| Portfolio - koliko akcija imate u svom portfoliju? | |
|
+15MYSTIC021 jonik Kobe Bryant Raiden Dragan cromodora Dr Zuk Billy Rade mirami slalic Milos86 Sneki Broker-YU Admin 19 posters |
|
Koliko razlicitih firmi cini vas portfolio? | samo jedna | | 0% | [ 0 ] | od 2 do 5 | | 50% | [ 8 ] | od 5 do 10 | | 25% | [ 4 ] | od 10 do 20 | | 19% | [ 3 ] | 20 i vise | | 6% | [ 1 ] |
| Ukupno Glasova : 16 | | Zatvoreno sondiranje |
|
Autor | Poruka |
---|
mirami Forum queen
Broj poruka : 395 Points : -90 Datum upisa : 22.05.2007
| Naslov: Re: Portfolio - koliko akcija imate u svom portfoliju? 6/13/2007, 00:34 | |
| CITAT...Ko jede soju i toliki keks? Ja bih uvek radije smazao jednu delitakes pancetu, prsutu, kulen ..... radije cak i obicnu jetrenu pastetu ...kraj citata :lol: | |
|
| |
Dragan Member
Broj poruka : 413 Points : 1279 Datum upisa : 30.05.2007
| Naslov: Re: Portfolio - koliko akcija imate u svom portfoliju? 6/13/2007, 08:20 | |
| I ja bih isto tako radije smazao sve to zajedno,ali
ne bih uložio novac u neku zam.zadrugu, već u SJPT.
Pa od profita lako je sve to kupiti i smazati. :) | |
|
| |
Raiden Still learning
Broj poruka : 99 Points : 13 Datum upisa : 24.07.2007
| Naslov: Re: Portfolio - koliko akcija imate u svom portfoliju? 8/9/2007, 13:35 | |
| Ta zadruga je medju 50 najboljih i najvećih mesnih industrija na celom svetu!
http://www.marketresearch.com/product/print/default.asp?g=1&productid=1534499 http://www.top500.de/g0037003.htm | |
|
| |
Raiden Still learning
| Naslov: Re: Portfolio - koliko akcija imate u svom portfoliju? 8/9/2007, 14:33 | |
| - mirami ::
- CITAT...Ko jede soju i toliki keks? Ja bih uvek radije smazao jednu delitakes pancetu, prsutu, kulen ..... radije cak i obicnu jetrenu pastetu ...kraj citata :lol:
Kako mi to poznato zvuči, kao da sam ja pisao | |
|
| |
mirami Forum queen
Broj poruka : 395 Points : -90 Datum upisa : 22.05.2007
| Naslov: Re: Portfolio - koliko akcija imate u svom portfoliju? 8/9/2007, 20:03 | |
| Slatko se nasmejem svaki put kada to procitam svaka cast od srca :sunny: | |
|
| |
Kobe Bryant VIP
Broj poruka : 3003 Godina : 48 Localisation : N.BGD Points : 5593 Datum upisa : 22.05.2007
| Naslov: Re: Portfolio - koliko akcija imate u svom portfoliju? 8/10/2007, 00:21 | |
| Pa mirami kupi akcije Carnexa, PIK Beceja, mozda ce i zlatiborac uskoro na berzu, ko zna??? 8) | |
|
| |
Raiden Still learning
| Naslov: Re: Portfolio - koliko akcija imate u svom portfoliju? 8/10/2007, 00:39 | |
| Ovima je u krvi da budu zemljoradnici, motikama su zaradili tolike pare http://www.iii.co.uk/investment/detail?code=cotn:ASHM.L&it=le | |
|
| |
Sneki Beli Mag
Broj poruka : 5404 Localisation : Centar grada Points : 6907 Datum upisa : 21.05.2007
| Naslov: Re: Portfolio - koliko akcija imate u svom portfoliju? 8/10/2007, 00:48 | |
| - raiden ::
- Ovima je u krvi da budu zemljoradnici, motikama su zaradili tolike pare
http://www.iii.co.uk/investment/detail?code=cotn:ASHM.L&it=le Jasna mi je tvoja srdba, ali brate... to je TAJ kapitalizam... | |
|
| |
jonik Just looking
Broj poruka : 1 Points : 0 Datum upisa : 19.05.2007
| Naslov: Re: Portfolio - koliko akcija imate u svom portfoliju? 8/11/2007, 23:25 | |
| Sta reci.... Ostaje da se odlucimo na koje staze jasemo a onda razmisljamo o broju i stabilnom portfoliu. Mada se generalno slazem sa idejom da na krace staze manji broj je dobra odluka dok sto se tice dugorocnijih planiranja taj broj se meri desetinama pa moze se reci i stotinama samo zavisi koliko je ko spreman da se ispruzi... :cheers: | |
|
| |
Milos86 VIP
Broj poruka : 2228 Godina : 38 Localisation : Nish Points : 1318 Datum upisa : 20.05.2007
| Naslov: Re: Portfolio - koliko akcija imate u svom portfoliju? 10/5/2007, 18:41 | |
| Ne mogu opet da glasam, da pokvarim prosek ali samo jedna, samo Aik.... | |
|
| |
MYSTIC021 Our family
Broj poruka : 210 Points : 745 Datum upisa : 29.06.2010
| Naslov: PITANJE ZA SVE CLANOVE FORUMA... 7/26/2010, 15:23 | |
| Koliko različitih akcija imate u strukturi vašeg portfolija? Da li više preferirate aktivno ili pasivno investiranje?
| |
|
| |
Zeljko VIP
Broj poruka : 375 Localisation : Nbgd Points : 1057 Datum upisa : 01.06.2009
| Naslov: Re: Portfolio - koliko akcija imate u svom portfoliju? 7/26/2010, 17:07 | |
| Ja imam barem 7-8 akcija u portfelju. pristalica sam aktivnog investiranja, jer ako se ne menadzerise portfolio dodje se do situacije kao sto je na forumskom portfoliju, da samo 9 osoba ima vrednost iznad ulozene/pocetne sume (to je ona 2.kolona) ukljucujuci i mene :) _________________ Forumski portfolio: AERO(20%) ENHL(20%) SJPT(20%) MTLC(15%) VITL(15%) SMPO(10%)
| |
|
| |
MYSTIC021 Our family
Broj poruka : 210 Points : 745 Datum upisa : 29.06.2010
| Naslov: Re: Portfolio - koliko akcija imate u svom portfoliju? 7/26/2010, 22:56 | |
| - Zeljko ::
- Ja imam barem 7-8 akcija u portfelju.
pristalica sam aktivnog investiranja, jer ako se ne menadzerise portfolio dodje se do situacije kao sto je na forumskom portfoliju, da samo 9 osoba ima vrednost iznad ulozene/pocetne sume (to je ona 2.kolona) ukljucujuci i mene :) E druze, hvala ti na odgovoru...ova pitanja sam postavio cisto iz neke radoznalosti da vidim kako ljudi kod nas trenutno razmisljaju (do sada imao priliku da slusam iskljucivo strance). Mada sam (iskren da budem) ocekivao vise odgovora od ostalih clanova foruma! Sve najbolje i puno srece! | |
|
| |
Kobe Bryant VIP
Broj poruka : 3003 Godina : 48 Localisation : N.BGD Points : 5593 Datum upisa : 22.05.2007
| Naslov: Re: Portfolio - koliko akcija imate u svom portfoliju? 7/26/2010, 23:31 | |
| _________________ Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
| |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Portfolio - koliko akcija imate u svom portfoliju? 7/27/2010, 04:21 | |
| Kod mene se toga bespotrebno namnozilo na 10-11. Mrzelo me da prodajem nesto sa 20% zarade, pa sad imam gubitak od 20%... |
|
| |
kaktusic VIP
Broj poruka : 206 Points : 389 Datum upisa : 14.01.2008
| Naslov: Re: Portfolio - koliko akcija imate u svom portfoliju? 7/27/2010, 07:08 | |
| Imam akcije od 3 firme na KT i 8 na MPC. Od tih 8 na MPC bar od 3 sam se oprostila (jedna firma je već sad u stečaju).Imam keša ali ništa ne kupujem. Nemam nameru da odustanem od Berze, ali čekam da se stabilizuje tj. krene na bolje. Pozdrav | |
|
| |
BBrroo VIP
Broj poruka : 585 Points : 1870 Datum upisa : 09.03.2010
| Naslov: Re: Portfolio - koliko akcija imate u svom portfoliju? 7/27/2010, 23:16 | |
| Tesko je uopsteno odgovoriti na tvoje pitanje, a i zavisi od stila ulaganja. U principu, bitno je kakav je market i sta se sa njim desava.
Mnogo akcija je istovremeno tesko pratiti, a nema ni potrebe. Ako je market u dugorocnom rastucem trendu, kakav je bio kod nas pre 2007 za male akcionare mislim da je oko 5-6 akcija dovoljno i tada ne treba cesto trgovati, jer je trend rastuci. No ta vremena su prosla.
U situaciji kakva je sada kod nas, treba biti vrlo oprezan, i tu se samo iskusniji mogu snaci na talasima koji se svremna na vreme pojave. Tada se ulazi na manji broj akcija po meni 2 do 3 i tu je bitniji timing bitniji i ocekivanje da ce i one krenuti za likvidnijim koje su vec krenule. I ako je scenario kakav se ocekuje da cela berza ima rast, pazljivo se gledaju signali za izlaz. To vec zavisi od mnogo toga, i nacina ulaganja, ali u svakom slucaju je mnogo cesce trgovanje na kraci rok jer se hvataju talasi, ali rekao bih na mnogo manje akcija. I naravno tu u obzir dolaze samo likvidnije akcije ( u ovoj nelikvidnosti). Naravno insajderi i brokeri imaju druge principe, na ranije raspolozivim informacijama i plasiranim informacijama, i imaju lakse ulaze i izlaze, sa nekom zaradom. Predpostavljam da je info ili "info" ili samo ocekivanje o dividendi, nekom preuzimanju ili jacem ulazu nekih jacih ulagaca. Opasna je ova nelikvidnost na nasoj berzi. I u principi sadasnji uslovi nisu za pocetnike. Uostalom pocetnike ce i privuci zelja za zaradom, ali prethodno moraju da vide rast na berzi, a tada je vec jedan njegov deo propusten. Jedno su zelje ulagaca a drugo je kako se market krece i nasa sposobnost da to "na ispravan" nacin vidimo. | |
|
| |
Drag_Mlad Forumska Legenda
Broj poruka : 772 Godina : 51 Points : 2536 Datum upisa : 06.01.2010
| Naslov: Re: Portfolio - koliko akcija imate u svom portfoliju? 11/4/2010, 21:08 | |
| Evo malo teorije
Modeli diversifikacije
• Prosta diversifikacija, • Diversifikacija kroz industrije, • Prekomerna i • Markowitzeva diversifikacija.
Prosta diversifikacija
Ukupan rizik većine hartija od vrednosti može da se podeli na : • sistematski (tržišni) i • nesistematski Proporcija između ova dva rizika varira, ali je pokazano da sistematski rizik većine običnih akcija uvrštenih u NYSE (Njujorška berza) čini u proseku oko 1/4 ukupnog rizika hartija od vrednosti. Prosta diversifikacija će obično smanjivati rizik na sistematski nivo koji u proseku vlada na tržištu, pri čemu se maksimalna korist od proste diversifikacije postiže ako se za portfolio odabere 10 do 15 različitih hartija od vrednosti. Dalje širenje portfolia neće dovesti do daljeg smanjenja rizika i naziva se izlišnom, nepotrebnom (superfluous) diversifikacijom. Teorija portfolia implicira da nesistematski rizik (za koji se pokazalo da se lako može svesti na 0) ne bi trebalo da utiče na povraćaje od portfolia. Nesistematski rizik bi trebao da utiče samo na cene pojedinačnih hartija od vrednosti a ne na cene i povraćaje diversifikovanih portfolia
Diversifikacija kroz industrije
Odabiranje hartija od vrednosti iz različitih, nepovezanih grana industrije kako bi se postigli najbolji mogući efekti. U tom cilju napravljena je jedna studija u SAD koja je imala za cilj ispitivanje efikasnosti diversifikacije kroz različite industrije i efikasnosti povećanja broja različitih hartija od vrednosti u sastavu portfolia. Njeni rezultati se mogu svesti na sledeće: 1) diversifikacija kroz različite industrije nije ništa bolja od nasumične diversifikacije, i 2) povećanje broja različitih hartija od vrednosti u portfoliu (iznad osam) ne smanjuje značajno rizik portfolia.
Prekomerna diversifikacija
Posednici portfolia ne treba da šire portfolio na prevelik broj hartija od vrednosti, jer to može dovesti do prekomerne ili nepotrebne diversifikacije, koju treba izbegavati. Ona za rezultat može imati “loše” postupke u upravljanju portfoliom: kupovinu “mutnih hartija od vrednosti”, korišćenje zastarelih informacija, veće troškove istraživanja i veće troškove transakcija. Iako su izdaci za formiranje ovakvog prekomernog portfolia veći nego u slučaju proste diversifikacije, najverovatnije neće doći ni do kakvog poboljšanja u ponašanju portfolia, odnosno neće se povećati neto povraćaji vlasnicima portfolia
Markowitzev model diversifikacije
U ovom modelu akcenat je na problematici optimizacije portfolia. Jedan investitor bira između svih mogućih investicija i to na osnovu rizika koji te investicije nose i povraćaja portfolia. Portfolii koji donose najbolje povraćaje nazivaju se efikasnim, a kriva koja povezuje sve efikasne portfolie naziva se granicom efikasnosti. Izbor portfolia zavisi od stava investitora prema riziku. Investitor koji je sklon riziku će preferirati portfolio sa većom varijansom i u skladu s tim i višim povraćajima. Za razliku od proste diversifikacije, Markowitzeva diversifikacija uzima u obzir korelacije hartija od vrednosti. Primenom ovog metoda moguće je smanjivanje rizika i ispod nivoa sistematskog rizika, ako analitičar hartija od vrednosti može da pronađe hartije od vrednosti čije su stope povraćaja u dovoljno niskoj korelaciji. Niža korelacija među hartijama od vrednosti će više umanjiti rizik.
| |
|
| |
| Portfolio - koliko akcija imate u svom portfoliju? | |
|