, 15:09 | |
| Pade Volstreet https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2020&mm=03&dd=09&nav_id=1664277 | |
|
| |
MORNAR VIP
Broj poruka : 709 Points : 1925 Datum upisa : 28.01.2010
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 3/9/2020, 16:18 | |
| Nakon što je indeks Dau Džons pao za više od 1.800 bodova zbog koronavirusa, privremeno je obustavljeno trgovanje na Volstritu. Danas je došlo do najvećeg pada indeksa Dau Džons, još od 2008. godine, kada je svet zahvatila ekonomska kriza. | |
|
| |
Teletrader Old member
Broj poruka : 994 Points : 2799 Datum upisa : 05.09.2008
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 4/2/2020, 05:19 | |
| | |
|
| |
Teletrader Old member
Broj poruka : 994 Points : 2799 Datum upisa : 05.09.2008
| |
| |
tortuga Just looking
Broj poruka : 11 Points : 58 Datum upisa : 09.05.2019
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 5/7/2020, 18:03 | |
| - Dragan555 ::
- Za ova dva meseca iskustva na svetskim berzama, glumeći po malo dej trejdera u pogodnim momentima, super sam prošao ali i shvatio neke stvari.
Promenio sam mišljenje o NIIS ako nije zabranjeno? To je sad jedina akcija koju bi kupio na BG berzi. Zašto? Ne zbog nekih izuzetnih potencijala. Kad bi samo jednom osetili razliku između neke svetske berze i ove naše (oni koji nisu) shvatili bi koliko je vredna mogućnost da izađete iz pozicije u svakom trenutku, a Ask i Bid se razlikuju u 1 cent ili u deseti deo centa. Zato je NIIS danas jedina akcija koju bi kupio na Belex jer su razlike između Bid i ASK prihvatljive. Pre neki dan je cela trgovina spala na 2 slova. AERO i NIIS. A ostale akcije? Kao da iz nekog mulja pređete u olimpijski bazen. Molim vas da se niko ne uvredi to su moji utisci. U ostalom Komercijalna banka sad nudi dobre uslove pa više ne važi pravilo da zbog visina provizija nemate šta da tražite na svetskim berzama sa malim ulogom. A verovatno će i ostale brokerske kuće smanjiti svoje provizije za trgovanje na stranim berzama. Pogledajte pad EXXON, Royal Dutch Shell, BP, CHEVRON a pogledajte pad NIIS? Slažem se da je NIIS podcenjen pa je manje prostora i bilo za pad. Ali ako pogledate stvari iz ugla kupca koga briga za to? Svetske kompanije su više pale, pre će se oporaviti i veću će cenu dostići za godinu dana. Kakve su šanse da na našoj berzi bilo šta kupite danas prodate posle 3 dana uz 20% zarade i opet nakon 3 dana kupite istu akciju jer je opet cena pala do nivoa kad ste je prvi put kupili? Postovani, citat je iz teme NIIS-a ali me interesuje samo deo oko Komercijalne kao brokera. Da li znate za neke novosti koje jos nisu objavljene na sajtu Komercijalne banke jer koliko vidim tarife za ino trgovanje su im iste od Septembra 2019-te I troskovi transakcije za male ulagace su veliki? Sa minimalnim iznosima troskova po transakciji mali investitor je onemogucen da stepenasto ulazi u akciju, a sa malim iznosom za kupovinu neke akcije je deo troska toliko veliki da cena akcije mora drasticno da skoci samo da bi bio na nuli. | |
|
| |
Dragan555 Old member
Broj poruka : 1489 Points : 3162 Datum upisa : 18.01.2014
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 5/7/2020, 20:08 | |
| Na akciju koju sam platio 8080€ provizija je bila 36.36€. Da sad ne računam ali mislim da bi na BG berzi bila veća. Najbolje je da ih pozoveš i informišešnse iz prve ruke. | |
|
| |
tortuga Just looking
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 5/7/2020, 20:44 | |
- Na akciju koju sam platio 8080€ provizija je bila 36.36€. Da sad ne računam ali mislim da bi na BG berzi bila veća. Najbolje je da ih pozoveš i informišešnse iz prve ruke.
Hvala na brzom odgovoru, drago mi je sto mozes toliko na jednu akciju da ulozis ali licno mislim da to nije mali ulog pogotovo sto ako si omasio ulaznu cenu za neku korekciju treba jos dosta para. Slazem se da na toliki iznos bude mali trosak ali je samo razlika u poimanju kolicine za investiranje. Tek iznad 2k je oko 1% (kako raste iznos smanjuje se procenat troska do oko 0.3 % za vecinu berzi), ali to pretpostavljam za vecinu nije mala investicija. Pogotovo sto je u vecini slucajeva potrebno uci etapno jer se obicno ne zna gde je dno u nekom padu. Ne znam da li je obicaj (Ili dozvoljeno na forumu) ali ako moze info koju si akciju kupio kada si toliko ulozio (naravno koja je ulazna cena I neki plan predvidjene izlazne cene). Pozz | |
|
| |
Nikolaj3 Our family
Broj poruka : 280 Points : 1057 Datum upisa : 24.11.2009
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 5/7/2020, 20:46 | |
- Na akciju koju sam platio 8080€ provizija je bila 36.36€. Da sad ne računam ali mislim da bi na BG berzi bila veća. Najbolje je da ih pozoveš i informišešnse iz prve ruke.
To je 0.45% ali minimalna provizija je 16e,tako da za trgovanja manja od 3500e procenat moze biti mnogo veci | |
|
| |
Cermet VIP
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 5/7/2020, 22:35 | |
| Provizije u Srbiji su ogromne a plaćanje po procentu je apsolutno van pameti.
U inostranstvu retko ko uopšte plaća provizije, a ako one postoje reda su veličine 1-2 dolara po transakciji, 5 dolara je maksimum. | |
|
| |
tortuga Just looking
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 5/7/2020, 23:41 | |
| - Cermet ::
- Provizije u Srbiji su ogromne a plaćanje po procentu je apsolutno van pameti.
U inostranstvu retko ko uopšte plaća provizije, a ako one postoje reda su veličine 1-2 dolara po transakciji, 5 dolara je maksimum. Po procentu je ok ako je taj procenat u nivou do 0,5 % , znaci za ulaz - izlaz 1% , sa tim moze da se trguje. Naravno sto manje to bolje. | |
|
| |
maxxxii Still learning
Broj poruka : 63 Points : 262 Datum upisa : 21.04.2016
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 5/26/2020, 00:18 | |
| Mislim da su kod brokera KMBN minimalne provizije po transakciji sve zajedno 26 evra. | |
|
| |
Cermet VIP
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 5/26/2020, 00:22 | |
| Na stranu provizija, ja nisam stekao utisak da ovde uopšte neko trguje na stranim tržištima...
Ima li koga? | |
|
| |
tortuga Just looking
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 5/28/2020, 14:56 | |
- Na stranu provizija, ja nisam stekao utisak da ovde uopšte neko trguje na stranim tržištima...
Ima li koga? Pa Dragan555 je pisao da on trguje. I ja sam nesto malo. Problem su provizije za manje iznose, a za US trziste je dodatni problem sto pored minimalne provizije ima placanje po broju akcija tako da za jeftinije akcije bude bas velika provizija. | |
|
| |
djuken Just looking
Broj poruka : 29 Points : 46 Datum upisa : 12.10.2019
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 5/28/2020, 17:49 | |
- Na stranu provizija, ja nisam stekao utisak da ovde uopšte neko trguje na stranim tržištima...
Ima li koga? Trgujem i ja aktivno, amerika evropa, long short, uglavnom stocks i ponekad etf-ovi. Fjucersi ne, jer su bar meni malo veci kazino, a commodities kao npr naftu nisam nasao dobar medijum za trgovanje. ETF nafte mi se ne svidja, rolaju fjucerse unapred, vrlo slabo prati pokret samog commoditya. Sad kad ima volatilnosti, dobro je za day trading, neki mali skalp gore dole. | |
|
| |
Cermet VIP
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 5/28/2020, 22:23 | |
| Ne reče sa koliko akcija istovremeno radiš i kada ih prodaješ?
Na berzi ovakvoj kakva je (mislim na USA naravno) na kojoj dominiraju kompjuteri i roboti, daily trading i tome slično mislim da je ekstremno teško raditi i za to su neophodni čelični živci. Lično, nikad ne bih to radio.
Meni je neverovatno da u Srbiji još uvek nisam upoznao osobu koja ozbiljno investira na berzi, veće sume i na duži rok. Možda ih ima, ali ja ih nisam upoznao. Za tako nešto je potrebna ozbiljna fundamentalna analiza, a to je u Srbiji gotovo nepoznat pojam. | |
|
| |
Popaj VIP
Broj poruka : 1168 Localisation : Srbija Points : 3039 Datum upisa : 12.09.2007
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 5/29/2020, 09:17 | |
- Ne reče sa koliko akcija istovremeno radiš i kada ih prodaješ?
.....
Meni je neverovatno da u Srbiji još uvek nisam upoznao osobu koja ozbiljno investira na berzi, veće sume i na duži rok. Možda ih ima, ali ja ih nisam upoznao. Za tako nešto je potrebna ozbiljna fundamentalna analiza, a to je u Srbiji gotovo nepoznat pojam. Imaš ti i ovde među nama forumašima ozbiljnih investitora. Pogledaj samo Bondove promene pa već vidiš koju količinu akcija poseduju. Ti ljudi i kada pišu na forumu, svaka im je na mestu. | |
|
| |
djuken Just looking
Broj poruka : 29 Points : 46 Datum upisa : 12.10.2019
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 5/29/2020, 09:33 | |
- Ne reče sa koliko akcija istovremeno radiš i kada ih prodaješ?
Na berzi ovakvoj kakva je (mislim na USA naravno) na kojoj dominiraju kompjuteri i roboti, daily trading i tome slično mislim da je ekstremno teško raditi i za to su neophodni čelični živci. Lično, nikad ne bih to radio.
Meni je neverovatno da u Srbiji još uvek nisam upoznao osobu koja ozbiljno investira na berzi, veće sume i na duži rok. Možda ih ima, ali ja ih nisam upoznao. Za tako nešto je potrebna ozbiljna fundamentalna analiza, a to je u Srbiji gotovo nepoznat pojam. Ja radim sa sizingom od 30k+ po poziciji, nemam neko specijalno pravilo za izlazak, zavisi od dosta faktora, velicine pozicije, trenutne kretnje, tehnickih nivoa, tipa vesti ili razloga zbog kojeg sam usao, sentimenta. Od pola sata do nekoliko meseci, stvarno nema pravila.Definitivno treba razlikovati investiranje i trejding, po mom misljenju. Mada ti za oba trebaju celicni zivci, cak iako koristis fundamente i investiras u npr Mcdonalds i ostavis 10 godina ne diras, deonica ce proci kroz nekoliko korekcija i bear market(e) gde ces verovatno imati i po 10-50% drawdown (trenutni gubitak) same pozicije, sto ne moze puno ljudi da istrpi. Zato svi kazu kupi jeftino, prodaj skupo, a u praksi vecina radi obrnuto, jer su finansijska trzista i ozbiljna psihologija a generalno u zivotu znas i sam da gubljenje i dobijanja novca imaju najveci efekat na psihu, highest highs i lowest lows :)Dugorocno diverzisikovano investiranje jeste najbolji recept za akumumulaciju bogatstva, al je prilicno dosadno. Neki bi rekli to je disciplina, sta god. Normalno da nisi upoznao nikog ili vrlo mali broj jer je kod nas nerazvijeno i neregulisano trziste kapitala, prevaranata na sve strane, plus svest o investiranju i preduzetnistvu jako mala. I onda ljudi koji imaju kapital nemaju puno opcija.A tvoja iskustva? Jel trgujes uopste aktivno?Btw, zanima me, sta ti ili ostali mislite o sadasnjem americkom marketu? Konkretno, da li je ovaj skok od marta/aprila sa dna u stvari bear rally skok ili novi bull market? | |
|
| |
Cermet VIP
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 5/29/2020, 21:35 | |
| @PopajKada kažeš ovo Bondove promene misliš na akcije kod nas? Onda se nismo razumeli, Belex ne smatram ozbiljnom investiranjem, nego mislim na pravu berzu. Verujem da i na Belexu ima onih koji imaju preko milion EUR (pogotovo firme), ali njih ne bih apriori zvao investitorima, nego su to ljudi ili firme sa puno para koji ne znaju šta će sa njima pa ih trpaju na Belex (ispravite me ako grešim i znate za suprotan primer). To dakle nisu investitori, investitor je onaj ko ima portfolio od najmanje 15 akcija za koje je uradio vrlo ozbiljne analize (ili je platio nekoga da mu uradi), ima operativnu sumu od najmanje 100k evra i investicioni horizont od min. 5 godina. Ako izumemo ove pasivne stavljače para na Belex, pitam se da li takav postoji u Srbiji a pogotovo na ovom forumu? Što se mene tiče pominjao sam već, radim da velikom računu stranog lica van Srbije, zato bi bilo lepo ako na forumu ima nekog sličnog sa kim bih podelio iskustva. U vezi sa trenutno gorućim pitanjem da li je ovo novi bull market ili "deat cat bounce", odgovor je da zavisi od akcije. Moguće da neke od "korona-akcija" još uvek nisu doživele svoj max. i uskoro će, ali se njihov broj smanjuje (evo danas je ZS +26%), a što se tiče ostalih akcija iz SP 500, lično mislim da su precenjene i da bi trebale da idu u korekciju. | |
|
| |
Gocili VIP
Broj poruka : 756 Localisation : Vojvodina Points : 1795 Datum upisa : 25.05.2009
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 5/31/2020, 12:54 | |
| - Citat: ::
- Btw, zanima me, sta ti ili ostali mislite o sadasnjem americkom marketu? Konkretno, da li je ovaj skok od marta/aprila sa dna u stvari bear rally skok ili novi bull market?
Po meni ni jedno ni drugo vec nastavak bull marketa posle ostrije korekcije. _________________ Masta je vaznija od znanja. A.Ajnstajn
| |
|
| |
marjanovicgane VIP
Broj poruka : 1037 Points : 2244 Datum upisa : 10.09.2018
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 6/1/2020, 11:52 | |
| Nema danas trgovanja na tržištima Zapadne evrope ????? Šta je u pitanju? | |
|
| |
bonum.mm Moderator
Broj poruka : 493 Points : 1293 Datum upisa : 28.11.2007
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 6/1/2020, 12:04 | |
| - marjanovicgane ::
- Nema danas trgovanja na tržištima Zapadne evrope ????? Šta je u pitanju?
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B2%D1 %81%D0%BA%D0%B8_%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B 5%D1%99%D0%B0%D0%BA | |
|
| |
marjanovicgane VIP
Broj poruka : 1037 Points : 2244 Datum upisa : 10.09.2018
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 6/1/2020, 15:17 | |
| | |
|
| |
Colle Still learning
Broj poruka : 100 Points : 428 Datum upisa : 11.07.2011
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 7/26/2020, 22:23 | |
| Pozdrav svima, želeo bih da pitam za iskustva ukoliko neko trguje preko Interactive brokers-a i da li je potrebno, kao državljanin i rezident RS, prijavljivati neki porez u SAD (ukoliko se trguje preko nekog brokera tamo - npr. porez na kap. dobit). | |
|
| |
Cermet VIP
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 7/26/2020, 22:40 | |
| Kako si iz Srbije prebacio pare na Interactive? | |
|
| |
Colle Still learning
Broj poruka : 100 Points : 428 Datum upisa : 11.07.2011
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 7/27/2020, 11:41 | |
| Nisam prebacio, nisam još ni otvorio nalog kod njih, na demo-u sam. Nadam se da ću naći način da prebacim pare preko neke banke u inostranstvu pošto sam tamo radio neko vreme i imao sam račun... | |
|
| |
adamm Member
Broj poruka : 532 Points : 899 Datum upisa : 07.08.2012
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 9/1/2020, 10:51 | |
| Pozdrav svima,
Od domacih brokera ko ima najbolje uslove?
Za strane, vidim neki se zale da ne mogu da prebace pare iz Srbije na racun za trgovanje. Izgleda da je stvarno tako na osnovu Zakona od deviznom poslovanju. | |
|
| |
Avala00 Just looking
Broj poruka : 8 Points : 8 Datum upisa : 06.04.2020
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 9/17/2020, 07:37 | |
| Pozdrav svima,
moj prvi post na ovom forumu, iako ga pomno pratim od pocetka godine
Osvezio bih temu sa pitanjem u vezi uplate depozita na strani brokerski racun, na koji nacin to radite ?
Hvala | |
|
| |
Ivica_t Just looking
Broj poruka : 18 Points : 22 Datum upisa : 31.07.2020
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 9/17/2020, 11:12 | |
| Evo i ja pratim forum vec neko vreme. Ali ne pisem jer sam nov u ovome a vecina odgovora na moja pitanja su vec napisana. A postavljanje istih pitanja iznova cesto bude opterecenje za stare clanove. E sada odgovor @Avala00Kada sam ja istrazivao nacine prebacivanja novca na racun strane brokerske kuce, opcija koja je meni najvise odgovarala je uplata prijatelja iz inostranstva na moj racun kod stranog brokera a ja ovde taj iznos prebacim njegovima. Medjutim, s'obzirom da nemam u planu da postanem trejder i cesto trgujem, prihvatio sam provizije domacih brokera. Konkretno, ja sam u kombank. | |
|
| |
adamm Member
Broj poruka : 532 Points : 899 Datum upisa : 07.08.2012
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 9/17/2020, 11:31 | |
| Jel preko Kombank-a se placa safekeeping i custody fees?
Evo otvorim provizije valjda je ovo aktuelno: [url=https://www.kombank.com/pdf/Pravilnik o tarifi Ovlascena banka 200625.pdf]https://www.kombank.com/pdf/Pravilnik%20o%20tarifi%20Ovlascena%20banka%20200625.pdf[/url] , vidim ima 2% provizija minimalno 30EUR. Ne vidim safekeeping i custody, negde sam to skoro video?
Ako se kupuje deonice u CHF valuti, vuce CHF direktno sa racuna? Jel ima jos nekim provizija ili skrivenih fees? | |
|
| |
Avala00 Just looking
Broj poruka : 8 Points : 8 Datum upisa : 06.04.2020
| Naslov: Re: TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? 9/17/2020, 11:51 | |
| I ja isto koristim kombank, za belex. Nemam nikoga u inostranstvu tako da samo iz Srbije mogu da uplatim. Sto se tice stranog brokera, preko komercijalne banke su mi za prebacivanje novca na 1000$ trazili proviziju od 0.7% + 1000din je fiksna suma, a imam i visa prepaid karticu , probao sam da prebacim 10$ kako bih isprobao,transakcija se odvila u trenutku I imao sam pare na brokerskom racunu, za kurs mi je racunao nesto preko 101din po $, pa mi je cudno sto nije bilo jos neke provizije. Sacekao bih sada par dana kako bih video da li ce stici jos neki troskovi naknadno, ako ne, uplaticu ponovo novac. Zato me interesuje ovo oko deponovanja I povlacenja novca kako rade ostali clanovi, jer mi je dosta vise domacih provizija. | |
|
| |
| TRGOVANJE NA STRANIM TRŽIŠTIMA - ŠTA I KAKO? | |
|