- Ilija123 ::
- Kakvo je vaše mišljenje oko trgovanja obveznicama restittucije ?
Ako se ne trguje oko 6% je godišnja zarada, kupovina je u EUR, nema poreza...zagarantovana je isplata po isteku...
Ja sam ih kupovao u prvom kvartalu 2023. Hvatao sam "kompaunding" kamatu od 8,5 do 9,5%. Moje mišljenje je pozitivno, rado bi ih kupovao i sada ali im je cena skočila za oko 30% što je značajno umanjilo kompaunding kamatu.
Podeliću sa vama jedno zapažanje:
Emisije ovih obveznica će se sprovoditi oko 14.1. svake godine sve do 2027. Sada će se uraditi nova emisija (14.1.2024) i kada ih dobiju vlasnici (bar jedan deo) će verovatno nagrnuti da ih odmah prodaju kako bi što pre uzeli lovu. Možda cena ovih obveznica zbog toga padne u prvom kvartalu 2024 pa možda tu treba tražiti šansu ako neko želi da kupi.
Što se tiče sigurnosti, apsolutno su sigurne jer zadatak obveznica nije samo da se država zaduži već i da se prikupe slobodna novčana sredstva građana, amortizacija, akumulacija, neraspoređeni profiti kompanija. Uz to postoje institucije koje ih moraju kupiti po sili zakona, npr: penzoni fondovi, osiguravajuća društva, niskorizični investicioni fondovi itd.... Znači, bez brige sigurne su jer će se dospeća postojećih uvek pokriti emisijama novih.
Može se postaviti pitanje da li ipak postoje rizici
Ja vidim 2 vrste rizika kod ovih obveznica:
1) Rizik od svetske finansijske krize koji može uzrokovati zastoj u isplati ali pošto država garantuje glavnicu + kamatu + rok dospeća onda bi išla na sve ovo zatezna kamata tako da zastoj ne bi bio opasan.
2) Rizik od visoke infacije u evro zoni. Ako bi inflacija u evrozoni bila veća od 10% onda bi se na ovim obveznicama realno izgubilo puno. u slučaju hiperinflacije u zoni evra izgubilo bi se sve.
Mislim da sam sve pokrio. To je to.