Broj poruka : 324 Points : 873 Datum upisa : 10.09.2019
Naslov: Re: FINTEL 2/5/2020, 11:37
Nisam ekonomista ali onako površno kada sabereš gubitak sa 2018 iz prospekta od 163 mil. i gubitak sa q3 2019 od 41 mil. dobiješ 204 mil. Moje mišljenje je da če q4 2019 to bez problema zaraditi i pokriti a možda ostane i nešto za nerasporedjenu dobit, tako da sva dobit iz 2020 ostaje za raspodelu dividende. Ali malo strpljenja, za mesec dana če sve biti kristalno jasno kuda ovo ide.
marjanovicgane VIP
Broj poruka : 1037 Points : 2244 Datum upisa : 10.09.2018
Naslov: Re: FINTEL 2/5/2020, 23:04
Citat :
Ako sam dobro procitao, tamo je doneta odluka da se gubitak ne pokrije, vec da se pokrije iz dobiti iz narednih godina. E, tu se moje ekonomsko znanje zavrsava i voleo bih da neki ekonomski strucnjak javno, ovde, proceni gubitak, dobitak, zaduzenja....
Podstaknut vašim pitanjem, gledao sam malo bilanse ove firme i došao do zaključka da je reviziju očigledno radio neki vrlo veliki ekonomski stručnjak. Biće da je najbolje da se raspitate o procenama budućih dobitaka kod njega.
Beznačajonom ekonomisti poput mene preostaje samo da se čudi kada vidi šta sve prolazi na reviziji.
Minic likes this post
AkiTaki Our family
Broj poruka : 340 Points : 743 Datum upisa : 15.12.2019
Naslov: Re: FINTEL 2/6/2020, 00:05
Forum sluzi da se kaze javno nesto sto bi bilo korisno drugim clanovima foruma.
Dakle, ?
Ukoliko se vidi nesto sto je bitno da drugi ljudi cuju, molim da se to i kaze. Ovako, nedoreceno, sta sada je mogu da pomislim iz prethodnog posta. Da nesto smrdi, ali mozda i ne?
_________________ Sve što napišem na forumu ne predstavlja niti preporuku za kupovinu te akcije, niti preporuku za prodaju.
marjanovicgane VIP
Naslov: Re: FINTEL 2/6/2020, 09:28
Nema vetrenjača u bilansu....... Nema ni troškova amortizacije....... Nema poslovnih prihoda...... Italijani su uložili u firmu cirka 4 miliona dinara a raspolažu sa 94% akcija, zato je IPO knjižena kao emisiona premija - da je direktno ušla u kapital market mejker i mali akcionari bi preuzeli firmu....gotoo celu aktivu bilansa čine kratkoročni plasmani prema matičnoj firmi itd...itd........
Izgleda da ova filijala služi kao protočni bojler i za održavanje vetrenjača koje su u vlasništvu matice u Italiji...
Ali molim vas ne uzimajte ovo zdravo za gotovo.... shvatite ovo kao naklapanje i insinuacije jednog zaostalog seljačkog ekonolmiste...... Imajte na umu da je verovatno počeo da me zahvata i starački pesimizam te sve vidim crno........ Pošto akcija neprestano raste biće da ipak nije sve tako crno te je možda bolje konsultovati prave stručnjake.
Dejansss Moderator
Broj poruka : 635 Points : 846 Datum upisa : 21.05.2007
Naslov: Re: FINTEL 2/6/2020, 15:36
Sad ce strucnjaci da je nahvale...
_________________ Nije tesko biti fin...
Dragan555 Old member
Broj poruka : 1489 Points : 3162 Datum upisa : 18.01.2014
Naslov: Re: FINTEL 2/7/2020, 00:21
Mistery 011 ::
Nek mi neko objasni na koji način misli da špekuliše ovde? Sad ide javna ponuda, upišete akcije po 500 dinara, dobijete ih i možete počnete trgujete njima. Pa da li zaista mislite da na ovako plitkom tržištu vi koji ih placate 500 ce te u kratkom roku naci nekog ko je spreman da plati 600??. Ovde nece biti na strani kupaca radnika koji su slucajno dobili akcije pa ne znaju sta bi s njima, pa na njima da spekulisete. Oni koji udju ovde po 500, zele 600, 700 ili vise, a ne vidim nikog ko bi to bio spreman da plati (bar ne u godinu-dve). Jedino ako vecinski krene da kupuje, pa da navlaci boraniju na tanak led, i onda se istovari kad dostigne zeljenu cenu...
Ko pomisli da ovo kupi treba doobrooo da procita prve dve strane. A posebno da obrati paznju na ono sto pise Mathew Greenburgh ostro i jasno.
AkiTaki Our family
Naslov: Re: FINTEL 2/10/2020, 19:55
Vise puta sam procitao prve dve strane i koliko sam shvatio, to su bila negativna ocekivanja, koja se nisu ostvarila.
Sve sto je tu pisano, pisano je pre godinu i po dana. Zar se vec ne bi desilo? To kataklizmicno ocekivanje propasti.
_________________ Sve što napišem na forumu ne predstavlja niti preporuku za kupovinu te akcije, niti preporuku za prodaju.
marjanovicgane VIP
Naslov: Re: FINTEL 2/11/2020, 10:40
AkiTaki ::
Vise puta sam procitao prve dve strane i koliko sam shvatio, to su bila negativna ocekivanja, koja se nisu ostvarila.
Sve sto je tu pisano, pisano je pre godinu i po dana. Zar se vec ne bi desilo? To kataklizmicno ocekivanje propasti.
Sam si tražio da neko od ekonomista pogleda bilanse ove firme...... Pogledao sam i video da tamo nema ništa.......Jednostavno, firma je prazna. Čak nema ni kompjuter. Ima jednog zaposlenog radnika i ništa više.... Ama,baš ništa....
Sve ovo se lako može proveriti u APR-u.
Naravno, ovo ne znači da akcija neće rasti. Možda se italijani smiluju pa puste malo novca i iskažu dobit što bi možda dovelo do rasta akcije..... Svet špekulacija je čudan i moguće je svašta nešto.
AkiTaki Our family
Naslov: Re: FINTEL 2/11/2020, 13:32
marjanovicgane ::
AkiTaki ::
Sam si tražio da neko od ekonomista pogleda bilanse ove firme...... Pogledao sam i video da tamo nema ništa.......Jednostavno, firma je prazna. Čak nema ni kompjuter. Ima jednog zaposlenog radnika i ništa više.... Ama,baš ništa....
Sve ovo se lako može proveriti u APR-u.
Naravno, ovo ne znači da akcija neće rasti. Možda se italijani smiluju pa puste malo novca i iskažu dobit što bi možda dovelo do rasta akcije..... Svet špekulacija je čudan i moguće je svašta nešto.
Nemojte vi mene pogresno da shvatite. Ja sam veoma zahvalan na analizi koju ste napravili. Imam akcije ove firme, ali nisam "zaljubljen" u nju. Volim da cujem svacije misljenje, pogotovo od strucnih ljudi. Jer, jos prilikom prve kupovine na berzi takav jedan post sa ovog foruma me je sprecio da izgubim dosta para na fidelinci. E, sada, svako odlicuje sta ce sa svojim parama da radi, tako da ja za sada ne planiram da prodajem i cim budem imao jos para, dokupicu. Mozda gresim, mozda ne. Ja licno mislim da ne. Ali, svakako se obradujem svakoj analizi do koje mogu da dodjem ili koju neko drugi napravi. To znacajno pomaze prilikom odlucivanja. Vrlo bih bio zahvalan da ponovite analizu kada dodje sledeci izvestaj. Unapred hvala.
Bond Moderator
Broj poruka : 13963 Localisation : Novi Sad Points : 52453 Datum upisa : 03.06.2009
Broj poruka : 2694 Points : 6094 Datum upisa : 05.02.2014
Naslov: Re: FINTEL 2/12/2020, 12:27
To je u redu kada je pik. Pitanje je kako skladistiti tu energiju? Jedino ako bi vetrogeneratore uparili sa nekom revirzibilnom elektranom, pa kad vetar duva jako da se prepumpava voda u revirzibilno jezero, a kad prestane da se onda hidroelektranom proizvodi struja. N3e zaboravi da i berza tako reaguje. Ako ima viska struje ona pojeftini. Problem je kad je manjak.
pepermint VIP
Naslov: Re: FINTEL 2/12/2020, 12:55
Evo primera negativne cene struje [You must be registered and logged in to see this link.]
FatCat Member
Broj poruka : 854 Points : 1943 Datum upisa : 14.12.2008
Naslov: Re: FINTEL 2/12/2020, 21:52
I pored viška struje, u Nemačkoj će struja da poskupi 8%
_________________ Dinkić: Drugačije bi sve bilo da sam JA bio premijer !!
AkiTaki Our family
Naslov: Re: FINTEL 2/12/2020, 23:52
Kada država ima višak struje, ona je prodaje. Kada ima manjak, kupuje.
Odavno već struja ne poznaje granice zamalja već su svi sistemi povezani. Zar nismo skoro bili strogo kaznjeni jer je energetski sistem na Kosovu nestabilan.
Nema potrebe da se brine o tome šta kada imaš višak struje ili šta kada imas manjak. Sistem na nivou evrope je stabilan. Samo je pitanje da li ćeš ti biti pametan, pa prodavati ili glup, pa kupovati. Mislim, naravno, na političare.
pepermint VIP
Naslov: Re: FINTEL 2/13/2020, 08:37
Evo da vidis kako varira cena sa ponudom [You must be registered and logged in to see this link.]
AkiTaki Our family
Naslov: Re: FINTEL 2/13/2020, 09:49
pepermint ::
Evo da vidis kako varira cena sa ponudom [You must be registered and logged in to see this link.]
Ma, u pravu si da cena varira. To je ok.
Samo, potrebno je imati visak da bi ti bio taj koji prodajes, po manjoj ili vecoj ceni.
Ako imas manjak, kupovaces, po manjoj ili vecoj ceni.
Drzava mora imati struje, sopstvene, ako je pametna ili uvozne, ako nije. To je poenta.
pepermint VIP
Naslov: Re: FINTEL 2/13/2020, 09:53
Poenta je da je imas kad je drugi nema :) Zato bi revirzibilna hidroelektrana Djerdap 3 , spregnuta sa vetroelektranama i solarnim elektranama bila pun pogodak.
AkiTaki Our family
Naslov: Re: FINTEL 2/13/2020, 15:33
pepermint ::
Poenta je da je imas kad je drugi nema :) Zato bi revirzibilna hidroelektrana Djerdap 3 , spregnuta sa vetroelektranama i solarnim elektranama bila pun pogodak.
Pozdravljam svaku izgradnju elektroenergetskih postrojenja (osim na ugalj).
Cicija Member
Broj poruka : 895 Points : 2060 Datum upisa : 10.01.2008
Naslov: Re: FINTEL 2/13/2020, 18:09
Ne baš po svaku cenu!! Te ogromne vetrenjače ruže pejzaž i ubijaju ptice! Osim toga prave buku, ne veliku ali konstantnu tihu.... koja udara na nerve.
U glavno ne treba ih stavljati svuda naruživati krajolik i u blizini kuća. Čak su i u Nemačkoj odlučili da ne smeju da se postavljaju na manje od 1 km od kuće za stanovanje.
O tome šta Tramp o "vetrenjačama" misli, bolje da vam ne govorim.
On je, osim toga, ponovo dozvoliko upotrebu običnih sijalica, koje su kao i u EU bile zabranjene. Sada su bar u USA, kao i kod nas, ponovo u prodaji.
Znam prijatelje iz Slovenije koji kada dođu kod nas, prvo kupuju obične sijalice koje su kod njih zabranjene. Svašta nešto tu ima...
AkiTaki Our family
Naslov: Re: FINTEL 2/13/2020, 18:48
Pa, ima svasta.
Budala na svakom koraku, pa neka budala dogura i do predsednika drzave.
starter Still learning
Broj poruka : 97 Points : 394 Datum upisa : 08.06.2019
Naslov: Re: FINTEL 2/14/2020, 12:59
Interesantno
Mada ne mogu da zamislim koje sile bi delovale na koren tog stuba.
AkiTaki Our family
Naslov: Re: FINTEL 2/14/2020, 15:08
Jeste interesantno, ali, licno mislim da je moguce naci mnogo efikasnija resenja.
Ovde konkretno ne vidim nijedan podatak o dimenzijama, ali nije ga teze sagraditi od bilo kog solitera koji se trenutno grade. Dakle, prakticno, nije bas, ali je sasvim moguce napraviti ga.
Doduse, koliko vidim to je samo ideja. Daleko od prakticne primene.
Bond Moderator
Broj poruka : 13963 Localisation : Novi Sad Points : 52453 Datum upisa : 03.06.2009
Naslov: Re: FINTEL 2/15/2020, 07:36
Promene: 04.02. - 15.02.2020. (T-2) ili 30.01. - 12.02.2020.
AkiTaki Our family
Naslov: Re: FINTEL 2/18/2020, 10:26
Ponuda akcije samo na 670. Nestao nalog na 655.
Bond Moderator
Naslov: Re: FINTEL 2/27/2020, 19:13
Promene: 15.02. - 27.02.2020. (T-2) ili 12.02. - 24.02.2020.
AkiTaki Our family
Naslov: Re: FINTEL 2/29/2020, 19:15
Pokusao sam da smanjim slike ali nisam uspeo. Slikano pre par dana, kako sada izgleda na terenu.
boban75 VIP
Broj poruka : 810 Localisation : Vojvodina Points : 2718 Datum upisa : 03.01.2014
Naslov: Re: FINTEL 2/29/2020, 19:25
AkiTaki da li si proverio ko je vlasnik zemljišta na kojem su vetrenjače koje si slikao? (na putu Šušara - Izbište)
_________________ Loša vest je da vreme leti. Dobra vest je što ste Vi pilot. - Majkl Altšuler
A Bird in the hand, is worth two in the bush. - Ezop 600. p.n.e.
If one equity analyst its raining and the other says its sunny... yuor job as an investor is to ignore them both and instead look out the window.
AkiTaki Our family
Naslov: Re: FINTEL 2/29/2020, 19:30
boban75 ::
AkiTaki da li si proverio ko je vlasnik zemljišta na kojem su vetrenjače koje si slikao? (na putu Šušara - Izbište)
Izvini, a kako bih to mogao da uradim?
Ja sam sa Novog Beograda.
Verovatno svaka njiva ima drugog vlasnika, privatno lice. Koliko znam, posto mi majka zivi par sela dalje, to nije drzavno zemljiste vec privatne parcele. Ali, zaista, da proveravam u katastru?! Kako bih ja mogao da znam brojeve konkretnih parcela pa da to proverim?
Cope VIP
Broj poruka : 148 Points : 429 Datum upisa : 10.12.2008
Naslov: Re: FINTEL 2/29/2020, 20:30
boban75 verovatno pita uopšteno- da li je privatno ili društveno zemljište... Šta god da je, plaća se neki zakup zemljišta. Osim ako je neki Koletov PIK.
AkiTaki Our family
Naslov: Re: FINTEL 2/29/2020, 21:09
Ja mislim da se zakup ili otkup zemljišta podrazumeva. Moralo je to biti regulisano pre izgradnje. Zdrav razum nalaže da je to rešeno odavno. Ja ne znam da je moguce graditi bilo šta, a da nisi regulisao pitanje zemljišta na kome gradiš.
E, sada, konkretno. Tu na licu mesta ima mnogo njiva (pojma nemam ko je vlasnik svake pojedinačne). Svaka vetrenjača je sa osnovom nekih cca 10 ari. I medjusobno su udaljene. Ne znam tačno koliko metara, ali recimo da ima 3 do 4 njive razmaka medju vetrenjačama. Tako da većina njiva se obradjuje sasvim normalno, a pojedinacne njive na kojima su gradjene vetrenjace su takodje obradive, osim naravno u delu gde je sama vetrenjaca. To je valjda ili nadoknada ili otkupljeno.
Ukratko, ako nema nekog kriminala (a nisam čuo da ga ima jer poznajem ljude iz obližnjih sela, pročulo bi se da je neko "oteo" njive), ja licno ne vidim neki preteran uticaj na vlasnike zamlje u okolini. Ovi konkretni na čijim je njivama gradjeno, verujem da su dobili nadoknadu. Takodje, znam da "lanac" zemlje (50 ari grubo) kosta do 5000 evra na večito ili 150 do 250 evra godisnje, tako da ne verujem da sam zakup zemljišta utiče u troškovima značajno (više mi deluje da je beznačajan).
Sve što sam sada napisao, je sasvim vidljivo sa asfaltnog puta i nisu nikakvi zvanični podaci nego moje zapažanje.
Toliko ja znam o tome. Za vise informacija obratite se nekome ko je zaposlen u Fintelu. Ja sam samo odlucio da slikam jer prolazim tim putem često (put inače prolazi skoro kroz sredinu vetroparka).
AkiTaki Our family
Naslov: Re: FINTEL 2/29/2020, 21:23
A, inače, razlog zašto sam tu stao i posmatrao, je da čujem buku koju vetrenjace prave. Posto su se ovde pisale mnoge bajke o buci vetrenjača. Čak je i Tramp izneo svoje mišljenje o tome, čini mi se.
Zapravo se čuju 2 odvojena zvuka. Čuje se jedan monoton iz kućice generatora (monotono zujanje, slično bučnom frižideru). Drugi zvuk je od samih elisa (svuči kao štap kojim se zamahuje).
Oba zvuka se čuju tek na nekih 200m od vetrenjače i to samo ako ne prolazi neki automobil. U protivnom zvuk prolazećeg automobila nadjačava vetrenjču.
Eto, takva se "buka" stvarno čuje. Čućete ih samo ako ste peške ili na biciklu vrlo blizu njih. U autu ili traktoru, ne čuje se baš ništa. Takođe nemoguće je bilo šta čuti iz najbližih kuća (oko 400 do 500 m udaljenih).
Još nešto. Ni jednu jedinu mrtvu pticu nisam video. Vezano za to da vetrenjace ubijaju ptice. Takodje odgovor gospodinu Trampu.
Big Brle Our family
Broj poruka : 324 Points : 873 Datum upisa : 10.09.2019
Naslov: Re: FINTEL 3/1/2020, 07:24
Kolega, hvala na opširnim informacijama, sad samo da vidimo šta su napravile u q4 iskazano u rezultatima poslovanja.
AkiTaki Our family
Naslov: Re: FINTEL 3/1/2020, 07:36
Big Brle ::
Kolega, hvala na opširnim informacijama, sad samo da vidimo šta su napravile u q4 iskazano u rezultatima poslovanja.
I ja to cekam.
pepermint VIP
Naslov: Re: FINTEL 3/11/2020, 12:12
Sazivanje Skupštine akcionara - Fintel energija a.d. , Beograd