| Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? | |
|
+9kaktusic Greta Raiden gogloee Slovenac1 Atomski mrav pionir Dusan Sneki 13 posters |
Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? | - do marta | | 14% | [ 13 ] | - do kraja 2009. | | 33% | [ 31 ] | - dok ne udjemo u EU | | 4% | [ 4 ] | - dok bude bilo naivnih | | 6% | [ 6 ] | - dok se ne opametimo | | 11% | [ 10 ] | - još dugo... | | 27% | [ 26 ] | - o kakvoj krizi ti pricaš?? | | 5% | [ 5 ] |
| Ukupno Glasova : 95 | | Zatvoreno sondiranje |
|
Autor | Poruka |
---|
Sneki Beli Mag
Broj poruka : 5404 Localisation : Centar grada Points : 6907 Datum upisa : 21.05.2007
| Naslov: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/8/2008, 23:21 | |
| Nisam optimist.... :evil: . _________________ Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
| |
|
| |
Dusan VIP
Broj poruka : 5270 Points : 6307 Datum upisa : 23.03.2008
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/8/2008, 23:22 | |
| A gde je "prošla je juče" :D
Ja sam optimista (nepopravljivi)! :cheers: | |
|
| |
pionir VIP
Broj poruka : 190 Points : -29 Datum upisa : 31.01.2008
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/9/2008, 01:31 | |
| kliknuo sam: "dok ne uđemo u EU"
Čemu su sva ova pitanja? Kako mislite da će se ova mala berza oporaviti? Na osnovu čega i zašto? Mala zemlja, malo stanovnika, mali ljudi, mali posao .... I zašto bi neko trpao svoje novce u rupu bez dna? | |
|
| |
Atomski mrav Moderator
Broj poruka : 1071 Godina : 46 Points : 1232 Datum upisa : 19.11.2007
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/9/2008, 02:09 | |
| Trajace jos ali onda kad se najmanje budemo nadali tocak ce se okrenuti u zelenom smeru. Zapamtite da je malo nas koji uopste znamo da se ovakve cene i ovakve prilike ne dogadjaju svaki dan i ako neceg pozitivnog ima u svemu to je ovaj trenutak kada mnogi poklanjaju ono sto vredi nekoliko puta vise. Ja svaki dinar koji ustedim pakujem na namenski, isplatice se kad, tad, visestruko | |
|
| |
Slovenac1 VIP
Broj poruka : 2522 Localisation : Ljubljana Points : 6094 Datum upisa : 04.01.2008
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/9/2008, 09:06 | |
| Ja mislim da če sve te ekonomske mjere koje poduzimaju zapadne zemlje stabilizirati situaciju negde u 2009 i tada če se trend okrenuti, pitanje je samo kad u 2009. | |
|
| |
gogloee VIP
Broj poruka : 1024 Points : 2865 Datum upisa : 10.01.2008
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/10/2008, 12:00 | |
| Meni se cini da se dno ne vidi ni na zapadu a ni kod nas. Kad zapad doirne dno, pa krene gore, pa se oni namire, pa cemo i mi doci na red tamo nekad...
kraj 2009-te u najboljem slucaju... :( | |
|
| |
Slovenac1 VIP
Broj poruka : 2522 Localisation : Ljubljana Points : 6094 Datum upisa : 04.01.2008
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/10/2008, 17:18 | |
| - gogloee ::
- Meni se cini da se dno ne vidi ni na zapadu a ni kod nas.
Kad zapad doirne dno, pa krene gore, pa se oni namire, pa cemo i mi doci na red tamo nekad...
kraj 2009-te u najboljem slucaju... :( Zavisi o čemu govorimo, kod ovih nivoa belexa možeš 100% rasti očekivati vrlo brzo kad se trend okrene jer smo veoma nizko. Dow Jones je ove godine pao "samo" oko 40% od istorijskog maksimuma, a belex za 80% samo ove godine, tako da ako se popravi Amerika i zapadna Evropa za 20-30%, to bi moglo značiti 100-200% za Srbiju i ostale emerging markets. Ali slažem se da najprije moramo vidjeti svetlo na kraju tunela na zapadu. | |
|
| |
gogloee VIP
Broj poruka : 1024 Points : 2865 Datum upisa : 10.01.2008
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/11/2008, 08:40 | |
| Slovenac1 voleo bih da si u pravu ali... Mnogo negativnog se ovde izdesavalo, a u kombinaciji sa nelikvidnoscu imamo rezultat kakav vidimo na tabli. Da okrenemo malo stvari> Sta treba da se desi da pokrene BB u suprotnom smeru? Po mom misljenju, nesto veliko. | |
|
| |
Slovenac1 VIP
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/11/2008, 09:29 | |
| - gogloee ::
- Slovenac1 voleo bih da si u pravu ali...
Mnogo negativnog se ovde izdesavalo, a u kombinaciji sa nelikvidnoscu imamo rezultat kakav vidimo na tabli. Da okrenemo malo stvari> Sta treba da se desi da pokrene BB u suprotnom smeru? Po mom misljenju, nesto veliko. Pa isto to veliko što treba da preokrene zapadne berze (normalno da ako nema oporavka tamo nema ni na BB), samo če biti procenat rasta različit, kao što je bio i u negativnom smeru različit. | |
|
| |
Raiden Still learning
Broj poruka : 99 Points : 13 Datum upisa : 24.07.2007
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/11/2008, 20:10 | |
| Kod nas je kriza kao u crtanom filmu.
Kriza neće trajati do kraja 2009. U svetu neće svi sedeti skrštenih ruku i gledati kako im kapital propada, tamo vlada konkurencija, to je trzište.
Belex je plitko tržište, a plitko je jer ima malo upućenih koji znaju šta su akcije. Oni koji znaju šta su akcije neće da kupuju NAMERNO! Da ima više upućenih malih investitora mi bi sad bili najatraktivnije tržište u regionu.
Tajkuni, investicioni fondovi, brokerske kuće ... svi koji imaju mnogo para koriste ovu situaciju da oteraju strani kapital, počev od Dostanićke, komisije za hartije, akcijskog fonda... sve u cilju da bi urušili beogradsku berzu, i prikazali je kao nešto sporedno, nevažno ( kocku) , nešto gde običan građanin ne može ništa zaraditi. Zato koriste svetsku krizu kao izgovor!
Kad bi samo kladioničari znali šta je berza gde bi nam bio kraj?
Dokaz: Ako direktorica centralnog registra ima platu 14.000 evra, to znači da bi ona na belex-u mogla pazariti 14 različitih akcija sa ulazom od 1000 evra! Sa ostalih 11 plata može da živi.
Obimi na belexu demantuju da ona trguje sa svojom platom. Dakle, a gde su još pare od mesečnih plata Dostanićke, Štimca, članova akcijskog fonda, inv. fondova, banaka, ministara, frizera, šminkera, pekara, lekara, advokata.... ?
Kako to da je jedna prosečna plata veća od dnevnih obima na gomili akcija?
Uopšte nije potrebna populacija od 7 miliona ljudi da bi se berza oporavila. Dovoljna je jedna plata dnevno. Znači nelikvidnost nestaje sa jednom investiranom penzijom na svim akcijama. Kraj dokaza.
Sve ide ka tome da se lošim zakonima i medijima oteraju stranci i mali investitori, da se prividno uruši berza kako bi naši lopovi koji su u najvećim pozicijama zaradili još više. Forsira se priča kako je berza kocka, kako je u toku kriza samo da bi oborili vrednost akcija.
Ja se zalažem za potpuni kolaps uloženog kapitala na berzi. Ako će tim lopovima što su sve opljačkali u privatizaciji propasti investirani kapital u proteklih 5 godina i moj slobodno neka propadne. Učinili bi dobro delo. Bar ne bi Dostanićka i Uzelac imali plate po 10.000 evra.
Ne postoji pozicija od 1 milion evra ni na jednoj hartiji. Ne postoje ni manje pozicije. Belex je sada kao album za sličice. Samo penzioneri mogu da trguju, ostali jadni nemaju para.
Propali su skroz. A to što imaju pozicije od 20-100-200 hiljada akcija gore - dole to uopšte nema veze... U suštini oni sada svi nemaju ni 80 dinara da pazare BIP :-) | |
|
| |
Greta VIP
Broj poruka : 1280 Localisation : Bgd Points : 3147 Datum upisa : 28.05.2007
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/12/2008, 01:44 | |
| - raiden ::
- Kod nas je kriza kao u crtanom filmu.
Kriza neće trajati do kraja 2009. U svetu neće svi sedeti skrštenih ruku i gledati kako im kapital propada, tamo vlada konkurencija, to je trzište. i meni se čini da kriza na Belexu nema nikakve veze sa svetskom krizom. Verovatno ćemo posle nove godine osetiti pravi talas svetske krize na našim prostorima. Ovo do sada je zaista kao u "crtanom filmu", a mi smo ovce koje šišaju u istom tom crtaću A plata od 14.000 evra je skandal, ova gospođa kao i ostala banda su svetski plaćeni za sistematsko uništavanje tržišta hartija od vrednosti. Neko se opasno poigrava sa našim novcem i za to neće niko odgovarati. Ova vlada sigurno neće pasti, a još manje će neki ministar dati ostavku. Bož sačuvaj, taman su se lepo namirili iz novog budžeta. :no: Mali akcionari, nipošto nemojte prodavati svoje akcije, izdržite kako znate i umete, ma koliko sve ovo trajalo! . _________________ Samo hrabri pobedjuju
| |
|
| |
kaktusic VIP
Broj poruka : 206 Points : 389 Datum upisa : 14.01.2008
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/12/2008, 06:48 | |
| Nemam šta da dodam na prethodna dva posta. Javljam se samo da kažem da delim mišljenje sa prethodna dva člana i to u potpunosti. Pozdrav | |
|
| |
Slovenac1 VIP
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/12/2008, 12:48 | |
| - Slovenac1 ::
- gogloee ::
- Slovenac1 voleo bih da si u pravu ali...
Mnogo negativnog se ovde izdesavalo, a u kombinaciji sa nelikvidnoscu imamo rezultat kakav vidimo na tabli. Da okrenemo malo stvari> Sta treba da se desi da pokrene BB u suprotnom smeru? Po mom misljenju, nesto veliko. Pa isto to veliko što treba da preokrene zapadne berze (normalno da ako nema oporavka tamo nema ni na BB), samo če biti procenat rasta različit, kao što je bio i u negativnom smeru različit. Ili da to prevedemo u brojke, Dow Jones reba da poraste za 65% da bi stigao do svog istorijskog maksimuma, a belex 600%!!!!!!! | |
|
| |
Raiden Still learning
Broj poruka : 99 Points : 13 Datum upisa : 24.07.2007
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/14/2008, 21:51 | |
| za Dow Jones su potrebne milijarde dolara... za belex milioni... :!:
Da su u pitanju samo procenti pada, kod nas bi bili veci obimi nego u americi.... svi vidimo da to sto smo pali vise od ostalih ne utice na interesovanje... cak je efekat suprotan, sto manje cene, manji prometi.... znaci da je nesto drugo u pitanju...
To je ta ogromna razlika koja se zloupotrebljava. Odrasli ljudi ne skupljaju slicice nego automobile ili stanove. Slon ne primeti list koji padne sa drveta na zemlju ali zato vidi granu i kad se malo savije :lol:
Da bi berza funkcionisala kako treba potrebna joj je dubina, vise materijala za trgovinu! Na ovim cenama toga nema i ne moze da bude sve da stagnacija potraje i 100 godina.
A i sta bi ti lopovi hteli? Da sve dobiju dzabe, na poklon? E pa nema, samo neka oni kriziraju, ko se zadnji smeje najsladje se smeje. :naghty: :wave1: | |
|
| |
Friz VIP
Broj poruka : 1684 Godina : 54 Points : 2978 Datum upisa : 16.12.2007
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/15/2008, 15:21 | |
| Mali promet je pokazatelj za to da oporavka neće biti uskoro !! Teorije zavere ne pomažu u ovom slučaju. :no: Para je sve manje, to svi znamo, a da i ne govorim kako na Belex utice ovo "drndanje" kursa dinara!!
:wall:
I da ne zaboravim: nepoverenje je veliko! Nema poverenja ni u državu ni u banke ni u šta! To dodatno pogoršava situaciju! _________________ All we need is love
| |
|
| |
Friz VIP
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/16/2008, 13:00 | |
| Prešli smo magičnu brojku, Belex15 se spustio ispod 500 poena Poslednja vrednost 495,14 Promena -7,38 Promena % -1,47 % Datum 16.12.2008 12:52 _________________ All we need is love
| |
|
| |
Slovenac1 VIP
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/16/2008, 13:03 | |
| - Friz ::
- Mali promet je pokazatelj za to da oporavka neće biti uskoro !!
Teorije zavere ne pomažu u ovom slučaju. :no: Para je sve manje, to svi znamo, a da i ne govorim kako na Belex utice ovo "drndanje" kursa dinara!!
:wall:
I da ne zaboravim: nepoverenje je veliko! Nema poverenja ni u državu ni u banke ni u šta! To dodatno pogoršava situaciju! Sve je to istina šta pišeš, ali uvek je tako u vreme krize i uvek je obrnuto u vreme euforije. I uvek je vreme krize bilo vreme za odličnu kupovinu. Kad se trend okrene svi če govoriti pa valjda smo znali da je bilo jeftino kad je belex bio na 500 poena | |
|
| |
Sasa965 VIP
Broj poruka : 192 Points : 407 Datum upisa : 08.05.2008
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/16/2008, 22:12 | |
| Sve je to jasno ali jel kupovina danas dobar potez ili treba cekati jos | |
|
| |
Slovenac1 VIP
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/16/2008, 22:19 | |
| - sasa965 ::
- Sve je to jasno ali jel kupovina danas dobar potez ili treba cekati jos
Nikad nečeš pogoditi dna ako češ ga tražiti kad akcije padaju osim ako imaš sreče, ali kupovina danas definitivno je dobar potez na duže vreme. Kad če biti belex opet 3000 nije toliko bitno da li si ti kupio tad kad je bio 400 ili 600. | |
|
| |
Atomski mrav Moderator
Broj poruka : 1071 Godina : 46 Points : 1232 Datum upisa : 19.11.2007
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/16/2008, 22:42 | |
| Hoce li Belex vise ozeleniti? Danas CROBEX +3.45, DOW trenutno +4.20 i evropa je danas zavrsila u zelenom a mi manje od 500 poencica, jad i beda!!! | |
|
| |
Slovenac1 VIP
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/17/2008, 11:23 | |
| - atomski mrav ::
- Hoce li Belex vise ozeleniti? Danas CROBEX +3.45, DOW trenutno +4.20 i evropa je danas zavrsila u zelenom a mi manje od 500 poencica, jad i beda!!!
Na našu žalost, rast na svim emerging marketima počet če tek tad kad se stabiliziraju zapadna tržišta (ne na osnovu dnevnog trgovanja). Ali tad če sa ovih nivoa gde smo sad rast biti veoma snažna jer smo tako nizko. | |
|
| |
Slovenac1 VIP
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/17/2008, 12:12 | |
| Mnogo ljudi i firmi pre nove godine prodaje akcije da bi ustvarili kapitalski gubitak i sa time anulirali neki plus možda iz početka godine. | |
|
| |
Sneki Beli Mag
Broj poruka : 5404 Localisation : Centar grada Points : 6907 Datum upisa : 21.05.2007
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/18/2008, 14:43 | |
| Možda si u pravu, jer ako pogledamo Srbija nije previše pogodjena krizom, Madjarska je baš u problemima (mada joj je EU priskocila u pomoć), a ni Hrvati sa 30 milijardi duga i velikim zaduženjem stanovništva (problem vraćanja kredita) nije ništa bolja... tu Srbija čak izgleda i privlačno ako već govorimo o stranim investicijama. Ali jasno je da će investitori sad stati, dobro razmisliti i tek onda se odlučiti. Cene akcija banaka su kod nas potpuno neshvatljivo niske, ako imamo u vidu da im je likvidnost sasvim dobra, čujem i da su u mesecu štednje nakupili silan novac! Otkud onda ovakve cene akcija banaka?? Nije mi jasno... dakle, na Brzi očigledno (ko što znamo) povremeno pokazatelji nisu bitni, već osećaj nesigurnosti, koji nemora uopšte da bude osnovan.
Dal ćemo čekati 1-3 god na nove investitore ili će oni "izgubiti" živce i krenuti u kupovinu upravo na ovakvom (srpskom) tržištu - niko još ne može da nasluti! Jedno je sigurno: Srbiji hitno trebaju nove investicije da ne bi bio ugrožen (ionako slab) izvoz. Realan sektor će ovo više osetiti od finansijskog - to je moja procena.
. _________________ Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
| |
|
| |
Ris VIP
Broj poruka : 1997 Godina : 43 Localisation : Novi Sad Points : 5019 Datum upisa : 24.12.2007
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/19/2008, 21:56 | |
| ponavljam bio sam optimista do nedavno!! juce sam bio na Dinkicevoj tribini, na moje pitanje o berzi rekao je: B. je kockarnica i ona uvek dobija a i investitori ... u opste nije bio optimista. Jedina dobra stvar je sto nam je plitka berza pa lako ide ka gore, a valda ce opet neki pojedinci prati pare na bezi kao 06. pa je isto tako p[odici. moje su procene nista do kraja 2010. naravno ako ne ukinu B.B :titanic: | |
|
| |
Friz VIP
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/27/2008, 18:42 | |
| DNO KOREKCIJE PREPOZNAĆETE PO IZNENADNOM I NAGLOM PADU, JAKOM OSJECAJU “MUCNINE” I NEVERICE, GOTOVO PANIKE, KAD VECINA VISE NE BUDE VEROVAL DA JE OPORAVAK MOGUC I KAD DOLAZI DO KONACNE KAPITULACIJE SVIH PRODAVACA U VELIKOM VOLUMENU A NAKON CEGA SLEDI NAGLI PREOKRET...Jesmo li blizu ?? Jel i vama već MUKA od svega?? edit Tekst sa podforuma Edukacija (Korekcija). link: http://aikb.own0.com/edukacija-f6/korekcija-t73.htm _________________ All we need is love
| |
|
| |
Ris VIP
Broj poruka : 1997 Godina : 43 Localisation : Novi Sad Points : 5019 Datum upisa : 24.12.2007
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 12/28/2008, 16:26 | |
| Friz!! ja osacam mucninu vec godinu dana pa i vise!! a Slovenac1 obrati paznju na izrael kako se lepo sve krece ka resavanju ekonomske krize!! | |
|
| |
Ris VIP
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 1/3/2009, 20:43 | |
| e ovako ja vidim resavanje krize ali daj boze da nisam u pravu!! Izrael ce kopneno napasti Gazu zatim ce se tu umesati Iran koji ce napasti Izrael , A Obama je vec najavio da ako bude napao iran Izrael da ce Amerika vojno napasti Iran. Naravucenije bogate zemlje ulaze u konflikte prodaju zlato koje su do sada kupovale i pokrecu svecku ekonomiju. Daj boze da do ovoga nedodje nego da ekonomija pocne na neki drugi nacin da se oporavlja ali ja licno nevidim na koji drugi bi mogla :evil: :evil: :evil: a tako sam zeleo da za ovo leto kupim malog porsea kabrija a izgleda :no: :( je...a | |
|
| |
Dexiv Old member
Broj poruka : 1297 Points : 2387 Datum upisa : 27.11.2008
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 1/4/2009, 10:51 | |
| Iran da napadne Izrael? Mozda su tamo na vlasti verski fanatici, ali toliko samoubilacki raspolozeni sigurno nisu. Odgovor Izraela bi bio strahovit, uopste ne bi bilo potrebe da se umesaju SAD.
A da li ce SAD napasti Iran zbog njihovog odbijanja da zaustave nuklearni program, to je veliko pitanje... | |
|
| |
Ris VIP
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 1/4/2009, 12:22 | |
| iran ti je trenutno medju vecim vojnim silama a podrzava ih indija kina i rusija. smatra se da je iran naj jaci nuklearno u tom delu. i ako si obratio paznju Iran i Arapski Emirati su naj vise kupovali zlata u zadnjem periodu. :?: | |
|
| |
Friz VIP
| Naslov: Re: Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? 2/26/2009, 09:47 | |
| Na Beogradskoj berzi indeks Belex15 zabilježio je 24. februara najnižu vrijednost od uvođenja, od 444,40 poena. Taj indeks je u maju 2007. u jednom trenutku bio na 3.335,20 poena što znači da je od tada do juče izgubio više od 86 odsto.
“Taj pad svrstava Belex15 među indekse sa najvećim padom u svijetu, iako je srpska ekonomija tokom 2008. ostvarila prilično solidan rast”, istakao je Nikolić.
Analizirajući vijesti koje govore o ubrzanom usporavanju svjetske privrede i preplašenosti investitora, nije za očekivati neki značajniji oporavak cijena akcija prije kraja 2009, smatra direktor Citadela. _________________ All we need is love
| |
|
| |
| Dokle će trajati kriza na BG. Berzi?? | |
|