|
| Cenzura u Srbiji | |
|
+34Ivan00 Zile Stane Dolanc Jegulja Tenerife Nikola Bookmaker Joca Aca kurbla Big Mile Drag65 Ceras FatCat Folio Goast Smile Limited011 Dalaj Lama Kobe Bryant LUMTDZOS Teletrader Popaj zORAn Roman Abramovich Dejansss Prokuplje Jarbol Igi-bg Fmember MORNAR Maca Sneki Momir philips1 38 posters | |
Autor | Poruka |
---|
Fmember VIP
Broj poruka : 1630 Points : 5176 Datum upisa : 01.11.2010
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 3/23/2016, 01:15 | |
| - Folio ::
- Ajde da ostavimo na svakom cosku heroin i kokain i da kazemo, ako si glup uzeces, ako nisi neces.
Pa drogu mozes da nadjes na svakom cosku. _________________ Bolje je živeti na nogama nego na umreti na kolenima
| |
| | | Boranija Old member
Broj poruka : 2213 Points : 6106 Datum upisa : 25.07.2010
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 4/20/2016, 12:10 | |
| Međunarodna organizacija Reporteri bez granica
Ta organizacija od 2002. godine objavljuje spisak 180 zemalja, kao rang listu.
Podaci za Srbiju su uključeni od 2007. u taj spisak. Srbija je ove godine na 59. mestu, dok je prošle godine bila na 67, a najslabije je bila pozicionirana 2010. kada je bila na 85. mestu.
U regionu, Slovenija je ove godine ispred Srbije, na 40 mestu, Hrvatska je 63, BiH 68, Crna Gora je 106, a Makedonija je na 118. mestu. Od drugih zemalja u regionu, Albanija je 82, Grčka 89. i Bugarska 113. Izrael je na 101. mestu.
Od zemalja bivše Jugoslavije, Srbija je jedina zabeležila napredak, dok su ostale pale na rang listi. Hrvatska je pala za pet mesta u odnosu na prošlu godinu, sa 58. na 63. mesto, kao i Slovenija, koja je bila 35, a sadaje na 40. mestu. BiH je pala sa 66. na 68. mesto, a Makedonija za jedno mesto, sa 117.
https://rsf.org/en/ranking
https://rsf.org/en/news/2016-world-press-freedom-index-leaders-paranoid-about-journalistsna 118. mesto. _________________ Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
| |
| | | Maca VIP
Broj poruka : 1869 Godina : 47 Localisation : Sombor Points : 5160 Datum upisa : 28.05.2007
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 7/8/2016, 18:52 | |
| U Oksfordu sam završila školu za medijsko pravo, bila sam jedan od pregovarača Anema oko Zakona o informisanju u koji su ugrađeni mnogi amandmani LDP."
Ovako je Nataša Mićić, novoizabrana zamenica predsednika Odbora za kulturu i informisanje, i predsednica Političkog saveta LDP, odgovorila na sve primedbe opozicije da je na to mesto izabrana kao autsajder u oblasti informisanja i satelit naprednjačke vlasti.
Govoreći o velikim doprinosima LDP na Zakon o informisanju Mićićeva naravno nije mislila na onaj DS-ov zakon koji je donet uz svesrdnu pomoć LDP, a čijih je šest od sedam članova poništio Ustavni sud zbog toga što guši slobodu medija. Mislila je na novi zakon.
Posebno ju je nerviralo kada je novinari porede sa Nikol Kidman zbog fizičke sličnosti. "Više bih volela da me porede sa Indirom Gandi ili Margaret Tačer."
Bila je članica i funkcionerka GSS, a nakon ujedinjenja GSS i LDP, postala je potpredsednica LDP.
"LDP je nekada doživljavan kao ekstremna, a danas kao ekskluzivna stranka", izjavila je. Rođena je 11. avgusta 1965. u Užicu. Završila je Pravni fakultet u Beogradu. Udata je i ima ćerku Anđelu. Svira klavir. _________________ Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
| |
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 7/27/2016, 02:34 | |
| - citat ::
- Odlukom ministra, projekti NUNS-a - "Novinari pod pritiskom, pretnja demokratskom procesu" i Nezavisnog društva novinara Vojvodine "Novinari protiv diskriminacije", Medija centra "Zloupotreba političkog uticaja: političke stranke kao najveći poslodavci u Srbiji", su na dugačkom spisku od 308 projekata koji nisu dobili novac za projekte.
- NDNV će, nakon što pažljivo prouči ministrovo obrazloženje za izmenu Predloga odluke komisije, u sredu zvanično obavestiti javnost o svome stavu. Za početak mogu da kažem da je, koliko je meni poznato, ovo prvi put da je resorni ministar izmenio predloge koje mu je dostavila stručna komisija, od donošenja tri ključna medijska zakona, leta 2014. godine - kaže za Danas Dinko Gruhonjić, predsednik medijske Komisije.
Bravo ministre! Sami su sebi hteli da dodele subvencije i još da ucenjuju ministra... Predsednik NUNSA i ovaj ludak Dinko Gruhonjić su bili u komisiji i sami sebi dodeljivali novac! Pa ne ide to tako. Tasovac - LEGENDA!! _________________ Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
| |
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 7/27/2016, 19:20 | |
| Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac ocenio je da je ovogodišnji konkursi za sufinansiranje medijskih sadržaja u pogledu poštovanja zakonskih procedura i transparentnosti sprovedeni besprekorno.
Kako se navodi, od 898 prijava u oblasti informisanja, Ministarstvo je na predlog stručnih komisija podržalo 348 projekata u iznosu većem od 255 miliona dinara.
"Među podržanim projektima nalazi se zavidan broj projekata predloženih od strane medija i pojedinaca koji su izuzetno kritični prema Vladi Srbije. To je jedno od merila uspeha ovog konkursa i prava slika medijskih sloboda u našoj zemlji", naveo je Tasovac u pisanoj izjavi.
On je navelo da su u devet slučajeva u kojima su uočene "drastične nepravilnosti i nelogičnosti", predlozi komisije preinačeni i da su tri projekta odbijena, četiri dobila niža sredstva, a dva više od onoga što je komisija predložila.
"Tako je propao pokušaj pojedinih novinarskih udruženja, koji delegiraju svoje predstavnike i imaju većinu u konkursnim komisijama, da Ministarstvo uvuku u svoj dobro razrađen mehanizam međusobnog nagrađivanja i tapšanja po ramenu u stilu 'ja tebi serdare, ti meni vojvodo'. Rezultati konkursa su ogolili licemernost dobro poznatih larmadžija na našoj medijskoj sceni, koji već dve godine, ne toliko iz ideoloških koliko iz finansijskih uverenja, kritikuju stanje medijskih sloboda u Srbiji i sve vreme se žale na tobož sveprisutnu cenzuru", naveo je Tasovac. _________________ Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
| |
| | | FatCat Member
Broj poruka : 854 Points : 1943 Datum upisa : 14.12.2008
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 2/1/2017, 14:32 | |
| Bela kuća odbija da pošalje svoje predstavnike na televiziju CNN, pošto ih je predsednik SAD Donald Tramp optužio da objavljuje "lažne vesti".
"Šaljemo predstavnike ili portparole na mesta na kojima mislimo da ima smisla da predstavljamo naš program", rekao je zvaničnik Bele kuće za portal Politiko, dodajući da CNN nije takvo mesto, mada zabrana nije trajna.
Novinar CNN-a je rekao da Bela kuća pokušava da kazni tu televiziju i da joj snizi rejting, navodi Politiko.
Zvaničnici Bele kuće i dalje odgovaraju na pitanja novinara CNN-a, ali predstavnika za štampu Bele kuće nedeljama nije bilo na toj televiziji.
Portparol Bele kuće Šon Spajser je negirao da postoji bojkot CNN-a, ali je dodao da "neće raditi s ljudima koji nemaju želju da urade nešto ispravno". _________________ Dinkić: Drugačije bi sve bilo da sam JA bio premijer !!
| |
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 2/5/2017, 12:27 | |
| Špigl na meti kritika zbog karikature Trampa Nemački Bild naslovnicu Špigla upoređuje sa Britancem Muhamedom Envazijem, poznatim kao "Džihadista Džon" koji je snimljen kako odrubljuje glave taocima Islamske države. List ističe i „tradicionalni antiamerikanizam Špigla“ i piše da je taj nedeljnik tokom ere Džordža Buša mlađeg često kritkovao američki intervencionizam, a sada, s Trampom, kritkuje kraj intervencionizma. BBC prenosi da su neki nemački listovi, poput Velta, za karikaturu napisali da više "šteti novinarstvu" nego novom predsedniku jer "potvrđuje preduverenja mnogih ljudi da 'mejnstrim' mediji pristrasno izveštavaju i da mnogi novinari promovišu svoje viđenje sveta umesto da budu neutralni svedoci onoga što se dešava".Potpredsednik Evropskog parlamenta Aleksander Lambsdorf, poreklom Nemac iz redova Liberalne stranke, nazvao je naslovnicu "neukusnom", dodavši da više govori o novinarima Špigla nego o Trampu. "Naslovnica se poigrava životima žrtava terorizma na jako ružan način", rekao je Lamsdorf za nemačke medije. Vašington post je naslovnu stranu Špigla nazvao "zaprepašćujućom", a kanal Fox News "bizarnom". _________________ Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
| |
| | | Aca kurbla VIP
Broj poruka : 580 Points : 1636 Datum upisa : 17.02.2014
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 2/6/2017, 21:06 | |
| Digla se buka bas zato sto naslovnica gadja tacno u metu...
Najveći na svetu napadaju Trampa
Vašington -- Oko 100 kompanija, među kojima i Epl, Gugl i Majkrosoft, podnele su zajedničku tužbu protiv uredbe predsednika Donalda Trampa o privremenoj zabrani ulaska u SAD
Među potpisnicima tužbe, koja je juče podneta američkom Apelacionom sudu za Deveti sudski okrug, nalaze se i kompanije Fejsbuk, Tviter, Intel, I-bej, Netfliks i Uber, kao i netehnološke kompanije kao što su Levi Štraus i Čobani, prenosi danas Rojters.
"Ova uredba predstavlja značajno odstupanje od principa pravednosti i predvidivosti koji su upravljali imigracionim sistemom SAD tokom više od 50 godina", navodi se u tužbi.
Kompanije naglašavaju da, kao rezultat toga, Trampova uredba nanosi veliku štetu američkom poslovanju, inoviranju i privrednom rastu.
Takođe podsećaju da su imigranti ili njihova deca osnovali više od 200 kompanija na listi 500 najuspešnijih preduzeća.
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2017&mm=02&dd=06&nav_id=1227828 | |
| | | Ars Vivendi VIP
Broj poruka : 2817 Points : 8028 Datum upisa : 21.01.2009
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 2/9/2017, 10:52 | |
| Urednici Wikipedije izglasali su zabranu Daily Maila kao izvora za svoje članke, jer je "generalno nepouzdan".
Ovo je krajnje neobičan potez Wikipedije, koja nikada nije zabranila citiranje svih vesti nekog medija, piše Guardian.
Obrazložili su to reputacijom koju su stekli godinama: "slabo proveravanje činjenica, senzacionalizam i direktno fabrikovanje".
O ovome se raspravljalo još od početka 2015. godine, a uputstvo volonterima koji kreiraju sadržaj online enciklopedije jednostavno kaže da se umesto informacije objavljene u Daily Mailu objavi neki drugi pouzdaniji izvor, kako u budućnosti tako i u već objavljenim člancima. _________________ Prazan listić nije stav! Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
| |
| | | Limited011 Old member
Broj poruka : 2052 Points : 5499 Datum upisa : 07.05.2009
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 4/7/2017, 19:15 | |
| Ministarstvo unutrašnjih poslova demantovalo je u saopštenju da se sprovodi istraga o poslovanju Fondacije Dragice Nikolić. "Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala niti bilo koje druge organizacione jedinice MUP-a Srbije ne sprovode istragu u vezi provere poslovanja Fondacije Dragice Nikolić, supruge predsednika Republike Srbije", navodi se u saopštenju. Podsetimo, Blic je objavio da inspektori Odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova za privredni kriminal od prošle nedelje proveravaju poslovanje fondacije Dragice Nikolić. Iz MUP-a kažu da novinar, potpisnik tog teksta, nije proverio istinitost navoda u tekstu. _________________ Henri Kisindžer: “Opasno je biti neprijatelj SAD-a, ali je pogubno biti i njen prijatelj.”
| |
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 4/7/2017, 19:44 | |
| NEMAČKA „ONLAJN“: Oštre kazne za lažne vesti i govor mržnje
Nemačka vlada odobrila je kazne koje dosežu cifru i do 50 miliona evra za sve onlajn medije koji u roku od sedam dana ne uklone lažne vesti i govor mržnje koje prijave korisnici.
„Zločini mržnje protiv kojih se ne bori na efikasan način predstavljaju veliku opasnost po otvoreno, slobodno i demokratsko društvo“, saopštila je vlada.
Dodaje se da izvršni direktori grupa na društvenim mrežama rizikuju da budu kažnjeni na individualnom nivou do pet miliona evra ukoliko se ne budu povinovali merama, navodi AFP. _________________ Henri Kisindžer: “Opasno je biti neprijatelj SAD-a, ali je pogubno biti i njen prijatelj.”
| |
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 4/8/2017, 22:53 | |
| ZAGREB, Drugog dana regionalne konferencije PRO.PR koja se održava u Termama Tuhelj, nedaleko od Zagreba, održano je nekoliko predavanja i jedna panel diskusija na kojoj su učestvovali predstavnici medija iz Hrvatske, BiH i Srbije.
Jedan od učesnika panel diskusije, vlasnik izdavačke kuće „Color Press Group“ iz Srbije, Robert Čoban ocijenio je da smanjeni budžeti od reklama u Srbiji, ali i zemljama u regionu tjera dio dnevnih novina u medijski reket.
„Dakle, oni izvlače novac od pojedinaca, institicija, političara, kompanija pretnjama da će o njima napisati nešto loše ukoliko se ne oglase kod njih. To je pre deset godina bila sporadična pojava, a danas je gotovo pravilo. Danas u Srbiji to radi 70 odsto dnevnih novina i to kontaminira čitavu društvenu i političku scenu, jer vi više ne znate da li je to što čitate istina ili ne“, kazao je on.
On je naglasio da male zemlje moraju da nalaze alternativne načine da se bore za svoj opstanak na tržištu u trenutku kada padaju prihodi od reklama.
„U slučaju naše medijske kuće, mi radimo i štampane medije, a imamo i portale. Takođe, radimo i mnogo konferencija, festivala i različitih događaja na kojima ljudi mogu da razmjenjuju mišljenje“, kazao je on.
Čoban je cijenio da je stanje u medijima u Srbiji samo slika onoga što se dešava u svijetu, te da su tabloidi i tabloidni način izvještavanja na televiziji i internet portalima preplavili planetu i da je pitanje kako će se iz toga izaći.
„Drugo pitanje kojeg se danas nismo ni dotakli je kako iz toga zaraditi. Ako neko danas proteste studenata u Beogradu gleda na Youtube kako neko da na tome da zaradi, a ne da sav taj novac ode u džep Facebooka i Google-a. Nedavno sam boravio na konferenciji u Berlinu, na kojoj je iznesen podatak da su u 2016. od kompletnog iznosa novca potrošenog za reklame u Americi 90 odsto uzeli Facebook i Google, a samo deset odsto svi ostali sajtovi“, kazao je Čoban. _________________ Henri Kisindžer: “Opasno je biti neprijatelj SAD-a, ali je pogubno biti i njen prijatelj.”
| |
| | | Ars Vivendi VIP
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 4/12/2017, 11:33 | |
| "Bila sam u prvom upravnom odboru RTS-a posle 5. oktobra i prva sam podnela ostavku, a posle mene i Milena Dravić, jer je bio jasan dogovor sa nadležnim za to u Đinđićevoj vladi da gradimo RTS kao javni serbvis. Ali vrlo brzo počinju intervencije, mešanje u izbor glavnog i odgovornog urednika i urednika informativnog programa. Od javnog servisa od početka nije bilo ništa. Postojala je velika želja da se to uradi, ali se završilo tako da se od Miloševićevog vremena nije promenio", ocenjuje Branka Prpa. _________________ Prazan listić nije stav! Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
| |
| | | Zile VIP
Broj poruka : 331 Points : 1320 Datum upisa : 29.02.2012
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 5/2/2017, 09:03 | |
| Nisam pomisljao da bi prenos formule 1 mogao da bude predmet na ovoj temi. Ono sto sam juce video, tj nisam video, na kraju prenosa F1 Grand Prix Russia, Sochi 2017, me je bas opako iznerviralo.
Nakon "senzacionalne" pobede Finca Botasa, oko podijuma je bilo ludilo. I onda, nakon himni Finska i Nemacke, pred sam vrhunac dogadjaja - dodelu pehara i otvaranje sampanjca - TV SportKlub, koji ima ekskluzivno pravo TV prenosa - PUSTA REKLAME !!! Ne moze me niko ubediti da JEDINI RAZLOG bio to sto je pehar pobedniku predao predsednik Rusije Vladimir Putin.
UZAS !
Ono sto me je dodatno utuklo je to da niko nigde nije reagovao. A ne verujem da bas niko nije primetio.
Ovo je ravno skandaloznom pustanju raklama na RTS-u kad je B92 dobijao MTV nagradu pre mnogo godina. Tada je ceo svet brujao o toj tragikomicnoj sramoti RTS-a. A danas - MUK.
A ako je neko kao ja gledao prenos na SK, evo kakvu je "strasnu" rusku propagandu propustio: https://www.youtube.com/watch?v=FKRhDen2qjY
GOSPODO IZ SPORT KLUBA, UREDNICI I VLASNICI KOJI STOJITE IZA KIPARSKE FIRME - TREBA DA SE STIDITE !
GOSPODO IZ ORGANIZACIJA KOJE SE BAVE SLOBODOM MEDIJA, GDE STE? | |
| | | FatCat Member
Broj poruka : 854 Points : 1943 Datum upisa : 14.12.2008
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 5/22/2017, 20:09 | |
| Pazi sad OVO: - citat N1 TV ::
- Ime svog naslednika na mestu premijera novi predsednik saopštiće sredinom juna. Pre toga, 30. ili 31. maja Aleksandar Vučić preuzeće funkciju od Tomislava Nikolića. Inauguraciju najavljuje dvadesetak dana nakon toga i kaže da NEĆE kao Nikolić podneti ostavku na funkciju predednika stranke.
- citat BLIC ::
- Na pitanje da li će "po tradiciji" podneti ostavku na mesto predsednika stranke, on je rekao da je već kazao da će podneti ostavku i na koji način, uz podsećanje da Boris Tadić na primer to nije učinio, "a da ga to niko tada nije ni pitao".
On je u tom smislu poručio onima koji bi nekoga drugoga da dovedu na vlast, ali imaju problem što njega narod bira, da "taj film" još neko vreme neće moći da gledaju, ali i da će "slične probleme" imati i sa budućim predsednikom SNS kao sa njim _________________ Dinkić: Drugačije bi sve bilo da sam JA bio premijer !!
| |
| | | Cicija Member
Broj poruka : 895 Points : 2060 Datum upisa : 10.01.2008
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 6/8/2017, 10:35 | |
| Novinar Dejan Anđus priveden je danas na informativni razgovor u Bezbednosno-informativnoj agenciji gde je satima držan i ispitivan jer je izneo optužbe protiv Aleksandra Vučića, o čemu je pisao Kurir! Ovaj vid pritiska na medije usledio je odmah pošto je javnost od Anđusa čula kako Vučić tesno sarađuje s vođama navijačkih grupa, kojima čak i namešta unosne poslove preko tendera u javnim preduzećima. | |
| | | Ars Vivendi VIP
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 6/12/2017, 11:02 | |
- Kompanija Delta erlajns i Banka Amerike saopštile su da neće više biti sponzori predstave u kojoj Julije Cezar, ubijen nožem na pozornici, liči na američkog predsednika Donalda Trampa u poslovnom odelu.
Avio-kompanija sa sedištem u Atlanti saopštila je u nedelju da povlači sponzorstvo njujorškoj organizaciji The Public Theater na Menhetnu i da ta odluka odmah stupa na snagu.
"Bez obzira na vaš politički stav, eksplicitna scena Julija Cezara na ovogodišnjem letnjem festivalu 'Free Shakespeare in the Park' ne odražava vrednosti Delta erlajns. Njihov umetnički i kreativni pravac prešao je granicu dobrog ukusa", navedeno je u saopštenju.
Finansiranje je zatim ukinula i Banka Amerike, sa sedištem u Šarlotu.
"'The Public Theater' izabrao je da Julija Cezara predstavi na način koji ima nameru da provocira i uvredi. Da smo bili upoznati s tom namerom, odlučili bismo da ne sponzorišemo predstavu", saopštila je Banka Amerike. Čini mi se da se kao u Srbiji i u "najdemokratčnijoj" državi na svetu dešavaju iste stvari! Samo to tamo smatraju normalnim... _________________ Prazan listić nije stav! Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
| |
| | | Smile Old member
Broj poruka : 1652 Points : 4820 Datum upisa : 04.06.2008
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 8/10/2017, 23:59 | |
- Dragan J. Vučićević, glavni i odgovorni urednik Informera i njegova privatna kompanija koja je izdavač lista, obavezani su da Veranu Matiću, glavnom i odgovornom uredniku informativnog programa B92 plate naknadu štete u iznosu od 250 hiljada dinara sa kamatama od početka februara ove godine i troškove postupka u visini od 88 hiljada i šesto dinara.
Prvostepenom presudom Viši sud je Vučićevića obavezao i da presudu o svom trošku objavi najkasnije u drugom narednom broju Informera, kao i u elektronskom izdanju lista na internetu.
Tužba je podneta zbog serije tekstova o Veranu Matiću, objavljivanih u Informeru u periodu od avgusta 2014, do kraja januara 2015. godine, a tokom postupka raspravljalo se i o tekstovima objavljivanim u istom listu i nakon podnošenja tužbe.
Sud je utvrdio da su Vučićević i Informer prenosili neistinite informacije, što je, kako se navodi, obzirom na kontekst i odsustvo dobre namere, dovelo do ugrožavanja kredibiliteta Matića kao javne ličnosti i dugogodišnjeg novinara i urednika.
"U odnosu na deo tekstova kojima se implicira da je Matić navodno "ispod žita" pokušao da obezbedi za sebe u to vreme upražnjenu funkciju generalnog direktora RTS-a, sud je posebno ukazao da Vučićević i Informer za svoje navode, niti u tekstovima, niti kasnije tokom postupka, nisu predložili svedoke niti makar naveli na koji način, pred kim, ili u kojoj prilici je Matić, navodno, lobirao za ovu funkciju. Neistinite informacije su uporno prenosili i pored više puta ponovljenih Matićevih tvrdnji da neće da se kandiduje, da nije zainteresovan za tu funkciju i da čak i ne ispunjava zakonom propisane uslove za nju", navodi Veran Matić u saopštenju.
"Sud je našao da su novinari, pa i Dragan J. Vučićević, slobodni da iznose svoje stavove i mišljenja, ali da su kad objavljuju informacije o konkretnim pojavama, ličnostima ili događajima, obavezni da te informacije provere sa dužnom novinarskom pažnjom. Ono što je u ovoj presudi posebno značajno, to je odgovor koji ona daje na pitanje šta sud smatra dužnom novinarskom pažnjom. Ta pažnja je, kaže sud, poštovanje profesionalnih standarda novinarske struke; ta pažnja je poštovanje Kodeksa novinara Srbije. A Vučićević, u ovom slučaju, kako je našao sud, Kodeks i standarde nije poštovao", kaže advokat Kruna Savović, koja je zastupala Verana Matića. | |
| | | Momir Old member
Broj poruka : 2084 Points : 5785 Datum upisa : 06.12.2008
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 10/1/2017, 20:21 | |
| BEOGRAD - Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) izabrao je na sednici Zorana Panovića i Nebojšu Krstića za članove Upravnog odbora Radio-televizije Srbije. To je prenelo je Udruženje novinara Srbije (UNS). Kako navodi to udruženje, Panović i Krstić su izabrani na sednici REM održanoj u petak. Panović je do sredine prošle godine bio glavni i odgovorni urednik lista "Danas", čiji je sada kolumnista, a stalni je kolumnista "Nedeljnika" i programski koordinator istraživačko-izdavačkog centra Demostat. Kako navodi UNS, nekadašnji medijski savetnik bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, Nebojša Krstić, do 6. septembra bio je vlasnik dve marketinške agencije "Nova Communications" i "Nova PR Public Relation" koje su od tada u vlasništvu njegove saradnice Jasmine Stojanov, bivše šefice informativne službe Predsedništva. Kako UNS nezvanično saznaje odluka Saveta REM-a i zapisnik sa sednice biće objavljeni početkom predstojeće nedelje.
_________________ “Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
| |
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 10/3/2017, 01:40 | |
| Američka investiciona kompanija KKR planira svoje medijsko širenje u regionu kupovinom grčke „Antena grupe” u čijem sastavu se nalaze i dve televizije sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji – TV Prva i B92, potvrdili su izvori „Politike”.
Otkako je u julu ove godine United Group, telekomunikaciona i medijska grupa u vlasništvu KKR i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kupila vodeće televizijske kanale u Sloveniji i Hrvatskoj, uključujući i TV Novu za 230 miliona evra, u medijskim, političkim i poslovnim krugovima spekuliše se o nameri američkog fonda da postane medijski gospodar bivše Jugoslavije i Balkana.
S obzirom na to da je zaštitni znak KKR-a Dejvid Petreus, bivši direktor CIA i komandant međunarodnih snaga u Avganistanu i Iraku, uticajni general sa četiri zvezdice koga je ljubavna afera zbacila sa obaveštajnog trona SAD i njegovih ambicija da uđe u Belu kuću, nova investiciona invazija na medije u Srbiji tumači se i kao širenje ne samo poslovne, već i političke prevlasti.
Od oktobra 2013, za nepunih godinu i po dana, KKR je preuzeo vlasničku kontrolu nad značajnim delom srpskih medija. Najpre su kupili SBB, najvećeg kablovskog operatera čak 1,2 milijarde evra, zatim su postali većinski vlasnici „Grand produkcije“, kupivši turbo-folk kanal od Lepe Brene i Saše Popovića. Potom su osnovali Televiziju N1 koja se emituje na SBB-u. Operacija je zaokružena preuzimanjem akcija internet portala „Blica“.
Da li bi eventualna kupovina TV Prva i B92 koja je upravo sinoć preimenovana u O2 TV bila sporna sa stanovišta nedozvoljene medijske koncentracije? Ekspert koji je učestvovao u radu ranijih regulatornih medijskih tela kaže za „Politiku” da pravno to ne bi bila sporna transakcija, jer se medijska koncentracija izračunava tako što se sabiraju šerovi postojećih emitera i zakon je definiše na nivou od 30 odsto ukupne gledanosti.
– TV Prva i dojučerašnja B92 nemaju ni približno takvo učešće u ukupnoj gledanosti. Jer, to što KKR ima prevlast na tržištu kablovskih kanala, ne znači da je vlasnik i etra. Ali je činjenica da bi se pojavio moćni strani vlasnik koji ima više od milion priključaka na kablu i dve televizije sa nacionalnom frekvencijom – pojašnjava naš sagovornik, ukazujući da će, ako KKR kupi grčku kompaniju „Antena grupa” postati i vlasnik grčkog nacionalnog televizijskog kanala.
Dakle, u buketu medijske pokrivenosti regiona, KKR-u su potrebni kanali sa nacionalnim frekvencijama, odnosno pregled cele Srbije zemaljskim, a ne samo kablovskim i virtuelnim emitovanjem, kao do sada.
Prof. dr Stanko Crnobrnja, sa Fakulteta za medije i komunikacije i član Radne grupe za izradu strategije javnog informisanja Republike Srbije, ističe da je medijskim zakonima iz 2014. godine napravljeno nekoliko tektonskih promena u medijskom pejzažu Srbije.
– Dozvolili smo stopostotno vlasništvo stranog kapitala u medijima, ukinuli smo pojam dominantnog aktera na tržištu, što znači da neko može da se širi kako god hoće. To upravo radi najsnažnija grupa na terenu, KKR. Ona je neuporedivo snažnija od bilo koje konkurencije koja može da se pojavi, a moćniji su od celokupnog medijskog tržišta u Srbiji zajedno. Kad se ove kockice poređaju, naše medijsko tržište danas izgleda ovako – napominje Crnobrnja.
Prema njegovim rečima, evidentno je da je KKR krupnim koracima medijski marširajući kroz zapadni Balkan instaliran u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini.
Za Crnobrnju nema sumnje da je njihov interes veliki profit i širenje političkog uticaja.
– Oni to znaju da rade i imaju prednost nad ovdašnjim konkurentima, takođe upletenim u medijske igre – kaže Crnobrnja, podsećajući da je postojala tanka, ali dovoljna zakonska mogućnost da grčka „Antena grupa” postane vlasnik nekadašnje televizije Foks (kasnije TV Prva) i B92.
– Ta kupovina je ostavština prethodnog režima Borisa Tadića i njegovih advertajzing tajkuna – naglašava Crnobrnja.
Medijski ekspert dobro upućen u taj posao pojašnjava kako se obavila ta kupovina. Naime, papiri su tada potvrđivali da je B92 bio u vlasništvu advokata sa Kipra i formalno nije bio u rukama nedavno preminulog gospodina Kirjakua, vlasnika grupe „Antena”. Da li je to vlasništvo bilo fingirano, nije stvar srpskih regulatornih tela, već međunarodne istrage. Ali je indikativno da je je Zakon o radio-difuziji koji je propisivao da jedan subjekt ne može biti vlasnik dve televizije sa nacionalnom frekvencijom promenjen, tako da je pitanje vlasništva regulisao na 30 odsto učešća na tržištu. I neposredno po promeni zakona, došlo je i do promene vlasništva B92, te je „Antena grupa” postala i vlasnik B92.
vidi: http://www.politika.rs/sr/clanak/388645/Medijska-invazija-SAD-na-region _________________ Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
| |
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 10/10/2017, 02:12 | |
| Moskva upozorava američke medije u Rusiji
Taj ruski korak je usledio posle upozorenja da bi Rusija mogla recipročno uzvratiti ako SAD ograniče delovanje televizijske mreže RT i agencije Sputnjik na svojoj teritoriji.
RT je saopštila da se suočava sa zahtevom SAD da se registruje kao strani agent i priloži detaljne lične podatke za sve zaposlene, što je zahtev koji ta medijska kuća tumači kao pokušaj da je izbace iz SAD.
Američka medijska kuća Radio Slobodna Evropa/Radio svoboda, koju finansira vlada SAD, saopštila je da je od Rusije dobila upozorenje na moguća ograničenja za neke od njenih operacija.
U saopštenju se navodi da je rusko ministarstvo pravde upozorilo njihov ruski servis Radio svobodu, televiziju na ruskom jeziku Karent tajm (Current Time) i tatarsko-baškirski veb sajt Idel Realii da njihovo poslovanje potpada pod ruski zakon o stranim agentima i da može biti ograničeno.
_________________ Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
| |
| | | Maca VIP
Broj poruka : 1869 Godina : 47 Localisation : Sombor Points : 5160 Datum upisa : 28.05.2007
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 10/16/2017, 23:16 | |
| Novinarka Dafne Karuana Galicia (53), koja je povela istragu "Panama papira" kojom je otkrivena korupcija na Malti, ali i korupcijski skandali širom sveta i umešanost političara i visokih zvaničnika u ofšor poslovanja, ubijena je danas u eksploziji bombe postavljene na njen automobil "pežo 108" u blizini njene kuće, piše "Gardijan".
http://www.blic.rs/vesti/svet/politicko-ubistvo-usred-eu-novinarka-koja-je-prosle-godine-razotkrila-najvecu-svetsku/x8nvn99 _________________ Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
| |
| | | Tenerife VIP
Broj poruka : 739 Points : 2460 Datum upisa : 02.10.2013
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 10/17/2017, 19:31 | |
| https://youtu.be/HgdTx-OWyBE _________________ Folk je narod, turbo je sistem ubrizgavanja goriva pod pritiskom u cilindar motora sa unutrašnjim sagorevanjem
Turbo folk je gorenje naroda, svako pospešivanje tog sagorevanja je turbo folk, razbuktavanje najnižih strasti kod homo sapiensa
Glasački listić koji omogućuje svakoj budali da ga ispravno popuni je turbo folk
| |
| | | Teletrader Old member
Broj poruka : 994 Points : 2799 Datum upisa : 05.09.2008
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 1/22/2018, 22:35 | |
| Urednica RT Margarita Simonjan izjavila je da ta televizija, koju finansira Rusija, trpi posledice pošto je morala da se u SAD registruje kao strani agent.
Simonjan je u intervjuu za AP rekla da je odbor Kongresa krajem novembra odlučio da poništi akreditaciju toj televiziji za praćenja Kongresa, kao i da je Russia Today isključena s medijskih događaja.
"SAD, zemlja koja je oduvek držala lekcije svetu o vrednostima slobode - slobode govora, pravu svakog da govori, postale su svetionik, lider ovog pokreta da se svi ućutkaju", rekla je ona.
RT insistira da je legitimna informativna mreža i poredi sebe s Glasom Amerike koji finansiraju SAD ili britanskim BBC.
Američke obaveštajne agencije navode da su RT i novinska agencija Sputnik, koju takođe finansira Rusija i u kojoj je Simonjan takođe glavna urednica, pristrasno izveštavali u cilju da se podriju izbori u SAD, našteti kandidaturi Hilari Klinton i pomogne Donaldu Trampu, navodi AP.
Simonjan navodi da je RT nije ništa manje balansirana ili nepristrasna od drugih medijskih organizacija.
"Slušajte, sam vaš predsednik kaže da su vaši mediji, skoro svi, lažni", rekla je ona i dodala da se u Rusiji smatra da svi američki mediji izveštavaju u skladu s politikom vlade SAD. | |
| | | Ars Vivendi VIP
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 2/28/2018, 15:26 | |
| Slovačni premijer Robert Fico ponudio je danas milion evra nagrade za informaciju u vezi s ubistvom novinara Jana Kuciaka i njegove devojke Martine Kusnirove, koji su pronađeni mrtvi u porodičnoj kući.
Slovački medij su danas solidarno objavili istraživačku priču koju novinar nije uspeo da završi a tiče se kriminala u vezi s utajom poreza i vezama s italijanskom mafijom.
POVEZANE VESTI Ubijen istraživački novinar iz Slovačke Kuciak je istraživao informacije o tome kako je poduzetnik iz Slovačke povezan s kalabrijskom Ndrangheta mafijom zloupotrebljavao i EU i da je imao veze s političkim establišmentom.
_________________ Prazan listić nije stav! Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
| |
| | | Kobe Bryant VIP
Broj poruka : 3003 Godina : 48 Localisation : N.BGD Points : 5593 Datum upisa : 22.05.2007
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 4/5/2018, 17:38 | |
| Danska će biti prva evropska država koja će ukinuti pretplatu za javni radiotelevizijski servis.
Danska vlada i Danska narodna partija smatraju da je pretplata previsoka, preneo je Rojters.
Svako domaćinstvo trentutno plaća 2.527 kruna (340 evra) za javne emitere, koji emituju najgledanije programe.
Pretpalata će biti fazno ukidana tokom perioda od pet godina počev od 1. januara 2019. godine.
Građani Švajcarske su 4. marta na referendumu na kojem se glasalo o ukidanju TV pretplate glasali protiv ukidanja pretplate. _________________ Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
| |
| | | Igi-bg Partner
Broj poruka : 218 Points : 483 Datum upisa : 17.11.2009
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 4/25/2018, 09:57 | |
| Čak je i Albanija bolja. http://www.dw.com/sr/veliki-pad-srbije-u-slobodi-%C5%A1tampe/a-43518238 | |
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 4/28/2018, 17:36 | |
| Osvrćući se na stanje u medija u regionu, kaže da je došlo do malih poboljšanja u Makedoniji, takođe je nešto bolje u Crnoj Gori, ali je to, kako je rekla, mehanički efekat... "Jer i dalje imamo pritužbe na mešanje unutar javnog servisa... Situacija u Bugarskoj je jako loša... Do blagog poboljšanja je došlo u Hrvatskoj, bili smo u poseti, misiji u januaru i ustanovili da, iako postoji određeno mešanje u javnom mediju, u HRT, država se trudi da poboljša situaciju", zaključila je Polin Ades-Mevel, direktorka kancelarije za Balkan u Reporterima bez granica. Polin Ades-Mevel, direktorka kancelarije za Balkan u Reporterima bez granica, rekla je za N1 da Srbija ne stoji dobro, prema izveštaju Reportera bez granica. "Razlog za to je verovatno činjenica da novinari ne smatraju da rade u odgovarajućim uslovima u Srbiji. Mnogi od njih prijavili su da su fizički napadnuti, ili da im je prećeno preko društvenih mreža... Jednostavno, imaju osećaj da postoji zastrašivanje i da postoji nekažnjivost napadača na novinare, ili nema istraga... Jedno od glavnih objašnjenja je atmosfera neizvesnosti i činjenica da se novinari ne osećaju bezbedno". Jadni novinari..... _________________ Henri Kisindžer: “Opasno je biti neprijatelj SAD-a, ali je pogubno biti i njen prijatelj.”
| |
| | | Roman Abramovich Member
Broj poruka : 686 Localisation : Zemun Points : 1798 Datum upisa : 25.05.2007
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 5/2/2018, 10:33 | |
| Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa izajavila je u Novom danu TV N1, povodom Međunarodnog praznika rada, Ukazala je na izuzetno težak ekonomski položaj novinara, ističući da je zaposlenima u medijima neophodan granski kolektivni ugovor.
Čabarkapa je podsetila da veliki broj novinara u Srbiji radi bez ugovora, sa malim platama, zbog čega nemaju nikakvu sigurnost. U takvim uslovima, poslodavac može svakog momenta da vas otpusti ako mu se ne dopadne vaš tekst, upozorila je ona.
“Važno je ko je direktor, ko urednik, ko vlasnik medija, i šta se od vas očekuje. Znamo šta je profesionalno novinarstvo, ali često smo suočeni sa očekivanjima poslodavca, i to je autocenzura. Novinar zna šta ne sme - ako to uradi, dobiće otkaz”, objasnila je predsednica Sindikata novinara Srbije.
Čabarkapa je u Novom danu iznela i oštre kritike na račun članica Medijske koalicije (UNS, NUNS, NDNV, Lokal pres i ANEM). Kaže da je upravo Medijska koalicija svojevremeno insistirala da država izaće iz medija, iako je medijska studija koju je finansirala EU, predviđala 10 do 15 regionalnih i lokalnih servisa u Srbiji.
Na kraju su lokalne medije kupili lokalni tajkuni, i to državnim parama koje su im dodelile komisiije, što je na kraju dovelo do svega onoga na šta je Sindikat novinara upozoravao – tajkunizacije, tabloidizacije i zatvaranja sindikata u tim medijima, istakla je Čabarkapa.
Upitala je i da li je normalno da se povuče medijska strategija, a da niko ne zna šta je napisano, ocenjujući da su medijska udruženja sve vreme opstruisala donošenje tog dokumenta. Tvrdi da UNS samo želi da dobije mesto državnog sekretara u Ministarstvu kulture, dok NUNS-u, kako kaže, ne odgovara da se promene trenutne okolnost, jer su oni pisali prethodnu medijskui strategiju.
Tvdi i da su medijska udruženja u Srbiji praktično vlast i podseća da je potpredsednik NUNS-a bio pomoćnik ministra u Vladi Vojislava Koštunice, da je Saša Mirković iz ANEM-a bio državni sekretar u vreme kada je Ivan Tasovac vodio Ministarstvo kulture, kao i da je na to mesto, posle njega, došao Nino Brajović iz UNS-a.
“Oni shvataju medije kao svoj plen. Napravili su veliku štetu insistiranjem izlaska države iz medija, mislili su da će se smanjiti broj medija, da će oni biti u komisijama i deliti pare. Sve je to trgovina”, tvrdi Čabarkapa. | |
| | | Jegulja VIP
Broj poruka : 561 Points : 1200 Datum upisa : 18.12.2007
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 5/18/2018, 23:19 | |
| Građani koji žele da podnesu prijave Regulatornom telu za elektronske medije (REM) na kvalitet medijskog sadržaja u elektronskim medijima to mogu da čine putem unapređene digitalne platforme www.publika.rs. | |
| | | Igi-bg Partner
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 6/27/2018, 17:31 | |
| "Александар Вучић је више од 90% медија ставио под своју контролу, и методом финансијског исцрпљивања и уценама намерава да 100% преузме све медије у Србији, саопштила је власница КТВ Зрењанин Даница Радић у писму које је упутила Амбасадама у Србији тражећи заштиту својих права за слободним приступом информацијама и објективном информисању јавности." http://www.pravda.rs/2018/6/26/vucicu-nece-biti-dobro-poznata-novinarka-otkrila-sve-informacije-stigle-do-ambasada-evo-sta-radi-sns/ | |
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 6/29/2018, 02:18 | |
| http://javno.rs/analiza/zasto-me-nije-iznenadio-slucaj-stefana-cvetkovica-
Izvor: BIRN, sa tvitera Sase Jankovica _________________ Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
| |
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 8/8/2018, 18:36 | |
| Regulatorno telo za elektronske medije (REM) objavilo je listu prijavljenih za dodelu nacionalnih i regionalnih televizijskih frekvencija, kao i frekvencija za medijske usluge radija.
Na konkursu koji je REM raspisao krajem aprila, za dodelu nacionalne frekvencije prijavili su se "Studio B", RTV "BK Telekom", "LTR" mediji i komunikacija, svi iz Beograda i "Kopernikus Cable Network" iz Niša.
Kako se navodi u saopštenju UNS-a, privredno društvo "LTR" (verovatno RTL ???) koje se prijavilo na konkurs, čiji je direktor Andreas Klaus Fišer, osnovano je 5. jula. _________________ Henri Kisindžer: “Opasno je biti neprijatelj SAD-a, ali je pogubno biti i njen prijatelj.”
| |
| | | Igi-bg Partner
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 10/18/2018, 14:33 | |
| Raste trend pritisaka javnih funkionera na novinare, i to je veoma opasno jer stvara atmosferu u kojoj novinari postaju legitimne žrtve, novinari se isturaju kao meta i zaklon za važne društvene teme, a u slučaju napada na Tanju Vojtehovski, ona je zaklon za sve poginule u fabrici Milan Blagojević - namenska, ocenili su gosti N1 u Novom danu. https://www.cenzolovka.rs/pritisci-i-napadi/gosti-n1-umesto-o-zrtvama-zbog-spinovanja-tema-su-novinari/ | |
| | | MORNAR VIP
Broj poruka : 709 Points : 1925 Datum upisa : 28.01.2010
| Naslov: Re: Cenzura u Srbiji 10/18/2018, 16:43 | |
| Mislim da je iluzorno raspravljati o politici jer ce AV vladati jos najmanje 6 godina.
Kada to shvatite bice vam lakse i gledajte da te godine nekako prezivite i brinete o svojim zivotima, jer promene nece biti i kad AV ode s vlasti.
Toliko o politici u Srbiji. | |
| | | | Cenzura u Srbiji | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |