Broj poruka : 340 Points : 743 Datum upisa : 15.12.2019
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Pet Okt 08, 2021 11:06 am
Nešto sam spavao više ovih dana, pa samo da proverim, da li se desio neki udar komete na nisovo skladište nafte? Ili smo zaratili u međuvremenu?
Pitam u kontekstu cene.
_________________ Sve što napišem na forumu ne predstavlja niti preporuku za kupovinu te akcije, niti preporuku za prodaju.
Fmember, s.nikolić, Perapostar and Stuffearn like this post
Big Brle Our family
Broj poruka : 324 Points : 873 Datum upisa : 10.09.2019
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Pet Okt 08, 2021 9:07 pm
To ti je BB i posledica slabe likvidnosti. Nafta raste, prognoza za q3 vrlo dobra a NIIS pada, enigma zvana belex!!!! Nema kupaca a uvek neko prodaje, mnogo akcionara....Nego, gledam neke akcije, gde ima malo akcionara cena se drži, niko nece da prodaje i ruši cenu iako ima sitnih pecaroša.
pepermint VIP
Broj poruka : 2694 Points : 6094 Datum upisa : 05.02.2014
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Ned Okt 10, 2021 8:23 pm
"Ušli smo u razgovore oko pančevačke petrohemije i razgovore ćemo da završimo posle 15. novembra", jasan je bio srpski predsednik, koji se onda i na ruskom jeziku zahvalio Lavrovu na njegovoj pomoći Srbiji i poželeo mu sve najbolje.
pepermint VIP
Kompanija NIS jedina dostavila ponudu za privatizaciju Petrohemije
Na javni poziv za izbor strateškog investitora za Akcionarsko društvo za proizvodnju petrohemijskih proizvoda, sirovina i hemikalija HIP-Petrohemija Pančevo pristigla je jedna prijava, koji je dostavila kompanija NIS, saopštlo je Ministrastvo privrede.
Ovo ministarstvo pozvalo je 9. septembra sva zainteresovana domaća i strana pravna lica da učestvuju u postupku privatizacije modelom strateškog partnerstva dokapitalizacijom privrednog društva HIP-Petrohemija i podnesu svoje prijave za izbor strateškog investitora.
Predmet javnog poziva, koji je zatvoren juče u 12 časova, bio je izbor strateškog investitora koji novčanom dokapitalizacijom subjekta privatizacije u iznosu od 150 mil EUR postaje vlasnik najviše 90% udela.
- Komisija za sprovođenje modela strateškog partnerstva, koju je imenovala Vlada Srbije, u narednim danima preduzeće aktivnosti na oceni dostavljene dokumentacije i ponude, na osnovu čega će dostaviti predlog daljih koraka Vladi na odlučivanje - navodi se.
Podsetimo, tokom protekle godine postojale su indicije da bi NIS mogao postati većinski vlasnik Petrohemije kroz izgradnju fabrike polipropilena i dokapitalizacije u visini od 150 mil EUR. Međutim, osim formiranja radnih grupa koji su razmatrali ovu mogućnost, nije se dalje odmaklo.
Još tada su ekonomisti upozoravali da je izbor strateškog partnera jedini spas za Petrohemiju jer država nema kapiceta da ovu fabriku uvede u tokove pozitivnog poslovanja, a čak su postojali i predlozi da ruski investitor preuzme čitavu fabriku.
marjanovicgane VIP
Broj poruka : 1037 Points : 2244 Datum upisa : 10.09.2018
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Sre Okt 13, 2021 11:07 am
Čini mi se da Niis pada upravo zbog ove transakcije. Mislim da se investitori plaše da ne ugrozi Fri keš flou..... Mada se radi o samo 17 milki..... Po meni ne bi trebalo da bude problema oko finansiranja dividendi i podizanja stope isplate na 50%...videćemo.
pepermint VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Sre Okt 13, 2021 11:12 am
Ja mislim da ce ovo da bude djoranje. Hala Pinki i Crni Vrh za Petrohemiju + obaveza ulaganja u fabriku polipropilena.
Cucla VIP
Broj poruka : 424 Godina : 50 Localisation : BG Points : 1393 Datum upisa : 22.06.2007
NIS jedini zainteresovan za privatizaciju "Petrohemije" https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/4547704/nis-jedini-zainteresovan-za-privatizaciju-petrohemije.html
pepermint VIP
„NIS će čim preuzme Petrohemiju biti veći izvoznik, a ukoliko se pristupi koncipiranju i projektovanju, i izgradnji fabrike polipropilena čiji kapacitet može da i do 180 hiljada tona godišnje, to znači nekih novih 180 miliona dolara. A investicija je od oko 150 miliona dolara“
Sa integrisanjem petrohemijske proizvodnje NIS će biti ubedljivo najveći izvoznik iz Srbije, i ubedljivo najveći regionalni naftno hemijski kompleks, pa čak konkurentan i okolnim naftno hemijskimkompleksima koji se smatraju svetski značajnim, naglašava Ambruš. Petrohemijski kompleks ima integrisan kompanija MOL a NIS sa integrisanjem Petrohemije i njenim razvojem biće mnogo konkurentniji od MOL-a, smatra on. On naglašava da zbog visokog kvaliteta Petrohemija nikad nije imala problema sa plasmanom svojim proizvoda koji su mnogo bolji nego oni koje proizvode petrohemije integrisane u MOL.
pepermint VIP
Da je „Petrohemija" danas bliža privatizaciji nego ikada pre ukazuju i ocena predsednika Srbije u trenutku raspisivanja javnog poziva za strateškog partnera. „Morate imati onoga ko može da nabavi najjeftiniji primarni benzin, onoga ko ima mogućnost za dovlačenje sirovina. Sada mislim da smo na dobrom putu da to učinimo“, rekao je tada Vučić, napominjući da je tog 9. septembra "Petrohemija" na računu imala 82 miliona evra i da dobro stoji.
petronije Our family
Broj poruka : 220 Points : 605 Datum upisa : 02.10.2019
Započeti pregovori sa NIS o preuzimanju Petrohemije
PANČEVO - Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je danas da su i zvanično započeti pregovori sa NIS-om za preuzimanje pančevačke Petrohemije, koji će biti okončani za desetak dana, kao i da je NIS u svojoj ponudi već prihvatio predviđene stavke u ugovoru o strateškom partnerstvu.
"Mi smo na početku tog procesa pregovora sa jedinim potencijalnim investitorom, odnosno strateškim partnerom, koji se javio u postupku privatizacije. Vlada je prethodne nedelje donela odovarajuće odluke i sa jučerašnjim danom mi smo i zvanično počeli pregovore sa NIS-om kao potencijalnim strateškim partnerom", rekao je Stevanović gostujući na TV Tanjug. On je izrazio očekivanje da će uspešno biti rešeno i pitanje pančevačke Petrohemije. Napomenuo je da je još rano da govori o ishodu, ali da očekuje da sve bude kako treba. Dodao je da to obećava izvesnost za radnike, kao i da su trenutne okolnosti na tržištu naklonjene Petrohemiji. Predmet javnog poziva bio je izbor strateškog investitora koji novčanom dokapitalizacijom Petrohemije u iznosu od 150 miliona evra postaje vlasnik najviše 90 odsto udela. On je izrazio očekivanje da će uspešno biti rešeno i pitanje pančevačke Petrohemije. "Važno je da je strateški partner prihvatio stavke u ugovoru o strateškom partnerstvu, koje neće moći da se menjaju. NIS ih je prihvatio već u svojoj ponudi, a to je da će u narednih šest godina investirati 150 miliona evra u postrojenje Petrohemije, da će izgraditi fabriku za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje i da će optimalan broj radnika biti zadržan u Petrohemija", rekao je Stevanović za Tanjug. Dodao je da to obećava izvesnost za radnike, kao i da su trenutne okolnosti na tržištu naklonjene Petrohemiji. Petrohemija je iz hemijskog kompleksa, gde je poslovanje cikličnog karaktera, pa su nekada dobri, a nekada loši rezultati, rekao je Stevanović. Dodaje da je u pitanju berzanska roba i da se situacija brzo menja. "Zbog svih tih neizvesnosti, ovo postrojenje koje očekujemo da se izgradi u narednih pet ili šest godina sa strateškim partnerom, obezbediće dodatnu sigurnost i izvesnost za radnike, ali i kvalitet više za život građana Pančeva", naglasio je državni sekretar u Ministarstvu privrede. Kada je reč o tome šta će nova investicija u Petrohemiju značiti za ekologiju, Stevanović je rekao da sada čak i da nećete da ispoštujete ekološke standarde, sada to morate da uradite, jer je Srbija u pristupnom procesu EU, pa se i kod nas ti standardi implementiraju i postaju obavezni. "Petrohemija u svojim novim projektima neće moći da zaobilazi ni studiju uticaja na životnu sredinu, niti sve ispunjenje ekoloških standarda. Pa investicije mogu samo da podignu kvalitet", naveo je Stevanović. Kompanija NIS jedina je dostavila prijavu za učešće u postupku privatizacije HIP - Petrohemije. Na javni poziv za izbor strateškog investitora za Akcionarsko društvo za proizvodnju petrohemijskih proizvoda, sirovina i hemikalija HIP - Petrohemija Pančevo pristigla je jedna prijava u predviđenom roku. Ministarstvo privrede je pozvalo 9. septembra sva zainteresovana domaća i strana pravna lica da učestvuju u postupku privatizacije modelom strateškog partnerstva dokapitalizacijom privrednog društva HIP - Petrohemija i podnesu svoje prijave za izbor strateškog investitora.
pepermint VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Pet Okt 22, 2021 10:15 am
Termoelektrana u Pančevu biće puštena u probni rad do kraja godine Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa Kirilom Tjurdenjevim, generalnim direktorom NIS-a, o aktuelnim i perspektivnim projektima u oblasti energetike. - Definisali smo okvire nove energetske politike, u toku je izrada strateških dokumenata. Sve to je deo vizije o obezbeđivanju dugoročne energetske bezbednosti i nezavisnosti Srbije. Saglasili smo se da je NIS važan deo energetskog sektora i da je neophodna saradnja kako bi se projekti što efikasnije realizovali, jer je to u interesu naše države i građana. Drago mi je da NIS ima plan za narednih nekoliko godina i da je strateški opredeljen i da se regionalno širi. Želimo da vidimo realizaciju projekata, to je za nas važno, posebno kada je reč o ulaganjima u nove kapacitete koji koriste obnovljive izvore za proizvodnju energije - rekla je Mihajlovićeva, objavljeno je na sajtu Ministarstva.
Kada je reč o projektu izgradnje TE-TO Pančevo, rečeno je da je akcionim planom previđena finalizacija do kraja godine, kada se očekuje i probni rad.
- Pre svega hvala na saradnji i podršci, jer je ovo ministarstvo uvek na raspolaganju kada je reč o zajedničkim projektima i zbog toga smo poslednjih godinu dana uspeli da uradimo više nego za prethodnih šest godina. Kada je reč o snabdevanju gasom, čekamo novi ugovor Srbijagasa i Gasproma, pregovori su u toku i razumemo trenutnu situaciju, ali svakako neće biti problema sa snabdevanjem - rekao je Tjurdenjev.
Na sastanku je bilo reči i o razvoju Petrohemije nakon njene privatizacije, u skladu sa novim tehnologijama, saradnji na novim projektima i realizaciji postojećih, investicionih projekata u rafineriji Pančevo, kao i o pitanju skladištenja obaveznih rezervi nafte.
pepermint VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Pet Okt 22, 2021 10:21 am
Što bi rekli za NIS nema zime. :)
marjanovicgane VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Pet Okt 29, 2021 11:29 am
https://www.belex.rs/data/2021/10/00123874.pdf
pepermint VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Pet Okt 29, 2021 11:42 am
Poranise ove godine :)
Nikolaj3 Our family
Broj poruka : 280 Points : 1057 Datum upisa : 24.11.2009
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Sre Nov 03, 2021 1:29 pm
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Sre Nov 03, 2021 3:11 pm
Očekivao sam više, reko bi da je ovo slabo
Cucla likes this post
Aca kurbla VIP
Broj poruka : 580 Points : 1636 Datum upisa : 17.02.2014
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Sre Nov 03, 2021 4:42 pm
I kolika bi dividenda mogla da se ocekuje?Realno je da do kraja god izboxuju 20 milja neto dobiti...
pepermint VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Čet Nov 04, 2021 11:18 am
20 milja sa dva pa sa 163.060.400 puta 0.75, mada mislim da ce da bude negde tu oko 17-18 milja
pepermint VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Čet Nov 04, 2021 1:38 pm
pepermint ::
20 milja sa dva pa sa 163.060.400 puta 0.75, mada mislim da ce da bude negde tu oko 17-18 milja
x0.85
s.nikolić likes this post
mili61 VIP
Broj poruka : 538 Points : 1660 Datum upisa : 28.01.2013
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Čet Nov 04, 2021 2:23 pm
Ako bude 20 milja neto dobiti, dividenda oko 40 dinara
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Pet Nov 05, 2021 2:54 am
Dobit od 19.6 milijardi bi bila 120 dinara po akciji. Ako zadrze da 25% ide u dividendu to mu dodje 30 dinara bruto po akciji ili 25.5 dinare neto.
Zile, AkiTaki and s.nikolić like this post
pepermint VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Ned Nov 07, 2021 6:46 pm
Gane jel si prelistavao malo izvestaj? Bas me zanima kakvi su ti utisci? http://ir.nis.eu/fileadmin/template/nis/pdf/Reporting/BusinessReports/Serbi an/QR_Q3_2021_ser_final_with_signature.l.pdf
Perapostar likes this post
marjanovicgane VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Ned Nov 07, 2021 7:59 pm
Pogledao sam malo sada..... Vidim u izveštaju na str 68 piše da je neto dobit 14,3 milijarde. Pa me zanima zašto su na početku napisali da je 13,3 mil..... Ista situacija je i sa polugodišnjim izveštajem. Ako znate o čemu se radi bio bi vam zahvalan da mi razjasnite.
Inače ne gledam toliko detaljno izveštaje. Pogotovu me mrzi da čitam tekst. Obično pogledam samo Bilans stanja i Bilans uspeha i to je to.... Voleo bi da pogledam i anekse uz izveštaje da vidim koje su cene korišćene kao evidentne, kako su izračunavali izlaznu cenu sirove nafte, koji metodi amortizacije itd.... ali ni jedna firma to ne dostavlja.
Da napomenem samo da bi za kvalitetnu analizu trebalo prošešljati dvojno knjigovodstvo i obratiti pažnju na anlaitiku a mi to nemamo u izveštajima.
U svakom slučaju priželjkivao sam 10 milki u q3...... Vidim sada da je poslovna dobit otprilike tolika. Ne znam šta da kažem. Videćemo.
s.nikolić likes this post
pepermint VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Pon Nov 08, 2021 11:18 am
Zasto su se tako razduzili Gazpromnjeftu? 7% su smanjili dugove.
marjanovicgane VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Pon Nov 08, 2021 9:31 pm
pepermint ::
Zasto su se tako razduzili Gazpromnjeftu? 7% su smanjili dugove.
Po mom mišljenju naftne kompanije će prestati sa investiranjem. Tada će se postaviti pitanje šta sa zalihama novca ? Očekivano je da se vraćaju dugovi, podižu dividende i rade otkupi sopstvenih akcija..... Ovo bi moglo potrajati par decenija. Mislim da Nis kreće tim putem i u tom kontekstu tumačim ovo razduživanje.
pepermint VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Čet Nov 25, 2021 5:26 pm
U decembru je otvaranje te-to Panceva, sa cenom gasa od 270$.
Popaj and AkiTaki like this post
Limited011 Old member
Broj poruka : 2052 Points : 5499 Datum upisa : 07.05.2009
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Uto Nov 30, 2021 12:56 am
Gasprom prijavio rekordne zarade usled globalne krize gasa Ruska državna kompanija za gas prijavila je svoju najveću zaradu do sada u trećem kvartalu ove godine, nakon što je profitirala od globalne gasne krize koja je zapalila energetsko tržište širom Evrope.
_________________ Henri Kisindžer: “Opasno je biti neprijatelj SAD-a, ali je pogubno biti i njen prijatelj.”
poverenje Still learning
Broj poruka : 99 Points : 127 Datum upisa : 28.09.2019
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Uto Nov 30, 2021 3:01 pm
Postoji li mogućnost lažiranja podataka o zaradi ili obračunavanja većih ulaganja u razvoj firme,a radi isplate manje dividende,a samim tim i radi održavanja vrednosti akcija na ovom nivou?
marjanovicgane VIP
Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 12. DEO Uto Nov 30, 2021 4:31 pm
poverenje ::
Postoji li mogućnost lažiranja podataka o zaradi ili obračunavanja većih ulaganja u razvoj firme,a radi isplate manje dividende,a samim tim i radi održavanja vrednosti akcija na ovom nivou?
U smislu u kom ste postavili pitanje, ne postoji. Ulaganja u firmu se ne računaju kao troškovi već se knjiže kao investicija.
Prostor za "štelovanje" rezultata i uvećavanja troškova postoji zato što kompanija ima na raspolaganje izbor različitih metoda obračuna amortizacije, može uvećavati stope amortizacije, može birati između različitih cena za obračun pojedinih kategorija, može koristiti različite metode obračuna izlaznih cena materijala itd.... Ima prostora i to dosta velikog da se našteluje rezultat pogotovu ovakvih kapitalno intenzivnih kompanija.
PS: Nadam se da uviđate da se trudim da pomognem oko stvari koje dobro poznajem. Očekujem da i meni neko pomogne kada postavim pitanje o stvarima koje mi nisu jasne.