| Šta kupovati - Šta prodavati? | |
|
+130Delboj Nina Zeljko Sutra pepermint Aritmeticar losmi Gocili Limited011 zekapeka vladimir85 telux Tomislav Trade Now Tom80 boban75 Boranija tan Smile Tenerife $ FatCat Roman Abramovich MMcorp mili61 Dragan555 Frenky Bojjan Zeljko321 Drasko Ars Vivendi MORNAR Cermet Matans Big Mile Nemesis Nauzika Zlaxx Zoranecc Boby Mivanovic mili21 Maca Nikola Zmajica Fmember Zrimi Taliano Dnenad85 Jerry Springer Ilija Kurajber Boza Belex Momir Dragan11 Drag_Mlad GAGILILI grubi ILoveRoses Aleks C R A Z Y Ceras Rogy BoS Sheriff Miladin Mozartru StM BBrroo Sahbaz Non-ProfitOrganization mr Bean V029 Jegulja Novosadjanin007 RobinHood MYSTIC021 Racunarko Mister No Mira MarkoJTD Zlaxa pepsiman iki Dexiv Lilihip Radasin nepet Atomski mrav KRUSKA Paštrović gogloee MilanLaki pakodazna Ris StefanMR Milica1 Teletrader Dr Zuk Greta IvanV Sasa965 ljupche ALHEMICAR 07 mirami Joca Posmatrač Stenli JMBR Vidovnjak Vlada Mala Lurije Slovenac1 Mima Mc.Intosh Milos86 Albatera kaktusic 1jelena BojanNS Friz hawk Sneki Maxima Dusan Kobe Bryant StefanoProdi Dragan Dex nokidude 134 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Greta VIP
Broj poruka : 1280 Localisation : Bgd Points : 3147 Datum upisa : 28.05.2007
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 1/26/2011, 16:24 | |
| - Miladin ::
- Metalac je odlicna firma. Odlicni bilansi. Fokusiran menadzment. Niko ne dovodi u pitanje kvalitet firme, vec cene pred presek za dividendu, koji je pocetkom marta. Sada se cena zagreva i po svom investicionom ciklusu sad treba da dotakne vrh i onda ispumpavanje. A kod MTLC oporavak je spor (tek je sad pregazio cenu koju je imao pre godinu dana). Ne treba ga drzati posle preseka. Bolja je premija na rastu cene posle korekcije nego ocekivati dividendu. A period je isti - godinuy dana.
Jednom se omaklo da se MTLC popne do 3000 i izjednaci sa aik bankom po ceni, ali sumnjam da ce imati takav rast sada. Da, tačno tako se u poslednje 2, 3 godine ponašao MTLC. Ali pitanje je šta će se ove godine dešavati posle preseka.... Ja sam tako očekivala za AIKB da će pasti posle Nove godine i....prešla sam se. Ova godina će u mnogo čemu biti drugačija od prethodnih (zbog NIISa, Aerodroma, Telekoma..). Teško je praviti prognoze ovakve vrste, grafikoni od pre 2, 3 godine ne pomažu _________________ Samo hrabri pobedjuju
| |
|
| |
Miladin Zuti karton
Broj poruka : 137 Godina : 55 Points : 530 Datum upisa : 09.12.2010
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 1/26/2011, 16:36 | |
| - Greta ::
Ali pitanje je šta će se ove godine dešavati posle preseka....
Odlicna observacija. :) | |
|
| |
Momir Old member
Broj poruka : 2084 Points : 5785 Datum upisa : 06.12.2008
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 1/26/2011, 17:11 | |
| - Citat :
- BUY:CYBN, AMSO, KMBN+PB, INFM
Sve, sve al što ove 4 ??? | |
|
| |
Sheriff Still learning
Broj poruka : 74 Points : 233 Datum upisa : 15.12.2010
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 1/27/2011, 17:50 | |
| Ova godina ce biti hit Moje misljenje, samo kupovati nista ne prodavati | |
|
| |
Novosadjanin007 Member
Broj poruka : 690 Godina : 47 Localisation : Novi Sad Points : 3232 Datum upisa : 06.12.2010
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 1/27/2011, 18:07 | |
| _________________ Tiha voda, breg roni.
| |
|
| |
Novosadjanin007 Member
Broj poruka : 690 Godina : 47 Localisation : Novi Sad Points : 3232 Datum upisa : 06.12.2010
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 3/4/2011, 18:36 | |
| Evo nekog predloga ukoliko se dvoumite oko kupovine izmedju nekih akcija, pa da se lakše odlučite oko kupovine!!!
Ako razmišljate da li da kupite skupu tašnu ili najnoviji model mobilnog telefona ili ukoliko pak razmišljate o novom radnom mestu, naučnici preporučuju da prvo popijete flašu vode.
Psiholozi sa univerziteta Tvent u Holandiji otkrili su da ljudi imaju bolju samokontrolu i suzdržavaju se od donošenja naglih, nepromišljenih odluka, dok im je bešika puna.
Njihovo istraživanje je pokazalo da mehanizam za samokontrolu koji mozak koristi kada vam se ide u WC, obuhvata sva područja donošenja odluka. Taj mehanizam je vezan za deo mozga koji je zaslužan za želje i nagrade, pa kada je aktivno, kontroliše bilo kakve emotivne reakcije i odluke donešene u afektu.
Čak i samo razmišljanje o rečima vezanim uz uriniranje, ima isti efekt.
Ovo istraživanje demantuje prethodna u kojima su psiholozi tvrdili da ljudi teže donose odluke kada imaju fiziološke potrebe, jer je u tom trenutku njihov mozak pod dodatnim pritiskom.
- Ljudi mnogo bolje kontrolišu svoje impulsivne želje za trenutnim užitkom i češće biraju opciju koja im koristi dugoročno kada mozak šalje signal za kontrolu- rekla je u britanskom "Telegraphu" doktorka Mirjam Tuk koja je vodila istraživanje.
_________________ Tiha voda, breg roni.
| |
|
| |
BoS VIP
Broj poruka : 479 Points : 1359 Datum upisa : 05.01.2008
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 3/5/2011, 19:49 | |
| Šaljivi rezime: prvo kupiš/prodaš, pa u WC, pa povučeš vodu. | |
|
| |
Novosadjanin007 Member
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 3/5/2011, 23:26 | |
| Meni je lako kad ja ovih mesec dana tipujem samo na jednu akciju!!! Nego meni je samo problem, po kojoj ceni da uskočim, al moracu da probam ovo s vodom!!!! _________________ Tiha voda, breg roni.
| |
|
| |
Rogy VIP
Broj poruka : 517 Points : 2119 Datum upisa : 10.09.2009
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 3/5/2011, 23:50 | |
| | |
|
| |
Aleks Old member
Broj poruka : 1306 Godina : 71 Localisation : Bezanijska kosa Points : 3868 Datum upisa : 15.05.2009
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 5/9/2011, 17:42 | |
| http://www.akter.co.rs/ekonomijaprint/3625-kako-zaraditi-na-berzi.html | |
|
| |
Ceras VIP
Broj poruka : 485 Localisation : Bg Points : 1499 Datum upisa : 29.03.2011
| Naslov: k 8/6/2011, 18:54 | |
| 08.08.11. KUPITI ILI PRODATI ??? ŠTA KUPITI ??? ŠTA PRODATI ??? | |
|
| |
C R A Z Y VIP
Broj poruka : 538 Points : 1953 Datum upisa : 19.03.2010
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 8/7/2011, 16:15 | |
| Trebalo je već sve prodati, al to nismo znali tad kad je trebalo :)
Ali po mom mišljenju sada ništa ne kupovati na LELEXu osim NIISa, a njega kupovati samo ispod cene koju svako za sebe smatra da je granica jeftino - skupo. Moja lično u ovom trenutku je oko 700-720 kinti. | |
|
| |
Aleks Old member
Broj poruka : 1306 Godina : 71 Localisation : Bezanijska kosa Points : 3868 Datum upisa : 15.05.2009
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 10/26/2011, 17:45 | |
| kod nas? Ima ukupno 50-tak akcija sa kojima se uopšte trguje. Na berzi, najlikvidnije su akcije NIS-a i Sojaprotenia kod kojih se godišnje trguje sa 5-10% njihove ukupne vrednosti. Na vanberzanskom tržištu, najlikvidnije su akcije Agrobanke, kod koje se godišnje trguje sa oko 80% ukupne vrednosti. Ostale akcije nisu ni vredne pomena. I onda u ovakvom stanju, neka dvojica istrguju akcija u vrednosti od 500 evra i sruše vrednost kompanije za 5 puta, milioni evra. A onda Đura i Pera u blok transakciji, istrguju vrednost od više miliona evra za više stotina hiljada evra. I sve bude tržišno. Šta da rade jadni Đura i Pera, kad je tržište, sa onih 500 evra, postavilo "tržišnu" cenu. Oni su morali po toj ceni. Šta će jadni.
Kod nas je berza poligon za zloupotrebe. Poligon na kome, ako ste spretni, možete prevariti poverioce, male akcionare i državu. I to sve pod plaštom nazovi tržišta, nazovi ponude i nazovi potražnje, i nazovi tržišne vrednosti. I to nema nikakve veze sa Beogradskom berzom a.d. niti sa Komisijom za hartije od vrednosti. Ovo stanje je posledica potpuno promašene zakonske regulative koja ne zna gde udara i čemu služi. Osim ako odgovor nije u pitanju: kome služi.
http://blog.b92.net/text/18986/Zasto-nasa-berza-nije-stvarno-berza/
| |
|
| |
Aleks Old member
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 11/1/2011, 16:55 | |
| AIK banka a.d. Niš - Niski parametri vrednovanja, solidna likvidnost, velika zainteresovanost investitora. Agrobanka a.d. , Beograd - Niski parametri vrednovanja, očekuju se dobri rezultati poslovanja. Metals banka a.d. , Novi Sad - Izvršeno čišćenje bilansa, niska osnova za budući rad koji se očekuje na većem nivou. Energoprojekt holding a.d. , Beograd - Niski parametri vrednovanja, A listing, velika zainteresovanost investitora. Telefonija a.d. , Beograd - Niski parametri vrednovanja, očekivanja dobrih poslova u budućnosti, dobar menadžment. Alfa plam a.d. , Vranje - Niski parametri vrednovanja, stabilno i predvidljivo poslovanje, isplata dividendi. Veterinarski zavod Subotica a.d. , Subotica - Niski parametri vrednovanja, stabilno i predvidljivo poslovanje, dobar menadžment. Bambi Banat a.d. , Beograd - Očekivanje preuzimanja, niski parametri vrednovanja, dobar menadžment. Metalac a.d. Gornji Milanovac - Dobar menadžment, B listing, solidni parametri poslovanja. Soja protein a.d. , Bečej - Očekivanje rasta cena poljoprivrednih proizvoda u budućnosti, visoke marže poslovanja | |
|
| |
Racunarko VIP
Broj poruka : 612 Godina : 45 Localisation : Beograd Points : 2814 Datum upisa : 22.06.2010
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 11/1/2011, 18:13 | |
| - Aleks ::
- AIK banka a.d. Niš - Niski parametri vrednovanja, solidna likvidnost, velika zainteresovanost investitora.
Agrobanka a.d. , Beograd - Niski parametri vrednovanja, očekuju se dobri rezultati poslovanja. Metals banka a.d. , Novi Sad - Izvršeno čišćenje bilansa, niska osnova za budući rad koji se očekuje na većem nivou. Energoprojekt holding a.d. , Beograd - Niski parametri vrednovanja, A listing, velika zainteresovanost investitora. Telefonija a.d. , Beograd - Niski parametri vrednovanja, očekivanja dobrih poslova u budućnosti, dobar menadžment. Alfa plam a.d. , Vranje - Niski parametri vrednovanja, stabilno i predvidljivo poslovanje, isplata dividendi. Veterinarski zavod Subotica a.d. , Subotica - Niski parametri vrednovanja, stabilno i predvidljivo poslovanje, dobar menadžment. Bambi Banat a.d. , Beograd - Očekivanje preuzimanja, niski parametri vrednovanja, dobar menadžment. Metalac a.d. Gornji Milanovac - Dobar menadžment, B listing, solidni parametri poslovanja. Soja protein a.d. , Bečej - Očekivanje rasta cena poljoprivrednih proizvoda u budućnosti, visoke marže poslovanja Uglavnom se slazem sa svim, ali zar ne mislis da treba da bude i NIIs na listi? | |
|
| |
Aleks Old member
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 11/2/2011, 10:14 | |
| Da ona je jedna od najboljih akcija na Berzi. | |
|
| |
Ris VIP
Broj poruka : 1997 Godina : 43 Localisation : Novi Sad Points : 5019 Datum upisa : 24.12.2007
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 11/2/2011, 10:34 | |
| Mislim da treba ulaziti u VZAS da ce objaviti otkup akcija obicno na svim ovim losim danima oni to znaju da urade. | |
|
| |
Aleks Old member
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 11/2/2011, 11:31 | |
| | |
|
| |
Aleks Old member
| Naslov: s 12/6/2011, 18:58 | |
| http://www.pravda.rs/2011/12/06/jorgic-kupovati-samo-akcije-profitabilnih-firmi/ | |
|
| |
ILoveRoses VIP
Broj poruka : 178 Points : 377 Datum upisa : 08.02.2010
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 12/7/2011, 09:31 | |
| - Aleks ::
- http://www.pravda.rs/2011/12/06/jorgic-kupovati-samo-akcije-profitabilnih-firmi/
Jorgić kaže da više ništa ne treba kupovati. Šta reći osim +1. U trgovanju akcijama ne postoji nikakav iskupljujući smisao, samo gola borba za novac. Stoga - utuliti porive za bogaćenjem i zaboraviti berzu. Onda se okrenuti muzici, knjigama, prirodi, ljubavi i drugim hranama za duh i lepotama života. | |
|
| |
grubi Just looking
Broj poruka : 3 Points : 8 Datum upisa : 05.01.2012
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 1/5/2012, 12:20 | |
| pozz svima, aj da se i ja malo ukljucim na ovu nasu berzicu, pa reko da vidim ima li neko pametan savet, ako je to u ovo vreme uopste moguce. sta kupiti, posto imam malo para, aik, agro ili univerzal banku'? hvalaaa | |
|
| |
GAGILILI Still learning
Broj poruka : 54 Points : 54 Datum upisa : 04.05.2010
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 1/5/2012, 13:27 | |
| - grubi ::
- pozz svima, aj da se i ja malo ukljucim na ovu nasu berzicu, pa reko da vidim ima li neko pametan savet, ako je to u ovo vreme uopste moguce. sta kupiti, posto imam malo para, aik, agro ili univerzal banku'? hvalaaa
Posto imas malo para ja ti savetujem da se prosetas do restorana i dobro se najedess cevapa za sve pare i zali jednim ladnim pivcem...salu na stranu, ako tipujes AIKB ja bih sigurno sada sacekao,cena se u decembru drzala zbog dividende ali po mojim prognozama u narednim mesecima ide polako dole na 12 eura nemoj da se zaleces ko "neki" ,pa da izgubis 20% za mesec dana a lepo sam im govorio da ne zzure E da, umalo da zaboravim,slovenac srecna ti nova godina! | |
|
| |
Drag_Mlad Forumska Legenda
Broj poruka : 772 Godina : 51 Points : 2536 Datum upisa : 06.01.2010
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 1/5/2012, 13:44 | |
- pozz svima, aj da se i ja malo ukljucim na ovu nasu berzicu, pa reko da vidim ima li neko pametan savet, ako je to u ovo vreme uopste moguce. sta kupiti, posto imam malo para, aik, agro ili univerzal banku'? hvalaaa
S obzirom da se ukljucujes, gde bas nadje bannke,... bolje kreni sa nekim firmama,... ali ako bas hoces banke od sve tri koje si nabrojao najsigurnija po meni je aik, mada ziheraski bih preporucio kmbn. Treba vremena da udjes malo u fazon trgovine, pratis jedno vreme samo trendove i pokusas da donosis odluke i zakljucke samostalno. Postoji jedno prosto pravilo, kada je trend padajuci ides suprotno od trenda - kupujes, kada dodje do dna i krene da raste onda pretis trend i kupujes, kada trend duze vreme rastuci onda ides suprotno od trenda i prodajes. Prosto mozes zapamtiti da 2/3 ides suprotno do trenda a 1/3 pratis trend. Trebace ti malo vise vremena oko procena rasta, padova i duzina trajanja trenda. Trend moze trajati mesec, dva, tri pa cak i godinu,dve. Sve u svemu uvek je neizvesno, ali u tome jeste car bereze sto nikad neznas sta te ceka sutra,.... | |
|
| |
Dragan11 VIP
Broj poruka : 126 Godina : 47 Points : 486 Datum upisa : 04.08.2011
| |
| |
grubi Just looking
Broj poruka : 3 Points : 8 Datum upisa : 05.01.2012
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 1/6/2012, 21:53 | |
| hvala svima... pozz | |
|
| |
Aleks Old member
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 1/9/2012, 10:49 | |
Po mome NIIS. samo treba jos sacekati. | |
|
| |
Momir Old member
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 1/10/2012, 08:27 | |
| Po novom zakonu veoma nelikvidne akcije, a to su one kojima se slabo trguje, mogle bi da se povuku sa tržišta, dok bi manjinski akcionari u tom slučaju mogli biti nesaglasni i tražiti otkup akcija od strane kompanije. Jedan od kriterijuma za određivanje cene je i obračunska vrednost akcije, a to će, kako smatra Gujaničić, većinskim vlasnicima znatno poskupeti ovaj proces. - Može se desiti da upravo iz ovog razloga ne bude veliki broj kompanija koje će se skinuti sa tržišta - ističe sagovornik "Novosti". BROJ preduzeća čije se akcije nalaze na Beogradskoj berzi, tokom iduće godine mogao bi da bude znatno manji od 1.337 koliko ih se trenutno tu nalazi. Tako se bar očekuje posle početka primene novog Zakona o privrednim društvima, kojim se briše razlika između otvorenih i zatvorenih akcionarskih društava. Znači, sada treba kupovati nelikvidne akcije čija je tržišna cena mala a obračunska velika? _________________ “Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
| |
|
| |
Lilihip Member
Broj poruka : 838 Godina : 48 Localisation : Bugojno Points : 2807 Datum upisa : 14.05.2009
| Naslov: x 1/10/2012, 08:40 | |
| @Momire, Evo ja ti prodam RDJZ po 2k, da i ti lepo zaradis | |
|
| |
Momir Old member
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 1/10/2012, 10:23 | |
| Mislim da ima dosta akcija za koje ću se odlučiti, po tržišnoj ceni... Hvala, na ponudi, snačiću se ja! _________________ “Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
| |
|
| |
Milica1 VIP
Broj poruka : 885 Points : 1909 Datum upisa : 29.04.2008
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 1/12/2012, 10:40 | |
| ekapija Broker Rating Belex Naziv Status AERO JP Aerodrom Nikola Tesla Beograd Kupi AIKB AIK Banka Niš Kupi ENHL Energoprojekt Holding a.d. Beograd Kupi NIIS NIS a.d. Novi Sad Kupi TGAS Messer Tehnogas Beograd Akumuliraj FITO Galenika Fitofarmacija a.d. Zemun Akumuliraj SJPT Sojaprotein a.d. Bečej Akumuliraj MTLC Metalac a.d. Gornji Milanovac Akumuliraj IMLK Imlek a.d. Beograd Akumuliraj KMBN Komercijalna banka a.d. Beograd Akumuliraj | |
|
| |
Boza Belex VIP
Broj poruka : 657 Points : 2387 Datum upisa : 23.04.2011
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 1/12/2012, 15:22 | |
| - Milica1 ::
- ekapija
Broker Rating
Belex Naziv Status
AERO JP Aerodrom Nikola Tesla Beograd Kupi AIKB AIK Banka Niš Kupi ENHL Energoprojekt Holding a.d. Beograd Kupi NIIS NIS a.d. Novi Sad Kupi
TGAS Messer Tehnogas Beograd Akumuliraj FITO Galenika Fitofarmacija a.d. Zemun Akumuliraj SJPT Sojaprotein a.d. Bečej Akumuliraj MTLC Metalac a.d. Gornji Milanovac Akumuliraj IMLK Imlek a.d. Beograd Akumuliraj KMBN Komercijalna banka a.d. Beograd Akumuliraj
Like , like, like... dodao bi mozda kupi kupi AGBN | |
|
| |
Kurajber Member
Broj poruka : 414 Points : 1092 Datum upisa : 18.12.2007
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 1/19/2012, 02:02 | |
| aik? agbn? salite se? jel ima nesto gde nece da nas opljackaju? | |
|
| |
Ilija Member
Broj poruka : 480 Points : 1261 Datum upisa : 30.09.2009
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 1/19/2012, 07:33 | |
| mani se akcija - ako već ne znaš šta bi kupio. | |
|
| |
Aleks Old member
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 1/20/2012, 12:38 | |
| http://gdeinvestirati.com/sopstveni-biznis/saveti-i-informacije/6766-ne-znate-u-sta-da-investirate-majstori-feng-shuija-znaju | |
|
| |
Jerry Springer VIP
Broj poruka : 225 Localisation : Backa Points : 948 Datum upisa : 22.01.2012
| Naslov: Re: Šta kupovati - Šta prodavati? 1/22/2012, 22:41 | |
| Zelim da kupim nesto od ovoga. FITO, MTLC , ALFA ili CRFS. Sta bi ste vi izabrali od ove cetiri kao najbolje za dugorocnije drzanje. Zelim da drzim par 2-3 godine a mozda i duze. Hvala na misljenjima. | |
|
| |
| Šta kupovati - Šta prodavati? | |
|