Sramota bave se obmanom malih akcionara. Ovo je otimačina od običnih gradjana! Ja sam jedan od nasamarenih kome su otete akcije BIP-a,akcije Ikarbusa,a evo ovih dana i više mišljenja stručnjaka o proceni vrednosti NIS koji vredi izmedju 2,2 i 3,5 milijardi. Šta je ovo nego bmana javnosti,otimačina i opet po sirotinji.
adamm, s.nikolić and Stuffearn like this post
poverenje Still learning
Broj poruka : 99 Points : 127 Datum upisa : 28.09.2019
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 3/27/2022, 17:31
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 3/27/2022, 17:37
O vrednost NIS-a se nije pričalo u normalnim okolnostima. Ako je 3,5-4milijarde zašto je i dalje nominalna vrednost akcije 500din? Hoće li mi to neko objasniti?
boban75 VIP
Broj poruka : 810 Localisation : Vojvodina Points : 2718 Datum upisa : 03.01.2014
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 3/27/2022, 20:14
poverenje ::
O vrednost NIS-a se nije pričalo u normalnim okolnostima. Ako je 3,5-4milijarde zašto je i dalje nominalna vrednost akcije 500din? Hoće li mi to neko objasniti?
Nominalna vrednost akcija predstavlja novčani iznos po kojoj se emituju i registruju akcije u knjigovodstvu preduzeća emitenta. Knjigovodstvena vrednost akcije predstavlja odnos knjigovodstvene vrednosti kapitala i ukupnog broja emitovanih akcija, a menja se u zavisnosti od promena u vrednosti kapitala. Tržišna vrednost akcija se menja nezavisno od nominalne i knjigovodstvene vrednosti i predstavlja odnos uslova ponude i tražnje u određenom trenutku na tržištu.
PROČITATI PODFORUM EDUKACIJA.
_________________ Loša vest je da vreme leti. Dobra vest je što ste Vi pilot. - Majkl Altšuler
A Bird in the hand, is worth two in the bush. - Ezop 600. p.n.e.
If one equity analyst its raining and the other says its sunny... yuor job as an investor is to ignore them both and instead look out the window.
poverenje Still learning
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 3/28/2022, 10:32
Nama neprijatelji uopšte nisu potrebni. Mi smo, nažalost, dovoljni sami sebi!
pepermint VIP
Broj poruka : 2694 Points : 6094 Datum upisa : 05.02.2014
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 3/28/2022, 12:33
На питање о томе како функционисати НИС и Гаспром у условима санкција, каже: Убеђен сам да је то питање које ће бити решено. Ви знате какву улогу игра НИС у економији ваше земље, који удео даје буџету Србије. Уверен сам да ће решење бити нађено договором.
Al Kapone VIP
Broj poruka : 1154 Points : 2806 Datum upisa : 06.12.2011
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 3/28/2022, 21:35
Broj poruka : 344 Godina : 39 Points : 1239 Datum upisa : 03.12.2011
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 3/29/2022, 18:35
Bas losa vest
Danijel.stanisavljevic.11 likes this post
pepermint VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 3/29/2022, 20:28
Овим се и дефинитивно потврђује 4.пакет санкција ЕУ Русији чији детаљи тек треба да буду достављени српској страни јер су још на тумачењу администрације. Санкције ЕУ против Русије укључују забрану свих трансакција одређеним компанијама у руском државном власништву. Будући да је НИС у већинском власништву Гаспромњефта који има 56,15 одсто акција а Република Србија 29,87 и мали акционари 13,98 јасно је ће уколико сукоби потрају нешто морати да се уради како би се наставило несметано снабдевање свим врстама деривата. Извор „Политике” упућен у целу ситуацију каже да без ЈАНАФ-а нема ни рада рафинерије у Панчеву која на овај начин добија око 3,2 милиона тона нафте годишње. Осим тога није само у питању нафта него и хемикалије које се користе за рад рафинерије. Србија ће се тешко снаћи ако до 15. маја не буде дошло до прекида рата у Украјини јер домаћа производња нафте је око 800.000 тона, а оно што има на налазиштима у Румунији око 56.000 тона није довољно да се покрију потребе поготово ако се зна да НИС покрива 70 одсто српског тржишта дериватима нафте. Исто извор каже да ће заустављањем рафинерије убрзо стати с радом и Петрохемија којојој се испоручује примарни бензин те да је једини спас из ове ситуације да држава преузме контролни пакет акција Гаспромњефта заједно с малим акционарима.
AkiTaki Our family
Broj poruka : 340 Points : 743 Datum upisa : 15.12.2019
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 3/29/2022, 21:00
Do 15. maja? Pa ja kako slušam vesti, već danas dolazi do značajnog smanjenja vojnih operacija. I to su Rusi rekli nakon sastanka (sastanak u Turskoj). Ne verijem da će ovo sve da traje dugo (ne bi me čudilo da se sve dogovori za 10tak dana).
_________________ Sve što napišem na forumu ne predstavlja niti preporuku za kupovinu te akcije, niti preporuku za prodaju.
Bond, s.nikolić, JU500 and Stuffearn like this post
mili61 VIP
Broj poruka : 538 Points : 1660 Datum upisa : 28.01.2013
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 3/30/2022, 14:31
Hrvatska i Janaf zatvaraju ventile, mora se promeniti vecinski da bi radio NIS
Broj poruka : 2817 Points : 8028 Datum upisa : 21.01.2009
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 3/31/2022, 02:09
Pa ništa: Rusi će za neku simboličnu sumu prepustiti državi Srbiji jedno 10% vlasništva, da bi formalno sve bilo OK, a kada prođe ludilo, za istu sumu će država da "proda" svoj deo Rusima...
Ali će skupštine akcionara NIS biti zanimljivije ako sve bude kako ja predviđam!
_________________ Prazan listić nije stav! Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Danijel.stanisavljevic.11 and s.nikolić like this post
Drasko VIP
Broj poruka : 281 Points : 837 Datum upisa : 01.07.2007
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 3/31/2022, 11:54
Ars Vivendi ::
Pa ništa: Rusi će za neku simboličnu sumu prepustiti državi Srbiji jedno 10% vlasništva, da bi formalno sve bilo OK, a kada prođe ludilo, za istu sumu će država da "proda" svoj deo Rusima...
Ali će skupštine akcionara NIS biti zanimljivije ako sve bude kako ja predviđa
Država ima 29%....znači,bar još 22%
boban75 VIP
Broj poruka : 810 Localisation : Vojvodina Points : 2718 Datum upisa : 03.01.2014
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 3/31/2022, 13:16
Drasko ::
Rusi trebaju biti ispod 50 % je suština. Država ne treba ni 1 akciju. Mogu Rusi da iskonbinuju i neku ofšor firmu ili nekom svom "pouzdanom"da prodaju, koji se ne može povezati sa Rusijom.
_________________ Loša vest je da vreme leti. Dobra vest je što ste Vi pilot. - Majkl Altšuler
A Bird in the hand, is worth two in the bush. - Ezop 600. p.n.e.
If one equity analyst its raining and the other says its sunny... yuor job as an investor is to ignore them both and instead look out the window.
Danijel.stanisavljevic.11 and Stuffearn like this post
Dragivoje Our family
Broj poruka : 267 Points : 715 Datum upisa : 03.06.2011
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 3/31/2022, 13:21
Drasko ::
Pitanje je da li će zapadne zemlje biti zadovoljne tim procentom od 51% državnog vlasništva u NIS-u npr. ili će tražiti jasne dokaze da Rusi nemaju uticaj, presudnu ulogu i slično u upravljačkoj strukturi NIS-a? Neka varijanta fiktivne promene vlasništva, dok ne prođe ova furtutma, možda bi bila dobra, ali opet pitanje je da li bi bila prihvaćena od zapadnih zemalja koje odlučuju o tome?
Ars Vivendi VIP
Broj poruka : 2817 Points : 8028 Datum upisa : 21.01.2009
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 3/31/2022, 13:36
Ne mora država da ima 51% važno je da Rusi nemaju 51% Onda bi mali akcionari sa državom bili večinski.
_________________ Prazan listić nije stav! Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
mili61 VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 3/31/2022, 14:03
Vlasnistvo u NIS , mora drzava da ima 51% s malim akcionarima , sto znaci mali akcionari moraju dati saglasnost drzavi za upravljanje .Mora se odrzati skupstina za odlucivanje ko ce biti vecinski.
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 3/31/2022, 14:54
mili61 ::
Vlasnistvo u NIS , mora drzava da ima 51% s malim akcionarima , sto znaci mali akcionari moraju dati saglasnost drzavi za upravljanje .Mora se odrzati skupstina za odlucivanje ko ce biti vecinski.
Kao što sam i ja rekao pre 10ak dana, ne može Vučić da se dogovori sa rusima, nego mora da se održi skupština.
_________________ Sve što napišem na forumu ne predstavlja niti preporuku za kupovinu te akcije, niti preporuku za prodaju.
Al Kapone VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 3/31/2022, 16:07
Broj poruka : 1652 Points : 4820 Datum upisa : 04.06.2008
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 3/31/2022, 16:08
S kim god da se dogovori drzava, mora da se odrzi i skupstina. Kakav god dogovor bio postignut!!!
pepermint VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 3/31/2022, 21:40
О НИС-у одлучују и Београд и Москва
Због санкција ЕУ према Русији компанија ЈАНАФ-а, оператер нафтовода који кроз Хрватску испоручује сировину за Нафтну индустрију Србије, могла би од средине маја да прекине испоруку сирове нафте. На питање, шта то значи за НИС, односно за Србију, Дачић каже да је свестан да је ово само један пример како ће наша држава бити жртва западних санкција. „Морају се тражити одржива решења, а међу њима је и питање најбољег модела за власништво које не би потпадало под санкције. Не знам који је то модел али би требало да буде резултат договора Београда и Москве. Како је реч о виталној државној компанији не смемо да дозволимо да она престане са радом,” нагласио је наш саговорник.
s.nikolić likes this post
Al Kapone VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 3/31/2022, 21:42
Na pitanje šta je rešenje da NIS ne potpadne pod sankcije EU od 15. maja, Vučić je rekao da je već potpao, ali da se traži rešenje i da građani ne treba da brinu.
Kaže da Srbija nece moći da uvozi naftu ako se do 15. maja nesto ne promeni, a na pitanje da li će Srbija otkupiti udeo u NIS-u, dodaje da se o tome razgovara i da će se nastaviti sa razgovorima.
Danijel.stanisavljevic.11 and s.nikolić like this post
s.nikolić Still learning
Broj poruka : 79 Points : 280 Datum upisa : 25.05.2020
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 3/31/2022, 21:52
Kakvo je vaše mišljenje o Izveštaju NIS-a za 2021. godinu? Postoji li mogućnost da ove godine dobijemo 27 dinara neto?
AkiTaki Our family
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 3/31/2022, 22:31
s.nikolić ::
Kakvo je vaše mišljenje o Izveštaju NIS-a za 2021. godinu? Postoji li mogućnost da ove godine dobijemo 27 dinara neto?
Nigde nisam čuo da je bilo ko doveo u pitanje isplatu dividende za prošlu godinu. I odmah da iznesem i moje lično mišljenje, naglašavam, lično.
Ako ovi budu bilo šta pokušali da zloupotrebe NAJAVE o tome kako ĆE MOŽDA biti i da tu priču okrenu protiv malih akcionara, odmah, ali odmah prodajem sve svoje akcije i idem odavde. Jer ne vidim ni jedan stvaran razlog da se bilo šta loše desi, trenutno, po profit i poslovanje NIIS. Može da se desi, ako se rat nastavi, ali to su samo moguće stvari, a ne trenutna realnost. Dakle, 31 marta svi pričaju kako će se nešto desiti 15 maja. >I to na osnovu jednog novinskog članka, u novinama upitnog kredibiliteta.
Nafta se prodaje, pumpe rade, visoke su cene, a sve što se priča, je samo priča. I svi ti planovi o promeni vlasništva, mi mnogo više liče na zloupotrebu situacije, nego na nešto što je iznuđeno, ratom ili sankcijama.
A, ne znam zašto se prenebregava činjenica da za 5 dana, ova vlast možda neće ni biti vlast. Tako da i njihovi pregovori za 5 dana mogu biti NIŠTA.
Bond and s.nikolić like this post
FatCat Member
Broj poruka : 854 Points : 1943 Datum upisa : 14.12.2008
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 4/1/2022, 00:05
AkiTaki ::
.
A, ne znam zašto se prenebregava činjenica da za 5 dana, ova vlast možda neće ni biti vlast. Tako da i njihovi pregovori za 5 dana mogu biti NIŠTA.
Ovo je jedan od boljih viceva koji sam cuo ovih dana
A ne znam zašto se jediš oko dividende - ta naravno da će je biti!?
_________________ Dinkić: Drugačije bi sve bilo da sam JA bio premijer !!
AkiTaki Our family
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 4/1/2022, 11:00
FatCat ::
.
Ovo je jedan od boljih viceva koji sam cuo ovih dana
A ne znam zašto se jediš oko dividende - ta naravno da će je biti!?
Ne jedim se uopšte, da si pročitao ceo post video bi da sam napisao da NIGDE NISAM VIDEO NIŠTA ŠTO BI DOVELO U PITANJE ISPLATU DIVIDENDE. Ne vičem, samo ističem suštinu mog posta.
A, što se tiče viceva, odavno znam da ovde na forumu preovladava provladino raspoloženje, tako da nisam ni očekivao da moja primedba naiđe na drugačiji odgovor. Već viđeno.
boban75, Dejan1, hund and s.nikolić like this post
mili61 VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 4/1/2022, 12:35
Danas veliki obim preko 40000 kom. , neko se nada , imovina velike vrednosti ?
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 4/2/2022, 00:10
Nemačka bi mogla i da nacionalizuje ekspoziture ruskih „Gasproma“ i „Rosnjefa“ ako bi one došle u ozbiljnije poslovne probleme – što nije isključeno obzirom na postojeće okolnosti.
„Gasprom Germanija“ je indirektno vlasnik najvećeg podzemnog skladišta gasa u Evropi, a „Rosnjef“ ima čak tri rafinerije u Nemačkoj.
Dodatni je problem to što je vlasnik čitavog niza skladišta u Evropskoj uniji zapravo ruski „Gasprom“, baš kao što je i suvlasnik mnogih nacionalnih snabdevača gasom. Ipak, propis bi trebalo da važi i za tu rusku firmu.
Maca VIP
Broj poruka : 1869 Godina : 47 Localisation : Sombor Points : 5160 Datum upisa : 28.05.2007
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 4/2/2022, 10:23
A, što se tiče viceva, odavno znam da ovde na forumu preovladava provladino raspoloženje, tako da nisam ni očekivao da moja primedba naiđe na drugačiji odgovor. Već viđeno.
Čini se da si u pravu, mada ne radi se o "raspoloženju" niti o nekoj ljubavi... Većina na ovom forumu pamti šta se dešavalo i radilo sa firmama na Beleksu za vladavine DS i G17. Ovo što se sada dešava je mala maca u poredjenju sa prethodnim dešavanjima (Banke, Carnex, Nelt, šećerane, Klas itd...)
_________________ Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
adamm likes this post
Al Kapone VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 4/2/2022, 12:16
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 4/2/2022, 21:05
Maca ::
Čini se da si u pravu, mada ne radi se o "raspoloženju" niti o nekoj ljubavi... Većina na ovom forumu pamti šta se dešavalo i radilo sa firmama na Beleksu za vladavine DS i G17. Ovo što se sada dešava je mala maca u poredjenju sa prethodnim dešavanjima (Banke, Carnex, Nelt, šećerane, Klas itd...)
Pamtim i ja dosta dugo. Dosta sam uspeo dobro da prođem na AIKB i AGBN. Ostale firme nisam uzimao niti razmatrao u svojim trgovanima. Pamtim neke od tih događaja, koje sam pratio, sa strane. Genaralno, držim se energije i firmi koje su iz moje oblasti obrazovanja. Poljoprivredu sam uglavnom izbegavao (osim VZAS, tu sam se zeznuo dosta jako).
Što se tiče DS i G17, pa oni su platili za svoja (ne)dela. Ne vidim da su sada u jakoj poziciji. Manje više, izumrli.
A, ova vlast, istina, nije nešto mnogo loše uticala na samu berzu, osim što je cela berza u mrtvilu dosta dugo. Ono što mene plaši, je da ne počnu sada da se mnogo upliću, jer sam mišljenja (na osnovu izjava predsednika) da bi radili potpuno mimo zakona i pravila berze, na svoj način, trange frange i drugarski dogovori. A to je, složićeš se, mnogo loše (ako bi se desilo).
Tako da, što se tiče NIIS, želim da ih ne vidim u odlukama o budućnosti kompanije. Jer, ja pre svega ovde razmišljam o svom ulaganju. Još od početka, mnogo me nervira što ima političara (naših) u NIIS.
adamm and s.nikolić like this post
Dalaj Lama Member
Broj poruka : 720 Points : 1928 Datum upisa : 30.11.2010
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 4/4/2022, 01:51
Aki@ Ko normalan moze da shvati da je Dana Draskovic clan UO NIS-a sa 7k evra platom ??
I nekoliko meseci to nije bila i napala je Zoranu kao da je ona Nemac u svim novinama i AV je Danu vrtio kao velikog eksperta za naftu!
Ali toga je bilo i kod DS i Tadića i to masovno, svi njegovi školski drugari su bili "nešto". Jbiga, Srbija, mada toga ima i u EU!
Ona von der Lajn je bila ministarka vojna, inače završila medicinu (toliko o tome da li je neko kompetentan ili na neko mesto dolazi iz partije)
angažovala je gomilu nekih "konsultantskih" firmi, među ostalim i svog sina (žena ima7-dmoro dece) i rekonstruisala je neki brod tipa "Galeb" što je trebalo da košta 35 miliona eur, a na krju je koštalo 138 miliona eur.
Brzo su je "prekomandovali" u Brisel, i postala je glavna - KOMESARKA EU. U Nemačkoj je osnovana komisija da se ispita šta je radila kao ministarka vojana i tražili su da se ispita njen mobilni koji je koristila kao ministarka (njen lični je nešto drugo) ali su vlasti rekle da je sve iz tog mobilnog "greškom" izbrisano !!!
Ima takvih primera u EU koliko hoćeš!!
Nema nam spasa, tražili smo pravičnost, a nudi nam se "pravna država"!!
EDIT: Hajde malo udrite po reklamicama s desne strane ekrana! Dobro dođe Forumu, ako mislite da opstanemo!! Mod D.
_________________ Karma kažnjava sve
mili61 VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO 4/4/2022, 12:38