|
| Dividende | |
|
+56cukicezar Jegulja Kobe Bryant Dragot gaggii adamm Ultrex JMBR Sahbaz Tomislav Matans Aleks Sasuolo Vladulns Dalaj Lama Zmark Momir Boby Zmajica Nisimo23 Banaćanin Drasko Mozart Rogy bozasine Mary pepsiman Maca Greta Boki72 Racunarko Lilihip Teletrader BoS Dkolak Friz Dnenad85 Limited011 Sofke Ris Yudejavu Kupi akcije MatejaR Mira Dexiv Mima Mikans Ilija HUACHUMA Sneki Ivan2211 KRUSKA vatreni Lolita iki MarkoJTD 60 posters | |
Autor | Poruka |
---|
Boki72 VIP
Broj poruka : 80 Points : 356 Datum upisa : 31.05.2009
| Naslov: Re: Dividende Čet Dec 02, 2010 12:00 am | |
| Moin nije sa kontinuiranog, ali presek je do sada bio 31.12. | |
| | | Greta VIP
Broj poruka : 1280 Localisation : Bgd Points : 3147 Datum upisa : 28.05.2007
| Naslov: Re: Dividende Čet Dec 02, 2010 12:08 am | |
| - Boki72 ::
- Moin nije sa kontinuiranog, ali presek je do sada bio 31.12.
Boki@ mislim da grešiš. Ja sam se prešla, pa sam ove godine (2010) u proleće pazarila nešto malo i dobila sam dividendu, doduše na rate. ne znam tačno ni da li su mi sve isplatili, jer su uplate išle preko brokera. U svakom slučaju, presek ne može biti 31.12. _________________ Samo hrabri pobedjuju
| |
| | | Maca VIP
Broj poruka : 1869 Godina : 47 Localisation : Sombor Points : 5160 Datum upisa : 28.05.2007
| Naslov: Re: Dividende Čet Jan 27, 2011 1:52 am | |
| Nenad Gujaničić, glavni broker „Sinteza Invest grupe”, kaže da je dividenda pravo akcionara, ali ne i obaveza kompanije.
– Da bi mali akcionar dobio dividendu kompanija mora da ostvari profit, ali i da skupština akcionara, na predlog upravnog odbora, odluči da se dobit podeli i njima. Međutim, može se dogoditi da menadžment ne želi da dobit deli, već da je reinvestira. U Srbiji je postalo praksa da se dobit ne deli akcionarima, već ponovo uloži u preduzeće. Na razvijenim tržištima je uobičajeno da brzo rastuće kompanije reinvestiraju dobit, što se ogleda u rastu njihove prodaje, a posledično i vrednosti akcija – objašnjava ovaj broker dodajući da je kod nas niska korporativna kultura.
Gujaničić navodi da vrednost akcija na berzi ne zavisi samo od poslovanja kompanije, već i od korporativne kulture preduzeća. Ukoliko kompanija ima kontinuiranu politiku dobrih dividendi akcionari će imati veliko poverenje u te hartije i neće ih rado prodavati. I obrnuto, ukoliko većinski vlasnik ili, pak, direktor ne poštuje prava manjinskih akcionara (među kojima i isplatu dividendi), velika je verovatnoća da će akcije imati pad vrednosti.
Od proleća 2007. do istog perioda 2009. godine vrednost akcija na Beogradskoj berzi je pala 70–80 odsto u proseku. Ali i takve akcije mogu da „odbace” dividendu. Ipak, dividende na akcije preduzeća kod nas su još retkost…
Na primer, od 15 kompanija koje ulaze u sastav indeksne korpe Beleks 15 samo je jedna kompanija imala negativan finansijski rezultat u 2009. godini, što znači da nije ispunila uslov da deli dividende, međutim, ni ostale kompanije nisu mnogo usrećile akcionare po pitanju raspodele dobiti.
Neke od kompanija opredelile su se, kaže Gujaničić, da umesto keša akcionarima podele akcije. Posledica takve politike je da dolazi do pada vrednosti akcija za onoliko procenata koliko je akcija i emitovano, tako da trenutne koristi za akcionara zapravo nema.
I niška AIK banka je, na primer, u 2009. godini podelila dividendu u akcijama, i to na sedam postojećih akcionari su dobili jednu novu.
– Ostale banke nemaju ništa bolju dividendnu politiku. Agrobanka zbog spora sa državom, uprkos znatnom rastu profitabilnosti, u dužem periodu neće isplaćivati dividendu dok je novosadska Razvojna banka faktički spasena od bankrotstva pa dividenda nije ni bila očekivana. Vlasnici običnih akcija Komercijalne banke nisu dobili nikakvu dividendu dok su prioritetne akcije ove banke donele njihovim vlasnicima solidan bruto prihod od 1.200 dinara po akciji (dividendni prinos oko 12 odsto). Akcionari Univerzal banke ove godine nisu dobili ni inflatornu dividendu u vidu akcija iz neraspoređene dobiti – kaže Gujaničić.
Ni kompanije iz realnog sektora nisu bile mnogo izdašnije. Skupština „Energoprojekta” je održana tek u septembru, ali su odustali od emisije akcija i dividende u novcu. Bečejski „Sojaprotein” je emitovao 29,1 odsto akcija po tom osnovu. U grupu kompanija koje isplaćuju solidne dividende sa prinosom od četiri do pet procenata i ove godine svrstali su se „Alfa plam”, „Metalac” i „Imlek” dok je nešto slabiji dividendni prinos (oko dva, tri odsto) svojim akcionarima doneo pirotski „Tigar”.
Postoji i manji broj emitenata koji akcionarima omogućavaju učešće u deobi dobiti. Tako je fabrika šećera „Crvenka” donela odluku o isplati bruto dividende od 600 dinara, dok je proizvodno-montažno preduzeće „Jedinstvo” akcionarima isplatilo neto iznos od 1.000 dinara po akciji (dividendni prinos od 16 do 17 odsto). „Goša Montaža” je akcionarima isplatila čak 650 dinara po akciji (dividendni prinos od blizu 20 odsto) dok je solidnu bruto dividendu od 228 dinara svojim akcionarima isplatila „Galenika fitofarmacija”. DIN iz Niša vlasnicima prioritetnih akcija isplaćuje dividende kvartalno i time se spisak emitenata koji rezultate poslovanja dele s manjinskim akcionarima praktično završava.
Inače, dividendni prinos, kako Gujaničić objašnjava, pokazuje akcionaru koliko je, zapravo, neka kompanija izdašna u politici dividendi. Ukoliko je dividendni prinos veći od 10 odsto, onda se smatra da je akcionarsko društvo izuzetno naklonjeno akcionarima
| |
| | | pepsiman VIP
Broj poruka : 1774 Godina : 70 Localisation : Melenci_Banja Rusanda Points : 3428 Datum upisa : 05.01.2008
| Naslov: Re: Dividende Pet Sep 02, 2011 2:57 pm | |
| Da li je firma u obavezi(zakonski) da pojedinacno svakog akcionara obavesti o dividendi(pismenim putem), i to za koju godinu i sa kojim iznosom (bruto ili neto)ili pak mu legne na racun, i nek misli za koju godinu???
Ima li neki clan zakona da ovo definise? | |
| | | Mary VIP
Broj poruka : 73 Points : 439 Datum upisa : 03.02.2011
| Naslov: Re: Dividende Ned Sep 11, 2011 7:58 pm | |
| Šta je bilo sa AERO na kraju za 2010. godinu? Oni objaviše ono jadno pojašnjenje, pa dan dividende za 2011. godinu i to je to u zemlji Srbiji! Ja ništa ne nađoh da je Komisija rekla po tom pitanju, da li je neko nešto čuo više? | |
| | | bozasine Just looking
Broj poruka : 14 Points : 67 Datum upisa : 29.06.2011
| Naslov: Re: Dividende Pon Sep 12, 2011 4:03 pm | |
| Coka za proslu godinu deli dividendu i to 200 din bruto po akciji.Jos nije isplacena ali su rekli da ce do kraja godine da legne | |
| | | Rogy VIP
Broj poruka : 517 Points : 2119 Datum upisa : 10.09.2009
| Naslov: Re: Dividende Pon Sep 12, 2011 5:21 pm | |
| - Mary ::
- Šta je bilo sa AERO na kraju za 2010. godinu? Oni objaviše ono jadno pojašnjenje, pa dan dividende za 2011. godinu i to je to u zemlji Srbiji! Ja ništa ne nađoh da je Komisija rekla po tom pitanju, da li je neko nešto čuo više?
Ako im niko nije pisao predstavku, ne'e ni reagovati. Oni ne reaguju po službenoj dužnosti na novinarske članke ili postove na forumu. _________________ .
| |
| | | Mary VIP
Broj poruka : 73 Points : 439 Datum upisa : 03.02.2011
| Naslov: Re: Dividende Pon Sep 12, 2011 9:08 pm | |
| - Rogy ::
- Mary ::
- Šta je bilo sa AERO na kraju za 2010. godinu? Oni objaviše ono jadno pojašnjenje, pa dan dividende za 2011. godinu i to je to u zemlji Srbiji! Ja ništa ne nađoh da je Komisija rekla po tom pitanju, da li je neko nešto čuo više?
Ako im niko nije pisao predstavku, ne'e ni reagovati. Oni ne reaguju po službenoj dužnosti na novinarske članke ili postove na forumu.
Procital sam na nekom od foruma da je zalba podneta, mislim da su napisali 4.avgusta. Ne mogu da se setim gde ali evo ima i na b92 u komentarima da su se neki obracali Komisiji http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=530185 | |
| | | Mozart Still learning
Broj poruka : 40 Points : 100 Datum upisa : 26.08.2009
| Naslov: Re: Dividende Uto Okt 04, 2011 9:50 am | |
| Zna li ko sa kojim se datumom ulazi za dobijanje dividende na akcijama SJPT i JESV? | |
| | | Drasko VIP
Broj poruka : 281 Points : 837 Datum upisa : 01.07.2007
| Naslov: Re: Dividende Sre Okt 05, 2011 10:13 am | |
| | |
| Naslov: Re: Dividende Sre Okt 05, 2011 1:39 pm | |
| Hvala Drasko! Jos samo da saznam za Soju :) | |
| | | Banaćanin Still learning
Broj poruka : 120 Points : 379 Datum upisa : 17.11.2010
| Naslov: Re: Dividende Sre Okt 05, 2011 1:57 pm | |
| soja u junu dan odrzavanja skupstine | |
| Naslov: Re: Dividende Čet Okt 06, 2011 11:10 am | |
| | |
| | | Nisimo23 Still learning
Broj poruka : 104 Localisation : Vracar Points : 379 Datum upisa : 04.11.2009
| Naslov: DIVIDENDE !!! Sre Feb 01, 2012 10:26 am | |
| Napravio bih pregled datuma preseka dividendi i kolika je bila dividenda po akciji pa bi mi trebali istorijski podaci kompanija na belexu, koje su prethodnih godina placale dividende.
DA li moze da se pronadje negde na Interentu ili ukoliko neko informacije da podeli sa nama? | |
| | | Zmajica Just looking
Broj poruka : 21 Points : 71 Datum upisa : 02.11.2011
| Naslov: Re: Dividende Sub Feb 04, 2012 9:54 pm | |
| da li na racune uvek isplacuju neto iznos dividende tj nema da se mi cimamo oko poreza (kao sto je kod prihoda od kapitalnih dobitaka)? da li to stalno proveravate kod vasih isplata .. videla sam par prospekata gde pise da se bruto automatski umanjuje za porez , ali me zanima da li je to pravilo ili ima izuzetaka.. | |
| | | Drasko VIP
Broj poruka : 281 Points : 837 Datum upisa : 01.07.2007
| Naslov: Re: Dividende Sub Feb 04, 2012 11:52 pm | |
| | |
| | | Boby VIP
Broj poruka : 2614 Godina : 53 Localisation : banat Points : 10639 Datum upisa : 04.02.2011
| Naslov: Re: Dividende Ned Feb 05, 2012 7:28 pm | |
| - Nisimo23 ::
- Napravio bih pregled datuma preseka dividendi i kolika je bila dividenda po akciji pa bi mi trebali istorijski podaci kompanija na belexu, koje su prethodnih godina placale dividende.
DA li moze da se pronadje negde na Interentu ili ukoliko neko informacije da podeli sa nama? A da pitas koja te hartija zanima pa da ti odgovorimo...mislim da grupisano nema,mada mozda je ne znam...ALI AJDE ONAKO ODPRILIKE...31.12. AIKB,KMBN,JESV,AERO...MTLC kraj februara,pocetak marta,GMON mart,GFOM maj,CRFS,SJKS,PLNN,SJPT,ENHL..juni,....DINNPB,trebalo bi kvartalno,31.12,pa svaka 4 meseca,imlk i mlsu juni s tim sto je bio sada presek januara jer se prodaju,PLNN takodje deli medjudividende,kada ,to se ne zna...ALI PITAJ PA AKO ZNAMO... | |
| | | BoS VIP
Broj poruka : 479 Points : 1359 Datum upisa : 05.01.2008
| Naslov: Re: Dividende Uto Feb 07, 2012 1:26 pm | |
| Zna li neko nešto o prošlogodišnjoj dividendi TIGR? Koliko ja znam, odluka je doneta (22 din bruto), a isplate nije bilo. | |
| | | BoS VIP
Broj poruka : 479 Points : 1359 Datum upisa : 05.01.2008
| Naslov: Re: Dividende Sre Feb 08, 2012 2:26 pm | |
| BEOGRADSKA BERZA, ODELJENJE ZA LISTING 29.12.2011. U skladu sa članom 65. stav 4) Zakona o tržištu kapitala i shodno Odluci Skupštine akcionara od 24.juna 2011. godine, o isplati dividende po osnovu iskazanog finansijskog rezultata za 2010. godinu, Izdavalac, Akcionarsko društvo Tigar Pirot, obaveštava svoje akcionare da će najavljena isplata dividende biti sprovedena do 31.januara 2012. godine.
Jel nekom već uplaćeno? Na namenski račun? | |
| | | Momir Old member
Broj poruka : 2084 Points : 5785 Datum upisa : 06.12.2008
| Naslov: Re: Dividende Pon Feb 20, 2012 12:51 pm | |
| - Nisimo23 ::
- Napravio bih pregled datuma preseka dividendi i kolika je bila dividenda po akciji pa bi mi trebali istorijski podaci kompanija na belexu, koje su prethodnih godina placale dividende.
DA li moze da se pronadje negde na Interentu ili ukoliko neko informacije da podeli sa nama? Nisimo23 šta je bilo jel praviš taj pregled ili ne? Evo još jendne firme koja plaća dividendu https://www.aikb.net/t20-hempro-ad-beograd-hmbg#96573 _________________ “Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
| |
| | | Zmark Still learning
Broj poruka : 78 Localisation : Cacak Points : 255 Datum upisa : 02.09.2010
| Naslov: Re: Dividende Pon Mar 12, 2012 9:55 am | |
| - BoS ::
- BEOGRADSKA BERZA, ODELJENJE ZA LISTING
29.12.2011. U skladu sa članom 65. stav 4) Zakona o tržištu kapitala i shodno Odluci Skupštine akcionara od 24.juna 2011. godine, o isplati dividende po osnovu iskazanog finansijskog rezultata za 2010. godinu, Izdavalac, Akcionarsko društvo Tigar Pirot, obaveštava svoje akcionare da će najavljena isplata dividende biti sprovedena do 31.januara 2012. godine.
Jel nekom već uplaćeno? Na namenski račun? Kod mene jos nema nista, nije da su neke pare, nego stvar je principa, ako su vec rekli ... | |
| | | Dalaj Lama Member
Broj poruka : 720 Points : 1928 Datum upisa : 30.11.2010
| Naslov: Re: Dividende Pon Mar 12, 2012 10:35 am | |
| Zvao sam firmu na 010 30 42 51 i rekli su mi da se ništa ne zna. Kada sam pomenuo njihovu najavu, rečeno mi je da to znaju samo direktori i da se čeka novo saopštenje. Treba izlaziti iz ove akcije ovakvo ponašanje prema malim akcionarima govori više od 1000 reči. _________________ Karma kažnjava sve
| |
| | | Vladulns VIP
Broj poruka : 1750 Localisation : novi sad Points : 6154 Datum upisa : 02.09.2009
| Naslov: Re: Dividende Pon Maj 14, 2012 7:58 am | |
| Све компаније на Београдској берзи исплатиле су прошле године око 6,6 милијарди динара дивиденде (65 милиона евра), а највећи део исплата су остварила акционарска друштва Филип Морис из Ниша (бивши ДИН), шећеране Црвенка и Шајкашка, као и Имлек и Бамби, изјавио је главни брокер Синтеза инвеста Ненад Гујаничић.
У случају шећерана и Салфордових компанија („Имлек”, „Бамби-Банат”, „Књаз Милош„ и „Суботичка млекара”), главни мотив исплата дивиденди није био наговештај развоја корпоративне културе, већ очекивана продаја ових предузећа, што је био и главни окидач масОвнијих исплата дивиденди свим акционарима, рекао је Гујаничић за најновији број месечника „Бизнис и финансије”.
Када су у питању бесплатне акције које су подељене грађанима, НИС још није исплатио дивиденду, јер упркос тренутном профитабилном пословању није успео да покрије губитке из ранијих година, казао је он. Аеродром „Никола Тесла”, лане је држави исплатио око 1,1 милијарду динара на име дивиденде, грубо оштетивши све инвеститоре који су акције ове компаније куповали на Београдској берзи, ретроактивном објавом дана дивиденде односно датума који одређује право на исплату, подсетио је Гујаничић. Иако је деценија акционарства за нама, овдашња корпоративна култура је, према оцени Гујаничића, и даље на прилично ниском нивоу, па се није много одмакло од расправе о пукој потреби корпоративизације државних (јавних) предузећа. „Стога, дивидендна политика домаћих највећих компанија своди се обично на буџетске потребе државе која у ретким профитабилним компанијама (као што је Телеком) покупи највећи део добити путем дивиденде”, оценио је он. Када су у питању истинске корпорације котиране на Београдској берзи, слика није превише светла с обзиром на то да многе од њих имају већинске власнике који се тешко мире са евентуалном чињеницом да би и мали акционари могли да пођеднако учествују у добити, закључио је Гујаничић.
http://www.dnevnik.rs/ekonomija/sve-kompanije-podelile-65-miliona-evra | |
| | | Sasuolo VIP
Broj poruka : 206 Points : 877 Datum upisa : 07.11.2011
| Naslov: Re: Dividende Pet Maj 18, 2012 8:36 pm | |
| [quote]На основу члана 270. Закона о привредним друштвима ("Сл. гласник РС", бр. 36/2011. и 99/2011) скупштина акционарског друштва Дуванска индустрија "ЧОКА", на редовној седници одржаној 15.06.2012. године, донела је
О Д Л У К У о расподели нето добити по Финансијском извештају за 2011.године
Члан 1. Утврђује се да добит за расподелу по Финансијском извештају за 2011.годину износи: 17.304.773,86 динара Члан 2. Утврђена нето добит распоређује се за: 1. Дивиденде ……………………………………. 9.511.200,00 динара (240,00 динара по акцији) 2. Учешће запослених на оствареној добити…..6.404.372,00 динара 3. Чланове Управе ……………………………….1.389.201,86 динара Члан 3. Исплата примања из члана 2.ове Одлуке извршиће се када се стекну услови, а најкасније до следеће редовнне седнице Скупштине акционара у 2013-ој години. Члан 4. Одлука ступа на снагу даном доношења, а за њено извршење надлежан је Шеф рачуноводства.
У Чоки, ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ Дана 15.06. 2012. године ______________________
-presek akcinara je 05.06.2012 | |
| | | Sneki Beli Mag
Broj poruka : 5404 Localisation : Centar grada Points : 6907 Datum upisa : 21.05.2007
| Naslov: Re: Dividende Pon Jul 30, 2012 10:45 am | |
| 12 firmi listiranih na DAX isplatilo je više od 1 milijarde evra svojim akcionarima, evo koje su to firme: Deutsche Telekom 3,0 Mrd. – Siemens 2,6 Mrd. – BASF 2,3 Mrd. – Daimler 2,3 Mrd: – Allianz 2,0 Mrd. – E.ON 1,9 Mrd. – Volkswagen 1,4 Mrd. – BMW 1,4 Mrd. – Bayer 1,4 Mrd. – SAP 1,3 Mrd. – RWE 1,2 Mrd. – Münchener Rück 1,1 Mrd. A 19 od 30 firmi sa Dax je povećalo dividendu... | |
| | | Aleks Old member
Broj poruka : 1306 Godina : 71 Localisation : Bezanijska kosa Points : 3868 Datum upisa : 15.05.2009
| Naslov: Re: Dividende Pet Avg 03, 2012 8:02 pm | |
| Isplata dividendi predstavlja najbolji dokaz poštovanja prava manjinskih akcionara i bolje od bilo kog drugog podatka pokazuje nivo razvoja akcionarstva. Osim toga, isplata dividendi dosta govori o zdravlju pojedinačnih kompanija, pa i privrede u celini, dajući akcionarima značajan i opipljiv motiv da ostanu vlasnici akcija i u vremenima velike kolebljivosti njihove cene.
Situacija na domaćem tržištu po ovom pitanju nije nimalo sjajna, a kontinuitet ove korporativne neodgovornosti nastavljen je i u tekućoj godini, istina delimično pogoršan i lošijim poslovanjem korporacija. Akcionari kompanija kotiranih na Beogradskoj berzi ove godine su primili manje od 50 miliona evra dividendi što je za četvrtinu slabije u odnosu na proteklu godinu.
Kada su u pitanju vodeće domaće kompanije kotirane na Beogradskoj berzi, dakle one koje ulaze u korpu indeksa Belex 15, svega trećina ovih emitenata je isplatila akcionarima bilo kakvu novčanu dividendu.
Najveća od njih, Naftna industrija Srbije, iako je lani zabeležila zavidan rast profitabilnosti (neto dobit je bila 400 miliona evra), celokupan profit je iskoristila za pokriće gubitaka iz ranijih godina, što je i zakonska obaveza akcionarskih drušava. Ipak, skupština akcionara NIS-a ove godne je usvojila dividendnu politiku po kojoj bi ova naftna kompanija u budućnosti mogla akcionarima isplaćivati najmanje 15 odsto dobiti putem dividende što je posle dužeg vremena jedan ohrabrujući signal za razvoj akcionarstva u našoj zemlji.
Druge dve velike kompanije u indeksnoj korpi, AIK i Komercijalna banka, nisu previše obradovale akcionare, ako izuzmemo vlasnike prioritetnih akcija ovih banaka. Vlasnici običnih akcija Komercijalne banke uprkos rekordnom krajnjem rezultatu nisu dobili ni dinara putem dividende, dok su akcionari AIK banke zaradili više nego skroman dividendni prinos (dividenda od nepunih šest dinara) uz 1,6 odsto dividende u akcijama.
Slično kao i protekle godine, šećerane su isplatile gro dividende od ukupnog izosa koji je pripao akcionarima. Osim tradicionalno izdašnih šećerana koje posluju pod kontrolom grčkog Hellenic Sugar-a, Crvenke i Šajkaške, ove godine je i senćanska šećerana TE-TO svoje akcionare obradovala masivnim gotovinskim tokom. Ove tri šećerane su akcionarima isplatili iznos od čak 2,1 milijardu dinara, a ovako značajne dividende u velikoj meri su motivisane namerom većinskih vlasnika da u skoroj budućnosti prodaju ova preduzeća.
Niški Philip Morris Operations (bivši DIN) je slično kao i godinu dana ranije celokupnu dobit isplatio putem dividende, ali je ona sada bila za 1 milijardu dinara slabija usled otežanih uslova poslovanja.
Salfordove kompanije (Imlek i Bambi), premda su u 2011. godini poslovale sa boljim rezultatom, smanjile su iznos dobiti namenjen akcionarima, dok su tradicionalnu naklonost prema akcionarima po pitanju dividendi zadržale Galenika Fitofarmacija, Metalac i Jedinstvo Sevojno. | |
| | | Matans VIP
Broj poruka : 243 Points : 1117 Datum upisa : 13.12.2012
| Naslov: Dividenda Pon Mar 04, 2013 9:30 pm | |
| Bilo bi zgodno na jednom mestu naći podatke o visini dividende. Zato otvaram ovu temu i nadam se da će pomoći onima koji bi voleli da znaju koja je dividendna politika kompanija i koliko su delili dividendu u prošlosti i kad je presek za dividendu. Mene konkretno zanimaju ovi podaci za NIIS, AIKB, AIKBPB, SMPO, ALFA, GMON, AERO, KMBN, KMBNPB, JESV, IZPR,TLFN, MTLC, MLSU, NIVA, LKDN, ENHL, RDJZ, IMPL, TGAS, TIGR, AMSO, TETO, SJPT, GLOS, CRFS, ... Ako iko ima ovakve podatke i želi da ih podeli sa drugima bilobi super imati to u jednoj temi. | |
| | | Tomislav Just looking
Broj poruka : 31 Points : 70 Datum upisa : 19.11.2008
| Naslov: Re: Dividende Ned Mar 24, 2013 10:06 am | |
| AIK banka je dividendu u novcu za 2011.g. vezala za 31.12.2011.g. Dividendu u akcijama doboli su akcionari koji su posedovali akcije na dan donošenja odluke o raspodeli, a to je bio 10.05.2012.godine. Meni još nisu poslali potvrdu o sticanju besplatnih akcija po osnovu dividende, a na njihovom sajtu ( akcionari-kalkulator ) crvenim slovima piše da se čeka saglasnost Komisije za hartije od vrednosti za povećanje osnovnog kapitala. Zna li neko nesto vise o ovome, i da li mogu da raspolažem tim akcijama od dividende (pošto vidim da su mi upisane u CRHOV, ali ih nisam upisao u moj vlasnički račun koji mi vodi broker) | |
| | | Sahbaz VIP
Broj poruka : 333 Points : 1288 Datum upisa : 30.06.2008
| Naslov: Re: Dividende Ned Mar 24, 2013 9:13 pm | |
| Preknjizi ih na vlasnicki racun i prodaj ako su ti akcije upisane u CR. _________________ Ne veruj menadzmentu koji te laze. | |
| | | JMBR VIP
Broj poruka : 140 Points : 489 Datum upisa : 24.11.2007
| Naslov: Re: Dividende Ned Mar 24, 2013 10:04 pm | |
| - Tomislav ::
- (pošto vidim da su mi upisane u CRHOV, ali ih nisam upisao u moj vlasnički račun koji mi vodi broker)
samo se javi brokeru i trazi da ti upisu akcije na vlasnicki racun...kod njih (broker) treba da potpises nalog za prenos | |
| | | Ultrex Just looking
Broj poruka : 13 Points : 51 Datum upisa : 03.10.2011
| Naslov: Re: Dividende Sre Sep 11, 2013 8:11 pm | |
| Kolege,
AIK mi je isplatio didvidendu znacajno vise nego sto je trebalo. Da li da odem licno u AIK banku, ili postoji neki telefon/mail na koji mogu da ih obavestim? | |
| | | Vladulns VIP
Broj poruka : 1750 Localisation : novi sad Points : 6154 Datum upisa : 02.09.2009
| Naslov: FIRME KOJE DELE PROFIT SA AKCIONARIMA Čet Okt 17, 2013 12:35 pm | |
| http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=10&dd=17&nav_id=766458 Malo kompanija u Srbiji isplaćuje dividende za šta je delimično kriva slaba likvidnost, ali i većinski vlasnici koji ne žele da podele profit sa manjinskim akcionarima, ocenjuju stručnjaci. Kao pozitivan primer izdvajaju NIS koji je ove godine isplatio rekordnu dividendu, kao i Fitofarmaciju i Metalac koji redovno isplaćuju dividende NIS, Imlek, AIK banka, Metalac, Energoprojekt, NIS su neke od retkih kompanija koje su ove godine isplatile dividende, odnosno dobit koja se isplaćuje akcionarima. U Srbiji nije toliko razvijena praksa isplate dividendi i to su do sada činile samo jake kompanije. Kako za "Nedeljnik" kaže Gordana Dostanić, direktorka Beogradske berze svaka kompanija donosi odluku da li će da podeli dividende ili će dobit da reinvestira. "Za investitore je podela dividendi značajan faktor koji može da ih opredeli da ulože svoj novac u akcije neke kompanije. Ta činjenica je veoma privlačna za investitore. Ali to je samo jedan od elemenata koji utiču na investitora, oni gledaju i u kojoj grani posluje ta kompanija, kakva je situacija na tržištu, kakve su šanse za širenje te kompanije", navodi Dostanićeva. Ona kao pozitivan primer kompanije koja je ove godine prvi put isplatila dividende navodi NIS, koji je imao rekordu isplatu od 12,36 milijardi dinara. Ipak, retki su akcionari koji imaju prihode od dividendi. Kako za Nedeljnik objašnjava Nenad Gujaničić iz Vajz brokera ( Wise), kada su dividende u pitanju u Srbiji je važeći model izbegavanja da se one isplate. "Uglavnom većinski vlasnici izbegavaju da isplate dividende akcionarima jer žele da na druge načine izvlače novac iz firme. Za takvo stanje delimično je kriva i kriza likvidnosti. Kompanija mora da bude dosta jaka da bi isplatila dividende. Ali kada neka kompanija isplati dividendu onda je to jak signal da je ona zdrava. To takođe znači da sama uprava uvažava manjinske akcionare i to je signal da investitori drže akcije te kompanije i da ih ne prodaju. Jer i na osnovu dividende mogu da zarade. NIS je jedan od retkih primera velike kompanije koja je počela da deli dividende. Mogu još izdvojiti i Fitofarmaciju i Metalac koji već duži niz godina dele dobit svojim akcionarima", kaže Gujaničić. Korist od dividendi donekle su mogli da osete i svi građani Srbije, koji nisu prodali akcije NIS-a. Pošto je NIS na ime dividendi isplatio 12,36 milijardi dinara, svaka akcija je donosila dividendu od 64,4 dinara čiste zarade. To znači da je svakom građaninu za pet akcija, koliko je dobio prilikom besplatne podele, ove godine isplaćena dividenda od 322 dinara. Međutim, da bi građani zaista osetili da dividenda može da donese dobar prihod kućnom budžetu trebalo bi da imaju više kvalitetnih akcija, sličnih NIS-ovim. Direktorka Beogradske berze kaže da isplata dividende NIS-a nije podstakla veće trgovanje na berzi. "Građani se još uvek sećaju lošeg iskustva sa padom cena akcija posle 2008. Međutim, ulaganje u akcije može biti dobra alternativa štednji", kaže Dostanićeva. Ipak, veću korist od građana je imala država. Pošto je država vlasnik 29,87 odsto akcija NIS-a, samo na osnovu dividendi je prihodovala 3,7 milijardi dinara. Pošto će NIS platiti i sve poreze na prihod malih akcionara, u budžet Srbije se tako slilo 4,64 milijarde dinara. Nijedna firma u kojoj je država stopostotni ili većinski vlasnik neće uplatiti ni približan iznos dividende u budžet. Odnos isplaćene dividende i cene akcije među naftašima u regionu[th]Kompanija[/th][th]dividendi prinos (%)[/th] OMV | 3 | Petrol | 4,5 | Mol | 2,8 | INA | 0,8 | Hellenic Petroleum | 1,9 | NIS | 8,3 | [th]Izdavalac [/th][th]Iznos (mil. dinara)[/th] NIS ad Novi Sad | 12.364.9 | Crvenka Fabrika šećera ad Crvenka | 841.4 | Imlek ad Beograd | 445.6 | Šajkaška fabrika šećera ad Žabalj | 390.2 | Mlekara ad Subotica | 243.7 | Bambi ad Požarevac | 227.4 | Galenika Fitofarmacija ad Zemun | 211.2 | Energoprojekt Entel ad Beograd | 172.4 | Metalac ad Gornji Milanovac | 142.8 | Energoprojekt Oprema ad Beograd | 114.9 | Philip Morris Operations ad Niš | 325.9 | AIK banka ad Niš | 151.4 | Komercijalna banka ad Beograd | 37.4 | Izvor: Wise Broker |
| |
| | | Matans VIP
| Naslov: Re: Dividende Čet Okt 17, 2013 10:24 pm | |
| - Ultrex ::
- Kolege,
AIK mi je isplatio didvidendu znacajno vise nego sto je trebalo. Da li da odem licno u AIK banku, ili postoji neki telefon/mail na koji mogu da ih obavestim? A meni uplatili manje. Mangupi. | |
| | | adamm Member
Broj poruka : 532 Points : 899 Datum upisa : 07.08.2012
| Naslov: Pregled dividendi po deonicama Čet Mar 27, 2014 10:37 am | |
| Gde je najbolje da se vidi pregled dividendi po dionicama? | |
| | | Matans VIP
| Naslov: Re: Dividende Čet Mar 27, 2014 10:45 pm | |
| I ja se to pitam i koliko znam za Belex nema takvog pregleda. Jedino da se informišeš u informatorima i vestima (izveštaji sa skupština). Tako ja radim. Ako neko zna jednostavniji način nek obavezno javi. Biću mnogo zahvalan. | |
| | | | Dividende | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |