| Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS | |
|
+118Folio Boby Mistery 011 Steve McQueen Jumbo Rogy Miladin Borodino Fmember Brmbocla Prokuplje Sasa965 C R A Z Y J_stojan nepet Sutra Sahbaz Dragot Mali akcionar mr Bean srbijanac Novosadjanin007 GogaAna Dragan Exciter Hese Josip Enver Hodza Boki72 Boranija Kupi akcije Igor-NS MILAN8888 Bombica Mozart DJO Greta Rasa Centurion Zeljko Drag65 Mira StM Dax sexy jea Polos Jovana2009 Nemesis BBrroo pakodazna Nebojsa Joe_Allamo Aleks Kenzo Kopac Berza011 Karbon MYSTIC021 JelenaS Mister No Gagi Slovenac1 RobinHood AcoMaco bez motike Sofke interista Aca123 Dkolak PailHead KRUSKA JMBR StariHrast Aritmeticar HUACHUMA Teletrader Popaj Ris Maca pepsiman Ivan2211 Racunarko Kurajber Drag_Mlad raspolozen LJUBICHITZA Non-ProfitOrganization Drasko Centrum Milica1 Dnenad85 Frenky gogloee vatreni Mitar DI Vladulns prevarant MarkoJTD Lolita Cicija Mikans BojanNS MilanLaki Djuka NEBOJSAe Momir Bond iki Dusan StefanMR Lilihip Sneki Limited011 BoS Ars Vivendi Kobe Bryant Friz 122 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Kurajber Member
Broj poruka : 414 Points : 1092 Datum upisa : 18.12.2007
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/4/2010, 03:13 | |
| ljudi pa ako je otkup "siguran" po 4.8 eur, zasto bi palo na 200,300,400? tu negde oko 450 bi trebalo da bude minimum, do otkupa, a posle raspad.
mene i taj otkup po 4.8eur brine jer su ovi nasi mamlazi prekrsili ugovor (digli recimo dividendu), a samim tim rusi imaju verovatno pravo na neke izmene (krsenje) ugovora ... | |
|
| |
StariHrast Still learning
Broj poruka : 84 Points : 375 Datum upisa : 21.02.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/4/2010, 10:54 | |
| Јоргић има коментар о НИС-у. Ако неко може нека га стави.
http://www.emportal.rs/zines/ekonomist/131620.html | |
|
| |
Dnenad85 VIP
Broj poruka : 410 Godina : 39 Localisation : pickovac Points : 1545 Datum upisa : 28.01.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/4/2010, 10:57 | |
| http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/marko_miskovic_kupovao_akcije_nisa.4.html?news_id=198561 | |
|
| |
Slovenac1 VIP
Broj poruka : 2522 Localisation : Ljubljana Points : 6094 Datum upisa : 04.01.2008
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/4/2010, 11:06 | |
| - BBrroo ::
Pa nece verovatno toliko pasti ove godine. Logicno je da se fondovi ukljuce u kupovinu na ceni 420 - 440 dinara sa rokom do februara. Tek kada ponuda Rusa prodje u februaru i vidi se vlasnicka struktura, onda se moze praviti novi scenario. Moze da se desi da posle februara NIIS ne bude nikome zanimljiv, i tek onda se moze ocekivati "pravi" pad. I NIIS da bude jos dragulj izgubljen za Belex, kao na zalost mnogi drugi. Jer sumnjam da ce Rusi " razigravati" NIIS kao sto je razigravana SJPT. Slažem se , jedini motiv za kupovinu je kao do februara (ako Rusi nešto ne zmute) preuzimanje po 4,8 EUR, šta znači da može da padne negde do 4 EUR, a posle toga kud koji mili moji.... | |
|
| |
Centurion VIP
Broj poruka : 46 Godina : 48 Localisation : Belgrade Points : 167 Datum upisa : 24.01.2008
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/4/2010, 12:55 | |
| Osim motiva od 4.8 evra u februaru, tesko da ima koji motiv za kupovinu.
Po svemu sudeci, NIS je preplacen i stalno se otvaraju novo i novi gubici, koje ce rusi resavati isisavanjem dobiti preko transfernih cena i kojegod cega, a za samu sanaciju ce im trebati jos brdo para. Oni ni nemaju razloga da imaju profitabilno preduzece, zato sto je NIS deo holdinga GAZPROM, pa ce na kraju samo holding prikazati konsolidovani profit, sto je njima jedino i bitno.
GAZPROM se kotira na sledecim berzama: RTS:GAZP, MICEX:GAZP, LSE: OGZD, FWB: GAZ and OTC:OGZPY, odnosno na americkom OTC gde su izdali ADR(American Depository Receipts), pa je rezultat bitan samo za one berze gde se kotira sam Gazprom. Nece oni da dele dividende srbima i drzavi Srbiji koja ih je prevarila, nego vlasnicima Gazproma(rusima, amerikancima i drugim investitorima na medjunarodnom trzistu kapitala)
| |
|
| |
Friz VIP
Broj poruka : 1684 Godina : 54 Points : 2978 Datum upisa : 16.12.2007
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/5/2010, 22:20 | |
| Drag_Mlad, Ris...
Jel razmišljate o ponderisanju... _________________ All we need is love
| |
|
| |
Dnenad85 VIP
Broj poruka : 410 Godina : 39 Localisation : pickovac Points : 1545 Datum upisa : 28.01.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 01:02 | |
| - Friz ::
- Drag_Mlad, Ris...
Jel razmišljate o ponderisanju... :twisted: | |
|
| |
Ris VIP
Broj poruka : 1997 Godina : 43 Localisation : Novi Sad Points : 5019 Datum upisa : 24.12.2007
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 09:03 | |
| ja sam pobegao glavom bez obzira odma samo sam probao da izletim bar na 540 kada ono DragMlad i moze da radi ponder ali kako ce dnenad to da uradi na FIDL | |
|
| |
Ris VIP
Broj poruka : 1997 Godina : 43 Localisation : Novi Sad Points : 5019 Datum upisa : 24.12.2007
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 09:44 | |
| Ala cemo zarditi na ovom nisu ovo kako je krenulo ide na Ikijevih 250 | |
|
| |
pepsiman VIP
Broj poruka : 1774 Godina : 70 Localisation : Melenci_Banja Rusanda Points : 3428 Datum upisa : 05.01.2008
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 10:11 | |
| Ponekad treba slusati i starije bez obzira da li su trenutno u pravu. | |
|
| |
HUACHUMA VIP
Broj poruka : 523 Localisation : valjevo Points : 1619 Datum upisa : 25.05.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 13:04 | |
| Nisam bas najbolje pratio ovu temu ali ako je 100% izvesno da ce Rusi za pet, sest meseci ponuditi E4.8 (oko 504 din) onda je nemoguce da ce cena ici ispod 470din jer na toj ceni yield je oko 14%. Fondovi i banke nece ignorisati ovu cenu ukoliko bude vece kolicine akcija na prodaju. Mali investitori ce najverovatnije imati priliku da brzo i sigurno zarade na ovim akcijama. _________________ Bolje je imati akcije na grani nego nekretnine u ruci!
| |
|
| |
Aleks Old member
Broj poruka : 1306 Godina : 71 Localisation : Bezanijska kosa Points : 3868 Datum upisa : 15.05.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 13:13 | |
| Otisli su strani investitori, u NIS da ih pitaju dali se isplati investirati, odgovor za mesec dana. | |
|
| |
Aleks Old member
Broj poruka : 1306 Godina : 71 Localisation : Bezanijska kosa Points : 3868 Datum upisa : 15.05.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 13:26 | |
| Evo celog teksta. hartijama od vrednosti najveće srpske naftne kompanije obeležilo smanjenje cene za 11 dinara u odnosu na početnu Akcija NIS će i dalje blago padati Autor: A. Milošević
Beograd - Vrednost akcija Naftne industrije Srbije nastavila je da pada u petak, treći dan zaredom, spustivši se za dva dinara na 494 dinara.
Promet je takođe ostao slab, pa je vlasnike promenilo tek 9.163 akcije, što je neznatno više od 8.749 u četvrtak, ali i mnogo manje od nešto više od 17.000 u sredu i 111.000 u utorak. Ovakav razvoj događaja za stručnjake nije neočekivan s obzirom na mnogo veću ponudu akcija od tražnje i činjenicu da se u doglednom periodu ne očekuje pozitivno poslovanje NIS-a i podela dividendi. Međutim, iako većina smatra da će akcije ovog energetskog giganta nastaviti blago da padaju u narednim danima, veće krunjenje njihove vrednosti se ne očekuje, s obzirom na to da Gasprom ima obavezu da u februaru otkupi sve ponuđene akcije po ceni od 4,8 evra, što je trenutno oko 506 dinara.
Direktorka brokerske kuće M&V investments Jasmina Bjelić kaže za Danas da su akcije NIS-a najviše kupovali domaći investitori i građani koji su i ranije trgovali na berzi, ali i neki koji su sad prvi put uložili u hartije od vrednosti, misleći da će NIS biti dobra investicija, što će u budućnosti sigurno i biti.
- Osim toga, mogu da potvrdim da postoji i interesovanje stranih investitora za NIS, ali njihova praksa nije da kupuju u prvim danima po listiranju. Oni žele da prvo detaljno pregledaju dokumentaciju o poslovanju kompanije, da posete NIS, razgovaraju sa menadžmentom i obave sve potrebne analize pre nego što ulože u kompaniju, zbog čega nije mnogo verovatno da će neko od njih kupovati u narednih mesec dana - kaže Bjelićeva.
Prema njenim rečima, strani investicioni fondovi imaju velike troškove pri kupovini malih paketa, a i ne isplati im se da ulažu resurse u analizu kompanije i trgovinu da bi kupili mali broj akcija, tako da se realno može očekivati da takvi fondovi, kada se pojave na berzi, "odjednom kupe akcije vredne, možda, pola miliona evra". M&V je, prema Bjelićevoj, imao kontakte sa fondovima koji su i do sada ulagali na Beogradskoj berzi, a kontaktirali su i druge velike investitore za koje su smatrali da bi NIS mogao da im bude interesantan.
Bjelićeva smatra da zbog velike ponude akcija nema velikog interesovanja investitora, pošto pritisak ponude gura cenu akcija nadole, a još nema ulagača koji bi kupovinom velikih paketa preokrenuli taj odnos. Ipak, ona ne veruje da će cena ići mnogo nadole, "možda samo koji dinar u narednim danima", pošto ne postoji objektivan razlog zbog kojeg bi građani pristajali da akcije prodaju mnogo jeftinije.
Profesor Fakulteta za ekonomiju finansije i administraciju Zoran Jeremić kaže za naš list da cena akcija NIS-a verovatno pada zato što mnogima nije bitno da li će dobiti desetak dinara manje od početne cene od 505 dinara po deonici, dok je istovremeno obim trgovanja relativno mali. Ipak, ni on ne očekuje da se pad nastavi u većoj meri, zato što postoji garantovana cena koju će Gaspromnjeft morati da plati pa nema razloga da ljudi svoje hartije prodaju po nižoj ceni. Prema Jeremiću, u narednih godinu dana iz NIS-a, koji beleži gubitke, ne treba očekivati ni pozitivne vesti, tako da nije verovatno ni da cena akcija raste iznad garantovanih 4,8 evra.
- Čim bude nagoveštaja bolje situacije u NIS-u, otvoriće se mogućnost za skok cene akcija te kompanije, ali pitanje je koliko će na to morati da se čeka. Akcije NIS-a sada kupuju oni koji su spremni da dugo čekaju, pošto je srednjeročno posmatrano vrednost akcija NIS-a definitivno potcenjena - ističe Jeremić.
| |
|
| |
Kurajber Member
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 13:46 | |
| - Ris ::
- Ala cemo zarditi na ovom nisu ovo kako je krenulo ide na Ikijevih 250
zasto bi neko prodao po 2.5eur kada moze da saceka februar i proda po 4.8eur? aman? | |
|
| |
Kurajber Member
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 13:49 | |
| - HUACHUMA ::
- Nisam bas najbolje pratio ovu temu ali ako je 100% izvesno da ce Rusi za pet, sest meseci ponuditi E4.8 (oko 504 din) onda je nemoguce da ce cena ici ispod 470din jer na toj ceni yield je oko 14%.
Fondovi i banke nece ignorisati ovu cenu ukoliko bude vece kolicine akcija na prodaju. Mali investitori ce najverovatnije imati priliku da brzo i sigurno zarade na ovim akcijama. tako nekako i ja razmisljam, samo slican ti je yield i na nekim prioritetnim akcijama i opet se ne kupuju, tako da ja nisu ipak dajem lufta do ~450. nelikvidnost je i dalje prisutna i gusi nas. | |
|
| |
Ris VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 14:02 | |
| Kroz salu sam rekao 250, ja ocekujem na 400 a zasto bi davao neko? ... npr zato sto je tolika kriza u drzavi a ostalo je toliko puno akcija neprodato da ce svakodevno se podbacivati nalozi jedan ispod drugog samo da bi se prodalo a drugi razlog sto narod drugacije gleda berzu nego mi ovde pa iz neznanja ce opet prodavati misleci daj sta das a uposte me nebi cudilo da ode i ispod 400, ali videcemo svaka kupovina ispod 500 je zarada | |
|
| |
Drag_Mlad Forumska Legenda
Broj poruka : 772 Godina : 51 Points : 2536 Datum upisa : 06.01.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 15:32 | |
| - Friz ::
- Drag_Mlad, Ris...
Jel razmišljate o ponderisanju... Razmisljao sam da uradim ponderisanje,... ali sam danas izasao na 478,... ipak mislim da je ovo bolji potez od ponderisanja,... mislim da ce akcija ici do oko 400, ako neko ne pocisri tablu pre toga,... | |
|
| |
Kurajber Member
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 17:08 | |
| na 400 ... da vidimo ... zarada do februara 505 / 400 ~ 25% i jos si valutno siguran. ako padne kupujem za sve pare.
ne ocekujem da ce pasti na 400 ali i ne iskljucujem tu mogucnost, sta je za srbina 25%, sicca. | |
|
| |
HUACHUMA VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 17:22 | |
| Na 400 zarada preko 50% na godisnjem nivou. Kupujem i ja. Za sve pare. Prodacu i kola. Ici cu peske neko vreme a posle.... _________________ Bolje je imati akcije na grani nego nekretnine u ruci!
| |
|
| |
iki VIP
Broj poruka : 1609 Godina : 53 Localisation : NBGD Points : 2429 Datum upisa : 15.11.2007
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 17:59 | |
| ...Pump up the jam pump it up A pump it up yo pump it Pump up the jam pump it up A pump it up yo pump it Pump up the jam pump it up A pump it up yo pump it Pump up the jam... | |
|
| |
Rasa Just looking
Broj poruka : 16 Points : 37 Datum upisa : 02.07.2008
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 18:47 | |
| Pa neko ne moze da ceka februar,a mnogi nemaju pojma sta je berza...moj komsija danas zapeo da ide u postu,da podigne novac od akcija...ja ga pitam jel dao nalog i covek me pola sata ubedjuje da samo odes i 'uzmes pare',probao sam da mu objasnim,ali nije vredelo,taj bi prodao za 100din,samo da dodje do para | |
|
| |
pepsiman VIP
Broj poruka : 1774 Godina : 70 Localisation : Melenci_Banja Rusanda Points : 3428 Datum upisa : 05.01.2008
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 20:26 | |
| E takvih imas na hiljade.... daj sta das. | |
|
| |
Aritmeticar Moderator
Broj poruka : 725 Points : 2414 Datum upisa : 01.12.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 20:34 | |
| Statističke zanimacije
Kada akcionar proda svojih 5 besplatnih akcija NIS-a i to se realizuje u T&S se to upiše kao poseban unos zajedno sa vremenom. Za NIS očekujemo da u spisku preovlašuju transakcije u količinama po 5. Desi li se da naiđemo na unos većeg obima praktično smo sigurni da prodavac nije svoje akcije upisao besplatno. Izuzetak je više-manje moguć jedino ukrupnjavanjem poklanjanjem unutar porodice ili tako nešto. Pogledajmo u poslednja tri dana koliko na prodaji učestvuju besplatno dobijene akcije.
6. septembar promet ukupno - 8817 preko transakcija većih od 5 akcija - 7102
3. septembar promet ukupno - 9163 preko transakcija većih od 5 akcija - 7995
2. septembar promet ukupno - 8749 preko transakcija većih od 5 akcija - 8568
Udeo besplatnih akcija u realizaciji u protekla tri dana je 11,5 %. Ne mogu ljudi da dođu na red. | |
|
| |
Ivan2211 VIP
Broj poruka : 419 Points : 885 Datum upisa : 31.05.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 21:00 | |
| Jedna bitna stvar, ako stvarno padne na ispod 450, to će biti poprilična katastrofa za ostale akcije, jer niko nije lud da propusti NIS siguricu, pa što da se maltretira sa ostalim akcijama... | |
|
| |
Aleks Old member
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 21:05 | |
| Tacno pun pogodak.Ne mozes da izgubis | |
|
| |
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 21:12 | |
| - Aritmeticar ::
- Statističke zanimacije
Kada akcionar proda svojih 5 besplatnih akcija NIS-a i to se realizuje u T&S se to upiše kao poseban unos zajedno sa vremenom. Za NIS očekujemo da u spisku preovlašuju transakcije u količinama po 5. Desi li se da naiđemo na unos većeg obima praktično smo sigurni da prodavac nije svoje akcije upisao besplatno. Izuzetak je više-manje moguć jedino ukrupnjavanjem poklanjanjem unutar porodice ili tako nešto. Pogledajmo u poslednja tri dana koliko na prodaji učestvuju besplatno dobijene akcije.
6. septembar promet ukupno - 8817 preko transakcija većih od 5 akcija - 7102
3. septembar promet ukupno - 9163 preko transakcija većih od 5 akcija - 7995
2. septembar promet ukupno - 8749 preko transakcija većih od 5 akcija - 8568
Udeo besplatnih akcija u realizaciji u protekla tri dana je 11,5 %. Ne mogu ljudi da dođu na red. Odlicno zapazanje,... to se dalo primetiti odmah posle treceg dana trgovanja 02.09.2010.,... 8.749 promet, a broj transakcija je 122,... sto je jako mali broj transakcija u odnosu na broj naloga,.... | |
|
| |
Ars Vivendi VIP
Broj poruka : 2817 Points : 8028 Datum upisa : 21.01.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 21:29 | |
| Neće biti da je tako. Broj transakcija se računa po kupcima. To što nekoliko prodavaca postavi naloge prodaje na istoj ceni, nema nikakve veze. Računa se samo koliko je bilo kupaca! | |
|
| |
HUACHUMA VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 22:16 | |
| @Ivan Jedna bitna stvar, ako stvarno padne na ispod 450, to će biti poprilična katastrofa za ostale akcije, jer niko nije lud da propusti NIS siguricu, pa što da se maltretira sa ostalim akcijama... Samo do februara tj. do isplate. A onda nazad na akcije koje ce tada biti jos primamljivije zbog fantasticnih rezultata poslovanja. _________________ Bolje je imati akcije na grani nego nekretnine u ruci!
| |
|
| |
Lilihip Member
Broj poruka : 838 Godina : 48 Localisation : Bugojno Points : 2807 Datum upisa : 14.05.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 22:39 | |
| Eeee, nije prosecan akcionar NIS-a glup, obavezno gleda vesti i ako tamo ne pominju prodaju akcija ispod xyz on ih ne prodaje, a vi gospodo brokeri razigravajte akciju sa par desetina hiljada evra, ali Srbin ne da ispod 4,8evra :smh: | |
|
| |
Ris VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/6/2010, 23:01 | |
| Kurajber i ostali vi svi pricate o ovom i vecem kursu eura, a da li ce realna cena biti 400din niis-a i manja ako euro recimo dodje na 90din?? meni licno jako smrducka cena eura! | |
|
| |
Kurajber Member
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/7/2010, 00:35 | |
| - Ris ::
- Kurajber i ostali vi svi pricate o ovom i vecem kursu eura, a da li ce realna cena biti 400din niis-a i manja ako euro recimo dodje na 90din?? meni licno jako smrducka cena eura!
Mislio sam ja i o kursu evra, po meni treba da bude stabilan, ali 90! Ma daj, zezas? Pa danas su sasuli 10 miliona, a sprema se rast plata neradnicima! Evro moze samo na 115, nikako na 90. Elem, koliki god kurs evra bio, zaradices u evrima i sta te briga, bice za milke cokolade. ~450(~4.3eur) stong buy! BTW srbija se pojacala sa nisom 60 komada ili mi se cini? | |
|
| |
pepsiman VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/7/2010, 08:07 | |
| - Ivan2211 ::
- Jedna bitna stvar, ako stvarno padne na ispod 450, to će biti poprilična katastrofa za ostale akcije, jer niko nije lud da propusti NIS siguricu, pa što da se maltretira sa ostalim akcijama...
Da toga vec ima pritisak da izadju po sadasnjim cenama(i kojim procentom nizim)iz akcija da bi uleteli u NIS. Boljka celog Belex je nedostatak svezeg kapitala x puta receno. | |
|
| |
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/7/2010, 08:59 | |
| I danas ce biti veliki pad izgleda Evo vec je u ponudi 10 po 449 380 po 450 | |
|
| |
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/7/2010, 09:08 | |
| | |
|
| |
pepsiman VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS 9/7/2010, 09:11 | |
| - Drag_Mlad ::
- I danas ce biti veliki pad izgleda
Evo vec je u ponudi 10 po 449 380 po 450 Izgleda da si napravio dobar potez sto si izasao. A uvideo si da nije trebalo pre pojavljivanja na berzu kupovati. | |
|
| |
| Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS | |
|