| Naftna Industrija - NIIS 10. DEO | |
|
+111Zile Tihi Cicija larry.flint Jegulja Marioss Amater u pokušaju Nikollla trind milosmiljkovic Bobo011 Tomislav Sneki MightyZ Cucla ajtijevac Stane Dolanc mr Bean arsen123 Aritmeticar Strbac ILoveRoses dejandinic Krkobabic MMcorp Milos86 Prokuplje goxi kaktuss Al Kapone telux Miros Lav C R A Z Y beaglle Von Misha Sutra pepermint Maca Zrimi draggon Nikola MORNAR Roman Abramovich gaggii cikabosko Mirkodz Voiceoflaw Dejansss Taliano Dr. Medax vladimir85 Momir Retenzija Zmark Boza Belex Cermet BojanNS Fokus Limited011 Jerry Springer boban75 Dalaj Lama Boranija Fmember BBrroo Bochek Red max MilanR Taliban mili61 Friz Mistery 011 Ivan2211 Karlo Drag65 Ceras Dragot Zeljko321 Trade Now Aleks govedinho Dragan555 Teletrader Jovan I BoS Kobe Bryant Smile Bond Aca kurbla FatCat LUMTDZOS Bojjan Gocili Ars Vivendi flyer Dragivoje Drasko Big Mile zekapeka Zexx Tenerife MIlanNoviSad Aria bonum.mm Popaj Vladulns Jaca gogloee Frenky malecki 115 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Gocili VIP
Broj poruka : 756 Localisation : Vojvodina Points : 1795 Datum upisa : 25.05.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/24/2015, 12:27 | |
| Pregled kretanja usd/rsd i nafte tipa brent u Q1, Q2 i H1, eur/rsd sam izostavila jer je gotovo ostao ne promenjen 31.12.14 je iznosio 120.95 a 30.06.15 120.60 din.
31.12.14 31.03.15 prom.% USD/RSD 99.46 111.42 +12% Q1 nafta(brent) 55.38 53.98 -3%
31.03.15 30.06.15 prom % USD/RSD 111.42 107.73 -3.45% Q2 nafta(brent) 53.98 62.11 +15%
31.12.14 30.06.15 prom% USD/RSD 99.46 107.73 +8.3% H1 nafta(brent) 55.38 62.11 +12.3%
u Q1 je ostvaren neto gubitak od 4.7 milijardi RSD, uz pretpostavku da su ostali parametri relevanti za rezultat manje vise ostali ne promenjeni, pre svega mislim na nivo prodaje naftnih derivata, u H1 bi mogli imati pozitivan rezultat od oko 10 milijardi. _________________ Masta je vaznija od znanja. A.Ajnstajn
| |
|
| |
Dragan555 Old member
Broj poruka : 1489 Points : 3162 Datum upisa : 18.01.2014
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/24/2015, 13:35 | |
| More bit ali i ne mora ;-) Znace se uskoro ali ovo ce sledecih par godina da tavori. Jos ako u Venecueli dodje na vlast neko ko je po volji USA bice jos vise nafte i ako je vec sada veca ponuda nego potraznja. | |
|
| |
Bojjan VIP
Broj poruka : 348 Points : 869 Datum upisa : 18.04.2012
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/24/2015, 13:57 | |
| | |
|
| |
LUMTDZOS VIP
Broj poruka : 327 Localisation : NBgd Points : 1027 Datum upisa : 28.07.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/24/2015, 18:29 | |
| | |
|
| |
FatCat Member
Broj poruka : 854 Points : 1943 Datum upisa : 14.12.2008
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/25/2015, 02:17 | |
| - LUMTDZOS ::
- bojjan ::
- mislim da je sva dobit nisa u prvih 6 meseci 2015 otisla za ruski veto na rezoluciju o srebrenici
Imas li ti za svoje "misljenje" neki dokaz ili si samo jos jedan od NATO lobista? Bravo kolega LUMTDZOS, pun mi je kofer tih koji svojoj zemlji žele sve najgore, tipa, Kandić, Biserko, Peščanik itd.. koji prizuvaju svesno svo zlo svojoj domovini i i žele da nas strefi sve najgore! Pitam se čemu to služi? Šta se time postiže? Da svi padnemo u depresiju, da izvršimo kolektivno samoubistvo.. ŠTA? Hajde ti hejteri nek kažu šta to treba da uradimo - hajde, slobodno.... A naravno i s kojim ciljem, šta posle toga, jel treba da nestanemo, da nas nema? Hoće li svet biti bolji i srećniji ako mi Srbi nestanemo? Jesmo li mi to jedino zlo na ovom svetu koje remeti harmonuju, jesmo li mi za sve krivi? Moj predlog: defetisti, idite na sajt Peščanika, prdružite se žanama u crnom, Kandićki, tamo plaču za vama! Ja se nadam da sam na pre svega patriotskom forumu na kojem se ne dovodi u pitanje ljubav prema svojoj domovoni, pogledajte kao izgladaju forumi CRO ili Slovenije.... Tamo niko ni jednog trenutka kao ni u USA ne dovodi u pitanje ljubav prema svojoj domovini. Jedino ovde, u Srbiji je to "moderno" ali se pitam skojim ciljem? IMAMO LI MI REZERVNU DOMOVINU? I da budem jasan: KO GOD DA JE NA VLASTI - DOMOVINA IMA DA SE VOLI!! Jer domovina nije vlast koja je tu danas, a već sutra može da bude zamenjena! DOMOVINA JE SAMO JEDNA!! _________________ Dinkić: Drugačije bi sve bilo da sam JA bio premijer !!
| |
|
| |
malecki Still learning
Broj poruka : 60 Godina : 40 Localisation : Salzburg Points : 60 Datum upisa : 28.02.2015
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/27/2015, 00:15 | |
| INTERVJU: KIRIL KRAVČENKO, generalni direktor NIS-aPrvi kilovat-sati iz gasa 2019.Izgradnjom nove termoelektrane-toplane u Pančevu, u koju će biti uloženo oko 140 miliona evra, NIS postaje energetski holding – uz naftu i struja Kiril Kravčenko (Foto: NIS)NIS se nepovratno menja. Od nacionalne naftno-gasne kompanije pretvara se u vodeći regionalni energetski holding. Ponosni smo što smo nedavno, u okviru prestižnog Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma, sa „Centroenergoholdingom”, koji pripada grupi „Gasprom energoholding”, potpisali sporazum o formiranju nove kompanije – Serbskaya Generaciya, koja će biti zadužena za izgradnju TE-TO (termoelektrane-toplane) Pančevo, kaže u intervjuu za „Politiku” Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a. Kada planirate početak gradnje TE-TO Pančevo? Mogu da kažem da se u ovom trenutku već privodi kraju izrada potrebne investiciono-tehničke dokumentacije i završavaju se izmene i dopune plana generalne regulacije. Očekujemo da izgradnja počne već polovinom 2016, a puštanje u rad je planirano za početak 2019. godine. Reč je o grinfild investiciji, što znači da krećemo u izgradnju potpuno novog postrojenja. Time ćemo obezbediti dodatno zapošljavanje visoko kvalifikovanih stručnjaka u Srbiji. Cilj nam je da omogućimo stabilno snabdevanje toplotnom i električnom energijom, ne samo za Rafineriju nafte u Pančevu, već i za naše partnere u ovom gradu. Na taj način ćemo istovremeno povećati našu efikasnost, dok ćemo višak električne energije plasirati na tržište. Kolika je vrednost investicije i kako će TE-TO raditi? Koji će gas trošiti – domaći ili iz nekih drugih izvora? Odobrena vrednost prve faze investicije procenjuje se na oko 140 miliona evra. Najveći deo investicije obezbediće „Gasprom energoholding”. TE-TO Pančevo će po tehnološkim i ekološkim karakteristikama biti prvi projekat te vrste u Srbiji. Kapacitet termoelektrane iznosiće 140 MW, što je poređenja radi dovoljno za snabdevanje strujom oko 160.000 prosečnih domaćinstava. Postoji mogućnost povećanja kapaciteta u drugoj fazi ovog projekta, ukoliko Azotara pokaže interesovanje. U tom slučaju vrednost investicije dostigla bi 183 miliona evra, a kapacitet 208 MW. Što se tiče porekla gasa koji će se koristiti, još od prve ideje o izgradnji TE-TO Pančevo predviđeno je da gorivo za buduću termoelektranu bude kombinacija domaćeg i kupovnog gasa. Kako se isplati sa ovom cenom gasa praviti TE-TO i koliko će koštati struja proizvedena iz gasa u TE-TO? TE-TO Pančevo će biti visoko efikasno energetsko postrojenje. Imaće kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije i analize su pokazale da je ovaj projekat isplativ. Što se tiče cene po kojoj će se prodavati električna energija koju bude proizvodilo buduće postrojenje, za sada mogu samo da kažem da ćemo ponuditi cenu koja će biti konkurentna na tržištu. Možete li nam reći nešto više o kompaniji sa kojom NIS ulazi u ovu priču? Naš partner u ovom poslu je „Gasprom energoholding”, ćerkafirma „Gasproma”. Ova kompanija upravlja proizvodnim kompanijama Grupe „Gasprom” u oblasti elektroenergetike. Oni poseduju i upravljaju sa više od 80 elektrocentrala ukupnog kapaciteta od oko 38 GW. Primera radi, sve zemlje bivše Jugoslavije imaju kapacitet u proizvodnji električne energije od oko 21,7 GW. S obzirom na to da ste najavljivali da NIS širi svoju osnovnu delatnost na proizvodnju struje, koje još projekte iz oblasti energetike možete da najavite? Imate li u planu da uskoro krenete i sa investicijama u vetropark? Kao što sam već istakao, naša transformacija u energetsku kompaniju podrazumeva stalno razmatranje novih projekata u oblasti proizvodnje električne energije, ali je još uvek rano izaći sa konkretnim predlozima. Mi smo već izgradili 13 malih elektrana na naftnim i gasnim poljima u Srbiji. Radimo na 12 geotermalnih bušotina. Razmatramo trenutno još sedam većih i manjih projekata iz oblasti energetike. Ono što mogu da otkrijem je da smo u svojim razvojnim planovima predvideli i ulaganja u obnovljive izvore energije. To uključuje upravo izgradnju vetroparkova i tu je u našem fokusu izgradnja vetroparka na lokaciji Plandište. Ipak, tu sve ne zavisi samo od nas, već je jedan od ključnih preduslova za dalji nastavak aktivnosti na ovom projektu donošenje odgovarajućih propisa od strane države u oblasti otkupa električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora. Uspesi naše kompanije i realizacija svih velikih projekata ne bi bili mogući bez podrške oba naša akcionara, kako „Gasprom njefta”, tako i Vlade Srbije, i očekujemo da će svi uslovi uskoro biti ispunjeni i da će NIS uspešno nastaviti da razvija i ovaj projekat iz oblasti energetike. Jasna Petrović-Stojanovićobjavljeno: 25.07.2015. | |
|
| |
Frenky VIP
Broj poruka : 516 Godina : 49 Localisation : Vrbas Points : 1581 Datum upisa : 19.07.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/27/2015, 20:35 | |
| Ovo bi moglo da ide ispod 600 din ako rezultati budu losi . | |
|
| |
Dragan555 Old member
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/27/2015, 21:49 | |
| Neverovatno je da u citavom svetu padaju cene u energetskom sektoru zbog losih rezultata Kineske ekonomije (druge ekonomije sveta) A NIIS se odlicno drzi. Ko zna mozda je kriza u Kini velika sansa za Srbiju? Dobrodosli u zemlju jeftine radne snage http://rs.seebiz.eu/rasprodaja-kineskih-dionica-spustila-cijene-nafte/ar-116452/ | |
|
| |
Aca kurbla VIP
Broj poruka : 580 Points : 1636 Datum upisa : 17.02.2014
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/27/2015, 22:21 | |
| - Frenky ::
- Ovo bi moglo da ide ispod 600 din ako rezultati budu losi .
A zasto brises suze?kupuj ako padne,seci sebi ponder... | |
|
| |
Al Kapone VIP
Broj poruka : 1154 Points : 2806 Datum upisa : 06.12.2011
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/28/2015, 00:19 | |
| Zanimljiva stvar ako je istina sve sto pise.
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/578398/BIZNIS-SOK-U-SRBIJI--Nemac-sa--ruskom-vezom-doneo-27--milijardi-evra
Reč je o kompaniji kojoj je jedna od osnovnih delatnosti eksploatacija i trgovina naftom i gasom. | |
|
| |
flyer Still learning
Broj poruka : 122 Points : 374 Datum upisa : 07.07.2014
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/28/2015, 10:38 | |
| Prije svega svaka čast Gocili na relevantnim podacima. Lijepo je kad netko na temelju argumenata nešto napiše. Glede istih kao što sam i napisao očekujem dobit u 1H do najviše 5 mlrd. Sve iznad toga je po mome sudu preoptimistično.
No, više bih volio da se tvoje prognoze obistine. :)
Glede thničke analize NIS ne izgleda bajno no to sad ništa ne znači budući da sutra čekamo izvješće.
Glede tehničke analize nafte potoje jaki otpori na 46,2 i mislim da uskoro ide okret. | |
|
| |
Gocili VIP
Broj poruka : 756 Localisation : Vojvodina Points : 1795 Datum upisa : 25.05.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/29/2015, 11:14 | |
| @flyerNajpre, hvala na pohvali kolega. A sto se tice prognoze ja bih volela da promasim tako da rezultati budu bolji od ocekivanih. :) _________________ Masta je vaznija od znanja. A.Ajnstajn
| |
|
| |
flyer Still learning
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/29/2015, 11:22 | |
| Izašlo...osobno jako zadovoljan s dobiti od 5 mlrd za 1H....sad treba proučiti malo više | |
|
| |
flyer Still learning
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/29/2015, 11:23 | |
| Ovo je impresivno:
EBITDA za Q2 – rast od +91,6%, sa 7,2 na 13,8 milijardi dinara | |
|
| |
flyer Still learning
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/29/2015, 11:24 | |
| ---a i ovo :):
Očekuje se isplata dividende krajem avgusta meseca.
Trenutni dug države prema NIS-u iznosi oko 40 milijardi dinara, imaju obećanje da će im država do kraja godine vratiti oko 5 milijardi dinara (od toga 2,1 milijardi od dividende). | |
|
| |
Frenky VIP
Broj poruka : 516 Godina : 49 Localisation : Vrbas Points : 1581 Datum upisa : 19.07.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/29/2015, 11:47 | |
| Cena govori da su dobri rezultati e sada dokle moze da poleti cena ima li neko neku ideju ? | |
|
| |
Vladulns VIP
Broj poruka : 1750 Localisation : novi sad Points : 6154 Datum upisa : 02.09.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/29/2015, 12:01 | |
| O ne, počinje pumpa............................... | |
|
| |
Frenky VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/29/2015, 12:29 | |
| Vladulns Nema pumpe dobri rezultati dizu cenu gore i to je logicno | |
|
| |
Dragan555 Old member
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/29/2015, 12:38 | |
| Rezultati su izuzetni kad se uzmu u obzir sve okolnosti. Mada poslednji veliki pad cena nije ni mogao da se odrazi na H1 tako da je pitanje sta ce na kraju godine biti? Ali ako budu na nuli to ce biti odlican rezultat. A sigurno e treba smetnuti sa uma ni to da ce po svim prognozam dolar jacati do kraja godine. Pa se mozda cak i izjednaciti sa Eurom. A zna se kad Dolar jaca cena nafte pada. | |
|
| |
Gocili VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/29/2015, 12:50 | |
| [quote="Vladulns"]O ne, počinje pumpa............................... [/quote] Ako moze AERO sa oko nesto vise od 2 milijardi neto dobiti u H1 da se prodaje po PE~14 i PB~1.9, izracunaj sam na koliko bi trebao da se kotira NIS sa oko 5 milijardi neto dobiti! _________________ Masta je vaznija od znanja. A.Ajnstajn
| |
|
| |
Bond Moderator
Broj poruka : 13963 Localisation : Novi Sad Points : 52453 Datum upisa : 03.06.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/29/2015, 12:53 | |
| Evo malo detaljnija analiza:
http://www.sinteza.net/vesti/belex/23259-niske-cene-nafte-oborile-prihod-i-profit-nis-a-u-prvoj-polovini-2015.html | |
|
| |
flyer Still learning
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/29/2015, 13:17 | |
| - Gocili ::
- Vladulns ::
- O ne, počinje pumpa...............................
Ako moze AERO sa oko nesto vise od 2 milijardi neto dobiti u H1 da se prodaje po PE~14 i PB~1.9, izracunaj sam na koliko bi trebao da se kotira NIS sa oko 5 milijardi neto dobiti! Ovo sam i sam htio par puta spomenuti ali nisam htio ulaziti u bespotrbne diskusije. Ono što je bitno je čunjenica da je NIS postigao neto dobit u ovom kvartalu jedan od najboljih Q2 ikada.... | |
|
| |
Vladulns VIP
Broj poruka : 1750 Localisation : novi sad Points : 6154 Datum upisa : 02.09.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/29/2015, 13:20 | |
| - flyer ::
- Gocili ::
Ako moze AERO sa oko nesto vise od 2 milijardi neto dobiti u H1 da se prodaje po PE~14 i PB~1.9, izracunaj sam na koliko bi trebao da se kotira NIS sa oko 5 milijardi neto dobiti!
Ovo sam i sam htio par puta spomenuti ali nisam htio ulaziti u bespotrbne diskusije. Ono što je bitno je čunjenica da je NIS postigao neto dobit u ovom kvartalu jedan od najboljih Q2 ikada.... Ljudi, odlično, eto vam prilika da se obogatite za kratko vreme.... Samo napred, navijam za vas.... Ja bi prodao sve što imam i uložio u toliko potcenjenu akciju i samo napred, nema zime... | |
|
| |
Gocili VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/29/2015, 13:45 | |
| @flyerCestitke na proceni H1. A sto se tice rezultata nisam zadovoljna, posebno planom za naplatu potrazivanja, uz racio dividende od 25% treba ce im bar 10 god. da naplate dug od oko 40 milijardi. Po meni je jedino resenje da se naplati dug od drzave da se poveca racio isplate dividende na max. A projekte bi mogli da finansiraju i pozajmljenim sredstvima-kreditima kad su vec kamate tako niske. _________________ Masta je vaznija od znanja. A.Ajnstajn
| |
|
| |
Gocili VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/29/2015, 13:59 | |
| _________________ Masta je vaznija od znanja. A.Ajnstajn
| |
|
| |
Dragan555 Old member
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/29/2015, 14:40 | |
| - Vladulns ::
- flyer ::
Ovo sam i sam htio par puta spomenuti ali nisam htio ulaziti u bespotrbne diskusije. Ono što je bitno je čunjenica da je NIS postigao neto dobit u ovom kvartalu jedan od najboljih Q2 ikada.... Ljudi, odlično, eto vam prilika da se obogatite za kratko vreme.... Samo napred, navijam za vas.... Ja bi prodao sve što imam i uložio u toliko potcenjenu akciju i samo napred, nema zime... Upravo tako krenite put neslucenih dobitaka. Samo jel ovo uslo u H1? Tesko jel da? http://rs.seebiz.eu/cijene-nafte-u-padu-sesti-dan-zaredom/ar-116608/ | |
|
| |
MIlanNoviSad Just looking
Broj poruka : 22 Points : 60 Datum upisa : 09.08.2013
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/29/2015, 23:19 | |
- Vladulns ::
- O ne, počinje pumpa...............................
Ako moze AERO sa oko nesto vise od 2 milijardi neto dobiti u H1 da se prodaje po PE~14 i PB~1.9, izracunaj sam na koliko bi trebao da se kotira NIS sa oko 5 milijardi neto dobiti! Nadam se da Ste svesni činjenice da AERO ima aktivu od cca 28 milijardi a NIIS od 365 milijardi RSD. Tako da je poređenje iluzorno. Dalje; ova kompanija je u 2014 imala neto dobit od cca 28 milijardi RSD, godinu pre toga 48 milijardi. Ovde pričamo o 5 milijardi za pola godine!!! Ako naprave 15 do kraja godine ( a to je vrlo diskutabilno ) biće odlično. Sto znači da će dividenda biti koliko? 15-20 RSD? Kolika će onda cena biti? O tome što NIIS nije mogao ni u najboljim danima ostvariti bolji PE je neka druga priča. | |
|
| |
MIlanNoviSad Just looking
Broj poruka : 22 Points : 60 Datum upisa : 09.08.2013
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/29/2015, 23:54 | |
| - FatCat ::
- LUMTDZOS ::
Imas li ti za svoje "misljenje" neki dokaz ili si samo jos jedan od NATO lobista? Bravo kolega LUMTDZOS, pun mi je kofer tih koji svojoj zemlji žele sve najgore, tipa, Kandić, Biserko, Peščanik itd.. koji prizuvaju svesno svo zlo svojoj domovini i i žele da nas strefi sve najgore!
Pitam se čemu to služi? Šta se time postiže? Da svi padnemo u depresiju, da izvršimo kolektivno samoubistvo.. ŠTA? Hajde ti hejteri nek kažu šta to treba da uradimo - hajde, slobodno....
A naravno i s kojim ciljem, šta posle toga, jel treba da nestanemo, da nas nema? Hoće li svet biti bolji i srećniji ako mi Srbi nestanemo?
Jesmo li mi to jedino zlo na ovom svetu koje remeti harmonuju, jesmo li mi za sve krivi?
Moj predlog: defetisti, idite na sajt Peščanika, prdružite se žanama u crnom, Kandićki, tamo plaču za vama! Ja se nadam da sam na pre svega patriotskom forumu na kojem se ne dovodi u pitanje ljubav prema svojoj domovoni, pogledajte kao izgladaju forumi CRO ili Slovenije.... Tamo niko ni jednog trenutka kao ni u USA ne dovodi u pitanje ljubav prema svojoj domovini. Jedino ovde, u Srbiji je to "moderno" ali se pitam skojim ciljem? IMAMO LI MI REZERVNU DOMOVINU?
I da budem jasan: KO GOD DA JE NA VLASTI - DOMOVINA IMA DA SE VOLI!! Jer domovina nije vlast koja je tu danas, a već sutra može da bude zamenjena! DOMOVINA JE SAMO JEDNA!! Koje rezonovanje, svaka čast! Kamo sreće da si barem zalutao na sajt Peščanika... | |
|
| |
Smile Old member
Broj poruka : 1652 Points : 4820 Datum upisa : 04.06.2008
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/30/2015, 02:14 | |
Ako moze AERO sa oko nesto vise od 2 milijardi neto dobiti u H1 da se prodaje po PE~14 i PB~1.9, izracunaj sam na koliko bi trebao da se kotira NIS sa oko 5 milijardi neto dobiti! Razlika je velika. AERO "prodaje" usluge i tu je dobit ogromna u poredjenju sa firmama koje nešto proizvode, i još se bave maloprodajom... P.S. Za prijatelja iz NS, naravno da je post kolege FatCat odličan, jer se i meni čini da je u ovoj državi postao opšti sport pljuvanje po sopstvenoj domovoni, što sigurno nije dobar sport jer nam time nikada neće biti bolje. Vlast je smenjiva, ali se slažem da (bar ja ) nemamo rezervnu domovinu i ako radimo protiv nje nikad nećemo nigde stići... čak ni u EU! Ko misli da ovu državu treba ukinuti, razoriti, tom dajem savet da ode tamo gde mu je bolje. Ionako je u toku VELIKA SEOBA NARODA, pa se može lako njima pridružiti... P.P.S. Zavirim i to često na pomenut sajt i vidim da smo trebali da legnemo ispred Skupštine i to po naredjenju nekog novinarčića iz Londona (naše gore list) da živimo u diktaturi i pod cenzurom, da kako kaže Biserko Srbija ima lažnu istoriju, tj. da je cela srpska istorija laž i da nas vlada svakog dana laže.... E, pa sretan put u idealno društvo, koje nigde ne postoji. | |
|
| |
Gocili VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/30/2015, 10:44 | |
| @SmileRazlika izmedju AERO i NIIS-a je i u tome sto ovaj prvi ima frizirane bilanse! _________________ Masta je vaznija od znanja. A.Ajnstajn
| |
|
| |
Gocili VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/30/2015, 10:49 | |
| @MilanNoviSadIzvini, ali ti si skroz promasio poentu mog posta, a to je da se AERO pumpa do besvesti, dok se svaka naznaka oporavka NIIS-a osujecuje. _________________ Masta je vaznija od znanja. A.Ajnstajn
| |
|
| |
Dragan555 Old member
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/30/2015, 22:20 | |
| Nema nikakve sanse da se cena nafte u narednih par godina znacajno poveca. A sta ako se za Fracking nadje jeftiniji nacin ekspoatacije? http://rs.seebiz.eu/mnogi-faktori-najavljuju-nastavak-pada-cijene-nafte/ar-116671/ No dobro kome igra 10-15% gore doel ima interesa da ulaze u akcije NIIS. | |
|
| |
Kobe Bryant VIP
Broj poruka : 3003 Godina : 48 Localisation : N.BGD Points : 5593 Datum upisa : 22.05.2007
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/30/2015, 22:28 | |
| - citat ::
- Shell otpušta 6.500 ljudi
Royal Dutch Shell objavio je pad dobiti u drugom tromesečju od 35 odsto, na 3,4 milijarde dolara, i najavio ukidanje 6.500 radnih mesta u ovoj godini i dodatno smanjenje troškova jer očekuje da će cene nafte i dalje ostati niske.
Kompanija je objavila da će rezanje troškova, uključujući smanjenje operativnih troškova za 4 milijarde dolara i smanjenje investicija u istraživanje nafte, pomoći da se "ublaži uticaj" pada cena nafte na dobit.
Shell je takođe objavio da očekuje da će cene nafte u idućem periodu ostati niske. U drugom kvartalu cena barela prosečno je iznosila 60 dolara, što je, doduše, pet dolara više nego u prvom kvartalu, ali puno niže u odnosu na 110 dolara u drugom tromesečju prošle godine.
"Moramo biti elastični u svetu u kojem će cene nafte neko vreme ostati niske. Zalažemo se za razborit pristup kroz krizu i nastojimo da osiguramo i dalje atraktivne dividende deoničarima", rekao je izvršni direktor Shella Ben van Beurden.
Osim otpuštanja 6.500 od ukupno oko 100.000 radnika u svetu, Shell je najavio i prodaju dela imovine, zmeđu ostalog i 33 odsto udela u svom japanskom poslovanju Showa petrohemijskoj grupi Idemitsu za oko 1,4 milijarde dolara. _________________ Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
| |
|
| |
Dragan555 Old member
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 7/31/2015, 10:29 | |
| A od iduce godine ce i Iranska nafta biti u ponudi. Za ocekivati je i da ce Irak povecati svoju urusenu proizvodnju. Tu je i Nigerija a jos kad na vlast u Venecueli (sto ce se kao i kod nas 1999 desiti) dodju neki za zapad prihvatljivi politicari bice ponuda daleko iznad traznje a to uvek rezultira padom cena. I na sve to ce se sigurno krajem godine a najdalje na prolece nadovezati podizanje kamata od strane FED sto ce za rezultat imati jacanje dolara i novi pad cena nafte. Mislim da ce pravi trenutak za kupovinu akcija naftnih kompanija biti upravo tad. | |
|
| |
Gocili VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 10. DEO 8/2/2015, 14:28 | |
| Malo poredjenje sa kompanijom iz okruzenja.
NIS H1 2015
uk.prihod od prodaje -16% poslovni rashodi -8.5% EBITDA -32% neto dobit -71%
INA H1 2015
uk.prihod od prodaje -21% poslovni rashodi -23% EBIDTA +3% neto dobit -11.8%
Obe kompanije su zabelezile pad prihoda od prodaje kao posledica pada cena sirove nafte, s tim da je u slucaju NIS-a pad prihoda od prodaje gotovo dvostruko veci od pada poslovnih rashoda. Velika razlika u padu neto profita proizilazi iz toga sto je INA orijentisana prevashodno na prozvodnju sirove nafte-eksploataciju domacih izvora kao profitabilnijeg segmenta poslovanja, i nije izlozena valutnom riziku u velikoj meri i gotovo da nema gubitke na kursnim razlikama za razliku od NIS-a koji se okrenuo preradi sirove nafte-proizvodnji naftnih derivata manje profitabilnoj poslovnoj aktivnosti. Kao uvoznik sirove nafte, cija se cena obracunava u USD, izuzetno je izlozen valutnom riziku, a kako nisu korisceni instrumenti zastite od valutnog rizika, napravljen je veliki gubitak na kursnim razlikama. Treba reci da postoje i instrumenti zastite od rizika promene cena sirovina tzv. robni hejdzing, medjutim kako se ne moze sa 100% sigurnoscu predvideti kretanje cena, postoji rizik i od koriscenja ovih instrumenata. Ono sto dodatno otezava poslovanje NIS-a su teskoce u pogledu naplate potrazivanja od javnih preduzeca, no ostaje nam da se nadamo da ce ovaj problem poceti da se resava. _________________ Masta je vaznija od znanja. A.Ajnstajn
| |
|
| |
| Naftna Industrija - NIIS 10. DEO | |
|