|
| Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) | |
|
+62Zlatni ZUB nikica37 njegoš Greta ntvala Stenli Pijacar o Shpekulant chuka011 Mitar Moschino ratko3 Atomski mrav Mc.Intosh fantom shema teja odisej Ivona Dejansss Shonjo-Shogun Sare Poštar Taliban tigrovic Admin Ivan MVP nervozaniglup Air BojanNS AlNik Grlja opet ja Actarus don aljoša Feliks Mileker Dr Zuk komsinica milos018 Guverner milojko Matthew Greenburgh Sisoje erichser genijeurazvoju Tihi Delfin Kobe Bryant xj Rade Nole cromodora Karlito Brigante milan812 IN&ON Broker-YU slalic Sneki Milos86 Pendula011 66 posters | |
Autor | Poruka |
---|
Matthew Greenburgh Partner
Broj poruka : 1578 Localisation : EC4A 2BB Points : 2526 Datum upisa : 09.08.2007
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/21/2007, 11:02 | |
| - guverner ::
- Ruske firme hoće u Srbiju
Autor: D. Nišavić | 21.09.2007 - 08:56 „Moskovska banka“, četvrta po rangu u Ruskoj Federaciji, vrlo brzo biće prisutna na srpskom bankarskom tržištu - kaže za „Blic“ Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije, koji je trenutno sa većinom ministra ekonomskog dela Vlade u trodnevnoj poseti Rusiji.
:D :) OK, OK... Al' komentar... Analizu... Scenarija... Gde bi cena mogla da ode... Igre... Prepirke... Charke... ;) ;) Nemoj samo copy paste... _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
| | | Matthew Greenburgh Partner
Broj poruka : 1578 Localisation : EC4A 2BB Points : 2526 Datum upisa : 09.08.2007
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/21/2007, 11:29 | |
| Evo da sagledamo chinjenice zajedno, poshto retosi sa Fiasconomy-ja ni to naravno ne umeju poshto se u svojoj neogranichenoj gluposti iskljuchivo sluze shpekulacijama (vidim da se za sada sve svodi na copy/paste bez ikakvih pametnijih komentara):
= Znamo da je BoM bila extra zagrejana za akviziciju AGBN;
= BoM je dobila approval od NBS u Decembru 2006;
= Krajem januara 2007, BoM daje sledeci komentar Ruskom Kommersantu: "The BoM president Andrei Borodin announced that the bank has abandoned plans to acquire controlling stake in Serbian state-controlled bank Agrobanka, Kommersant reported. Borodin explained that after the offer submission by the BoM, the value of Agrobanka has increased almost four times. Borodin also said that the BoM is considering other possibilities of its presence in Serbia, including a purchase, or a start up of a bank." Cena deonice je tih dana bila u rasponu od RSD 43k do 48k (oko 2.9x BV na kraju 2006);
= Vreme teche, IBRD deal se dogadja, share price pada, Antonic izlazi na market i kaze nema interesenata za vecinski paket;
= BoM u drugom kvartalu 2007 godine radi capital increase od RUB 7 milijardi (oko EUR 200 miliona). Core tier 1 kapital BoM je oko EUR 1.5 milijarde, shto im daje vrlo flexibilan racio adekvatnosti kapitala od oko 13% do 15%. Ovo znachi da komotno mogu da finansiraju cash bid od bar RSD 60,000 po deonici (P/BV od oko 2.9x);
= IBRD deal na relaciji Agrobanka/Drzava po kojoj Agrobanka otkupljuje svoje akcije po RSD 40,600 pochevshi od avgusta 2007 u 12 rata vrednuje Agrobanku trenutno oko RSD 33,500 do 34,000 po deonici (diskontna stopa od oko 14% = kamata na orochene RSD koja moze da se dobije u bilo kojoj relevantnijoj banci u zemlji);
= Ako bi BoM platio RSD 40,600 drzavi sada za njene akcije, to bi poslalo jasan signal svim akcionarima da BoM vidi mnogo vecu vrednost AGBN (bar oko RSD 50,000 per share);
Vrlo moguc scenario je da BoM kupi drzavne akcije za smeshnu cenu od RSD 40,600, lansira podjednako smeshnu ponudu na oko RSD 45,000. Ochekivao bih od Antonica i ekipe da momentalno odbiju jednu takvu ponudu - ispod RSD 60,000 ne treba raditi deal ni sa jednim strateshkim strancem! ;)
Mislim da je sve spremno za velike okrshaje na javnom trzishtu. Samo da vidimo akteri koliko su spremni... ;) ;) ;) _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
| | | Sneki Beli Mag
Broj poruka : 5404 Localisation : Centar grada Points : 6907 Datum upisa : 21.05.2007
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/21/2007, 12:02 | |
| Matt, lepo razmisljanje... Red bi bio da i ti JEDNOM budes u pravu! :D | |
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/21/2007, 12:12 | |
| - Sneki ::
- Matt,
lepo razmisljanje... Red bi bio da i ti JEDNOM budes u pravu! :D Shta bre JEDNOM?! :drrr: :drrr: :drrr: _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/21/2007, 12:40 | |
| "redbull: Ivan upisano: Ovo moze da znaci samo jedno. pa reci do kraja Ivane,sta to moze da znaci" Chek da ti ja odgovorim redbull: Ne zna taj imbe nos svoj da obrishe, a kamoli da ti kaze shta to moze da znachi!! ;) ;) ;) _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
| | | Guverner Just looking
Broj poruka : 23 Localisation : Zemun Points : 16 Datum upisa : 10.08.2007
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/21/2007, 12:58 | |
| Rusi ce pokusati da kupe po 43.500 | |
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/21/2007, 13:02 | |
| - guverner ::
- Rusi ce pokusati da kupe po 43.500
Ko im proda po toj ceni, taj je mentalno ometen... ;) ;) ;) _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
| | | Pendula011 Our family
Broj poruka : 208 Points : -42 Datum upisa : 19.05.2007
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/21/2007, 13:05 | |
| | |
| | | Guverner Just looking
Broj poruka : 23 Localisation : Zemun Points : 16 Datum upisa : 10.08.2007
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/21/2007, 13:06 | |
| Slazem se. | |
| | | nervozaniglup VIP
Broj poruka : 55 Points : 32 Datum upisa : 17.07.2007
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/21/2007, 13:07 | |
| - Matthew Greenburgh ::
- Evo da sagledamo chinjenice zajedno, poshto retosi sa Fiasconomy-ja ni to naravno ne umeju poshto se u svojoj neogranichenoj gluposti iskljuchivo sluze shpekulacijama (vidim da se za sada sve svodi na copy/paste bez ikakvih pametnijih komentara):
= Znamo da je BoM bila extra zagrejana za akviziciju AGBN;
= BoM je dobila approval od NBS u Decembru 2006;
= Ako bi BoM platio RSD 40,600 drzavi sada za njene akcije, to bi poslalo jasan signal svim akcionarima da BoM vidi mnogo vecu vrednost AGBN (bar oko RSD 50,000 per share);
Vrlo moguc scenario je da BoM kupi drzavne akcije za smeshnu cenu od RSD 40,600, lansira podjednako smeshnu ponudu na oko RSD 45,000. Ochekivao bih od Antonica i ekipe da momentalno odbiju jednu takvu ponudu - ispod RSD 60,000 ne treba raditi deal ni sa jednim strateshkim strancem! ;)
Mislim da je sve spremno za velike okrshaje na javnom trzishtu. Samo da vidimo akteri koliko su spremni... ;) ;) ;) Dobra procjena Matt... samo mislim da je kraj malo bajkovit. BoM bi trebao dobiti manjinski paket po 40600 a antonic tu ne igra nikakvu ulogu. Vec smo vidjeli da je to pijun koji provodi zapovijedi srpskog vrha i usput pokusava produljiti svoj mandat na celu. Od prve namjere BoMa dosad, sve je bilo spustanje cijene i bildanje bilance sto je direktiva BoMa prije preuzimanja. Mozemo samo nagadjati sto je sve u pozadini ovog dila jer je pad cijene i rast vrijednosti banke budalastina. Naravno. Kasnije ide novo davljenje cijene i novo pogadjanje sa vecim igracima na crhovu kako bi dobili vecinski paket pa ocekujem rollercoaster od 32k do 45k pa asimptotski nazad na 40k. U godinama koje dolaze. Tko kupi ovih dana ce sigurno dobro proci. | |
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/21/2007, 13:12 | |
| - nervozaniglup ::
- Dobra procjena Matt... samo mislim da je kraj malo bajkovit. BoM bi trebao dobiti manjinski paket po 40600 a antonic tu ne igra nikakvu ulogu.
Ne slazem se da ne igra nikakvu ulogu. Po zakonu ce morati za 7 dana od ponude da UO da svoje mishljenje o ponudi. Ako cena bude smejurija na nivou od RSD 45k do 50k -- apsolutno ne ochekujem da ce taj UO preporuchiti takvu ponudu uzimajuci u obzir iskustvo u preuzimanjima srpskih banaka!! Ako preporuchi, onda je jasno o chemu se radi, mada i u tom scenariju ima nachina da se dobije veca cena. ;) ;) ;) BoM je sasvim prosechna banka, a novca ima. Ne treba ih pustiti da jeftino prodju -- drzava nek radi shta hoce, pa posle neka prilikom nekog shtrajka objashnjava ljudima zbog chega je pristala na takav deal... ;) ;) ;) _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
| | | Pendula011 Our family
Broj poruka : 208 Points : -42 Datum upisa : 19.05.2007
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/21/2007, 13:19 | |
| Samo da ne zaboravimo da smo mi ovo rusko "cuvanje" Kosmeta morali necim da platimo | |
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/21/2007, 13:26 | |
| - Pendula011 ::
- Samo da ne zaboravimo da smo mi ovo rusko "cuvanje" Kosmeta morali necim da platimo
Nek im daju onaj krsh JAT... AGBN je preskupa da nju daju... ;) ;) ;) _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/21/2007, 22:21 | |
| Serbia: Russia shows interest in the Serbian market 16:19 - 21 September 2007 Serbian Minister of Finance Mirko Cvetkovic expressed satisfaction with contacts made in Sochi in the past two days with representatives with Russian financial organisations. Cvetkovic told that Russians are interested in operations on the Serbian financial market, adding that there is mutual interest of Russian businesspeople and bankers in Serbia. He added that certain banks from Moscow showed interest in taking part in privatisation of Serbian banks.
Cvetkovic presented the Russian bankers with legal regulations and privatisation framework and the Russian side completely agreed to the terms of privatisation.
Cvetkovic announced that the Bank of Moscow is interested in investment in Agrobanka and Srpska Banka. Minister of Trade and Services Predrag Bubalo met with president of the Russian-Serbian committee for promotion of economic, scientific-technical and cultural cooperation Sergei Shoigu to discuss numerous economic topics, most of which focused on reduction of Serbia’s foreign deficit to Russia.
Bubalo said that they also discussed liberalisation of list of goods that is part of free trade agreement.
Other topics referred to construction of Serbian trade centre, granting more licences for Serbian exporters, energy sector and participation of Russian companies in privatisation in Serbia, Bubalo said.
======
Srpska banka je verovatniji target po meni!! :) :) :)
:flower1: _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/21/2007, 22:43 | |
| Ivan, ogranicheni moderator sa Fiasconomy-ja je napisao sledece: "ljucno je pitanje da li ce Rusi imati para za ovu igranku, koliko misle da plate ulaznice i iz kojih sredstava. Nadam se da sam dobro protumacio bilanse na ruskom. Iz tekuceg biznisa tesko, po CAR zakljucujem da su se malo napregnuli ida su na granici, sto je dobro, bolje rade, pametna ekipa koja zna sta ce sa parama, ali da ce tesko iz svog biznisa da istresu pare vec moraju da idu na LBO i da traze pare sa strane." Druze, ne blamiraj se!! Nemash pojma, koristish tu neke izraze koje ni sam ne znash shta znache... LBO ZA BANKU?! AAAAAAHAHAHAHAHAHAHA!!! C,c,c,,, Shta sve nece to malo nalozeno glupo magare izmisliti... Da nije tuzno, bilo bi smeshno!! Pravi je mod za Fiasconomy. I da, nisi dobro razumeo Ruske bilanse!! Ali to bismo i ochekivali, poshto inache pojma nemash o chemu prichash... _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/21/2007, 23:07 | |
| Samo chitaj diskusije na Fiasconomy... Momci lupaju, veze nemaju sa zivotom.
BoM ne da ima dovoljno cash-a, nego moze cash da kupi i Agrobanku i Srpsku i to AGBN po RSD 60k
Chudo sa kakvim samopouzdanjem prichaju, a pojma nemaju o chemu prichaju!! Koja ekipa!! Da pishnesh od smeha!! _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/22/2007, 07:36 | |
| Evo poshto sam poranio na posao, da podelim sa vama brzu kalkulaciju. Vidim na Fiasconomy i dalje "tabula raza" experti "debatuju". ;) ;) ;) Credits to Josh shto je source-ovao kvalitetne vesti na nash forum. Predji ovde druze, pusti te neznalice nek zevaju u svojoj gluposti - pogotovu mod Ivan aka the Scratching Clown :clown: . Ovde ti je uvek pravi intelligence. ;) ;) ;) Estimacija vrednosti AGBN u M&A scenariju: 1) Multipli u najrelevantnijoj transakciji = OTP acquires Kulska: Multiple AGBN metric RSD per share P / assets 1.19 x €377.4m RSD 49,525 P / loans 1.91 x €210.5m RSD 44,269 P / deposits 2.82 x €170.1m RSD 52,812 P / BV 2.95 x €190.8m RSD 61,971 P / POS 4.54 x ~ 115 RSD 57,556 Average: RSD 53,227 2) Franchise valuacija bazirana na prethodnima transakcijama: P / POS Equity / assets KBC / A banka €2.30m 19.5% NBG / Vojvo €2.15m 17.0% SPIMI / Panonska €2.15m 16.8% OTP / Zepter €2.61m 20.5% Intesa / Delta €2.57m 16.4% Average €2.36m 18.0% Sve ove transakcije se odnose na banke sa mnogo manjom kapitalizacijom od AGBN. U sluchaju kada je kapitalizacija bila slichna AGBN (kao shto je u sluchaju OTP/Kulska), cena po prodajnom mestu je bila mnogo veca: OTP / Kulska (P/POS) €4.54m OTP POS value €92m OTP core equity €27m (18% of total assets) P/BV 3.43 x OTP surplus equity value €85m OTP surplus equity €33m P/BV 2.56 x Total P/BV 2.95 x Ako primenimo slichnu analizu na AGBN: AGBN assets €377m AGBN equity €191m AGBN POS ~ 115 AGBN POS value €271m per share RSD 29,850 AGBN core equity €68m (18% of total assets) P/BV 3.98 x AGBN surplus equity €123m AGBN surplus equity value €246m (P/BV = 2.0x) per share RSD 27,054 Total per share RSD 56,904 Poshto ce 3Q07 brojevi biti jachi, fair cena u preuzimanju bi morala da bude izmedju RSD 55,000 i RSD 65,000.Kome treba da se pojasni, neka pita. Jednostavno je za pracenje... ;) ;) :flower1: _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
| | | komsinica Partner
Broj poruka : 122 Points : -3 Datum upisa : 23.08.2007
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/22/2007, 09:52 | |
| @Matthew Greenburgh
Eh, sta ti je zivot, kad moras i subotom na posao.
Svidja mi se ova tvoja matematika ako nista drugo ono zbog krajnjeg rezultata od 55 - 65K dinara po akciji ali se plasim da je ta cena tesko dostupna u ovom trenutku pa sve i da je u dinar tacna.
Mislim da u celoj prici zaboravljamo na psiholoski efekat oooooogromnog broja malih koji su mesecima zaglavljeni u ovoj hartiji i ne znaju "ni napred ni nazad". Koliko god ove evaluacije koje si izveo znacile nesto uzem krugu spekulanata mali samo cekaju cenu blisku ulaznoj ili podnosljivi minus pa da "pobegnu". Drugim recima, posto znam profil prosecnog ulagaca u agbn, vec na 38.000 - 40.000 ce mnogi prodati bez pitanja. Siguran sam da to i rusi znaju i da je cena mrcvarena mesecima bas iz tog razloga - da psiha pobedi racio i da se proda bud - zasto! Ako menadzment zaista misli na svoje akcionare (na one sto ih Antonic zove bukacima) trebalo bi prvo da razlozno objasne situaciju, realno stanje u banci, da zivne trgovanje na berzi !!, da poprave bilanse za Novu Godinu i da tako i u "psiholoskom" smislu ojacanu akciju ponude strateskom partneru. U ovoj situaciji cini mi se da samo jedna strana zna realnu vrednost onoga sto se pazari a to nismo mi - sitni akcionari.
Po meni, scenario koji sledi je kupovina drzavnog paketa po ceni koja nece "omoguciti" neki veliki skok akcije na berzi pa cemo ponovo biti u situaciji da jurimo neki smesni PB.
Zasto mislis da je Srpska Banka izvesniji target, to je relativno mala banka? Manji im je i Mcap ali mreza je smejurija. Ne kazem da lose rade ali ako rusi jure "platformu" kako si i sam rekao onda to sigurno nije ova bancica. | |
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/22/2007, 10:27 | |
| @komsinica
Cena je tachna -- a i trebalo bi da bude dostupna, jer mislim da pravi znalac za one chuvene tri godine moze da digne vrednost na RSD 80k do 90k bez ikakvih problema.
Drzavni paket ne bi smeo otici za manje od RSD 40,600. Mozda ce se dogoditi da Drzava proda izmedju RSD 36,000 (IBRD issue price) i RSD 40,600 pa da igra na "time value of money" koncept, ali takvu smeshnu poziciju Drzave je onda lako potuci vrlo jakim argumentima da ne igra fair play i da radi na shtetu ostalim akcionarima. Ostale akcionare ne bi trebalo da bude briga shto je Drzava iracionalna i shto je doluchila da subvencionishe politichku podrshku novcem. Drzavnih oko 21% ne znachi nishta i ne daje Rusima nikakve mogucnosti da upravljaju bankom.
Ne znam koliko je realno da BoM kupuje u etapama tj da bude prvo 20%, pa da za par meseci kupuje josh... Sumnjam. Svima ce biti jasno shta pokushavaju da urade (creeping takover) i niko im nece dati akcije.
Po zakonu, ne znam od tachno kog trenutka (pretpostavljam od pochetka ponude) Antonic i ekipa ce morati u roku od 7 dana da daju svoje mishljenje na ponudu (finansijske i nefinansijske aspekte ponude). To je prilika da ako je ponuda smeshna (sve ispod RSD 55,000 mi je smeshno) oni to jasno i kazu/pokazu svojim brojevima (a i brojevima iz proshlih transakcija) i da pokazu da Rusi (ili bilo ko drugi) pokushavaju da uzmu banku za mali novac. Nadam se da ce imati dobrog savetnika u tom trenutku!! ;) ;) ;)
Po mom lichnom mishljenju, BoM je u principu mala/manja srednja banka. Mislim da banci njihovog profila ne treba 120 ekspozitura u Srbiji. Shta njih briga za srpski retail banking -- mnogo im je vaznije, isplativije i manje zahtevno sa strane kapitala da posluju na relaciji Srbija/Rusija/Kipar mala i srednja preduzeca i big corporates. Zbog toga mislim da je Srpska mozda bolja i ekonomichnija opcija. A sasvim sigurno daleko je manje para potrebno za Srpsku -- akvizicija Srpske bi pojela oko EUR 100 do 120 miliona kapitala, dok bi za AGBN bilo potrebno oko EUR 200 do 250 miliona.
Isto tako, u skorashnjoj "podeli" kolacha Poshtanska/Srpska, dogovoreno je na relaciji DS/DSS da nema nishta od merger-a i da DS "dobije" ingerencije" nad Poshtanskom a DSS na Srpskom. Zamisli ti tek marketing kad krene: MOSKOVSKA BANKA KUPUJE SRPSKU BANKU!! Pa da li ima neshto bolje za Baba Voju da se reklamira trenutno?! Teshko!
Da li treba ochekivati da BoM kupi obe banke? Ja lichno mislim da su shanse za tako neshto vrlo male. _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
| | | MVP Partner
Broj poruka : 28 Points : 0 Datum upisa : 11.06.2007
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/22/2007, 12:20 | |
Poshto ce 3Q07 brojevi biti jachi, fair cena u preuzimanju bi morala da bude izmedju RSD 55,000 i RSD 65,000.
Kome treba da se pojasni, neka pita. Jednostavno je za pracenje... ;) ;)
:flower1: Ovo je bio opseg u kom sam ja cenio prodaju AGBN početkom godine, ali se mogo lošeg od tada izdešavalo a bojim se da nema ko da je vrati "u život". Nerealno je očekivati da može da se postigne ovaj opseg cena ako ponuda bude objavljena iduće nedelje, tek tako će da ponude +100%?! Mat, popusti sa opanjkavanjem Economy foruma, preteruješ. | |
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/22/2007, 13:56 | |
| - MVP ::
- Ovo je bio opseg u kom sam ja cenio prodaju AGBN početkom godine, ali se mogo lošeg od tada izdešavalo a bojim se da nema ko da je vrati "u život". Nerealno je očekivati da može da se postigne ovaj opseg cena ako ponuda bude objavljena iduće nedelje, tek tako će da ponude +100%?!
Mat, popusti sa opanjkavanjem Economy foruma, preteruješ. Ne verujem da ce da bude ponuda sledece nedelje. U narednih nekoliko nedelja ce da bude sigurno neko pomeranje... _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
Poslednji izmenio dana 9/22/2007, 13:58, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/22/2007, 13:57 | |
- Mat, popusti sa opanjkavanjem Economy foruma, preteruješ.
Chuj, ne smeta meni forum. Smeta mi chinjenica shto se onaj degenerik Ivan nakon shto je ispao glup usudio da igra malog despota i da lupi ban koji je bio neosnovan, kao shto su to primetili i ostali ljudi sa foruma. A vi vidim "kohabitaciju" sa glupacima, pa shto te nema... Da ne spominjem chinjenicu da ce se sa AGBN desiti upravo ono shto sam i predvidjao -- mega money!! ;) ;) _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/22/2007, 14:09 | |
| Evo ja imam predlog za male akcionare koji su raspolozeni za akciju.
Treba da nam se javi neki webmaster da iskodira jednu brzu i laganu stranicu. Neshto kao ovo: www.futureofms.com
Ako se dogodi mala ponuda, da se mobilizuju akcionari u jedan quick forum i da na njega kachimo materijale zbog kojih je tako niska ponuda neadekvatna i da se kache javna pisma menadzmentu ako preporuche loshu ponudu...
Ako ima dobrovoljaca, neka se jave. ;) ;) ;) Da bude veselje.
:flower1: :cheers: _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
| | | MVP Partner
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/22/2007, 14:16 | |
Ne verujem da ce da bude ponuda sledece nedelje. U narednih nekoliko nedelja ce da bude sigurno neko pomeranje... Slažem se, ja sam već izneo mišljenje da bih prvo voleo da vidim dobar 3Q07 pa prodaju 5-10% nekom "zapadnjaku" pa dobre godišnje rezultate, pa tek onda da pričamo o prodaji. Videćemo ko će kakve poteze vući u skorijem periodu. Ja se samo nadam da ponuda neće odmah sledeće nedelje, posle će već lakše da se diše, stižu pare iz Hrvatske, biće vesti o nadam se dobrom kvartalu, cela berza će da zaživi... Samo da nas ne poklopi prvi talas. Zašto da Moskovska banka ne kupi Srpsku banku i državni deo u AGBN, mislim da je to dobro i za državu i za Srpsku banku i za AGBN. Nisu oni slučajno zainteresovani za AGBN, možda se pozicioniraju kupovinom Srpske banke, ćape solidno parče AGBN a onda vrebaju priliku za preuzimanje kad se bude lomilo oko KiM. Nadam se da bi eventualnu ponudu na ~ 45000 dinara, na koliko je ja procenjujem ako se desi sledeće nedelje, većina akcionara odbila, ali dajem veće šansu da bi skupili 51%, osim ako se situacija na tržištu naglo promeni. Nisu ni akcionari AGBN naivni koliko su bili, šta im znači 45000 sutra, kad znaju da će toliko imati najkasnije po objavi godišnjeg rezultata a onda samo rast. Mislim da je jedini razlog zašto bi dobra ponuda od nekih ~ 50000 uspela taj što bi lovenci, Hrvati, Austrijanci voleli da završe ovu priču pre rešavanja statusa KiM. Nije baš jednostavna situacija, ali tu smo da pratimo. Ja mislim da će pomenuta trojka poraditi i na podizanju cene AGBN. Već posle ponedeljka ćemo moći da dajemo pametnije procene. Nadam se da nas neće sačekati neka ponuda u ponedeljak ujutru, iskreno, ni ja je ne očekujem, ne verujem da su toliko brzi. S druge strane, Đelić je rekao da će BoM "vrlo brzo" ući na srpsko finansijsko tržište, što je jasna asocijacija da je dogovoreno i kako će se to desiti. U nekim sam obavezama pa se neću više javljati za vikend. Mat, interesuje me tvoje mišljenje o menadžmentu AGBN, ukratko? | |
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/22/2007, 14:58 | |
| BoM je, naravno, zainteresovan za 50%+ u SRBN i/ili AGBN.
Zashto bi drzava prodavala u ovom trenutku ispod RSD 40,600? Zbog jednog osnovnog pravila u finansijama: TIME VALUE OF MONEY (neka neko na srpskom kaze pravi termin! hvala).
Drzava je ugovorila da AGBN pochevshi od Avgusta 2008 u 12 mesechnih rata otkupi IBRD akcije. Ceo ovaj otkup ce, znachi, trajati do Avgusta 2009. godine.
Srbija je zemlja visokog rizika, i ovoliko trajanje novchanih tokova treba diskontovati u sadashnju vrednost. Koliko diskontnu stopu treba izabrati? Ja sam ishao jednostavnim putem, uzeo sam dinarsku kamatu koju nude banke na orochenja od godinu do dve godine = 14%. Mislim da je perfektno validno da neko kaze da bi disk stopa trebala da bude veca.
Sadashnja vrednost potencijalnih novchanih tokova iz AGBN buyback-a je oko RSD 33,054 koristeci diskontnu stopu od 14%.
Medjutim, Drzava je napravila "greshku" u pregovorima i pristala da IBRD issue price bude RSD 36,000, chime je prihvatila da je to fair vrednost AGBN. ;) ;) ;) Ako uradimo istu kalkulaciju kao gore (samo unazad), ispada da je buy-back cena oko RSD 44,218. Prema tome, mislim da je apsolutni minimum u javnoj ponudi RSD 45,000.
Ako se BoM pojavi i kupi od Drzave po RSD 40,600, onda je po istoj ovoj gornjoj logici BoM priznao da AGBN vredi RSD 49,868.
Ovo su ozbiljni ljudi od kojih se ochekuje da se racionalno i trzishno ponashaju. Ako se nisu trzishno ponashali, a ne zele da kazu rationale za prihvatanje niske ponude, to je njihova stvar. Sasvim bi logichno bilo ochekivati da Drzava pokusha da proda za vishe novca od RSD 40,600. Nazalost, i ja sam pocheo da sumnjam da ce se Drzava u ovom scenariju ponashati komercijalno. No, kao shto sam vec rekao, radi se o svega 21%, tako da nije fatalna situacija.
S tim u skladu, ja da sam akcionar ne bih prihvatio nishta ispod RSD 55,000.
Na kraju krajeva, ne treba zaboraviti da je ponderisana cena u poslednjih godinu dana RSD 37,796, a u poslednja tri meseca RSD 34,942. Ako pretpostavimo cash bid i premiju od 30% dobijamo RSD 49,134 i RSD 45,424 respectively.
Mislim da isto tako nije nemoguc PAPER BID, to jest da BoM ponudi svoje akcije. Tezak bi bio execution takve ponude, ali mislim da nije nemoguce.
======
E sad, shta je rizik. Po meni, rizik je da se bid dogodi pre nego shto se AGBN 3Q07 rezultati pojave. Mislim da bi Antonic pod hitno treba da izadje i da da javnosti neki guidance na 3Q07 brojeve da bi cena pokupila te pozitivne efekte (nadamo se pozitivnim efektima!). ;) ;) ;)
I dalje mislim da je bid od RSD 55k do RSD 65k more likely than not. :) :)
Shto se AGBN menadzmenta tiche -- necu da ih mnogo komentarishem, jer ne mislim da su mnogo relevantni u ovoj prichi. Na njima je da rade posao, a ako rade posao kako treba jedan menadzer da radi (fiduciary duty i sve to), onda sve ispod RSD 55k odbiti, pa i to na RSD 55k objasniti da je donja granica fair vrednosti u transakciji. Do sada su mogli da izgube banku nekoliko puta, a ipak nisu. Mislim da ih ljudi napadaju vishe nego shto to zasluzuju, ali me teshi shto su ti koji ih napadaju mahom sitni shpekulanti i neznalice. Videcemo kako ce se ponashati kad krenu ozbiljna razvijanja. _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
| | | MVP Partner
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/22/2007, 15:38 | |
| Hvala na dogovoru.
Ovde se definitvno valja staviti u poziciju rusa, kako biste razmišljali na njihovom mestu?
Ako menadžment izađe sa 3Q rezultatima to bi bilo sjajno (bar se nadam), ali mislim da to ne možemo da očekujemo u narednih 10 dana. | |
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/22/2007, 15:47 | |
- Hvala na dogovoru.
Ovde se definitvno valja staviti u poziciju rusa, kako biste razmišljali na njihovom mestu?
Ako menadžment izađe sa 3Q rezultatima to bi bilo sjajno (bar se nadam), ali mislim da to ne možemo da očekujemo u narednih 10 dana. Ja mislim da je SRBN realnija akvizicija za njih. Ne zaboravi da je BoM banka koja ima svega EUR 1.5 milijardi kapitala = investirati EUR 400 miliona ili 30% u Srbiju u jednu banku? Neshto nisam bash siguran. Mnogo je bolje da tu lovu uliju u neki Kazakhstan, Turkmenistan ili neki tamo Fijascostan gde znaju jezik, kulturu, znaju ljude i zemlje koje su demografski bolje od nas i koje su natural resources backed ekonomije. Mala akvizicija u Srbiji, do EUR 150 miliona = to bih mogao da razumem. To su i proshli put hteli da urade as AGBN. To je njihov prag. Ne verujem da ce da se zalete u AGBN = suvishe je veliki PR risk, execution risk i treba mnogo vishe kapitala koji bi bili glupi da uvezu u Srbiju kada imaju mnogo dinamichnije i uzbudljivije trzishte u Rusiji i CIS. _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
| | | MVP Partner
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/22/2007, 16:26 | |
| I ja mislim da je to realnija varijanta.
Kupovinom SRBN od države dobijaju skoro 100% banke i znaju na čmu su.
Naravno da bi AGBN bila bolji izbor da može da se uzme za manje pare.
Ja mislim da će oni svakako ići na SRBN ali će možda pokušati da kupe i 51% AGBN na ~ 45000 za oko €200M.
Pitanje je koja/e akvizicije bi im se više isplatile u budućnosti? Nemam vremena da sad izvodim račun.
Ko zna, možda bi pokušali da kupe i AGBN (<=51%), srede je i prodaju za godinu-dve, a SRBN ostave za poslovanje.
Ja se nadam da će neka jača banka iz Rusije da se nameri na AGBN, možda ovi samo ćape deo pa preprodaju "svojima"!
Mnogo je tu mogućnosti na koje mi malo utičemo. Menadžment mora da pravi rezultate i gradi imidž banke, naše je da je ne damo za male pare i dovedemo prave ljude da je vode ako se ovi ne pokažu sposobni.
Sve više mi se sviđa Antonićeva izjava da nema interesenata za većinski deo, i bolje što ih nema za sada. Trebalo bi da vreme radi za nas. Najbolje da prolongiramo priču do sledeće godine, dok ne stignu godišnji rezultati i dok se ne postigne mirno rešenje za KiM, a onda ćemo prodati AGBN kako valja i dolikuje ;)
Antonić i ekipa bi trebalo da nađu nekog da nas ratosilja državnog učešća i samo toga, pošto bi država rado prodala i ispod 40000 RSD, što bi značilo da su pitanje duga i prateće peripetije rešene, a onda da nesmetano nastavimo sa rastom :) | |
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/22/2007, 16:36 | |
- I ja mislim da je to realnija varijanta.
Mislim da je prenaduvana pricha o Ruskom interesu za Srpske banke. VTB ne verujem da ce razmatrati Srbiju, a ako bude i razmatrala, nema shanse da su spremni da izuju EUR 400 miliona. Nijedna od tih Ruskih banaka nije nikada u zivotu uradila deal veci od EUR 100 do 200 miliona Sber i VTB su mnogo jachi kandidati da kupuju OTP kad vreme dodje ;) ;) Nece oni troshiti novac na neku tamo Agrobanku, i to ne tako neozbiljan novac Ja vidim druge jache contendere za AGBN od BoM i VTB ;) ;) _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
| | | MVP Partner
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/22/2007, 19:06 | |
| Ja ih ne vidim, niti želim da ih vidim :)
Ono što je dobro je da je iz banke poručeno da se tamo neki englezi interesuju za 5%+ i to bih voleo da vidim a i BoM ponovo pokazuje interesovanje što je opet + za AGBN. Vreme je da stvari krenu nabolje.
Zašto mislim da BoM i dalje "odmerava" AGBN iako je to velika investicija? Jednostavno zato što bi to bila prva ruska banka na srpskom tržištu koja bi pokupila sve ozbiljnije ruske firme u Srbiji koje dolaze + zauzela bi solidno mesto u retail-u. Ne bi trebalo da podcenimo prepoznatljivost Agrobanke i njen broj ekspozitura u kombinaciji sa činjenicom da bi mnogi srbin rado "uložio" pare u ruskoj banci. Akvizicija od €400M jeste za njih ogromna, ali su mogućnosti za zaradu odlične.
Koji su po tvom mišljenju potencijalni kupci?
P.S. Nije u redu da pogrdnim imenima nazivaš moderatora sa susednog foruma, posebno ako on nije tu da ti odgovori. Ako je čovek i pogrešio, opet nije uredu.
Pozdrav za komentatora sa 7 zvezdica :) | |
| | | Milos86 VIP
Broj poruka : 2228 Godina : 38 Localisation : Nish Points : 1318 Datum upisa : 20.05.2007
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/22/2007, 19:35 | |
- Evo poshto sam poranio na posao, da podelim sa vama brzu kalkulaciju. Vidim na Fiasconomy i dalje "tabula raza" experti "debatuju". ;) ;) ;)
Credits to Josh shto je source-ovao kvalitetne vesti na nash forum. Predji ovde druze, pusti te neznalice nek zevaju u svojoj gluposti - pogotovu mod Ivan aka the Scratching Clown :clown: .
Ovde ti je uvek pravi intelligence. ;) ;) ;)
Estimacija vrednosti AGBN u M&A scenariju:
1) Multipli u najrelevantnijoj transakciji = OTP acquires Kulska:
Multiple AGBN metric RSD per share P / assets 1.19 x €377.4m RSD 49,525 P / loans 1.91 x €210.5m RSD 44,269 P / deposits 2.82 x €170.1m RSD 52,812 P / BV 2.95 x €190.8m RSD 61,971 P / POS 4.54 x ~ 115 RSD 57,556
Average: RSD 53,227
2) Franchise valuacija bazirana na prethodnima transakcijama:
P / POS Equity / assets KBC / A banka €2.30m 19.5% NBG / Vojvo €2.15m 17.0% SPIMI / Panonska €2.15m 16.8% OTP / Zepter €2.61m 20.5% Intesa / Delta €2.57m 16.4% Average €2.36m 18.0%
Sve ove transakcije se odnose na banke sa mnogo manjom kapitalizacijom od AGBN. U sluchaju kada je kapitalizacija bila slichna AGBN (kao shto je u sluchaju OTP/Kulska), cena po prodajnom mestu je bila mnogo veca:
OTP / Kulska (P/POS) €4.54m OTP POS value €92m OTP core equity €27m (18% of total assets) P/BV 3.43 x OTP surplus equity value €85m OTP surplus equity €33m P/BV 2.56 x Total P/BV 2.95 x
Ako primenimo slichnu analizu na AGBN:
AGBN assets €377m AGBN equity €191m AGBN POS ~ 115
AGBN POS value €271m per share RSD 29,850 AGBN core equity €68m (18% of total assets) P/BV 3.98 x AGBN surplus equity €123m AGBN surplus equity value €246m (P/BV = 2.0x) per share RSD 27,054 Total per share RSD 56,904
Poshto ce 3Q07 brojevi biti jachi, fair cena u preuzimanju bi morala da bude izmedju RSD 55,000 i RSD 65,000.
Kome treba da se pojasni, neka pita. Jednostavno je za pracenje... ;) ;)
:flower1: Kad se uvati za OTP ko pijan za plot, sto nisi ubacio i cenu po kojoj je kupila Nisku banku, pa da vidis da li bi ti se racunica slagala, znaci uporedi cennu po kojoj je kuljena Niska pa iz toga izvedi cenu za Agro.... | |
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/22/2007, 19:47 | |
| - milos86 ::
- Kad se uvati za OTP ko pijan za plot, sto nisi ubacio i cenu po kojoj je kupila Nisku banku, pa da vidis da li bi ti se racunica slagala, znaci uporedi cennu po kojoj je kuljena Niska pa iz toga izvedi cenu za Agro....
Nishka nije uopshte relevantna transakcija za poredjenje sa AGBN. Nishka je kupljena ispod BV jer nije bilo interesenata a OTP to ukapirao. Loshi savetnici... ;) ;) Nishka je mali regional franchise... Nije to AGBN sa mrezom i tradicijom ;) ;) ;) _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/22/2007, 19:48 | |
| @MVP
Ako krene cena na preko RSD 40k u narednih par dana, mislim da ce ta pricha o fondovima propasti. Alavi su fondovi mnogo, a investicija u AGBN je prilichno mala i relativno riskantna. Ako ne budu mogli da urade IRR od bar 30%, odustace.
Mislim da BoM merka Srbiju, ne narochito AGBN. Pre nekoliko meseci da, kada su mislili da mogu da je kupe do EUR 150 miliona max. Ne verujem da BoM ima "what it takes" da chelendzuje strance u retail-u. Najvishe zbog kapitala. Ovo shto je Jelashic uradio sa ovim uskladjivanjem kapitala i bruto plasmana je krvav obrachun sa bankama. To mogu samo ozbiljne banke na duze vreme da isprate (a izgleda da ce ove "restrikcije" da potraju).
Zbog toga mnogo vishe ima logike da se fokusiraju na nishu = mala banka, dobra platforma za SME i velike corporates i naravno trougao Srbija/Rusija/Kipar. To je angle za njih. Tu mogu i profitabilni da budu jer su capital requirements low, a prihode mogu da gruvaju od prvog dana relativno jednostavno i da obore cost/income na 35-40%. Drzava je veliki akcionar u SRBN i tu moze da padne neki extra charity za male akcionare = float od ~ 3%, mogu Rusi da se pojave i da kazu placamo RSD 150k za preostali 3% float. ;) ;) ;) Pa da se hvalospevi pevaju o Rusima. Idi bre...
AGBN ce biti vrlo teshko da odrade -- it's too public. Sem ako ne izadju odmah sa ponudom od RSD 60k u cash-u i na fer nachin ne preuzmu banku = tada im treba dati. ;) ;) ;) Ali to sumnjam opet iz onog razloga pola milijarde evra u Srbiju da bi bio #16 na marketu mi se ne chini bash dobra propozicija za neiskusne Ruse. Intesa Sanpaolo su ulozili u Srbiju oko EUR 650 miliona, pa su broj jedan u zemlji, kapirash. ;) ;) ;)
Potencijalni kupci strateshki su Piraeus, Marfin Popular, UniCredit (bio Profumo kod Djele pre neki dan), Erste, KBC, Volksbank mozda. Ima josh dva koji su dark horses i motre situaciju aktivno. ;) ;) ;)
Finansijskih ima nekoliko, ali su semi ozbiljni... _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
| | | Milos86 VIP
Broj poruka : 2228 Godina : 38 Localisation : Nish Points : 1318 Datum upisa : 20.05.2007
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/22/2007, 19:54 | |
- milos86 ::
- Kad se uvati za OTP ko pijan za plot, sto nisi ubacio i cenu po kojoj je kupila Nisku banku, pa da vidis da li bi ti se racunica slagala, znaci uporedi cennu po kojoj je kuljena Niska pa iz toga izvedi cenu za Agro....
Nishka nije uopshte relevantna transakcija za poredjenje sa AGBN. Nishka je kupljena ispod BV jer nije bilo interesenata a OTP to ukapirao. Loshi savetnici... ;) ;)
Nishka je mali regional franchise... Nije to AGBN sa mrezom i tradicijom ;) ;) ;) Ma nemoj? Utrenutku prodaje je imala vise od 80.000 klijenata, i veoma vredne nepokrednosti koje su bar nekoliko puta prelazile vrednost transakcije, gde drzava posreduje u prodaji akcionari mogu da se otpisu, al kad dodje Toma ode Dinkic u zatvor :guitar: | |
| Naslov: Re: Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) 9/22/2007, 21:07 | |
| - milos86 ::
- Ma nemoj? Utrenutku prodaje je imala vise od 80.000 klijenata, i veoma vredne nepokrednosti koje su bar nekoliko puta prelazile vrednost transakcije, gde drzava posreduje u prodaji akcionari mogu da se otpisu, al kad dodje Toma ode Dinkic u zatvor :guitar:
Ja nisam rekao da je Nishka bila losha... Svi znaju da je drzava tu katastrofalno proshla. Javi se Dinketu i njegovim drugarima Cvetkovicu i Citadel-u i dal' beshe ING prodavao? Medjutim, nema poredjenja sa AGBNI ja se nadam da ce Dinke i pola one kriminalne DIA i "savetnici" malo na chukanje kamena u neku KP ustanovu _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
| | | | Agrobanka a.d. Beograd - AGBN (PRVI DEO) | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |