|
| Kako se formira kurs dinara | |
| | Autor | Poruka |
---|
Karmamen Just looking
Broj poruka : 13 Points : 16 Datum upisa : 18.07.2008
| Naslov: Kako se formira kurs dinara 5/19/2009, 11:23 | |
| mozel i mi neko objasniti sledece stvari:
1.devizne rezerve-zasta sluze i kako se trose kod nas. 2.kurs dinara-kazu da ovaj kurs najvis odgovara uvoznicima,kakv kurs uopste treba da bude,tj. koliki-100,120,... hvala unapred | |
| | | Gargamel011 VIP
Broj poruka : 249 Godina : 45 Localisation : belgrade Points : 265 Datum upisa : 24.03.2009
| Naslov: Re: Kako se formira kurs dinara 5/19/2009, 12:08 | |
| Evo nama objašnjenja Vikipedija na srpskom i Vikipedija na engleskom. :cheers: | |
| | | pogled Just looking
Broj poruka : 15 Points : 6 Datum upisa : 16.08.2007
| Naslov: Devizne rezerve NBS i poslovnih banka 5/19/2009, 15:19 | |
| Pokušaću da odgovorim.Po Zakonu o NBS devizne rezerve NBS čine:
1.potraživanja NBS na računima u inostranstvu 2.HOV koje glase na strane novčane jedinice kojima raspolaže NBS 3.specijalna prava vučenja i rezervna pozicija kod MMF-a 4.zlato i drugi plemeniti metali 4.efektivni strani novac
U skladu sa Zakonom,Narodna banka odlučuje o načinu formiranja,upravljanja,korišćenja i raspolaganja deviznim rezervama na način koji je najbole prilagođrn monetarnoj i deviznoj politici i kojom se doprinosi nesmetanom ispunjenju obaveza Republike Srbije prema inostranstvu.
Devizne rezerve poslovnih banaka čine:-efektivni strani novac u trezoru;-zlato;-devize na računima u inostranstvu;-HOV koje banke imaju u svom portfelju.Te rezerve predstavljaju dopunsku rezervnu likvidnosti za premošćavanje neusklađenosti međunarodnih plaćanja.
Devizne rezerve NBS služe za izmirivanje duga države i lokalnih samouprava,kao i državno-garantovanog duga (plaćanje dospelih obaveza Pariskom i Londonskom klubu,MMF-u,MFO...itd.).Devizne rezerve pokrivaju novčanu masu M1 (nema štampanja novca bez pokrića).Takodje,se pomoću njih interveniše na deviznom tržištu u cilju sprečavanja većih dnevnih fluktacija kursa dinara..... | |
| | | pogled Just looking
Broj poruka : 15 Points : 6 Datum upisa : 16.08.2007
| Naslov: Kurs dinara 5/19/2009, 15:55 | |
| Nisam sigurna da u ovoj zemlji postoji,iko,može da vam kaže koliki,tačno,treba da bude realni tj.ravnotežni kurs u ovom tenutku.U novinama se povremeno provlače razne cifre.
Činjenica je da je došlo do smirivanja kursa poslednjih meseci.Verujem,takođe, da će i u narednom periodu ostati tako.NBS dobija, ovih dana, prvu tranšu kredita od MMF-a.
I bez obira na,dežurne, ekonomiste opšte prakse,valjda je svima,jasno,da nam je svima,preko potrebno postizanje i održavanje stabilnosti cena i finansijske stabilnosti (to su osnovni domaći zadaci Narodne banke).
A,mi svi ostali treba da se bavimo ispunjavanjem svojih zadataka... | |
| | | Tormak Just looking
Broj poruka : 1 Points : 10 Datum upisa : 20.11.2011
| Naslov: Re: Kako se formira kurs dinara 11/20/2011, 18:26 | |
| Nisam ekonomista, ali me strasno nervira ovo stalno kretanje kursa dinara.Nije mi jasno kako ostale valute u okolnim drzavama, pa i u drzavama bivse YU, odrzavaju svoju valutu od samog uvodjenja Eura.Uporedite kretanja njihovih valuta prema Euru od tada do danas.Bugarska jeste usla pre 2-3 godine u EU ali i pre toga je lev bio u rasponu od 1,92-1,96 u odnosu na Euro.Ne verujem da je privreda tih zemalja u procvatu. Euru pada vrednost, takodje i dolaru, a kod nas i tada rastu u odnosu na dinar.Sve je ovo vid pljackanja naroda i nastavak psiholoskog rata protiv Srbije.Veliki skokovi ili pak povremeni padovi dovode do velikog lopovluka na tim razlikama, koje se sprovedu u 10-tak dana, a na stetu Srbije i njenih stanovnika.Dokle vise ???? Prinudjen sam da pocnem da kunem kao nekada moja pokojna baba :" Dabogda ko god bespravno i lopovski uzeo i jedan dinar, euro,.. potrosio 10-to struko vise na lecenju njemu najmilijih ".Valjda ce ih stici ova kletva. | |
| | | Aleks Old member
Broj poruka : 1306 Godina : 71 Localisation : Bezanijska kosa Points : 3868 Datum upisa : 15.05.2009
| Naslov: Re: Kako se formira kurs dinara 11/20/2011, 18:48 | |
| Kada su ekonomske krize, onda narod placa najvise.Nas ce kriza da mimoice. | |
| | | | Kako se formira kurs dinara | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |