| Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) | |
|
+101real_finanza Teletrader BBrroo nervozaniglup sale003 Sofke Dosije Fast BigMile Ilija Igita Lolita inzinjerac Nemesis Atomski mrav Milica1 Djavo Amater u pokušaju Sasa_sbbg Vladulns Polos Dejansss Zmark EVE Dr.Hik! Miladin Folio Drag_Mlad ILoveRoses Momir Strbac Nestrpljivi Dalaj Lama Boza Belex Ars Vivendi raspolozen C R A Z Y Fmember Spejs iki Big Mile Aleks Taliban KRUSKA Boki72 Drag65 Sasa965 Ris Centrum Dnenad85 Djepeto83 Kobe Bryant Mirkodz Zeljko Sutra Aca123 V029 Ivan2211 Limited011 Prokuplje Djuka JelenaS Dibesto Banaćanin RobinHood Dax nepet Mitar Drasko srbijanac Cincinnatus pakodazna Serbon Jumbo gogloee Mistery 011 Aritmeticar Boby Friz Mira Infinity Lilihip Greta Dusan Racunarko Boranija Light Slovenac1 Brmbocla BoS Rogy Maca Sneki Novosadjanin007 Taliano MYSTIC021 Guinness Dragot Bond HUACHUMA DelBoy 105 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Novosadjanin007 Member
Broj poruka : 690 Godina : 47 Localisation : Novi Sad Points : 3232 Datum upisa : 06.12.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/21/2011, 21:36 | |
| - Mistery 011 ::
- @ Novosadjanin
Sad bi mogli da skrolujemo unazad kad si me omalovazavao jer sam rekao da ce MK i AIK sigurno prodati. Nisam zlurad, niti se radujem preterano sto sam bio u pravu, samo me nervira kad neko poput tebe daje izjave bez pokrica.Sve je govorilo da ce prodati, naprosto takav je igrac Miki. Na Pobedi Holding je kupovao i kad je raja videla da Miki kupuje svi su krenuli za njim. Onda je u jednom trenutku sve prodao uz zaradu od 50%. Nije se pojavljivao par meseci a onda opet kad je cena dovoljno pala kupio je preuzece koje je zeleo. Njegova logika je bila vrlo racionalna, i ja bih isto postupio. Video je da je deponovano samo 5% akcija od ukupno 15% gradjanstva - znaci sve su manje vise deponovali oni koji su vec kupili. U rukama onih koji imaju po 5 akcija ostali su jos milioni i milioni akcija. Sta mislite, da je neka baba s planine znala da je u toku obavezujuca ponuda? Pa ni moja baba nije znala, da joj nisam rekao da deponuje ni sama to ne bi uradila. Poenta je...previse ima ponude, i bice je jos neko vreme. Siguran sam da ce se i Miki i ostali vratiti, samo je pitanje da li na ceni od 420, 400 ili 380. Tek ce se videti za 2-3 meseca. A obican narod kad se seti il mu zatrebaju pare, ili ga glad natera dace akcije i za 50 dinara komad ako niko nece da plati vise. imaš respect od mene! ja sam ostao, cekam dokup po tim cenama, al mislim da ce se vrteti na 470-450din dugo dugo...dugo.... _________________ Tiha voda, breg roni.
| |
|
| |
Taliano Forum queen
Broj poruka : 1475 Points : 6231 Datum upisa : 23.02.2011
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/21/2011, 21:47 | |
| Boranijo,pokazujes zavidno razumevanje stvari.Samo pojasni 1)Ima li i jedan razuman razlog da neko da trajni nalog na 320din 2)ako se i presao-pa tako nesto uradio,doci ce u postu po pare jednom pa kad nema drugi i treci put....pa ce mu na salteru reci da mora da povuce nalog i da ponovi(nemora biti mnogo bistar-to radi šalt.službenik).Konstatovao sam da je ponuda posle 16.marta vrtoglavo porasla-što nema logike.Moje mišljenje je da je to ipak kratkog daha-dok se ne zaciste repici iz posti.Dalje-nece valjda svi cekati Koleta da kupuje,trziste ce uskoro reci svoje, a nebi se zacudio da NIIS pocne otkup. _________________ Istina je-veliki sam fan NIISa. I šta je tu loše? Navijam za njih i to ne krijem!!
| |
|
| |
Greta VIP
Broj poruka : 1280 Localisation : Bgd Points : 3147 Datum upisa : 28.05.2007
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/21/2011, 21:56 | |
| Gaspromnjeft uplatio novac za akcije NIS
21. mart 2011. 01:31 > 19:04 Kompanija "Gaspromnjeft" uplatila je danas građanima Srbije 40,3 miliona evra za 5,15 odsto akcije "Naftne industrije Srbije" (NIS), rečeno je danas Tanjugu u Poštanskoj štedionici.
_________________ Samo hrabri pobedjuju
| |
|
| |
Slovenac1 VIP
Broj poruka : 2522 Localisation : Ljubljana Points : 6094 Datum upisa : 04.01.2008
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/22/2011, 11:06 | |
| NIS ču početi da kupujem tek tada kad ču videti ozbiljne strane fondove na strani kupovine, do tada ovo je po meni zaboravljena akcija. | |
|
| |
Rogy VIP
Broj poruka : 517 Points : 2119 Datum upisa : 10.09.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/22/2011, 15:18 | |
| "NIS ostavlja novac Vojvođanima"
Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko kaže da će ta kompanija u 2011. godini više investirati nego u prethodne dve godine.
Kravčenko je prilikom potpisivanja ugovora o saradnji NIS-a i Vlade Vojvodine rekao da će ta naftna kompanija na osnovu povećanog obima poslovanja uplatiti i više poreza u 2011. koji će većim delom ostati Vojvodini.
"Svi naši zajednički projekti su u toku, a posebno bih istakao značaj projekta rekonstrukcije Rafinerije nafte Pančevo, gde sa Vladom Vojvodine imamo izuzetnu saradnju, jer sve naše zahteve rešavaju u predviđenim rokovima", rekao je Kravčenko.
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić istakao je da, pored projekata koji se odnose na funkcionisanje NIS-a i razvoj energetike u Vojvodini, Vlada Vojvodina i NIS sarađuju i u projektima vezanim za socijalnu odgovornost.
"Dogovorili smo se da i u ovoj godini nastavimo projekat iz te oblasti, koji pokazuje da rukovodstvo NIS-a sprovodi socijalno-odgovornu politiku i investira u gradove i sredine u kojima posluje NIS", rekao je Pajtić.
Dodao je da će ove godine više od 82 miliona dinara biti uloženo u Kanjiži, Kikindi, Novom Bečeju, Zrenjaninu, Pančevu, Srbobranu i Novom Sadu u projekte za koje same lokalne samouprave smatraju da su prioritetni.
"To je pravi primer saradnje između državne administracije i jedne strane kompanije koja posluje na našem području. Voleo bih kada bi i druge kompanije sledile ovaj primer, jer bi opšta situacija bila mnogo bolja", ocenio je Pajtić.
Partnerstvo Vlade Vojvodine i NIS-a traje tri godine, kako bi naftna kompanija povećala učešće u ukupnom razvoju lokalnih zajednica u Vojvodini u kojima posluje.
Izvor _________________ .
| |
|
| |
Limited011 Old member
Broj poruka : 2052 Points : 5499 Datum upisa : 07.05.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/22/2011, 16:31 | |
| Danas sam bio do poshte da uzme pare od ruske bracxe i dok sam chekao nekoliko ljudi je davala nalog za prodaju!!! Ispred mene zgodna devojka, moderno odevena i doterana... Daje nalog! Ja je pitam a shto niste dali pre dva dana, a ona ladno: nisam se setila, videla sam juche na TV pa hajde i ja da dam Pita je zena iz poshta po kojoj ceni i kaze joj da je cena od danas 476 i dade cura nalog na 480, a Aerodrom po istoj ceni, i dadade: samo da se toga reshim ne zanima me... Eto odakle dolazi ponuda. Mozda se josh i pojacha jer mnogo ima takvih. | |
|
| |
Jumbo VIP
Broj poruka : 424 Points : 1997 Datum upisa : 25.12.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/22/2011, 16:58 | |
| Ah, stari dobri redovi u poštama....pa i bankama, pa redovi na pumpama, pa za kavu, šećer....to su bila vremena. Evo kod nas sve prešlo na kompjutore. Dođeš u poštu, malo odmorit, kad ono ni živi duše...još nisi ušo kroz vrata već ova sa šaltera viče: Izvolte, što trebate...boji se jadnica da i nju ne zamjeni neki Mekintoš. Nego da te citiram: "Ispred mene zgodna devojka, moderno odevena i doterana... Daje nalog! Ja je pitam a shto niste dali pre dva dana, a ona ladno: nisam se setila, videla sam juche na TV pa hajde i ja da dam Ona tebi da je vidla na TVu i odlučila da DA, a ti bi nju čekićem. E nećete vi Srbi s takvim razmišljanjem nikad u Evropu | |
|
| |
Bond Moderator
Broj poruka : 13963 Localisation : Novi Sad Points : 52453 Datum upisa : 03.06.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/22/2011, 17:15 | |
| | |
|
| |
Limited011 Old member
Broj poruka : 2052 Points : 5499 Datum upisa : 07.05.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/22/2011, 17:44 | |
| | |
|
| |
Drasko VIP
Broj poruka : 281 Points : 837 Datum upisa : 01.07.2007
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/23/2011, 09:29 | |
| Do 2015-e,smanjenje broja zaposlenih sa 9800 na 5700... | |
|
| |
Novosadjanin007 Member
Broj poruka : 690 Godina : 47 Localisation : Novi Sad Points : 3232 Datum upisa : 06.12.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/23/2011, 10:12 | |
| - Drasko ::
- Do 2015-e,smanjenje broja zaposlenih sa 9800 na 5700...
to je lepa vest!!! _________________ Tiha voda, breg roni.
| |
|
| |
Rogy VIP
Broj poruka : 517 Points : 2119 Datum upisa : 10.09.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/23/2011, 10:27 | |
| Lepa vest za nas investitiore, ali naša vlada je zamerila Kravčenku najviše zbog tog plana, a ne zbog podele dividendi. _________________ .
| |
|
| |
Ivan2211 VIP
Broj poruka : 419 Points : 885 Datum upisa : 31.05.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/23/2011, 11:51 | |
| - Rogy ::
- Lepa vest za nas investitiore, ali naša vlada je zamerila Kravčenku najviše zbog tog plana, a ne zbog podele dividendi.
Kakva dividenda više??? ZAKON O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA Član 215. ... (3) Po usvajanju finansijskog izveštaja za prethodnu poslovnu godinu dobit te godine raspoređuje se sledećim redom: 1) za pokriće gubitaka prenesenih iz ranijih godina; 2) za zakonske rezerve, ako su one predviđene posebnim zakonom; 3) za dividendu u skladu sa ovim zakonom; 4) za statutarne rezerve i druge rezerve, ako ih društvo utvrdi opštim aktom. ... Pošto je gubitak u BS na dan 31.12.2009. 55.836.391.000 rsd, a dobit za 2010. 11.000.000.000 rsd kako se može isplatiti dividenda???? (bez obzira da li neko hoće ili neće da je isplati!) I drugo, kompanija je sa oko 16.000 zaposlenih pala na 10.000, a planira se da ih bude 5.000. Pa šta misliš kakav to kadar odlazi iz kompanije (u kojoj nema otkaza). Onaj najgori koji nema gde drugde nego na biro ili oni najbolji koji pronalaze druga radna mesta? | |
|
| |
V029 Still learning
Broj poruka : 97 Points : 346 Datum upisa : 26.09.2009
| |
| |
Light VIP
Broj poruka : 68 Points : 387 Datum upisa : 11.12.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/23/2011, 12:48 | |
| - Ivan2211 ::
Pošto je gubitak u BS na dan 31.12.2009. 55.836.391.000 rsd, a dobit za 2010. 11.000.000.000 rsd
kako se može isplatiti dividenda???? (bez obzira da li neko hoće ili neće da je isplati!)
Ako hoce ima nacina. Gubitak iz prethodnih godina knjigovodstveno ne mora da se prenosi vec moze da se na racun njega smanji kapital. Ne znam kako su odlucili u NIS-u. | |
|
| |
Taliano Forum queen
| |
| |
Slovenac1 VIP
Broj poruka : 2522 Localisation : Ljubljana Points : 6094 Datum upisa : 04.01.2008
| |
| |
Mira Our family
Broj poruka : 327 Points : 1405 Datum upisa : 20.07.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/23/2011, 13:45 | |
| slovenac je veliki ljubitelj aika i na sve nacine pokusava da preusmeri ljude sa kupuju aik ,to sto ovde komentarise smatram da je dobro jer se plasi da se mnogi ne preorjentisu na nis pa aik ostane u drugom planu | |
|
| |
Lilihip Member
Broj poruka : 838 Godina : 48 Localisation : Bugojno Points : 2807 Datum upisa : 14.05.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/23/2011, 14:00 | |
| Pa ne da je neuporedivo, finansijske usluge i energetika... to samo u Srbiji moze da bude alternativa jedno drugom, zato sto smo plicak, plicaka Inace poznat je stav Slovenca da NIIS treba izbegavati, ali verujem da ce ga vreme demantovati | |
|
| |
Slovenac1 VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/23/2011, 14:13 | |
| - Mira ::
- slovenac je veliki ljubitelj aika i na sve nacine pokusava da preusmeri ljude sa kupuju aik ,to sto ovde komentarise smatram da je dobro jer se plasi da se mnogi ne preorjentisu na nis pa aik ostane u drugom planu
Ne uopšte tu nema nikakve veze sa AIKom, ako bi Tempelton i East Capital počeli da kupuju NIS evo mene prvog uz njih, ali dok fondovi ne kupuju neču ni ja. I to je sva logika. | |
|
| |
Taliano Forum queen
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/23/2011, 22:41 | |
| - Mira ::
- slovenac je veliki ljubitelj aika i na sve nacine pokusava da preusmeri ljude sa kupuju aik ,to sto ovde komentarise smatram da je dobro jer se plasi da se mnogi ne preorjentisu na nis pa aik ostane u drugom planu
He he.Jasno je da Janez ima AIK-ali nema para da kupi NIIS.Daleko od toga da mislim lose o AIKu(i ja ga imam).Ipak,mislim da je NIIS pravi dragulj na Belexu-imam ga dosta a i dokupiću još. Špekulacije oko južnog toka,naftnih rezervi i rezevi gasa u Vojvodini,kao i ogromnom neuknjiženom imovinom vinuće ovu akciju u nebo-to je više nego jasno.Ponuda je trenutno velika(ima tu puno i lažnjaka)ali se lagano topi.Sada je dovoljan samo jedan okidač pa da krene značajno gore(npr.neko nov kupi 100.000akcija u danu)....samo gledaj Slovenac. | |
|
| |
Mitar VIP
Broj poruka : 729 Points : 1976 Datum upisa : 14.11.2007
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/24/2011, 08:02 | |
| http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/243367/Vladimir-Putin-u---Beograd-doneo-paket-od-deset-milijardi--dolara-za-projekte
Jer za sada se zna da je od tog paketa tri i po milijarde namenjeno Vojsci Srbije. Takođe, biće namireni dugovi NIS-a budžetu Srbije (problematično je oko milijardu evra), a definitivno se formira preduzeće “Južni tok”.
tako da kada se doda ova MLRD i nije ovo bas neki dragulj....kako ce tehnicki da ide vracanje ovoga...odobrice Gazprom NISu pozajmicu i vratiti te pare a onda krece isisavanje profita kroz kamate....videti slucaj Rafinerije nafte Brod na BLBERZI...
Ili neko laze...Kravcenko rece pre neki dan da su manji krediti... | |
|
| |
Slovenac1 VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/24/2011, 08:29 | |
| - taliano ::
- Mira ::
He he.Jasno je da Janez ima AIK-ali nema para da kupi NIIS.Daleko od toga da mislim lose o AIKu(i ja ga imam).Ipak,mislim da je NIIS pravi dragulj na Belexu-imam ga dosta a i dokupiću još. Špekulacije oko južnog toka,naftnih rezervi i rezevi gasa u Vojvodini,kao i ogromnom neuknjiženom imovinom vinuće ovu akciju u nebo-to je više nego jasno.Ponuda je trenutno velika(ima tu puno i lažnjaka)ali se lagano topi.Sada je dovoljan samo jedan okidač pa da krene značajno gore(npr.neko nov kupi 100.000akcija u danu)....samo gledaj Slovenac. Izgleda da ne pišem dobro srpski pa me ne razumeš. Jesam li napisao da kad če veliki fondovi da kupuju da ču kupovati i ja? | |
|
| |
Taliano Forum queen
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/24/2011, 10:42 | |
| Naravno da lažu.Nije Putin-Božić Bata.Doneo je jednu lepu vest(ide Južni tok) i jednu ružnu vest(dugovanja NIISa prema drzavi ce se u najmanju ruku preispitati,a verovatno i zaboraviti).....E,kad bi tako vrcale MLRD evra.... Da su vesti tako lepe-Mirku usta nebi mogli zatvoriti A Rusi ponavljaju posetu 30marta-pošto naši kao treba da razmisle-strašno. _________________ Istina je-veliki sam fan NIISa. I šta je tu loše? Navijam za njih i to ne krijem!!
| |
|
| |
Racunarko VIP
Broj poruka : 612 Godina : 45 Localisation : Beograd Points : 2814 Datum upisa : 22.06.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/24/2011, 11:11 | |
| BAs sada traje neko prepakivanje.
Ili dreze cenu na ovom nivou zadrzavajuci VWAP. | |
|
| |
Dusan VIP
Broj poruka : 5270 Points : 6307 Datum upisa : 23.03.2008
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/24/2011, 11:15 | |
| O kakvom prepakivanju pričaš? To su nalozi građana na prodaji. _________________ BelexClub na youtube!
| |
|
| |
Racunarko VIP
Broj poruka : 612 Godina : 45 Localisation : Beograd Points : 2814 Datum upisa : 22.06.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/24/2011, 11:25 | |
| - Dušan ::
- O kakvom prepakivanju pričaš? To su nalozi građana na prodaji.
Mozda, ali ih je posta u velikom paketu postavila odjednom. To ranije nije bilo tako. A sa druge strane je bas u tom trenutku dosao kupac sa nalogom iste velicine i sve kupio. | |
|
| |
Taliano Forum queen
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/24/2011, 11:27 | |
| Posmatrajuci igranke sa nalozima-trebalo bi da neki poštar zaglavi tvorza. _________________ Istina je-veliki sam fan NIISa. I šta je tu loše? Navijam za njih i to ne krijem!!
| |
|
| |
Lilihip Member
Broj poruka : 838 Godina : 48 Localisation : Bugojno Points : 2807 Datum upisa : 14.05.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/24/2011, 12:08 | |
| Posta preuzima funkciju belex-a, prvo pronadju kupca pa plasiraju paket na lelex | |
|
| |
Aca123 Our family
Broj poruka : 264 Points : 1113 Datum upisa : 13.05.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/24/2011, 13:17 | |
| Ma lupate gluposti. Konstruišete teorije zavere bez potrebe. Jedino što se dešavalo vanredno je da je veza sa berzom pucala par puta. Nije bilo nikakvog uparivanja količina, već je samo veliki nalog kupovine čistio ponudu. | |
|
| |
Novosadjanin007 Member
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/24/2011, 13:24 | |
| ko je kupio, kupio ,mislim da ce ovo do daljnjeg da ide polako gore...smanjuje se ponuda! _________________ Tiha voda, breg roni.
| |
|
| |
Taliano Forum queen
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/24/2011, 14:29 | |
| Tako je NS-boy.Sutra se dopunjavam za preostale parice-pa šta bude. _________________ Istina je-veliki sam fan NIISa. I šta je tu loše? Navijam za njih i to ne krijem!!
| |
|
| |
Novosadjanin007 Member
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/24/2011, 18:04 | |
| ПОСЛОВНЕ ВЕСТИ ИЗДАВАОЦА НИС А.Д. НОВИ САД Гаспром њефт и словеначки Петрол потписали Меморандум о разумевању Председник Извршног одбора Гаспром њефта Александар Дјуков и председник Извршног одбора словеначке компаније Петрол Томаш Берлочник, потписали су Меморандум о разумевању. Документ је потписан у оквиру званичне посете премијера РФ Владимира Путина Словенији. Меморандум о сарадњи између Гаспром њефта и Петрола одражава намере обеју страна за развојем сарадње у области испоруке и продаје нафтних деривата на територији јужне Европе и земаља Балканског региона, где компанију Гаспром њефт већ представља српски НИС. „Развој сарадње с компанијом Петрол отвара Гаспром њефт-у и НИС-у нове могућности ширења своје делатности на Балкану – истакао је председник Извршног одбора Гаспром њефта Александар Дјуков. – То ће омогућити да се учврсте наше позиције у региону и допринеће остваривању једног од стратешких циљева групе Гаспром њефт – да постане водећи играч на балканском тржишту“. Петрол је словеначка енергетска компанија која има велику мрежу од преко 440 бензинских станица у Словенији и околним земљама. _________________ Tiha voda, breg roni.
| |
|
| |
JelenaS Our family
Broj poruka : 159 Points : 701 Datum upisa : 05.06.2010
| |
| |
JelenaS Our family
Broj poruka : 159 Points : 701 Datum upisa : 05.06.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) 3/24/2011, 21:15 | |
| - Novosadjanin007 ::
- ko je kupio, kupio ,mislim da ce ovo do daljnjeg da ide polako gore...smanjuje se ponuda!
Koliko puta si ponovio ovu rečenicu?Definitivno si najveći optimista na forumu. | |
|
| |
| Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (II DEO) | |
|