|
| Naftna Industrija - NIIS 6. DEO | |
|
+100piol muitobom MilanR Anam Cucla mili61 LUMTDZOS Zwiebel Kobe Bryant Vladulns Dragan Jumbo Urosk Voiceoflaw Pripravnik Dejansss pakodazna hey-ho Mc.Intosh Roman Abramovich Zile Drag65 Centrum zveki Bookmaker C R A Z Y Miros Lav Nenadnenad67 Kupi akcije Friz Tenergy Lolita J_stojan BoS Matans insajderxxx Zeljko321 Dusan gogloee Smile Maca MORNAR Teletrader Gocili Boranija Bochek mr Bean Al Kapone Maxx Sneki Dragan11 DelBoy StariHrast Folio Karlo Mendo Nikola Enron Boza Belex Sasuolo Zmark Slovenac1 Ilija BuffetSon Steve McQueen Delboj Retenzija Ars Vivendi Bond philips1 Boby Aleks Cermet Racunarko Marioss ILoveRoses Jerry Springer JelenaS BojanNS FatCat Dmitar Boki72 Baki. V geogsi Ivan2211 Firke77 Djavo Taliano Non-ProfitOrganization Dragot Sutra Momir Fast Bojjan Fmember Drasko Big Mile Aritmeticar Red max Limited011 104 posters | |
Autor | Poruka |
---|
Sutra PESIMISTA
Broj poruka : 1147 Points : 4402 Datum upisa : 11.12.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/26/2013, 02:12 | |
| @Boby
izvini, ali beleks indeks koji se sastoji od kompanija koje ne vode ili poseduju lopovi, je takodje porastao bar 50%, a i vise, tako da bih preporucio citaocima da manje trguju i trose pare na provizije.
To UVEK moras naglasiti. To sto ste ti i BigMile uspesni ne znaci da ce i ostali biti uspesni, nego bas OBRNUTO znaci da ce zaraditi manje nego sto treba ili cak izgubiti.
Samo izbegavajte kompanije gde se puno krade i ulazite u 5-6 ostalih akcija na beleksu i bice sve ok. Osim kursa naravno......... | |
| | | Urosk VIP
Broj poruka : 161 Points : 647 Datum upisa : 27.07.2011
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/26/2013, 07:15 | |
| - Racunarko ::
- Urosk ::
- Lezim na plazi i citam uobicajeno prepucavanje na nis-u u vreme objave rezultata.
U mom okruzenju je sledeca situacija, vecina investitora koje znam, ukljucujuci i mene je u nisu sa cca. 60k - 100k eur. Ulaz na raznim nivoima, dosta se dokupilo zbog dividende sto daje dobit izmedju 5 i 10k eur. Nema akcije na belexu sa ovom likvidnoscu, bez obzira na % dividende, koja omogucava relativno brz ulaz/izlaz, ovo je odgovor na komentare ko ovde ulazi zbog dividende, mnogi ali sa dosta novca. Na akcijama gde je prinos dividende dosta veci tesko da mogu da udjem brzo sa ozbiljnim parama a posle jos teze da izadjem a da ne pretrpim gubitak. Jedini rizik na nisu za mene su kursne razlike, za ostalo sam spokojan, solidna profi ekipa vodi firmu, mozda previse investicija ali buducnost je perspektivna. Ocigledno ste ozbiljan investitor, s obzirom na kolicinu novca investiranih u NIIS. Voleo bih da cujem Vase misljenje malo cesce. Registrovali ste se pre 2 godine, a tek sada prvi post. Memojte da shvatite ovo kao kritiku, vec samo da zelim da cujem jos misljenja od strane ozbiljnih ulagaca. Ne cenim mnogo prognoze sitnih ulagaca koji imaju par akcija pa kad pogrese i izgube nesto sitno, nikom nista. Kada se ulazu vece pare analiza je dublja, a samim tim i korisnija za ostale clanove foruma. Pozdrav, za vecinu odluka konsultujem brokera koji me je uz korekcije za sada vodio u dobrom pravcu. Moje misljenje je da ce nis jos za koji procenat dole, ovaj koji je kupovao juce po 850 mislim da se preracunao. Rezultat nije debakl, 168 mil eur za 6 meseci je losije nego prosle god ali je i dalje respektabilan iznos za firmu iz srbije, rezultat na kraju godine ce biti bar 20% losiji nego lane ali i dalje ne vidim to kao los signal. Firma je na zdravim nogama i u ekspanziji. | |
| | | Urosk VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/26/2013, 07:28 | |
| - Boby ::
- UROS...ti se ponosis na 100k sto si dobar 5000e...ok ,ako ti je cilj to onda ok,postujem,ali jedan clan koji je ucestvovao u diskusiji je imao prirast na kapital,desetak puta vise,licno i ja imam visestruko vece prinose...ali to se moze samo spekulantstvom postici i menjanjem pozicija i isto kao sto treba postovati tvoj izbor treba postovati i nacin trgovanja BIG-A ILI moj recimo...
Cena ce sici,do kog nivoa to ne znam,nisam VRACARA...ali znam da ga na neke ranije nivoe tipa 600 din ,necemo gledati izuzev neke ozbiljnije turbulencije kod nas,pri tom ne mislim na izbore.
Rezultati....pre bih rekao da su oni bili prethodne godine VANDREDNO DOBRI,nego sada VANDREDNO LOSI.
Boby, obavezno citam vase komontare i svidja mi se kako rezonujete na pojedinim akcijama. Nisam rekao da se ponosim sa 5k niti sam rekao da je to ostvareno sa 100k ulazom. Slazem se sa Bigom da svako ima svoju mantru, ja sam postao dosta konzervantivniji od loma, bese 2008. Hteo sam da navedem jedan od rezona ulaganja u nis. Potpuno se slazem sa tobom i Bigm da skakanje iz akcije u akciju donosi uglavnom mnogo veci prinos ali ja sam se odlucio za drugi pristup. Recimo, zao mi je sto nisam na vreme uskocio u djagz i ako sam znao da ih je ekipa stisla za otkup i sl. | |
| | | Baki. V Still learning
Broj poruka : 124 Points : 624 Datum upisa : 21.01.2013
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/26/2013, 07:58 | |
| NIS ulaže 160 mil. EUR u vetropark ČETVRTAK 25.07.2013. | 18:01 IZVOR: BETA
U vetroparku "Plandište" predviđena je izgradnja 34 vetrogeneratora ukupnog kapaciteta 102 megavata na teritoriji istoimene opštine u Srbiji. http://www.b92.net/biz/vesti/tema.php?id=127&nav_id=736148
Poslednji izmenio Baki. V dana 7/26/2013, 07:59, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| | | Boby VIP
Broj poruka : 2614 Godina : 53 Localisation : banat Points : 10639 Datum upisa : 04.02.2011
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/26/2013, 07:59 | |
| - Sutra ::
- @Boby
izvini, ali beleks indeks koji se sastoji od kompanija koje ne vode ili poseduju lopovi, je takodje porastao bar 50%, a i vise, tako da bih preporucio citaocima da manje trguju i trose pare na provizije.
To UVEK moras naglasiti. To sto ste ti i BigMile uspesni ne znaci da ce i ostali biti uspesni, nego bas OBRNUTO znaci da ce zaraditi manje nego sto treba ili cak izgubiti.
Samo izbegavajte kompanije gde se puno krade i ulazite u 5-6 ostalih akcija na beleksu i bice sve ok. Osim kursa naravno......... Pa bez obzira sto cesto ne delimo misljenja,sada ne mogu reci da se ne slazem s tobom. Pisem iz svog ugla,eventualno i iz Bigovog,mi aktivno pratimo berzu,posebno on,znaci covek presedi 3,5 sata,ja prilicno aktivno ,ali ne kao on... svakako da neko ko povremeno pogleda,NE MOZE DA SE USUDI, da trguje tako...ko je kupio nis na 600 izasao na 1000 ,to je to...
Poslednji izmenio Boby dana 7/26/2013, 08:04, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| | | Boby VIP
Broj poruka : 2614 Godina : 53 Localisation : banat Points : 10639 Datum upisa : 04.02.2011
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/26/2013, 08:03 | |
| - Urosk ::
- Boby ::
- UROS...ti se ponosis na 100k sto si dobar 5000e...ok ,ako ti je cilj to onda ok,postujem,ali jedan clan koji je ucestvovao u diskusiji je imao prirast na kapital,desetak puta vise,licno i ja imam visestruko vece prinose...ali to se moze samo spekulantstvom postici i menjanjem pozicija i isto kao sto treba postovati tvoj izbor treba postovati i nacin trgovanja BIG-A ILI moj recimo...
Cena ce sici,do kog nivoa to ne znam,nisam VRACARA...ali znam da ga na neke ranije nivoe tipa 600 din ,necemo gledati izuzev neke ozbiljnije turbulencije kod nas,pri tom ne mislim na izbore.
Rezultati....pre bih rekao da su oni bili prethodne godine VANDREDNO DOBRI,nego sada VANDREDNO LOSI.
Boby, obavezno citam vase komontare i svidja mi se kako rezonujete na pojedinim akcijama. Nisam rekao da se ponosim sa 5k niti sam rekao da je to ostvareno sa 100k ulazom. Slazem se sa Bigom da svako ima svoju mantru, ja sam postao dosta konzervantivniji od loma, bese 2008. Hteo sam da navedem jedan od rezona ulaganja u nis. Potpuno se slazem sa tobom i Bigm da skakanje iz akcije u akciju donosi uglavnom mnogo veci prinos ali ja sam se odlucio za drugi pristup. Recimo, zao mi je sto nisam na vreme uskocio u djagz i ako sam znao da ih je ekipa stisla za otkup i sl. Oko toga da je ovo ok firma se svi slazemo,pricamo o dobroj ceni za ulaz...recimo znate li ko je kupovao AERO PO 500 a NIS PO 1000?Urose,to da slusas stalno brokera...ne mora uvek biti dobro. VOLEO BIH AKO BI CESCE PISAO,TAKVI KOMENTARI I CLANOVI SU UVEK DOBRODOSLI. | |
| | | Urosk VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/26/2013, 09:19 | |
- Urosk ::
- Citat :
- Cena ce sici,do kog nivoa to ne znam,nisam VRACARA...ali znam da ga na neke ranije nivoe tipa 600 din ,necemo gledati izuzev neke ozbiljnije turbulencije kod nas,pri tom ne mislim na izbore.
Boby, obavezno citam vase komontare i svidja mi se kako rezonujete na pojedinim akcijama. Nisam rekao da se ponosim sa 5k niti sam rekao da je to ostvareno sa 100k ulazom. Slazem se sa Bigom da svako ima svoju mantru, ja sam postao dosta konzervantivniji od loma, bese 2008. Hteo sam da navedem jedan od rezona ulaganja u nis. Potpuno se slazem sa tobom i Bigm da skakanje iz akcije u akciju donosi uglavnom mnogo veci prinos ali ja sam se odlucio za drugi pristup. Recimo, zao mi je sto nisam na vreme uskocio u djagz i ako sam znao da ih je ekipa stisla za otkup i sl. Oko toga da je ovo ok firma se svi slazemo,pricamo o dobroj ceni za ulaz...recimo znate li ko je kupovao AERO PO 500 a NIS PO 1000?Urose,to da slusas stalno brokera...ne mora uvek biti dobro.
VOLEO BIH AKO BI CESCE PISAO,TAKVI KOMENTARI I CLANOVI SU UVEK DOBRODOSLI. Broker daje predloge, neki mi se svidjaju a neki ne, ja donosim konacnu odluku. Znam neke koji su ulazili u nis i na 600 a ti isti i na blizu 1000. Aero sam prestao da pratim posto sam odavno izasao | |
| | | Taliano Forum queen
Broj poruka : 1475 Points : 6231 Datum upisa : 23.02.2011
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/26/2013, 10:42 | |
| Sasvim pristojni rezultati po mom mišljenju! Poreska davanja porasla za 14 milijardi rsd:affraid: dali sam dobro pročitao+shvatio?!? _________________ Istina je-veliki sam fan NIISa. I šta je tu loše? Navijam za njih i to ne krijem!!
| |
| | | Smile Old member
Broj poruka : 1652 Points : 4820 Datum upisa : 04.06.2008
| | | | Boranija Old member
Broj poruka : 2213 Points : 6106 Datum upisa : 25.07.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/26/2013, 18:24 | |
| - Urosk ::
- Lezim na plazi i citam uobicajeno prepucavanje na nis-u u vreme objave rezultata.
U mom okruzenju je sledeca situacija, vecina investitora koje znam, ukljucujuci i mene je u nisu sa cca. 60k - 100k eur. Ulaz na raznim nivoima, dosta se dokupilo zbog dividende sto daje dobit izmedju 5 i 10k eur. Jedini rizik na nisu za mene su kursne razlike, za ostalo sam spokojan, solidna profi ekipa vodi firmu, mozda previse investicija ali buducnost je perspektivna. - Racunarko ::
Registrovali ste se pre 2 godine, a tek sada prvi post. Vidiš da se čovek sunča i uživa u dividendi. Pa mu malo dosadno na plaži Akapulka - i hajde malo da "sitnoj buraniji" objasni kako stoje stvari, nevoljno i sa prezirom, onako sa visine... Sunčajte se Uruše i ne trošite vaše dragoceno vreme na gluposti koje se ovde pišu. Samo pazite da ne izgorite... da Vas sunce ne "sprži"! Uglavnom, dobro nam došao, vreme je bilo da se i na ovom forumu pojavi neko iz jet-set Srbije! BTW lepo bilo da postaviš ovde neku fotku iz Akapulka da i mi mali miševi malo parimo oči! _________________ Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
| |
| | | Boby VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/26/2013, 19:09 | |
| HAHAHAAAA,DJAVOLE MALI...znaci Akapulko.... | |
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/26/2013, 20:52 | |
| Ali ljudi....14milijardi više poreskih davanja nego lani:affraid: i to u 6 mršavih meseci . Pa Rusi će to debelo naplatiti! Po mom računu Monoplol je zagarantovan do 23veka:kafa: .Preporučujem ulaganje na duge staze . _________________ Istina je-veliki sam fan NIISa. I šta je tu loše? Navijam za njih i to ne krijem!!
| |
| | | Urosk VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/26/2013, 21:56 | |
| Postovani Buranija, Izvinjavam ako sam povredio vasa osecanja, ako ce vam biti lakse izmenicu moj originalni post da glasi na nacin koji vam je prihvatljiv. Srdacan pozdrav
Editovano: Previše lično shvataš postove. Mod D. | |
| | | Urosk VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/26/2013, 22:48 | |
-
- Citat :
Registrovali ste se pre 2 godine, a tek sada prvi post. Vidiš da se čovek sunča i uživa u dividendi. Pa mu malo dosadno na plaži Akapulka - i hajde malo da "sitnoj buraniji" objasni kako stoje stvari, nevoljno i sa prezirom, onako sa visine...
Sunčajte se Uruše i ne trošite vaše dragoceno vreme na gluposti koje se ovde pišu. Samo pazite da ne izgorite... da Vas sunce ne "sprži"!
Uglavnom, dobro nam došao, vreme je bilo da se i na ovom forumu pojavi neko iz jet-set Srbije! BTW lepo bilo da postaviš ovde neku fotku iz Akapulka da i mi mali miševi malo parimo oči!
Zaboravih. Kada ste vec spomenuli akapulko, nisam bio tamo ali mogu da vam preporucim kankun, hotel fiesta americana, sve sobe gledaju na plazu, za preporuku za maldive mozete da mi se javite na pp. | |
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/27/2013, 00:01 | |
| Prodaja porasla za 26%,proizvodnja u PA porasla za 21% izvoz porastao 50% poreska davanja porasla 36% i iznose 14mlrd rsd.Ovo su ipak vrlo respektabilni podaci za H1! Da nije NIISa Srbija bi bankrotirala! _________________ Istina je-veliki sam fan NIISa. I šta je tu loše? Navijam za njih i to ne krijem!!
| |
| | | Fmember VIP
Broj poruka : 1630 Points : 5176 Datum upisa : 01.11.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/27/2013, 11:56 | |
| Rezultati su ipak ispod očekivanih, što je jasno na osnovu tog što cena pada.
Više nema navale na strani kupovine kao do objave Q1 rezultata, a pad se nastavio i nakon Q2.
Kratkoročno pad, srednjoročno rastući trend ali ne onakav kao početkom godine
Onaj ko trguje sa količinama od nekoliko stotina akcija mogao je u jednom danu da izadje po 900-100 pa da se vrati po 810-820 i da ima veću zaradu nego na dividendi.
Onaj ko ima nekoliko stotina hiljada akcija taj verovatno ne gubi vreme na ovom forumu. _________________ Bolje je živeti na nogama nego na umreti na kolenima
| |
| | | Boranija Old member
Broj poruka : 2213 Points : 6106 Datum upisa : 25.07.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/27/2013, 13:05 | |
| Ma evo i ja sam na nekom kratkom krstarenju, ali nisam smatrao da to forumaše može da fascinira... Sirotinjski, Pakleni otoci, (Hvar i okolica) hvala za Sejšale, ali ova brodica ne može da dobaci do tamo. BTW Bio je lik na fijaskonomiju sa nikom urosk, deo one "izabrane" ekipe, ekipe koja se nudila da za naknadu od 20%-50% zarade forumašima vodi portfolio? Kako ono beše: za izuzetne transakcije koje donose 100% zarade za 5-6 dana 50% ?? Možda se opet preporučuješ? _________________ Kad ima love za šljam, ima da bude i za mene!!
| |
| | | Red max Our family
Broj poruka : 280 Points : 1247 Datum upisa : 09.02.2013
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/27/2013, 15:04 | |
| Što se mene tiče stvari stoje ovako:recimo da dobit u 2013 g bude 20% manja,na cijeni 1000 dinara to je P/E 4,još uvijek daleko niže od konkurencije i opravdava rizik države. U 2014 godini ponovo očekujem rast dobiti,bila bi i ova fantastična da se država nije razmahala sa porezima. Ako nastave sa cijeđenjem NIIS više neće biti ni upola tako dobra prilika,ali da sam na mjestu Rusa ja bi u tom slučaju odustao od investicija i sve podijelio kroz dividendu. Mislim da nitko nije glup da ulaže silne pare pa da mu država kroz poreze većinu oduzme. _________________ Na burzi moraš biti budala da uspiješ,oni najbolje prolaze,jer samo budale kupuju kad pametne glave crnjače o kraju svijeta i ekonomije....
| |
| | | Boby VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/27/2013, 17:44 | |
| Nije ni normalno da stalno profit raste,rekao sam da je mozda i preterano ocekivati da to uvek ide gore.Ove godine se malo spusti pa opet,Posle izvesnog vremena ce i investicije da se pocnu vracati.Cena od 1000 je bila postignuta zahvaljujuci DDOR penzionom fondu,kao i na AERO sto je doslo do 500 din...neka cena na kojinm vidim nis u 2013-2014 DO SKUPSTINE JE od 770-980 DIN,ogradicu se da je tomoj licni stav,moje interesovanje za ovu artiju na BUY strani ce poceti ispod 800rsd. | |
| | | Racunarko VIP
Broj poruka : 612 Godina : 45 Localisation : Beograd Points : 2814 Datum upisa : 22.06.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/27/2013, 22:24 | |
- Nije ni normalno da stalno profit raste,rekao sam da je mozda i preterano ocekivati da to uvek ide gore.Ove godine se malo spusti pa opet,Posle izvesnog vremena ce i investicije da se pocnu vracati.Cena od 1000 je bila postignuta zahvaljujuci DDOR penzionom fondu,kao i na AERO sto je doslo do 500 din...neka cena na kojinm vidim nis u 2013-2014 DO SKUPSTINE JE od 770-980 DIN,ogradicu se da je tomoj licni stav,moje interesovanje za ovu artiju na BUY strani ce poceti ispod 800rsd.
Moram priznati da si me zaintrigirao sa ovim "DO SKUPSTINE". Ostatak posta mi je jasan, ali ne razumem kakav ce uticaj biti skupstine sledece godine? Vidim iz cele diskusije ovih 2-3 dana da se uglavnom svi slazu da ce cena manje vise biti stabilna (-10%) ili (+10%), sto nije bas od velikog uticaja. Ali, ovaj momenat skupstine mi nije jasan. I kako vec sada predvidjas da ce se desiti nesto bitno? Hvala unapred na pojasnjenju. | |
| | | Boby VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/27/2013, 22:37 | |
- Nije ni normalno da stalno profit raste,rekao sam da je mozda i preterano ocekivati da to uvek ide gore.Ove godine se malo spusti pa opet,Posle izvesnog vremena ce i investicije da se pocnu vracati.Cena od 1000 je bila postignuta zahvaljujuci DDOR penzionom fondu,kao i na AERO sto je doslo do 500 din...neka cena na kojinm vidim nis u 2013-2014 DO SKUPSTINE JE od 770-980 DIN,ogradicu se da je tomoj licni stav,moje interesovanje za ovu artiju na BUY strani ce poceti ispod 800rsd.
Moram priznati da si me zaintrigirao sa ovim "DO SKUPSTINE".
Ostatak posta mi je jasan, ali ne razumem kakav ce uticaj biti skupstine sledece godine? Vidim iz cele diskusije ovih 2-3 dana da se uglavnom svi slazu da ce cena manje vise biti stabilna (-10%) ili (+10%), sto nije bas od velikog uticaja. Ali, ovaj momenat skupstine mi nije jasan. I kako vec sada predvidjas da ce se desiti nesto bitno? Hvala unapred na pojasnjenju. Nisam nista posebno mislio,uzeo sam to kao neki target od ,recimo ,godinu dana.Sve sto sam napisao je moje vidjenje stvari.Predpostavka je da posle skupstine ,cena sklizne za iznos dividende,sto je i normalno. | |
| | | Ilija Member
Broj poruka : 480 Points : 1261 Datum upisa : 30.09.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/28/2013, 10:48 | |
-
- Citat :
- ... Predpostavka je da posle skupstine ,cena sklizne za iznos dividende,sto je i normalno.
Meni ovo nije normalno, mada se po pravilu dešava. Čemu onda dividenda? | |
| | | Big Mile VIP
Broj poruka : 1658 Points : 6510 Datum upisa : 19.02.2011
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/28/2013, 12:17 | |
| Boranija, svaka cast, to su prave prirodne lepote, samo opušteno, batali ova naklapanja na forumu!!! , , | |
| | | Big Mile VIP
Broj poruka : 1658 Points : 6510 Datum upisa : 19.02.2011
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/28/2013, 12:27 | |
| ilija, pa zar ti nije palo na pamet da je zbog te iste dividende cena pred presek i otišla gore. Da bi zaista zaradio na nekoj hartiji moraš je kupiti znatno pre preseka, onda imaš 2 opcije, da zaradiš na skoku ili uzmeš cistu dividendu i izadješ na ceni na kojoj si i ušao. | |
| | | Urosk VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/28/2013, 14:52 | |
Cena ne bi trebala da ide previse dole posto je losiji rezultat ipak ocekivan i najavljivan od strane uprave, za mene bi bilo iznenadjenje da po objavi 3 i 4 kvartala cena ide drasticno dole, s druge strane nema pozitivnih vesti sto u samom nisu sto na politickoj/ekonomskoj sceni koje bi ulili optimizam kod investitora s toga ocekujem tavorenje na 800-850. | |
| | | Boby VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/28/2013, 17:31 | |
| - Ilija ::
-
- Citat :
- ... Predpostavka je da posle skupstine ,cena sklizne za iznos dividende,sto je i normalno.
Meni ovo nije normalno, mada se po pravilu dešava. Čemu onda dividenda? Posto trgujem napolju,znam da se to gotovo uvek desi,trgovanje prvog dana posle preseka pocne sa cene nize za iznos dividende,e sada to se posle izvesnog vremena ispegla....samo sam na to mislio | |
| | | Ilija Member
Broj poruka : 480 Points : 1261 Datum upisa : 30.09.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/28/2013, 18:09 | |
| @Bobi, nemam primedbi na tvoj tekst (to mi je bio samo šlagvort). Nego ideja o dividendama mi je nenormalna, ako cena posle dodele dividende obavezno drastično padne, a kod nekih hartija se i ne vraća na neke nivoe od pre. Smatram da je ideja investiranja da neki iznos uloženog kapitala uglavnom stoji (kao osnovica), a da se na njega dobije prinos (kamate, dividende, raspodela dobiti itd). Na Belexu važi samo nadmudrivanje, ko će kada prodati... I manji broj ljudi ima utisak da u nekom vremenu profitira, a do kraja svi gube (i oni koji su sada ubedjeni da su u dobitku), jer ili vrednost akcije stalno opada, ili firme padnu u stečaj ili ih većinski vlasnici (ili država) do kraja preveslaju. Ako ovde bude izuzetak, ne znači da ne potvrdjuje pravilo. | |
| | | Boby VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/29/2013, 08:02 | |
| Pa tvoja razmisljanja stoje,cak bi mozda sve to tako i trebalo da bude,ali da ne odemo od NIS-a... Ako si svoju hartiju kupio po da kazemo 700,ne mora nize ,mada se i moglo...nemas ti nikakav problem da primis dividendu i sada i naredne godine a da ti je i cena u odnosu na ulazak dobra. Drugo,grupacija ljudi u koju ubrajam i sebe,POKUSAVA da zaradi vise,HVATA TIKOVE,nas cesto zovu pogrdnim imenima,ali bez nas likvidnosti na berzi nema. Cenim da se tako moze trgovati ako ti kapital nije preko 10 miliona dinara,preko toga si vec prinudjen da delom svoga novca radis kao fond. Berza je osmisljena i za jedne i za druge,a napolju gde je likvidnost...ohohoooo,i za mnoge druge,koji pozajmljuju artije,ugovore... Da ne kontaminiramo temu,GMON,MTLC,su ti primeri za ovu godinu odlicni... Sto se tice OSECAJA PROFITIRANJA NA BERZI,Kostolanji je lepo rekao,CRTU PODVLACE NASLEDNICI A NE MI..... | |
| | | Fmember VIP
Broj poruka : 1630 Points : 5176 Datum upisa : 01.11.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/29/2013, 10:16 | |
| - Ilija ::
- @Bobi,
nemam primedbi na tvoj tekst (to mi je bio samo šlagvort). Nego ideja o dividendama mi je nenormalna, ako cena posle dodele dividende obavezno drastično padne, a kod nekih hartija se i ne vraća na neke nivoe od pre. Smatram da je ideja investiranja da neki iznos uloženog kapitala uglavnom stoji (kao osnovica), a da se na njega dobije prinos (kamate, dividende, raspodela dobiti itd). Na Belexu važi samo nadmudrivanje, ko će kada prodati... I manji broj ljudi ima utisak da u nekom vremenu profitira, a do kraja svi gube (i oni koji su sada ubedjeni da su u dobitku), jer ili vrednost akcije stalno opada, ili firme padnu u stečaj ili ih većinski vlasnici (ili država) do kraja preveslaju. Ako ovde bude izuzetak, ne znači da ne potvrdjuje pravilo. Ilija, to sa padom cene posle podele dividende vazi samo za male spekulante, neka neko proba sa 300.000 akcija da izadje pre isplate dividende... pa cena bi pala preko 50% trend akcije odredjuju veliki investitori, koji ulazu velike sume dugorocno. manji spekulanti mogu da ućare te razlike pre i posle isplate ali samo na relativno manjim kolicinama. | |
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/29/2013, 17:38 | |
| www.dropbox.com/s/qlg55hwklz482qm/Presentation_Results_Q2_2013_ser.pdf Evo zvanične prezentacije rezultata.Po mom mišljenju sve je ovo extra!! Jedino dug Srbijagasa _________________ Istina je-veliki sam fan NIISa. I šta je tu loše? Navijam za njih i to ne krijem!!
| |
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/29/2013, 17:55 | |
| Malo sam zaspo na prezentaciji jesu li rekli da će zadržati dividendu iz 2013 na 25% dobiti,a dividendu iz 2012 isplatiti do kraja avgusta-ili sam sanjao?! _________________ Istina je-veliki sam fan NIISa. I šta je tu loše? Navijam za njih i to ne krijem!!
| |
| | | Sutra PESIMISTA
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/30/2013, 13:57 | |
| Obrisao sam prethodnu poruku. Promena misljenja nije mana, nego vrlina, narocito u nasem poslu.
Mislim da neću kupovati NIIS na preko 750 dinara. Knjigovodstvena je 806 trenutno, sve firme za sirovine polako padaju ispod knjigovodstvene. Nocas se desila katastrofa sa fosfatima, iako nisu direktno povezani sa naftom sve je vise i vise sirovina koje se vracaju na cene od pre 10 godina.
NIIS je sve manje sigurna investicija, a tu uopste ne mislim na menadzment ili na drzavu Srbiju, nego iskljucivo na sektor kojim se bave. Podsecam da je proletos Gasprom bio na 0.3 knjigovodstvene, a to bi za NIIS bilo 240 dinara. Naravno da ne mislim da ce NIIS toliko pasti, ali apsolutno ima prostora da u avgustu padne na 750, gde je VELIKA tehnicka podrska jos od prosle jeseni pa da razmotrimo sta dalje. | |
| | | Cermet VIP
Broj poruka : 304 Points : 1036 Datum upisa : 18.05.2008
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/30/2013, 13:58 | |
| Šta znači to velika tehnička podrška? | |
| | | Sutra PESIMISTA
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/30/2013, 14:37 | |
| Boza Beleks je strucnjak za tehnicku analizu, a ima jos takvih ovde, tako da nije na meni da pricam, ali definitivno znam osnovne stvari, a jedna od njih je da ceni UOPSTE nece biti lako da padne ispod 750 dinara, cak i sa umereno losim vestima.
A mogu da dodam i to da ako slucajno padne, onda ce tehnicari misliti da akcija vise ne vredi, pa ce se pojacati prodaja i pritisak na cenu. E tu se vec ne bih slozio, mislim da kada se ne krade u kompaniji, sto je cena niza to ce vlasnik akcije vise zaraditi jednog dana kada je bude prodao. | |
| | | Red max Our family
Broj poruka : 280 Points : 1247 Datum upisa : 09.02.2013
| Naslov: Re: Naftna Industrija - NIIS 6. DEO 7/30/2013, 14:40 | |
| Gasprom ima problema zbog niske cijene plina a ne nafte,nema nikakve veze sa NIIS. Nego što je bilo sa onim da rafinerija u Pančevu radi sa 40% kapaciteta? Kiril kaže: - Obim prerade nafte u Rafineriji Pančevo porastao je za 21 odsto i iznosi 1,4 miliona tona. Nakon rekonstrukcije više ne proizvodimo gorivo koje nije evro kvaliteta. Većina proizvoda, kada je reč o benzinima je evro 5 kvaliteta a takođe proizvodimo i dizel goriva čiji kvalitet u potpunosti odgovara standardima evropskog zakonodavstva. U junu smo počeli rekonstrukciju drugog velikog kompleksa fluidnog katalitičkog krekinga čime ćemo povećati proizvodnju derivata za kojima na tržištu postoji veća potražnja, kao što je tečni naftni gas.
- Mi smo tu investiciju koja je unapredila i modernizovala rad rafinerije shodno postignutim dogovorima sa državom realizovali u potpunosti u toku prošle godine. To postrojenje sada radi bez zastoja i čak radi bolje nego što smo planirali da će biti s obzirom na tehničke karakteristike. Taj projekat je važan i za državu Srbiju, koja je manjinski akcionar u kompaniji, jer je rafinerija u Pančevu potpuno modernizovana i osposobljena da proizvodi gorivo najvišeg kvaliteta. Takođe treba naglasiti da je modernizacija značajno unapredila faktor bezbednosti i umnogome smanjila ekološke rizike. To naravno nije poslednji korak kada je reč o rekonstrukciji ove Rafinerije, već naprotiv nameravamo da u narednom periodu povećamo obim njene modernizacije. Druga faza modernizacije je duboka prerada koja će nam omogućiti veći stepen iskorišćenosti belih, kvalitetnih derivata. | |
| | | | Naftna Industrija - NIIS 6. DEO | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |