Broj poruka : 107 Points : 341 Datum upisa : 25.11.2016
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 7/28/2023, 10:39
marjanovicgane ::
AkiTaki ::
Inače bih sve rasprodao i otišao da radim za minimalac, koji nam se pompezno najvaljuje kao predivno dostignuće (pričam o stanju u baš toj prosveti, gde sam i zaposlen. Nisu te pare ni privirile u prosvetni sistem.).
.., kad se sve sakupi i oduzme godišnje ne radite ni 3 meseca
Одох у оф, али ово је најобичнија предрасуда и нема везе са стварношћу. Да је то тако, људи би се отимали да раде у просвети, а не би бежали из ње.
Zile, s.nikolić, Nisam lep al sam glup and Stuffearn like this post
hund Still learning
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 7/28/2023, 10:46
(Наставак претходног поста) По мени просветари су премало плаћени за одговаран посао који обављају. Поготово имајући у виду данашње законе и прописе којима су спутани и којима ученици имају неограничена права, а просветари су у сталном страху и од њих и од њихових родитеља и којекаквих инспекција.
s.nikolić, Nisam lep al sam glup and Stuffearn like this post
AkiTaki Our family
Broj poruka : 340 Points : 743 Datum upisa : 15.12.2019
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 7/28/2023, 11:43
marjanovicgane ::
AkiTaki ::
Inače bih sve rasprodao i otišao da radim za minimalac, koji nam se pompezno najvaljuje kao predivno dostignuće (pričam o stanju u baš toj prosveti, gde sam i zaposlen. Nisu te pare ni privirile u prosvetni sistem.).
Au brate...... sad ga mnogo izgore.
Ne znam što dirate čoveka. Jel' baš u prosveti povećao plate 5% + još najmanje 10% sledeće godine + imate i putne troškove. Majku mu, ne verujem da će sve ovo biti ispod 100.000. Po mom mišljenju dosta vam je, kad se sve sakupi i oduzme godišnje ne radite ni 3 meseca
PS:
Što se tiče NIIs-a, ja ovu akciju tretiram kao obveznicu. Donosi stalni prinos i mislim da je vredi imati u portfoliju. Ovo nije groft deonica pa da se očekuje neki spektakularni rast ali sa druge strane dividendni prinos na ovu cenu neće biti tako mali.
Dođi da radiš u prosvetu ako ti je lepo to što čuješ na tv-u. Ja sam otišao na neplaćeno, ne želim više da radim pod tim uslovima.
Ali, poenta priče je to što pare koje su uplaćene na račun prosvete, NISU stigle u prosvetu. Čista pljačka.
Pa sad ti tretiraj akciju kako god želiš, ali pod ovim uslovima ili režimom, sreće nema.
A, sad kada si me baš isprovocirao, slušaj ovo. Plata u prosveti je 74000+5%= 77700+10%= 85470 din+ markica za prevoz 2000 (ne dobijaju se pare) =87470 din. Pri tome nam se umanjuje plata za raspust i svaki državni praznik. Dakle ovu platu zarađuješ samo ako mesec nema ni jedan neradan dan, a to je svega 2 meseca godišnje (Uskrs, Božić, državni praznici, Prvi maj, za sve se to umanjuje plata (ne veruješ mi, dođi u računuvodstvo škole da vidiš obračune)). Realno, se prima oko 85000 sa svim obećanim povećanjima koja JOŠ I NISU DOŠLA.
Ukratko ne lipetaj o stanju u prosveti, a to koliko bi nam ti DAO (platu zarađujem, a ne daje mi je niko) me baš ne interesuje.
_________________ Sve što napišem na forumu ne predstavlja niti preporuku za kupovinu te akcije, niti preporuku za prodaju.
Fmember, Aca kurbla, hund, Nisam lep al sam glup and Stuffearn like this post
Nisam lep al sam glup Our family
Broj poruka : 246 Points : 785 Datum upisa : 03.04.2021
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 7/28/2023, 13:58
Vlast jadna drzava jadna dobit jadna prosveta jadna
Pad cene bar nije toliki koliki se mogao ocekivati.
Bice bolje dogodine, a sad petak je, nema oluja, popite hladno pivce i uzivancija.
jcapelja@gmail.com, marjanovicgane, SlobaUra and Stuffearn like this post
marjanovicgane VIP
Broj poruka : 1037 Points : 2244 Datum upisa : 10.09.2018
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 7/28/2023, 14:09
Nisam lep al sam glup ::
Bice bolje dogodine, a sad petak je, nema oluja, popite hladno pivce i uzivancija.
Opustite se malo, sve će si bude samo polako ne može odma'. Soske nervoza
Što se tiče za pivce, ja sam ipak za neki viski ili neku dunju. Pivo otupljuje um. Kada popijete pivce više za nigde neste, umrtvi vas a to upravo odgovara režimu. Nije čudo što Vućić ovoliko vlada. Vućić nije pao zato što pijete pivo. Ako hoćete da ga menjate onda predlažem da pređete na rakiju, za početak, pa onda će pričamo.
Pivo je jeftino i dostupno svima. Šta mislite zašto je to tako? Razmislite malo o ovome.
Cicija Member
Broj poruka : 895 Points : 2060 Datum upisa : 10.01.2008
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 7/28/2023, 17:08
Gane viski je losa ideja, ako ga duzi period pijes, nekako se nadujes u licu.. provereno! Zato je bolje preci na rakiju ili vodku.
A teorija o pivu i vlasti, je zanimljiva.
EDIT: Kraj meseca pa bi valjalo da se klikne koji put na reklamice! Znate već zbog čega. Mod. D.
Jegulja VIP
Broj poruka : 561 Points : 1200 Datum upisa : 18.12.2007
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 7/30/2023, 18:33
Nisam lep al sam glup ::
Vlast jadna drzava jadna dobit jadna prosveta jadna.
Saša Janković ::
Svakako će ovoj vlasti doći kraj, ništa nije večno trajalo, rekao je Janković, ali je upitao kako ćemo da iskoračimo u nešto kvalitetnije kada se taj momenat desi i nagomilana energija promene ostvari.
Umesto nekih prelaznih vlada bez legitimiteta i jasne političke forme, dajte da vidimo da li je moguća, ne samo saglasnost oko toga šta i koga nećemo, nego šta hoćemo i ko bi to što hoćemo mogao da ostvari, objasnio je Janković.
mili61 VIP
Broj poruka : 538 Points : 1660 Datum upisa : 28.01.2013
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/1/2023, 10:27
kad bude isplacena dividenda 24.08 vratice se cena i obimi
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/4/2023, 00:46
Da li imate neko objašnjenje ili neki argument za ovu tvrdnju? Ja bih svakako voleo da bude kao što Vi kažete, ali ja sam pesimista. Moguće je da pretpostavljate da će se, kada bude isplaćena dividenda, pojaviti relativno velika količina novca koji treba reinvestirati. Ukoliko se dobitnici dividende odluče da pojačaju svoje pozicije u NIIS, onda ima logike da će porasti potražnja za ovom akcijom, a time i njena cena. Međutim, meni rezultati drugog kvartala deluju prilično poražavajuće u odnosu prvi. Dugo pratim ovu akciju, ali stvarno ne mogu da se setim ovako lošeg kvartala (ne računajući onu jednu godinu negativnog poslovanja u doba korone), tako da ne mogu baš da zamislim neku jagmu za NIIS.
mili61 ::
kad bude isplacena dividenda 24.08 vratice se cena i obimi
hund Still learning
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/4/2023, 09:24
Keops ::
... Međutim, meni rezultati drugog kvartala deluju prilično poražavajuće u odnosu prvi. Dugo pratim ovu akciju, ali stvarno ne mogu da se setim ovako lošeg kvartala (ne računajući onu jednu godinu negativnog poslovanja u doba korone), tako da ne mogu baš da zamislim neku jagmu za NIIS.
Поражавајући резултат је очигледно у највећој мери последица овога:
DejanJ ::
Citam sada na momentum.rs Osim efekta „skupih zaliha“, veliki negativan uticaj na profitabilnost imala je i jednokratna isplata Vladi Republike Srbije u visini od sedam milijardi dinara (60 miliona evra) na ime potpisane donacije.
Znaci bez ove isplate profit bi bio oko 9 milijardi dinara za q2.
s.nikolić likes this post
marjanovicgane VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/4/2023, 09:41
Ako je u q2 bilo 9 u q3 neće biti ispod 15. Pogledajte samo gužve na putevima. Trenutna cena akcije je veoma niska, ima logike da se vrati iznad 800.
s.nikolić and SlobaUra like this post
DejanJ VIP
Broj poruka : 179 Godina : 37 Points : 339 Datum upisa : 18.09.2022
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/4/2023, 10:10
Zašto su ti rezultati poražavajući ? NIS je ostvario dobit od 9 milijardi dinara ali je zbog plaćanja donacije državi (koja je najavljena i isplaćena u maju i o tome smo obavešteni, ali smo smetnuli sa uma ili nismo znali odakle će isplatiti ovaj iznos) u iznosu od 60 miliona € (7 milijardi dinara) taj profit smanjen na 2 milijarde. Znači samo zbog jednokratne isplate je dobit tako mala, inače bi bila malo iznad nekog višegodišnjeg proseka.
Takođe, optimizam mora da postoji jer je NIS preuzeo Petrohemiju sa 01.06. trebaće im neko vreme da je konsoliduju i da je pridruže NISu ali ovo znači dodatni prihodi i profiti. Petrohemija je u 2021 ostvarila profit od 5,1 milijardu dinara, a prošle godine je profit bio 405 miliona dinara, kada Rusi ovo dovedu u red, investiraju novac i dotegnu je, stave profesionalni menadžment, može se očekivati da petrohemija svake godine napravi dobar iznos dobiti što će uvećati i dobit NIS-a.
Prošle godine je puštena u rad TETO u Pančevu koja je u vlasništvu NIS-a, NIS ima projekat postavljanja solarnih panela na sve objekte u vlasništvu (trenutno imaju postavljeno na 20ak a do kraja godine će pokriti 30 objekata) što znači smanjenje troškova u narednim decenijama te i veći profit. Cena struje će se svakako iz godine u godinu uvećavati tako da će im ova proizvodnja električne energije značiti dosta. Cena nafte je još visoka, daleko iznad nivoa iz perioda 2015 - 2021. Postoji i taj narativ da će pre ili kasnije racio isplate dividende porasti na 50% kako bi se ujednačili sa naftnim kompanijama iz regiona (INA, OMV, MOL, Petrol) a i ispoštovali odluku Gasproma o uvećanju racia. Naravno dok ima gde da se investira novac verujem da neće podizati isplatu.
Uz to u ova teška vremena kada kamate rastu NIS raspolaže ogromnom količinom keša. Po poslednjem izveštaju na štednji kod banaka sa dospećem do godinu dana a preko 3 meseca imaju 38 milijardi dinara (prošle godine je taj iznos bio 6 milijardi) a dodatno sa dospećem do 3 meseca imaju još 24 milijarde dinara i 11.5 milijardi neoročeno u gotovini. Dugoročnih kredita u bankama (većina sa dospećem od 2 do 5 godina) imaju u nešto manjem iznosu koliko i na štednji, što znači da od prihoda od kamata lagano pokrivaju rashode od kamata.
Što se tiče poslovanja ove godine realno je očekivati da NIS završi sa oko 30 milijardi profita, što znači dividenda od nekih 45 dinara bruto odnosno oko 40 dinara neto. Poslednji put su dividendu u ovom iznosu isplatili 2014 (46,85 dinara bruto) kada je i cena nafte bila na sličnim nivoima kao sada.
Dunavov penzioni fond već polako dokupljuje akcije do sad su kupili nekoliko hiljada akcija, sa isplatom dividende će se naći dobra količina keša u opticaju koja će tražiti najbolju investiciju, a kako na belexu imamo samo dve koliko toliko likvidne akcije (NIIS i DNOS) i možda još 5, 6 akcija koje su ok (AERO, DINNPB, JESV, TGAS, IMPL, MTLC) ali u ovih 6 ja ne bih smeo da držim više od milion dinara jer bi se prodavanje takve pozicije oteglo u nedogled.
Zile, jcapelja@gmail.com, hund, marjanovicgane, poverenje, Keops, s.nikolić and like this post
tonobangi Just looking
Broj poruka : 19 Points : 55 Datum upisa : 29.04.2022
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/5/2023, 19:52
Alonisos ::
Isplata dividende 24.08.
Hvala na informaciji. Moze li se znati odakle potice info? Da li postoji neki dokument ili je na usmenoj bazi? Hvala!
Perapostar Still learning
Broj poruka : 105 Godina : 36 Points : 272 Datum upisa : 28.05.2021
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/5/2023, 21:41
tonobangi ::
Alonisos ::
Isplata dividende 24.08.
Hvala na informaciji. Moze li se znati odakle potice info? Da li postoji neki dokument ili je na usmenoj bazi? Hvala!
Postoji.. Na zvanicnoj stranici Naftne industrije Srbije.. Odeljak " za investitore"
EDIT: Hajde malo pogledajte reklamice s desne strane ekrana, važno je za opstanak Forua!!!!! MOD. D.
marjanovicgane, s.nikolić, Nisam lep al sam glup and tonobangi like this post
Vladulns VIP
Broj poruka : 1750 Localisation : novi sad Points : 6154 Datum upisa : 02.09.2009
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/11/2023, 12:04
s.nikolić and Nisam lep al sam glup like this post
Ars Vivendi VIP
Broj poruka : 2817 Points : 8028 Datum upisa : 21.01.2009
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/15/2023, 16:49
Cene goriva
"Poseban problem je dizel. Vi kada preradite naftu možete dobiti ili mlazno gorivo ili dizel. Kada imamo ovakvu potrošnju mlaznog goriva, to imamo ove turističke sezone u Evropi, nedostaje dizela i samim tim raste cena dizela. Imamo još jedan pik povećanje potrošnje dizela, a to je poljoprivreda. Kraj septembra, početak oktobra će poljoprivreda napraviti taj pik. Ja se nadam da će se do tada ovaj prvi pik smiriti"
_________________ Prazan listić nije stav! Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
pepermint VIP
Broj poruka : 2694 Points : 6094 Datum upisa : 05.02.2014
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/17/2023, 09:46
...B...E...N...Z...I...N.. Kako se cudno pise VODA !? Tekst je iz casopisa Vreme i odise cinizmom.
"Akcije NIS-a: Dividenda ni za litru goriva
Svi akcionari dobiće 121,8 dinara neto, što znači da će, primera radi, manjinskim akcionarima koji i dalje poseduju pet besplatno dodeljenih akcija na račune leći nešto više od 600 dinara
B.G. Kompanija NIS najavila je da će 24. avgusta isplatiti dividendu u bruto iznosu od 143,29 dinara po akciji, odnosno neto iznos od 121,8 dinara.
Iako je to najviši iznos još od 2014. godine, kada je isplaćeno 68,19 dinara neto po akciji, ako se pogledaju trenutno cene goriva ovogodišnja dividenda nije dovoljna ni za litru goriva. Litra evrodizela trenutno košta 199 dinara, a litra benzina evropremijum BMB 186 dinara. Kako navodi portal Biznis.rs, rekordna dividenda rezultat je poslovnih rezultata u 2022. godini, kada je NIS ostvario neto dobit od 92,4 milijarde dinara, ili čak četiri puta više nego 2021. godine, ali je u maju doneta i jedna neuobičajena odluka – da kompanija uplati 60 miliona evra na ime donacije Republici Srbiji, jednom od svojih velikih akcionara.
Ovoga puta, svi akcionari dobiće 121,8 dinara neto, što znači da će, primera radi, manjinskim akcionarima koji i dalje poseduju pet besplatno dodeljenih akcija na račune leći nešto više od 600 dinara.
Iznos dividende nije i jedina neuobičajena okolnost kada je reč o raspodeli dobiti NIS pa je, prema oceni glavnog brokera brokerskog društva Momentum Securities Nenada Gujaničića, rekordna dividenda ostala u senci odobrene i krajem maja isplaćene donacije Republici Srbiji u visini od 60 miliona evra.
"Na ovaj način država je faktički duplirala iznos novca koji će dobiti putem isplate dividende. Isti scenario u pogledu prihoda države desio bi se da je kompanija isplatila 50 odsto prošlogodišnje dobiti putem dividende, što je bio scenario kojem su se nadali manjinski akcionari. Međutim, ova nadanja su izjalovljena i kompanija je odlučila da podeli četvrtinu ostvarenog profita, premda većinski vlasnik kompanije, ruski Gazprom, već nekoliko godina akcionarima isplaćuje polovinu dobiti putem dividende", ističe Gujaničić za Biznis.rs. Najveći akcionari NIS-a su ruski Gazprom Neft sa tačno 50 odsto kapitala kao i Gazprom sa 6,15 odsto akcija. Republika Srbija poseduje 29,87 odsto kapitala NIS, dok je ostalih 13,98 odsto u vlasništvu manjinskih akcionara. Cena akcije NIS-a na Beogradskoj berzi je na dan 14. avgust iznosila 700 dinara."
Karlo, Alonisos, marjanovicgane and s.nikolić like this post
Drasko VIP
Broj poruka : 281 Points : 837 Datum upisa : 01.07.2007
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/24/2023, 00:07
Prošla dividenda😎
Ars Vivendi VIP
Broj poruka : 2817 Points : 8028 Datum upisa : 21.01.2009
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/24/2023, 03:14
Bio je to neka vrsta poreza na extra zaradu koja je ostvarena u doba krize. Extra profiteri moraju da plate i extra porez državi. Sve to je uzeto od nas koji plaćamo dizel 200 din za litar!!
_________________ Prazan listić nije stav! Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
pepermint VIP
Broj poruka : 2694 Points : 6094 Datum upisa : 05.02.2014
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/24/2023, 12:43
Legla je
marjanovicgane and Perapostar like this post
marjanovicgane VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/24/2023, 13:26
Au brate .kako je tresla. Kad je telefon počeo da zvoni, pa zvoni i nikako da stane, reko' majku mu dal' se zaglavi nešto Dal' onaj mamlaz Kurti napravi neku komendiju, pa se zarati Kad vidim posle legla dividenda i to dobra
Karlo likes this post
Karlo Still learning
Broj poruka : 82 Points : 138 Datum upisa : 13.11.2009
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/24/2023, 13:46
Molio bih za malu razmenu iskustava:
Ja sam dobio 119,36057 dinara po akciji što je praktično 2% umanjeno. Tih dva posto zadržali su posrednici, a tu je broker, moguće CRHOV, ali mislim da banka nije jer je to bila uplata na tekući račun.
Da li je neko od vas dobio više, ili manje po akciji?
DejanJ VIP
Broj poruka : 179 Godina : 37 Points : 339 Datum upisa : 18.09.2022
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/24/2023, 14:00
Karlo ::
Ja sam dobio 119,36057 dinara po akciji što je praktično 2% umanjeno. Tih dva posto zadržali su posrednici, a tu je broker, moguće CRHOV, ali mislim da banka nije jer je to bila uplata na tekući račun.
Meni je leglo i za impol i za NIS 0.3% manje od očekivane isplate, ali mislim da je to provizija brokera za isplatu dividende (nlb trader)
marjanovicgane and s.nikolić like this post
marjanovicgane VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/24/2023, 14:03
Kod mene stoje stvari ovako. Dobio sam 121,8 din. po akciji. Od toga treba oduzeti 0,36 din za provizije.
Mora da kod tebe ima nekih provizija, naknada za taj račun na koji su ti uplatili.
Stuffearn Just looking
Broj poruka : 33 Points : 117 Datum upisa : 19.08.2021
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/24/2023, 14:07
Трошкове ЦРХОВ је покрио НИС. Они увек то плате. Једино што преостане је провизија банке/брокера. Игледа да Вам је банка/брокер узео 2% провизије што је много. Проверите са њима да нису нешто погрешили. НЛБ наплаћује 0,3%, а за кориснике НЛБ трејдер апликације 0,15%.
marjanovicgane and s.nikolić like this post
mili61 VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/24/2023, 17:25
legla je i ulozena na pravo mesto
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/24/2023, 22:44
Leglo 121.78 po akciji cisto na namenski racun...NLB Trader aplikacija
hund Still learning
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/25/2023, 06:28
Aca kurbla ::
Јеси сигуран да је чисто? Ја сам мало збуњен јер ми је прошлог месеца за ДИН легло чисто, а сад ми се чини да су за НИС узели 0.3% (али знаћу тачно тек када добијем извод).
Aca kurbla VIP
Broj poruka : 580 Points : 1636 Datum upisa : 17.02.2014
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/25/2023, 10:16
hund ::
Aca kurbla ::
Јеси сигуран да је чисто? Ја сам мало збуњен јер ми је прошлог месеца за ДИН легло чисто, а сад ми се чини да су за НИС узели 0.3% (али знаћу тачно тек када добијем извод).
Da da ima i provizija banke,kad zelis da prebacis ili podignes sredstva...
Nisam lep al sam glup Our family
Broj poruka : 246 Points : 785 Datum upisa : 03.04.2021
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/25/2023, 10:29
Ček, sad se me zakucali ko stari komp. ja sam u OTP i kod Kosticevih MV trujem. Kod dividende koja ide na namenski su mi uzeli 0,7% koliko mi uzimaju i na trgovanju. Da li sad dobro razumem da Vi koji imate u NLB nemate proviziju na uplate na namenski i dobaijate npr ovde svih 121,78?! Ja kod podizanja nemam proviziju, da li je tu zec možda? Nemoguće da ala alava kakva je bilo koja banka pušta da pare samo prodju kroz nju bez harača, to nema ni u narodnoj pesmi.
hund Still learning
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/25/2023, 11:02
Нема ни овде провизија при подизању. При уплати дивиденде има провизија 0.3%. А оно што горе рекох да ми за ДИН нису узели провизију, сад тек видех да ми је то уплаћено на неки други рачун, па сам ја после пребацио на наменски, зато је било чисто.
Nisam lep al sam glup and Stuffearn like this post
mili61 VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/25/2023, 11:07
Kod uplate DIN ide na tekuci racun i nema provizija , na namenski uplata NIS ima provizija
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 13. DEO 8/25/2023, 11:10
hund ::
Нема ни овде провизија при подизању. При уплати дивиденде има провизија 0.3%. А оно што горе рекох да ми за ДИН нису узели провизију, сад тек видех да ми је то уплаћено на неки други рачун, па сам ја после пребацио на наменски, зато је било чисто.
Prilikom klasičnog trgovanja je isto 0,3% ili drugačije?