Nisam rekla da neće kupovati, ali ne znam zašto bi?
Sam razmisli, ako kupuješ firmu ili banku, zašto bi kupovao akcije koje ti ne daju pravo glasa? Šta će ti? Tek da bi ih ima i sam sebi delio dividendu koja je vezana za kamatu u bankama, a ona je trenutno minorna....
Razmisli sam, za šta ti trebaju te akcije?
_________________ Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
Toplica VIP
Broj poruka : 274 Godina : 36 Localisation : Mauricijus Points : 657 Datum upisa : 17.02.2011
Za sada ne znamo kakva je "praksa" uskoro ćemo videti, ali kupac se (u glavnom) ponaša logično i akcije koje mu ne daju pravo glasa na Skupštini može da kupi ako želi da baci pare ili da se s njima zakiti !!
Kao što rekoh, da sam ja kupac ne bih ih kupovala čak bih raspisala najmanje još 10% tih (prioritetnih) akcija (po nominali od 3k) kako bih prikupila dodatni kapital po minimalnoj kamati (dividendi).
Ne vidim kako to ne kapiraš....
Tom80 VIP
Broj poruka : 214 Localisation : Europe Points : 339 Datum upisa : 04.03.2012
Nisam rekla da neće kupovati, ali ne znam zašto bi?
Razmisli sam, za šta ti trebaju te akcije?
Ne znam dal lupetas zato jer ne znas o cemu pises ili namjerno hoces oboriti cijenu. Preferencijalne akcije svuda u svijetu vrijede koliko i obicne. I tu je gotova prica, nema se tu vise sta pisat!
Maca VIP
Broj poruka : 1869 Godina : 47 Localisation : Sombor Points : 5160 Datum upisa : 28.05.2007
Prvo ne znam zašto se ovoliko 'ložiš' u raspravi oko prioritetnih akcija, naročito ako ih ne poseduješ. Pusti nas vlasnike da maštamo i možda se na kraju i prijatno iznenadimo.
Drugo po logici koju si izložila ako neko kupi npr. 80% akcija običnih sav ostatak i običnih i prioritetnih su 'bezvredne' jer većinskom te akcije ne znače ništa vezano za odluke o upravljanju i apsolutno mu ne trebaju.
Treće mene ne interesuje koliko ove akcije na 'tržištu' vrede jer ih neću prodavati na tabli nekom drugom da bi i on zaradio, već isključivo većinskom ako da fer ponudu.
Što se tiče tvoje ideja da si ti većinski i da bi 'raspisala još 10% prioritetnih...' pročitaj član 253 Zakona o privrednim društvima gde u stavu 4 stoji 'Akcionar sa preferencijalnim akcijama ima pravo prečeg sticanja akcija iste klase iz novih emisija.'
Možda će ti korisno biti i da pročitaš član 255 pomenutog zakona koji govori o pravu glasa akcionara sa preferencijalnim akcijama na bilo kojoj skupštini u okviru nekih pitanja. Posebno je zanimljivo protumačiti stav 1 tačku 4 koja glasi : 'podeli ili spajanju akcija te klase ili njihovoj zameni za akcije druge klase;'
Cicija Member
Broj poruka : 895 Points : 2060 Datum upisa : 10.01.2008
Niko ne kaže da će one biti predmet interesovanja u ovom 'preuzimanju', ovo je priča za posle preuzmanja Komercijalne od strane novog vlasnika. Slažem se da ne mora on rešavati prioritetne akcije ali kad tad neko će morati da se pozabavi i ovim 'kamenom u cipeli'
A dok se to ne reši, moraće da isplaćuje dividendu.
marjanovicgane VIP
Broj poruka : 1037 Points : 2244 Datum upisa : 10.09.2018
Vrednost bi im rasla kada bi bankarske kamate (za koje je vezana dividenda na njih) rasle, ali one su danas minimalne i ne vidim da će rasti....
Ne vidim ni ja........ Sudeći po percepciji investitora kamate će ostati niske bar još nekih 5-10 godina......... Evo, statistike sa poslednje aukcije sedmogodišnjih dinarskih obveznica koje su prodate po izvršnoj stopi prinosa od 3,59%. http://www.javnidug.gov.rs/upload/Statistika%20i%20rezultati%20aukcij a/2019/09.07.2019/Statistika%20aukcije%2009.07.2019.%20srp.pdf
Ne vidim zašto bi neko otkupio skupo KMBNPB ako donosi prinos od 3,5% na nominalu od 1.000. din. Zašto bi dao KEŠ odmah a onda na dividendama vratio ulaganje za jedno 30 godina......... Inače, KMBNPB može biti najkvalitetnija HOV na berzi tek kada joj cena padne na oko 650-700 din. To je naravno moje mišljenje.......
Daću vam jednu informaciju.......Država će najverovatnije zadržati 20-tak procenata vlasništva u Komercijalnoj banci..... To je rekla Jorgovanka Tabaković u dnevniku na RTS-u (razmišljaju da zadrže malo akcija kako bi država ipak bila prisutna u K.B.). Ja to tumačim da će se najverovatnije prodati 51% običnih akcija Komercijalne banke.........
Ponovo bih zamolio nekoga ako zna da li je Jovica Pavlović bivši rukometaš suprug Jelene Pavlović iz udruženja CHF da to i napiše....... baš me zanima.......
Dragan555 Old member
Broj poruka : 1489 Points : 3162 Datum upisa : 18.01.2014
Nagradno pitanje. Šta dobiješ kad opereš naprednjaka? Maco jesam li lepo napisao da je takvu mogućnost izneo kolega Pepermint? A da li može novi vlasnik da dodje do 51% vlasništva nad običnim, otkupi sve prioritetne, i da promeni statut? A onda umesto dividende u visini kamatne stope da svu dobit isplati kroz dividendu sam sebi? To bi Kostić sigurno uradio. I ne samo Kostić. A za obične i tako nije dužan da isplaćuje dividendu. I tako se kroz mali broj akcija dočepa kompletnog profita banke. A tek ako kupi neki fond. Zna se idu otkazi, smanjenje svih mogućih troškova i podizanje profita i vrednosti banke. A onda prodaja. I taj fond će da ostavi obične ili prioritetne neotkupljene pa će za par godina prilikom prodaje da deli zaradu sa njima. Kako da neće.
Poslednji izmenio Dragan555 dana 7/20/2019, 09:16, izmenjeno ukupno 1 puta
Toplica VIP
Broj poruka : 274 Godina : 36 Localisation : Mauricijus Points : 657 Datum upisa : 17.02.2011
A da li može novi vlasnik da dodje do 51% vlasništva nad običnim, otkupi sve prioritetne, i da promeni statut? A onda umesto dividende u visini kamatne stope da svu dobit isplati kroz dividendu sam sebi?
Za 51% vlasništva moraš da kupiš bar 8,5 miliona akcija, a ako prioritetne kupiš prvo sebi praviš nepotreban trošak i ne uvećavaš nešto dividendu koju sam sebi isplaćuješ jer njih ima nešto više od 300.000 što je u odnosu na 8,5 miliona minorno!! Više mu se isplati da sebi (i ostalim akcionarima) isplati dividendu jer on na tih 8,5 miliona dobija sasvim dovoljno para.
Dragan555 ::
A za obične i tako nije dužan da isplaćuje dividendu. I tako se kroz mali broj akcija dočepa kompletnog profita banke.
Ovo naravno ne zaslužuje da se komentariše jer nema veze s mozgom.
Dragan555 Old member
Isplati mu se da isplati sebi za 8 miliona akcija i drugima za jos 9 miliona (znači njima da da više nego sebi) a ne isplati mu se da kupi 373510 (jer je to bacanje para) daleko jeftinijih akcija i kroz njih isplati sebi svu dobit? WTF? Očigledno nisi shvatio. Ne mislim da može da ne isplati dividendu za obične za godine za koje je već doneta odluka. Ali recimo za 2019 ne postoji obaveza isplate dividende. Sa svih 373510 prioritetnih u vlasništvu zašto ne bi mogao da donese odluku da sam sebi isplati dobit za 2019 godinu i ako nije vlasnik svih običnih? To mu je najjeftiniji način da dodje do profita banke. A onda kad cena običnih zbog takvog poteza padne pokupuje i njih.
Maca VIP
Broj poruka : 1869 Godina : 47 Localisation : Sombor Points : 5160 Datum upisa : 28.05.2007
Ajde ne prepucavajte se zatrpavate temu glupostima. Ko god da si Maco neozbiljna si. I ako nemas prioritetne sta se mešaš i sta se tebe tice sta ce da bude i kad ce da bude..
Maca VIP
Naravno da nema prioritetne već samo obične i samo želim da vam skrenem pažnju u najboljoj nameri na šta treba da budete spremni. I ono što vam je neprijatno da čujete, treba uzeti u obzir bez ljutnje.
Mislim da sam sve jasno objasnila dok kolega piše ono što mu je drago.
P.S. Ovde se kupuju upravljačke akcije, a prioritetne nema ni država, a ni stranci koji s njom prodaju akcije........
Poslednji izmenio Maca dana 7/20/2019, 21:37, izmenjeno ukupno 1 puta
Toplica VIP
Dobra prodaja je za sve dobra, loša prodaja je samo za pojedince dobra.
I moje mišljenje je da samo nakon dobre prodaje i utezanja banke prioritetne će eksplodirati a obične samom prodajom će ostvariti dobar prinos. Što znači da će vlasnici obe akcije najbolje proći... i jednima i drugima želim srećno i berićetno!
Dragan555 Old member
Ako prioritetne kupi i prevede u redovne, onda ne može nikako da dodeli dividendu prioritenim kada ih više nema jer su sada sve akcije "obične".
Dobar vic buahahahahaha Ko je o ovome pisao? Šta ako ih kupi sve? Ali ih ne prevodi u obične kako si ti kao pogrešno razumela, nego ostanu prioritetne, ali im ukinu odredbu da im sledi samo dividenda u visini kamatne stope? Onda bi bilo vrlo vredno imati ih. Onda bi bile više nego prioritetne, bile bi savršene za manipulaciju.
Smile Old member
Broj poruka : 1652 Points : 4820 Datum upisa : 04.06.2008
Ko god kupi banku, u najkracem roku ce hteti da potpuno zaokruzi vlasnistvo, ukljucujuci i prioritetne akcije. Narocito ako banku kupi konzorcijum oko Direktne banke. Dugorocna strategija Andreja Jovanovica je ukrupnjavanje 3-4 banke, podizanje vrednosti i prodaja kroz 4-5 godina, uz prinos od minimum 100%. Scenario Bambi i Knjaz. Ocekivati da se prioritetne akcije ostave po strani i da ne budu predmet otkupa u kratkom roku je besmisleno. Slican scenario vazi i za ostale potencijalne kupce.
Bond Moderator
Broj poruka : 13963 Localisation : Novi Sad Points : 52453 Datum upisa : 03.06.2009
Ko god kupi banku, u najkracem roku ce hteti da potpuno zaokruzi vlasnistvo, ukljucujuci i prioritetne akcije. Narocito ako banku kupi konzorcijum oko Direktne banke. Dugorocna strategija Andreja Jovanovica je ukrupnjavanje 3-4 banke, podizanje vrednosti i prodaja kroz 4-5 godina, uz prinos od minimum 100%. Scenario Bambi i Knjaz. Ocekivati da se prioritetne akcije ostave po strani i da ne budu predmet otkupa u kratkom roku je besmisleno. Slican scenario vazi i za ostale potencijalne kupce.
Dirktna ce je uzeti zajedno sa americkim fondom. Pare su spremili.
cukicezar Still learning
Broj poruka : 113 Points : 286 Datum upisa : 29.01.2016
U julu prošle godine kolega Big Male je pisao da je ne bi platio više od 350 dinara. Tada je mogla da se kupi za oko 680. Ako je cilj zarada svakako je pogrešio u proceni buduće vrednosti. Ovih dana kolega marjanovicgane procenjuje vrednost na oko 650-700. Ako bi izvlačili neke paralele onda KMBNPB ode na 2600 za koji mesec. P.S. kolega marjanovicgane već prva greška u proceni je da će na povrat uloženog čekati 30 godina. Biće to daleko kraći rok bez obzira da li će kupac preprodati banku ili će je zadržati.
Edit: Ovakvo pisanje se smatra pumpanjem cene! Imaš opomenu pred ban. Mod. D.
Boranija Old member
Broj poruka : 2213 Points : 6106 Datum upisa : 25.07.2010