| Kako odabrati brokera? | |
|
+86pepermint starter djuken JMBR burstimage Zile maxxxii Teletrader Stane Dolanc Cermet philips1 magnum Prokuplje malaga pedja qwerty DimitrijeJ milosmiljkovic MightyZ Strbac arsen123 bwresident deniss Kivalo Admin Aria pandda capriolo BBrroo Cika Jova Karlo Mistery 011 usporen Folio Dalaj Lama Bookmaker MORNAR Delboj MYSTIC021 zekapeka Dr. Dragan555 trind Smile Boranija boban75 Aleks useyourname Aca kurbla Momir Tenerife Zak10 Limited011 E.T. Dragan11 Matans MarkoJTD Lutvi Ars Vivendi Boby Nemesis adamm Petar Pan Fmember Vladimirmitr BoS Dejansss markom83 Drasko GogaAna Light Kobe Bryant Putnik Ris Non-ProfitOrganization Niche Dax Dnenad85 Drag_Mlad interista Milos86 Nebojsa BojanNS Sneki Friz Dusan 1jelena 90 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Prokuplje VIP
Broj poruka : 325 Points : 1202 Datum upisa : 19.10.2009
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 4/2/2018, 12:04 | |
| - GogaAna ::
- Prokuplje ::
Kolega jedno pitanje. Jel prilikom trgovine moraš da imaš pare na računu ili može da se račun pokrije posle transakcije kao kod nekih brokera? Takođe da li može neka druga banka da bude Custody na primer Vojvođanska ili isključivo Komercijalna? Moras da imas novac na racunu, sve je automatizovano... Iskljucivo KOmercijalna. Vec 8 godina sam kod njih. Hvala na brzom odgovoru | |
|
| |
Tenerife VIP
Broj poruka : 739 Points : 2460 Datum upisa : 02.10.2013
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 4/2/2018, 18:26 | |
| Ukinuti su sertifikati i flash darjvovi kod komercijalne, vec neko vreme, mozda i godinu dana se sms porukom i pinom validiras _________________ Folk je narod, turbo je sistem ubrizgavanja goriva pod pritiskom u cilindar motora sa unutrašnjim sagorevanjem
Turbo folk je gorenje naroda, svako pospešivanje tog sagorevanja je turbo folk, razbuktavanje najnižih strasti kod homo sapiensa
Glasački listić koji omogućuje svakoj budali da ga ispravno popuni je turbo folk
| |
|
| |
trind Still learning
Broj poruka : 119 Points : 568 Datum upisa : 01.09.2013
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 4/3/2018, 12:34 | |
| - pepermint ::
- Da li to opet CapitalOne ne moze da trguje? Zasto su im oduzeli market mejking za Soju i Veterinarski zavod?
Zabrana obavljanja svih delatnosti u trajanju od 45 dana. | |
|
| |
Limited011 Old member
Broj poruka : 2052 Points : 5499 Datum upisa : 07.05.2009
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 1/9/2019, 14:21 | |
| Iskustva brokera pokazuju da su građani u našoj zemlji u velikoj meri neobavešteni i needukovani po pitanju funkcionisanja tržišta kapitala, a mali broj njih vidi berzu kao mesto za racionalnu poslovnu aktivnost.
Pre odluke u koje akcije investirati najveći broj onih koji žele da ulažu na berzu zanimaju troškovi koje imaju, kao i tehnički aspekti trgovanja a tek retki pokušaju da spoznaju koji nivo rizika podrazumeva investiranje u akcije.
„Naše tržište je dosta specifično jer nije zrelo i nalazi se u procesu tranzicije, te stoga obiluje rizicima koji ne postoje na razvijenim berzama. Najvažnije je naći brokera koji će jasno ukazati na rizike koji su prisutni i na prinose koje takvo tržište nudi. Ovo je ključni kriterijum za odabir dobrog brokera na kojem mnogi padaju jer ovde često postoji konflikt interesa. Jasnim ukazivanjem na rizike klijent ponekad odustane od investiranja. Pored ovog najvažnijeg uslova, bitno je da broker nudi kvalitetnu uslugu, dok su troškovi, odnosno provizije, na poslednjem mestu“, objašnjava Nenad Gujaničić, broker u brokerskoj kući „Momentum“.
Kod nas to još uvek nije slučaj, ali na razvijenim tržištima postoje i takozvani „specijalizovani brokeri“, i kada je moguće uvek je dobro birati i njih. Pa tako, razvijena tržišta imaju specijaliste za određene vrste hartija, diskontne brokere koji nude prosto berzansko posredovanje uz nisku proviziju, brokere sa kompleksnijom vrstom usluge.
„Brokeri ne savetuju klijente koju akciju da odaberu, ali je neophodno da im omoguće dostupnost svih javnih informacija kako bi doneli kvalitetnu investicionu odluku. Ovo je naročito izraženo na nerazvijenim tržištima kao što je naše, gde nema mnogo javnih informacija, a investitori su često nespremni za ovaj vid investiranja“, kaže broker Gujaničić.
On još i dodaje da je posebno osetljivo pitanje kada se sami brokeri nađu u ulozi investitora, i da bi tada trebalo da se primenjuju stroge procedure kako bi se ispoštovao interes klijenata.
„Neretko se dešavalo da se interes insajdera stavi na prvo mesto, a u takvim situacijama, ukoliko klijenti shvate da su oštećeni, gube na poverenju i drugi berzanski posrednici“, priča Gujaničić.
Ukoliko investitor želi da stručna osoba donese konkretnu odluku umesto njega, koje akcije i koliko kupiti, kao i na koji rok, najbolje da se opredeli za portfolio menadžera. Njihov posao je da aktivno upravljaju portfeljom klijenata uz unapred definisanu investicionu strategiju i naknadu koju ostvaruju za svoje usluge.
Ova vrsta tržišnih učesnika je veoma česta na zapadu, s obzirom da investitori nemaju mnogo vremena i znanja da se bave investiranjem, a s druge strane ovakav način plasiranja ušteđevine je česta pojava poput depozita u bankama na domaćem tržištu. Tu je i investiciono savetovanje, koje je kao i upravljanje portfeljom, dosta skuplja investiciona usluga. Košta oko dva do tri procenta godišnje od visine uloženih sredstava. Za tu cenu investitor bi trebalo da dobije kvalitetne investicione savete odnosno profesionalno vođenje portfelja.
_________________ Henri Kisindžer: “Opasno je biti neprijatelj SAD-a, ali je pogubno biti i njen prijatelj.”
| |
|
| |
Delboj Our family
Broj poruka : 344 Godina : 39 Points : 1239 Datum upisa : 03.12.2011
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 1/11/2019, 09:40 | |
| Da li postoji jos neka brokerska kuca osim brokera Komercijalne banke koja omogucava trgovanje na BB preko aplikacije? Danas opet ne moze da se pristupi aplikaciji. Ocajni su. | |
|
| |
magnum Just looking
Broj poruka : 4 Points : 40 Datum upisa : 21.01.2019
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 1/22/2019, 12:06 | |
| Da li neko ima iskustva sa Capitalone brokerom, i njihovom platformom za trgovanje? Konkretno me zanima, da li su korektni sto se tice isplata, da li na vreme lezu pare kad se withdraw-uju i slicno? Hvala! | |
|
| |
philips1 Our family
Broj poruka : 337 Points : 953 Datum upisa : 12.04.2012
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 1/22/2019, 12:55 | |
| Ja sam kod njih. Veoma korektno, sve. | |
|
| |
arsen123 Still learning
Broj poruka : 35 Points : 155 Datum upisa : 29.04.2016
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 1/29/2019, 15:08 | |
| Pozdrav, da li je neko odavde slao novac interactive brokers-u, ako jeste neka mi pusti poruku imam par pitanja... | |
|
| |
magnum Just looking
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 1/29/2019, 18:58 | |
| Postovani,
Koje ste strane brokere koristili? I kako ste zadovoljni bili njima? | |
|
| |
Cermet VIP
Broj poruka : 304 Points : 1036 Datum upisa : 18.05.2008
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 1/30/2019, 02:31 | |
| Interactive brokers su nadbroker Sintezi, to je razlog više da se popriča i o njima, i o Sintezi.
Ima li iskustava? | |
|
| |
Stane Dolanc Our family
Broj poruka : 339 Points : 823 Datum upisa : 22.05.2007
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 1/30/2019, 11:40 | |
| Mislim da je već pisano ovde: za male akcionare je bolje kod "malih" brokera, Sinteza bar do sada nije bila viđena kao takva. | |
|
| |
magnum Just looking
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 1/31/2019, 07:04 | |
|
Koja je tacno adresa ovog IC brokera sto isto spominjete po forumu? Ovo sto ja nalazim po netu mi nesto ne deluje da je to to.[/quote] IC je prodat, bila je to hrvatska firma koja je imala ispostavu u Beogradu - broker. Sad je vlasnik:
Capital One Financial Corporation is an American bank holding company specializing in credit cards, home loans, auto loans, banking and savings products. When measured in terms of total assets and deposits, Capital One is the eighth-largest bank holding company in the United States. As of 2012, The bank has 963 Capital One Bank Branches including 10 café style locations for their Capital One 360 brand and 2,000 ATMs. Capital One Financial is a member of the Fortune 500, and also conducts business in Canada and the United Kingdom. The company helped pioneer the mass marketing of credit cards in the 1990s, and it is now the fourth-largest customer of the United States Postal Service.[/quote]
| |
|
| |
magnum Just looking
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 1/31/2019, 07:08 | |
| - Cermet ::
- Interactive brokers su nadbroker Sintezi, to je razlog više da se popriča i o njima, i o Sintezi.
Ima li iskustava? Po review-ovima na guglu rekao bih da i nisu bas najbolji. https://www.google.com/search?q=sinteza+broker&oq=sinteza+&aqs=chrome.1.69i57j35i39j0l4.2876j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8#lrd=0x475a65676cf77797:0x292aa0d7fa874bdc,1,,, | |
|
| |
philips1 Our family
Broj poruka : 337 Points : 953 Datum upisa : 12.04.2012
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 1/31/2019, 11:01 | |
| Ne postoji "najbolji" broker, svi oni rade za pare i često su nervozni dok traje trgovina.
Ako se postaviš korektno i ne zoveš ih svaki čas i ne postavljaš glupa pitanja i oni će biti korektni. Sve zavsi d toga kako se postaviš i šta očekuješ.
Često ljudi misle da im je broker pajtaš i da mogu da tako da se ponašaju i zivkaju kad god stignu, i kad im broker kaže da će se javiti kasnije i to ne uradi onda im broker ne valja?
Inače CapitalOne je i dalje hrvatsko-slovenačka (koliko ja znam) firma. | |
|
| |
Zak10 Our family
Broj poruka : 296 Points : 1328 Datum upisa : 15.04.2010
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 1/31/2019, 11:07 | |
| http://www.capitalone.rs/sr/ | |
|
| |
Sneki Beli Mag
Broj poruka : 5404 Localisation : Centar grada Points : 6907 Datum upisa : 21.05.2007
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 2/2/2019, 11:56 | |
| Uvek sam birala manje brokere, nemam iskustva s brokrima BANAKA (neki ih hvala drugi zameraju loš odnos spram malih investitira).
Lični kontakt je bitan i ostvarivanje kakvog-takvog odnosa (razmena nekih saznanja, ispijanje kafe itd...).
Veliki broj njih čita ovaj forum. _________________ Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
| |
|
| |
Teletrader Old member
Broj poruka : 994 Points : 2799 Datum upisa : 05.09.2008
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 2/11/2019, 23:32 | |
| U vezi promene brokera: U koliko je vaš broker kažnjen od strane berze i ne može da radi (recimo) mesec dana, u tom periodu možete svoje akcije koje imate kod njega BESPLATNO da prebacite kod drugog broker.
Mislim da je ovo poznato manjem broju malih akcionara i da je obaveštenje od koristi.... | |
|
| |
maxxxii Still learning
Broj poruka : 63 Points : 262 Datum upisa : 21.04.2016
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 4/9/2019, 13:09 | |
| Osim brokera KMBN ko jos na berzi ima elektronsku aplikaciju za davanje naloga? | |
|
| |
pepermint VIP
Broj poruka : 2694 Points : 6094 Datum upisa : 05.02.2014
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 4/24/2019, 19:59 | |
| Da li je neko u skorije vreme prelazio ili otvarao racun, kod Komercijalne banke kao brokera? Koliko su im provizije i koriscenje kombank trejdera? | |
|
| |
Zile VIP
Broj poruka : 331 Points : 1320 Datum upisa : 29.02.2012
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 4/24/2019, 21:12 | |
| - pepermint ::
- Da li je neko u skorije vreme prelazio ili otvarao racun, kod Komercijalne banke kao brokera?
Koliko su im provizije i koriscenje kombank trejdera? provizija brokeru i berzi - 0.4% provizija CRHOVu - 0.11% provizija banke - 0.15% ------------------------------ Total - 0.66% Koliko vidim ista je provizija i za kupovinu i za prodaju. Koriscenje aplikacije Kombank trejder je besplatno. | |
|
| |
pepermint VIP
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 4/24/2019, 21:42 | |
| Hvala Zile. Zvao sam ih i rece mi zena koja radi kod njih da je otvaranje racuna 1050 rsd, za prebacivanje od drugog brokera. Verovatno se placa i onih 100 rsd za racun ako je postojala transakcija u tom mesecu. | |
|
| |
burstimage Just looking
Broj poruka : 1 Points : 10 Datum upisa : 08.03.2019
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 4/30/2019, 23:52 | |
| Pozdrav svima! Takodje me zanima da li u Srbiji postoji broker koji nudi online platformu za trgovanje akcijama stranih berzi? Pogledao sam tarifnik Komercijalne Banke i provizija od 22 dolara po nalogu za US berze je previsoka. Kod brokerskih kuca kao sto su TD Ameritrade i Interactive Brokers provizije su od 5 - 7 dolara. Procitao sam komentare za Capital One ali im web sajt nije dostupan (http://www.capitalone.rs/). Da li jos uvek rade i kakve su im provizije? | |
|
| |
Ars Vivendi VIP
Broj poruka : 2817 Points : 8028 Datum upisa : 21.01.2009
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 5/1/2019, 19:17 | |
| Probaj sa Ilirikom ili Sintezom.... _________________ Prazan listić nije stav! Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
| |
|
| |
Teletrader Old member
Broj poruka : 994 Points : 2799 Datum upisa : 05.09.2008
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 5/8/2019, 17:11 | |
| NAKNADA ZA PREVREMENO SALDIRANJE TRANSAKCIJE ZAKLJUČENE NA BEOGRADSKOJ BERZI
Naknada CRHoV za promenu podataka u zaključnici iznosi 660,00 dinara u skladu sa Pravilnikom o Tarifi Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti stav 9.4.
Tako da se od 05.01.2019. Naplaćuje ako želite da prodate po T-1 !!! | |
|
| |
JMBR VIP
Broj poruka : 140 Points : 489 Datum upisa : 24.11.2007
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 8/21/2019, 15:16 | |
| Gde ste otišli posle Capitalone-a? | |
|
| |
pepermint VIP
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 8/21/2019, 15:32 | |
| | |
|
| |
djuken Just looking
Broj poruka : 29 Points : 46 Datum upisa : 12.10.2019
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 10/21/2019, 00:03 | |
| Sintezi Invest Group i direktoru oduzete dozvole za rad usled nezakonitosti u radu
http://www.sec.gov.rs/index.php/sr/вести/актуелности/601-синтези-одузета-дозвола-за-обављање-делатности
Trejdujem vec 9 godina, po mom misljenju odabrati brokera pre svega znaci sto manje provizije i sto vise sigurnosti (u danasnje vreme to se odnosi najvise na bezbednost aplikacije za trgovanje) sto dalje znaci da se za najbolji izbor namecu strani brokeri, Ameri trade, E trade i britanski Interactive Brokers. Oni imaju i garante za depozite do odredjene sume.
Za USA rezidente ovi brokeri su eliminisali kompletno provizije, znaci od pre neku nedelju, na trgovanje ne zaracunavaju proviziju i to ce verovatno uskoro biti i za ostale klijente (tj i nas Srbe) sto znaci da ce nasi brokeri morati da smanje provizije ili da ih potpuno eliminisu. Postoje i brokeri koji ne naplacuju klasicne provizije nego se ugradjuju u spread, cenu kupovine i cenu prodaje, a reklamiraju se kao "no comission" brokeri (npr. Plus500+ sponzor Atletiko Madrida), sto na kraju nije tacno.
Kod stranih brokera imate i mogucnost paper trejdinga, znaci fiktivnog racuna gde mozete da vezbate i simulirate pravi trejding bez mogucnosti da izgubite pravi novac.
Kod domacih trejdera, provizije su manje vise iste, svi oni koriste usluge stranih brokera, poenta je samo koliko se ugradjuju i tu je jedina znacajna razlika izmedju njih. Opet, paradoksalno, nasi ljudi imaju manje zastite kod domacih nego stranih brokera zbog lose regulative, sporosti sudova, te usled mogucih problema sa brokerom (npr hakovanje racuna, bankrot brokera ili neke vrste prevara) treba imati i to u vidu.
Prednost nasih brokera je i mozda bolja dostupnost brokera generalno, jer veliki strani brokeri usled velikog broja klijenata ne pruzaju nikakav prioritet malim retail klijentima.
Jos jedna prednost domacih brokera (iako se i to menja) je potrebna suma za otvaranje racuna, strani traze neke minimume, dok kod domacih mozete krenuti i sa sitnijim ciframa.
Sto bi se reklo, za svakog ponesto, srecno trgovanje!
| |
|
| |
starter Still learning
Broj poruka : 97 Points : 394 Datum upisa : 08.06.2019
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 12/30/2019, 13:05 | |
| Elem, predjoh po sili zakona kod Eurofineks brokera jer se Capital One ugasio i danas resih da dam nalog...Kad tamoooo...Eurofineks broker naplacuje SVAKI NALOG 500 din!!! Vrhunac bezobrazluka! Nalog je redovan i u zoni fluktuacije (da budem precizan NIIS na prodajnoj ceni od 785). Naravno kazu mozes da menjas brokera a to ti je 3.000 din... | |
|
| |
pepermint VIP
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 12/30/2019, 13:11 | |
| Trebao si besplatno da predjes kad je to moglo. | |
|
| |
Zak10 Our family
Broj poruka : 296 Points : 1328 Datum upisa : 15.04.2010
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 6/2/2021, 21:44 | |
| Koje su najmanje i najvece brokerske provizije?
Da li neko daje besplatnu platformu u realnom vremenu?
Gde ima netting? | |
|
| |
Nikolaj3 Our family
Broj poruka : 280 Points : 1057 Datum upisa : 24.11.2009
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 7/6/2021, 14:56 | |
| https://www.youtube.com/watch?v=u_eqouTT-iE
Prica jednog brokera... | |
|
| |
Lakiberza Just looking
Broj poruka : 1 Points : 10 Datum upisa : 10.02.2024
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 2/12/2024, 20:12 | |
| Postovani clanovi, Imam u planu odredjene investicije u inostrane akcije. Interesuje me iskustvo sa Interactive brokerom. Koja je procedura i šta je sve potrebno za transakciju novca na njihovi platformu. Hvala na savetima unapred!
| |
|
| |
Delboj Our family
Broj poruka : 344 Godina : 39 Points : 1239 Datum upisa : 03.12.2011
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 4/3/2024, 13:25 | |
| Da li još neko ima problem sa logovanjem na NLB Trader mobilnu aplikaciju? Uopšte mi ne stiže onaj sms za prijavu na aplikaciju. | |
|
| |
Aca kurbla VIP
Broj poruka : 580 Points : 1636 Datum upisa : 17.02.2014
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 4/3/2024, 13:54 | |
| ja sam se oko 10h ulogovao i radi sve OK | |
|
| |
Nikola VIP
Broj poruka : 583 Points : 2009 Datum upisa : 06.12.2011
| Naslov: Re: Kako odabrati brokera? 4/3/2024, 14:24 | |
| Ja nisam dobijao potvrdni SMS za login. Posle mi stiglo 10 SMSova, ali onda aplikacija nije radila tako da nisam ni mogao da probam. _________________ I don't want any of your get-rich-quick schemes but I do need to make a lot of money really fast.
| |
|
| |
| Kako odabrati brokera? | |
|