| Naftna Industrija - NIIS 7. DEO | |
|
+103Djekic Von Misha mili61 Berza011 Matans BojanNS Mistery 011 StariHrast Zane Tom80 Zexx Cope MHE kila(H)WATacina Boza Belex Lolo2 Dejansss Stane Dolanc Borodino piol C R A Z Y Cicija Trade Now LUMTDZOS Pajce hey-ho Al Kapone Ilija Tenerife Greta Mikica Urosk Cucla Zile Bond Kobe Bryant Slovenac1 Vladulns Nikola Jumbo Steve McQueen Zeljko321 Djepeto83 Ivan2211 Dejan1 Ars Vivendi Dragivoje Teletrader Big Mile Sneki insajderxxx Folio Aca kurbla boban75 Drasko Gocili Racunarko Dalaj Lama Matthew Greenburgh Roman Abramovich ivan45 mr Bean Jaca Popaj Dragan11 boxxi Aritmeticar Jerry Springer Zmark Frenky Sasuolo Aleks Friz kapmark Taliban Fast geogsi Dragan555 Beli philips1 Momir Boki72 Bojjan Boranija Fokus milicam Zalad neskroman Smile Dkolak Cermet MilanR Limited011 Miros Lav Sutra gogloee Red max Maca FatCat Fmember Baki. V Taliano MORNAR Dragot 107 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Trade Now VIP
Broj poruka : 404 Points : 1837 Datum upisa : 13.04.2014
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 10:19 | |
| Borodino,
ja sam procenio da ove godine kako se približava dan dividende neće rasti cena, koja je prošle godine stizala i do 1020 dinara. Izašao sam po 930 pre neki dan još dok je delovalo da bi mogla još da raste.
Na takvu odluku uticale su tri stvari:
1. Značajno i iznenadno povećanje kreditnog zaduženja NIS-a 2. Situacija u Ukrajini 3. Pretpostavka da će doći do značajnog smanjenja potrošnje goriva na domaćem tržištu
Držaću te novce ili hvatati neki up trend na nekoj likvidnoj hartiji. | |
|
| |
ivan45 VIP
Broj poruka : 171 Points : 464 Datum upisa : 04.12.2011
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 11:16 | |
| - Trade Now ::
- Borodino,
Izašao sam po 930 pre neki dan još dok je delovalo da bi mogla još da raste. Zavisi po koliko si ulazio,i koliko ti je ulozeni novac tavorio u NIIS-u da bi sacekao ovu cenu.. Sa druge strane,taj koji je od tebe kupio po 930 ce zaraditi zagarantovanih 5-6% za samo 45 dana... | |
|
| |
Vladulns VIP
Broj poruka : 1750 Localisation : novi sad Points : 6154 Datum upisa : 02.09.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 11:20 | |
- Borodino,
ja sam procenio da ove godine kako se približava dan dividende neće rasti cena, koja je prošle godine stizala i do 1020 dinara. Izašao sam po 930 pre neki dan još dok je delovalo da bi mogla još da raste.
Na takvu odluku uticale su tri stvari:
1. Značajno i iznenadno povećanje kreditnog zaduženja NIS-a 2. Situacija u Ukrajini 3. Pretpostavka da će doći do značajnog smanjenja potrošnje goriva na domaćem tržištu
Držaću te novce ili hvatati neki up trend na nekoj likvidnoj hartiji. Ja sam vrlo slično razmišljao i izašao sa većim delom akcija.... | |
|
| |
Ars Vivendi VIP
Broj poruka : 2817 Points : 8028 Datum upisa : 21.01.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 11:21 | |
| A Borodino ako padne cena na 850 i više od 5%...
Do sada je skoro na svim akcijama dolazilo do pada cene posle preseka za dividendu! _________________ Prazan listić nije stav! Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
| |
|
| |
Big Mile VIP
Broj poruka : 1658 Points : 6510 Datum upisa : 19.02.2011
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 11:32 | |
| Bordino, svaka godina je prica za sebe, prošle god se ocekivala veca dobit u q1 i to je dovelo do rasta cene na 1020, ali je ona bila manja od predhodne a pogotovo od ocekivane, što je dovelo do rasta pesimizma pa su mnogi koji su kupovali predhodno leto i jesen na 600-700 požurili da to kapitalizuju i to je pred presek oborilo cenu a pogotovo posle preseka, do 800. Ove godine je sasvim druga prica, niko nije pazario ispod 800, pa nece žuriti ni sa prodajom, rezultati i dobit za q1 je 19% veca, što uliva nadu, sve u svemu, mislim da cena nece tako lako pasti na nivoe od prošle god. pogotovo ako Vucic uspe da išcupa nešto vecu dividendu. Što rece Ivan glupo je sada propustiti tih 7% dividende, ja cu je svakako sacekati pa cu posle videti šta cu, možda necu ni prodavati, sve zavisi od daljih dešavanja. | |
|
| |
Trade Now VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 12:04 | |
| iva45, Big Mile,
Osnovna greška pri donošenju odluke o prodaji akcije je razmišljanje po kojoj je ceni kupljena akcija. Na primer kako da je prodam kad sam je kupio za toliko, ne želim da gubim. Kasnije nastanu veći gubici, pa još veći, pa kad psihološki teret postane nepodnošljiv onda se radi olakšanja proda akcija ali ovog puta ignorisanjem činjenice po kojoj je ceni kupljena akcija.
To jednostavno tako funkcioniše i istorija se stalno ponavlja.
Daću još precizniju prognozu za neki period do pola godine. Da li će rasti do dividende? Neverujem. Da li će padati do dividende. Malo nešto. Koliko će biti posle dividende? Pašće za 2 ili 3 dividende, zavisno od moguće panike i trenutnih tema u tom trenutku. | |
|
| |
Big Mile VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 12:19 | |
| Kolega Trade, dakle ti predvidjaš da ce posle preseka pasti za 2-3 iznosa dividende, ili izraženo u novcu od 135-200 din. iliti da ce se spustiti do 730 din. Sva sreca da nas neiskusne i naivne ima ko da poduci kako se trguje. | |
|
| |
Ars Vivendi VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 12:33 | |
| Mile, i "iskusni" znaju da skoro uvek na Belexu dolazi do pada cene posle dana dividende. A ne samo "naivni"...
To skoro da je pravilo na Belexu. Istorija to potvrdjuje...
Može samo da se diskutuje koliki će pad da bude. _________________ Prazan listić nije stav! Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
| |
|
| |
Tenerife VIP
Broj poruka : 739 Points : 2460 Datum upisa : 02.10.2013
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 12:34 | |
| @Trade Now Posle dividende videcemo koliko ce biti neiskusnih trgovaca, he he, ako ih bude I ako budu gledali samo unazad godinu dana sta im se svidja/svidelo, u ovo vreme sledece godine - bicemo milioneri!!! @Big Mile treba racunati I na prodavce, izdvojiti koji dinar I za kupovinu kolicine/kolicinice akcija koje se budu prodavale posle dividende. niti sam optimista, niti pesimista ali jedno je sigurno - kupaca za NIIS ce biti u svako doba godine. Jedini je problem odluciti kada kupovati a kada prodavati! Simple, zar ne? _________________ Folk je narod, turbo je sistem ubrizgavanja goriva pod pritiskom u cilindar motora sa unutrašnjim sagorevanjem
Turbo folk je gorenje naroda, svako pospešivanje tog sagorevanja je turbo folk, razbuktavanje najnižih strasti kod homo sapiensa
Glasački listić koji omogućuje svakoj budali da ga ispravno popuni je turbo folk
| |
|
| |
Vladulns VIP
Broj poruka : 1750 Localisation : novi sad Points : 6154 Datum upisa : 02.09.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 12:36 | |
- Odmah sa uspostavljanjem nove vlade, krenuće se sa drastičnom štednjom za vozila u javnom sektoru. Prodavaće se automobili a i štedeće se na gorivu.
NIS će ostati uskraćen za taj promet, a i dodatno su imali probleme da naplate gorivo pa su zbog toga morali da se zadužuju. Pošto radim u javnoj upravi, ovo je naprosto tačno... Već su zavrnute revizije po filijalama i maksimalno smanjen broj službenih putovanja.... Za automobile, konkretno još uvek nema nikakvih priča o eventualnoj prodaji i tome slično... | |
|
| |
Ars Vivendi VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 12:40 | |
| - Maca ::
- Ima tu nekoliko stvari koje početnici treba da znaju.
1. Akcije koje redovno isplćuju dividende imaju tendenciju da pred presek (dan dividende) neopravdano i "ničim izazvano" počnu da bivaju skuplje, a na forumima se onda pojavljuju likovi koji tvrde da će dividenda baš te godine biti enormna, da je upravo trenutak da se upravo ta akcija kupi. Ne nasedajte na tkve postove, to pišu oni koji su u sred leta ili oseke kupili takve akcije na nekom minimumu, e da bi ih prodali lakovrenima uz zaradu od 20-30%, što dividenda uglavnom nikad ne donosi... Dobro razmislite pre nego što vas ponese masa i "iznenadni" rast cene takvih akcija. Naravno da ima (retkih) izuzetaka!
Sve ovo se ponavlja iz godine u godinu i jako je uočljivo. Zato pred dan dividende veoma oprezno kupujte akcije!
_________________ Prazan listić nije stav! Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
| |
|
| |
Trade Now VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 12:43 | |
| Kolega Big Mile, ja sam Trade Now a ne Trade.
Takođe, nikako nije zgodno prognozirati a ja sam ipak to učinio. Ko se ne slaže sa onim što sam napisao, komentarisaće drugačije i svakako uradiće po svom uverenju. | |
|
| |
Big Mile VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 13:17 | |
| Kolega Trade Now, vrlo dobro znam da je nezahvalno prognozirati jer sve što ovde napišemo ostaje i može se svako na to pozvati. Zato me je iznenadla tvoja radikalna prognoza, ja recimo mislim da ce ovo teško ispod 850 tokom letnje korekcije, sem ako izbije III svetski rat zbog Ukrajine, ali tada nikoga nece brinuti cena akcija. | |
|
| |
Trade Now VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 13:42 | |
| Big Mile,
Ponoviću 3 jaka razloga zašto sam se odlučio za ovakvu prognozu a sa druge strane oni nisu postojali prošle godine.
a da dodam i četvrti razlog
4. Juče je smanjen kreditni rejting Gaspromu što posredno utiče na eventualnu sposobnost Gasproma da kreditira NIS povoljnim kamatama u slučaju potrebe.
Delovao bih još neozbiljnije da sam prognozirao gore od ovoga.
Treba primetiti i da likvidnost akcije opada uz blagi pad cene a trebalo bi da bude suprotno jer se približava dividenda. | |
|
| |
Racunarko VIP
Broj poruka : 612 Godina : 45 Localisation : Beograd Points : 2814 Datum upisa : 22.06.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 14:15 | |
| Ne znam da li bi trebalo da raste cena, ali molim te, na kojem dijagramu vidis pad cene? Cena je prilicno stabilna. Bar kako ja vidim. | |
|
| |
Urosk VIP
Broj poruka : 161 Points : 647 Datum upisa : 27.07.2011
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 14:36 | |
- Big Mile,
Ponoviću 3 jaka razloga zašto sam se odlučio za ovakvu prognozu a sa druge strane oni nisu postojali prošle godine.
a da dodam i četvrti razlog
4. Juče je smanjen kreditni rejting Gaspromu što posredno utiče na eventualnu sposobnost Gasproma da kreditira NIS povoljnim kamatama u slučaju potrebe.
Delovao bih još neozbiljnije da sam prognozirao gore od ovoga.
Treba primetiti i da likvidnost akcije opada uz blagi pad cene a trebalo bi da bude suprotno jer se približava dividenda. Gde si video da je kreditna zaduzenost naglo porasla, koliko sam upucen ukupan dug kompanije je oko 500m usd i on je bez vecih promena i redovno se servisira. Ovo sto si naveo pod 1 i 4 su u koliziji tako da to po meni nema nikakvog smisla. Najveci problem koji ja vidim je dug Srbijagasa 25mlrd RSD i Petrohemije oko 12mlrd RSD. | |
|
| |
Trade Now VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 15:14 | |
| Računarko,
uopšte ne gledam u dijagram samo mi se ne sviđaju ova 4 razloga i zato sam prodao akcije. Kad sam prodao akcije 4 razlog nije postojao.
Urosk, ja kad posedujem akciju OBAVEZNO isčitam izveštaje ODMAH po objavljuvanju koji umeju da budu ponekad i preko 200 strana.To naravno može da bude smorno. Tako se minimiziraju iznenađenja, postiže se puna infomisanost i PONOVO se preispituje i razumeva položaj društva u tom preseku vremena.
Svi izveštaji se objavljuju na sajtu kompanije i na stranicama berze. Nije dobro za tebe ili bil kog da to ne prati nego da se slučajno informiše.
Pisaću ponovo ili odgovoriti nekom posle praznika. | |
|
| |
Urosk VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 16:48 | |
- Računarko,
uopšte ne gledam u dijagram samo mi se ne sviđaju ova 4 razloga i zato sam prodao akcije. Kad sam prodao akcije 4 razlog nije postojao.
Urosk, ja kad posedujem akciju OBAVEZNO isčitam izveštaje ODMAH po objavljuvanju koji umeju da budu ponekad i preko 200 strana.To naravno može da bude smorno. Tako se minimiziraju iznenađenja, postiže se puna infomisanost i PONOVO se preispituje i razumeva položaj društva u tom preseku vremena.
Svi izveštaji se objavljuju na sajtu kompanije i na stranicama berze. Nije dobro za tebe ili bil kog da to ne prati nego da se slučajno informiše.
Pisaću ponovo ili odgovoriti nekom posle praznika. Nisam te pitao da mi citas ceo izvestaj i da mi drzis predavanja o investiranju vec da navedes gde si video da je kreditna zaduzentost naglo porasla (i sta je tvoja percepcija naglog rasta), iz zvanicnog prospekta :31.03.'14 593m USD 31.12.'13 489m UDS 31.12.'12 418m USD 31.12.'11 458m USD 31.12.'10 644m USD
Kao sto rekoh dug se redovno servisira i ne vidim nikakav problem.
| |
|
| |
Steve McQueen Member
Broj poruka : 539 Points : 2079 Datum upisa : 30.11.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 17:56 | |
| Ja nigde ne vidim pad cene. Ni na sedmodnevnom, ni na mesečnom, ni na tromesečnom, kao ni na polugodišnjem ili godišnjem nivou. Zavisno koji se period gleda, cena je ili stabilna (za kraće periode), ista uz oscilacije (u dužem periodu), ili u blagom rastu (za srednji period). Ne očekujem nikakva preterana uzbudjenja na ovoj akciji, ali ako ih ih u bude, biću spreman da reagujem. Akcija je likvidna, već dugo stabilna na nivou 900 din +/- 8% i za sve koji svakodnevno prate berzu jednaka živom kešu. Videću kako se bude razvijala situacija ovih dana i ako bude rasta cene pred dividendu izlazim uz mogućnost vraćanja kada cena padne. Ako se ne bude dešavalo ništa, čekam presek i to je to. | |
|
| |
Red max Our family
Broj poruka : 280 Points : 1247 Datum upisa : 09.02.2013
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 18:07 | |
| Ja samo vidim da ima puno pesimizma i crnjaka,negativnih prognoza oko ekonomije i poslovanja,pa čak i od Kirila,koji btw uvijek daje lošiji guidance nego što pokazuje konačan rezulat. I unatoč svemu gore navedenom kao i velikom rastu poreznih davanja i akciza NIS svejedno povećao prihode i dobit za 19 %,koja je i prije toga bila izuzetno velika. | |
|
| |
Kobe Bryant VIP
Broj poruka : 3003 Godina : 48 Localisation : N.BGD Points : 5593 Datum upisa : 22.05.2007
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 19:18 | |
| Pad celog Belexa mi se čini neminovnim. Vi kao da ne vidite kakav se cunami sprema u Srbiji? Smanjenje plata, pa krajem godine i penzija, otpuštanje radnika i smanjenje radnika u opštinama i javnim preduzećima....
To eventualno mogu da uspore protesti i demnonstracije, ali para nema, a tada nema berze koja cveta, čak ni NIIS neće biti poštedjen. _________________ Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
| |
|
| |
Kobe Bryant VIP
Broj poruka : 3003 Godina : 48 Localisation : N.BGD Points : 5593 Datum upisa : 22.05.2007
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 19:20 | |
| _________________ Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
| |
|
| |
Red max Our family
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 19:45 | |
| - Kobe Bryant ::
- Pad celog Belexa mi se čini neminovnim. Vi kao da ne vidite kakav se cunami sprema u Srbiji?
Smanjenje plata, pa krajem godine i penzija, otpuštanje radnika i smanjenje radnika u opštinama i javnim preduzećima....
To eventualno mogu da uspore protesti i demnonstracije, ali para nema, a tada nema berze koja cveta, čak ni NIIS neće biti poštedjen. Sve nabrojane mjere su se morale davno dogoditi,ako to zaista bude tako dugoročno će to biti pozitivno za Srbiju,nema države koja može preživjeti sa tolikim brojem službenika,nadam se da će i u Hrvatskoj čim prije započeti sa takvim procesima. Pitanje je samo da li su sve te negativnosti već uračunate u cijeni dionica na burzi.Jer nisu uzalud ovako jeftine. | |
|
| |
Kobe Bryant VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 19:48 | |
| Samo se nadam da će se ovde u Srbiji stvarno nešto i promeniti u dogledno vreme... Hapšenja nisu dovoljna, kao što se moglo videti na primeru Croatie.
Edit: Mod. D _________________ Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
| |
|
| |
Red max Our family
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 19:57 | |
| Nisu se nikakve mjere dogodile nažalost,u tome i jest problem,zato nam i cvjetaju ruže.
Edit: Mod. D | |
|
| |
Kobe Bryant VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 20:00 | |
| Ekstremno brz i veliki rast dobiti mora da udje u domen stagnacije, posebno ako cela zemlja grca u dugovima i besparici, da sad ne pominjem kako je ta dobit pre svega bazirana na nemilosrdnom raubovanju domeće nafte, radnicima na lizing (njih 4000) i maloj rudnoj renti itd...
Meni je ta "velika" dobit na silu "proizvedena" pod pritiskom ruske centrale i domaćih političara. Čini mi se (a dobro mi se "čini") da je dosegnut maksimum i stagnacija je neminovna. To je prirodan tok, jer rast dobiti bez obaziranja na bilo šta, ima svoju cenu...
Edit: xxxxxxxxx Mod. D _________________ Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
| |
|
| |
Red max Our family
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 20:07 | |
| Stagnacija je neminovna,moguće,jednom ćete svakako biti u pravu pa ćete valjda onda konačno dočekati da NIS ima smanjenje odnosno pad dobiti,pa će umjesto P/E 3 biti P/E 5. P.s,ako baš želite da mi iz HR tu ne pišemo neka nas Moderator izbriše,nije da ću plakati zbog toga,imam gdje pisati i trošiti svoje novce na kupovinu dionica na nekoj drugoj burzi,veliki je svijet. Mod. D Svaki clan foruma iz Hrvatske i Slovenije, dobro dosao je na ovaj forum. | |
|
| |
Racunarko VIP
Broj poruka : 612 Godina : 45 Localisation : Beograd Points : 2814 Datum upisa : 22.06.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 20:44 | |
- Pad celog Belexa mi se čini neminovnim. Vi kao da ne vidite kakav se cunami sprema u Srbiji?
Smanjenje plata, pa krajem godine i penzija, otpuštanje radnika i smanjenje radnika u opštinama i javnim preduzećima....
To eventualno mogu da uspore protesti i demnonstracije, ali para nema, a tada nema berze koja cveta, čak ni NIIS neće biti poštedjen. Ja radim u javnom sektoru (jednom njegovom delu). Moram priznati da ja jedini u celoj firmi od preko 150 zaposlenih trgujem na berzi. Ostali ili ne znaju sta je to ili se podsmevaju. Dakle, ako je po tome suditi, uticaj smanjenja plata ce biti minimalan jer inace ne trguju. Ali, ovo je mali uzorak. Moguce je da na nivou drzave stvarno dodje do nekih promena, ali zaista sumnjam da ce biti dramaticne. Pogotovo za berzu. Mislim da ce mnogo veci efekat biti na banke i na njihove profite. NIIS bi mogao da prodje bezbolno sve to. To je moj utisak. | |
|
| |
Zile VIP
Broj poruka : 331 Points : 1320 Datum upisa : 29.02.2012
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 20:49 | |
| Inace, respect i za Kobea i za Red Maxa za doprinos forumu.
Edit: Mod. D | |
|
| |
ivan45 VIP
Broj poruka : 171 Points : 464 Datum upisa : 04.12.2011
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 21:04 | |
| Edit: Mod. D
Racunarko,potpuno si u pravu,licno mi ne bi smetala i stagnacija u dobiti NIIS-a, a pad mi je tesko i da zamislim,s obzirom da se investira po regionu iHAHA a dobit i pozitivno poslovanje se tek ocekuju...
Sto se tice uticaja domace krize na NIIS,pa mi se u Srbiji vec par god unazad vozimo onoliko koliko MORAMO, tako da ne verujem da ce se tu nesto bitno smanjiti domaca potrosnja...
Osim i formalnog bankrota drzave,ali to je vec druga tema | |
|
| |
Fmember VIP
Broj poruka : 1630 Points : 5176 Datum upisa : 01.11.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 22:05 | |
| - Racunarko ::
- Kobe Bryant ::
To eventualno mogu da uspore protesti i demnonstracije, ali para nema, a tada nema berze koja cveta, čak ni NIIS neće biti poštedjen. Ja radim u javnom sektoru (jednom njegovom delu). Moram priznati da ja jedini u celoj firmi od preko 150 zaposlenih trgujem na berzi. Ostali ili ne znaju sta je to ili se podsmevaju. Dakle, ako je po tome suditi, uticaj smanjenja plata ce biti minimalan jer inace ne trguju. Ali, ovo je mali uzorak. Moguce je da na nivou drzave stvarno dodje do nekih promena, ali zaista sumnjam da ce biti dramaticne. Pogotovo za berzu. Mislim da ce mnogo veci efekat biti na banke i na njihove profite. NIIS bi mogao da prodje bezbolno sve to. To je moj utisak. Dogadjaji koje spominje Kobe nece uticati direktno na smanjenje novca koji cirkulise na berzi, vec pre svega na manju potrosnju goriva, samim tim i manji profit, pa tako i na cenu NIIS-a. Pretpostavljam da je Kobe na to mislio kad je pominjao cunami. Manji privredni rast, recesija a mozda i bankrot? _________________ Bolje je živeti na nogama nego na umreti na kolenima
| |
|
| |
Jumbo VIP
Broj poruka : 424 Points : 1997 Datum upisa : 25.12.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 4/30/2014, 23:22 | |
| | |
|
| |
Stane Dolanc Our family
Broj poruka : 339 Points : 823 Datum upisa : 22.05.2007
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 5/1/2014, 01:44 | |
| Vučić: Biće teško, nemam mnogo dobrih vesti. Aleksandar Vučić je rekao da su promene započete pre godinu i po dana, ali da u budućnosti neće biti lako.
Ko misli da stanje u državi, u ekonomiji i politici nema nikakav uticaj na berzu - u gadnom je problemu. | |
|
| |
Urosk VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 5/1/2014, 13:17 | |
- UrosK klikni na ikonicu tvoj post ne može da se čita, instrukcije imaš ovde https://www.aikb.net/t1687-vazno
OK, hvala, mada ja ga vidim bez problema. Da ponovim. - Trade Now ::
- Ja kad posedujem akciju OBAVEZNO isčitam izveštaje ODMAH po objavljuvanju koji umeju da budu ponekad i preko 200 strana.To naravno može da bude smorno. Tako se minimiziraju iznenađenja, postiže se puna infomisanost i PONOVO se preispituje i razumeva položaj društva u tom preseku vremena.
Svi izveštaji se objavljuju na sajtu kompanije i na stranicama berze. Nije dobro za tebe ili bil kog da to ne prati nego da se slučajno informiše. Nisam te pitao da mi citas ceo izvestaj i da mi drzis predavanja o investiranju vec da navedes gde si video da je kreditna zaduzentost naglo porasla (i sta je tvoja percepcija naglog rasta), iz zvanicnog prospekta : 31.03.'14 593m USD 31.12.'13 489m UDS 31.12.'12 418m USD 31.12.'11 458m USD 31.12.'10 644m USD Jos jedna vazna stvar koju si trebao da znas i o kojo si trebao da se raspitas ili bar da posetis poslednju prezentaciju rezultata NIS-a (gde je bilo reci o ovim stvarima), pre donosenja zakljucka o prevelikoj kreditnoj zaduzenosti je da se radi o AKREDITIVIMA (kratkorocni i srednjorocni) koji su sastavni deo tekuceg poslovanja NIS-a (npr. kupovna sirovina, tj. nafta i sl.). Zamolio bih te da procitas negde sta je akreditiv. Izgleda da ipak moras da iscitas taj izvestaj bar jos jednom, ali ovog puta sa RAZUMEVANJEM da bi mogao da doneses ispravnu investicionu odluku. | |
|
| |
Racunarko VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 7. DEO 5/1/2014, 14:28 | |
| - Stane Dolanc ::
- Vučić: Biće teško, nemam mnogo dobrih vesti.
Aleksandar Vučić je rekao da su promene započete pre godinu i po dana, ali da u budućnosti neće biti lako.
Ko misli da stanje u državi, u ekonomiji i politici nema nikakav uticaj na berzu - u gadnom je problemu. Evo da pojasnim na sta sam mislio kada sam rekao da najavljene mere nece uticati na berzu (pre svega na NIIS). NARAVNO da stanje u drzavi i ekonomije ima veze sa berzom. To se podrazumeva. Ali, ovde je bilo reci da dolazi cunami i da je to najavljeno u merama vlade u smislu smanjenja plata i penzija i slicne mere. Sto se toce javnog sektora taj cunami se vec desio (ovde mislim samo na plate). Kada? Kada je doslo do prvog zamrzavanja plata na 2 godine (Dinkic i tadasnja vlast). Od tada pa do danas je stanje manje vise nepromenjeno. Pre toga su plate realno bile mnogo vece (tada sam bez problema stedeo 500 evra od svake plate). Posle toga realno mnogo manje (sada ne mogu da ustedim ni 50). Da li su te stvari uticale na berzu? Da jesu i to jako negativno (naravno bilo je i drugih uticaja koji su takodle mnogo uticali). I berza je jos blizu tih nivoa na koje je pala. E sada, da li ce nove mere (opet mislim samo na deo o platama) dodatno negativno uticati. Hoce, ali pre svega na profite banaka (to je takodje deo berze, ali ne NIIS-a). To se vec desava i moze se na mnogo mesta procitati koliko banke manje odobravaju kredita i koliki imaju problem sa naplatom. Ukratko receno, stanje sa platama je vec lose, i to sto ce biti dodatno smanjene 10% nece napraviti nagli pritisak. Eto, to je moje shvatanje stvari sto se tice najavljenih mera i njihovog uticaja na investiranje, potrosnju benzina i slicne faktore koji uticu na NIIS. Ne verujem da ce u narednih godinu dana biti nekih znacajnih poremecaja. | |
|
| |
| Naftna Industrija - NIIS 7. DEO | |
|