BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum

PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi

Šta kupovati na Svetskim berzama?

Ići dole 
+66
BiznissBL
AkiTaki
MORNAR
Cicija
Dalaj Lama
Jegulja
Dragivoje
Limited011
Ars Vivendi
Al Kapone
Sneki
marjanovicgane
FatCat
adamm
boban75
Popaj
Stane Dolanc
Aca kurbla
C R A Z Y
petronije
bonum.mm
Perapostar
Floxed
pepermint
starter
djuken
philips1
igor ns
maxxxii
Cucla
s.nikolić
Nikolaj3
Big Brle
Debil
Plejade
Aca123
Cermet
Delboj
Cope
Tenerife
bwresident
Friz
Bobo011
Dragan555
Red max
Boranija
Kobe Bryant
Momir
Urosk
Greta
Roman Abramovich
Aritmeticar
Vladimirmitr
Djavo
Dusan
Frenky
Boby
BojanNS
Dexiv
Drag65
Fmember
Smile
Fast
Dax
Maca
Petar Pan
70 posters
Idi na stranu : Prethodni  1 ... 10 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22  Sledeći
AutorPoruka
Floxed
Our family
Our  family
Floxed

Broj poruka : 157
Datum upisa : 21.11.2020

Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Empty
PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/15/2021, 00:47

Amazon precenjen?! Prvi put to čujem...
Nazad na vrh Ići dole
adamm
Member
Member

Broj poruka : 532
Datum upisa : 07.08.2012

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/16/2021, 00:04

Dragan555, evo izgleda da nije los trenutak za kupovanje Alibabe:

https://www.reddit.com/r/investing/comments/nd97wh/its_time_to_start_piling_into_baba_leaps/
Nazad na vrh Ići dole
Floxed
Our family
Our  family
Floxed

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/16/2021, 00:18

Ako gledaš valuaciju Alibabe ona je uvek smešna, ali Alibaba ima puno većih problema od valuacije...zato je tu gde jeste..

p.s. Inače volim tu firmu
Nazad na vrh Ići dole
adamm
Member
Member

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/16/2021, 08:52

Pisu danas tu na reddit-u kako su strani hedge fond-ovi prodavali zestoko Alibabu, ali generalno izgleda kineske deonice.
Nazad na vrh Ići dole
philips1
Our family
Our  family

Broj poruka : 337
Datum upisa : 12.04.2012

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/16/2021, 10:20

Cena srebra, metala koji je često u senci njegovog sjajnijeg srodnika - zlata, skočila je u poslednjih godinu dana za više od 70 posto, a robni stratezi kažu da će se uspon verovatno nastaviti kako se globalna ekonomije bude ponovo otvarala.
Nazad na vrh Ići dole
djuken
Just looking
Just looking

Broj poruka : 29
Datum upisa : 12.10.2019

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/19/2021, 02:04

adamm ::
Ja sam se tako "opekao" sa Goldwind, od kako je neko shortovao moje deonice cena je u padu, a nisam prodao.

Nego razmisljam, u nekom trenutku oni ce morati da pokupuju tih gomilu deonica da vrate, i onda ce cena da skoci, a u nekom trenutku dobicu dividendu, pa razmisljam, ako kod Goldwind postane div yield 2.3%+ da kupim, ili ako oni prestanu da short-uju, to znaci da se cena stabilizovala da kupim jos Goldwind-a...

Sta mislite o tome?
Taj "short interest" treba da gledas kao jedan od faktora za cenu deonice, on nije jedini i svakako nije najznacajniji. Skoro je nemoguce da ti shvatis kad su shorteri izasli iz pozicija, prvo sto je objava uvek sa 15 dana zakasnjenja, drugo nema kordinisanog izlaska jer bi to bila manipulacija, prevara i americki SEC za razliku od nase nesposobne Komisije za HOV nesto i radi, trece moras da pratis da li registruju nove deonice jer bi to uticalo na short interest, a s obzirom da kinezi ne dozvoljavaju US audit, mozes da zamislis kako se kuvaju papiri i kakva te moguca iznenadjenja cekaju, primer Luckin Cofee (kineski Starbucks) i tako dalje...Moje misljenje je da sa kinezima treba ici samo male pozicije ili indekse.
Nazad na vrh Ići dole
adamm
Member
Member

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/19/2021, 07:56

ETf-ovi koji prate Kinu imaju veliki fee i cudan izbor hartija, neki su npr puni US listed China stocks, ili ne ulazu u mnogi stocks gde drzava ima glavni deo, plus HK stocks je pun kineskih balona. Tako da ne misli tako ako nisi koristio china stock screener-e i dublje gledao etf-ove.
Nazad na vrh Ići dole
marjanovicgane
VIP
VIP
marjanovicgane

Broj poruka : 1037
Datum upisa : 10.09.2018

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/19/2021, 16:53

Au, jbt..... samo ja na forumu................

Hteo sam da zamolim nekog da objasni kontinuirani pad na tržištima u poslednje vreme. Baš me zanima kako drugi vide situaciju.  scratch
Nazad na vrh Ići dole
marjanovicgane
VIP
VIP
marjanovicgane

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/19/2021, 17:46

Malo sam pretraživao internet..... Ovo će vam sigurno biti interesantno:
https://www.youtube.com/watch?v=DJ_vPaPXs_o
Nazad na vrh Ići dole
starter
Still learning
Still learning

Broj poruka : 97
Datum upisa : 08.06.2019

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/19/2021, 18:48

Nema tu mnogo filozofije, berze su u poslednjih godinu dana porasle i iznad nivoa pre korone i sada je vreme za malu pauzu. Problem je sto se u medjuvremenu nastampalo i pustilo u promet bas mnogo jeftinog novca pa sada treba ocekivati inflaciju. Ono sto je malo cudno sto je recimo danas palo i srebro a to bi trebalo da bude jedan od tzv. "save heavens" investicija. Ja polako izlazim iz akcija sa US trzista  iz 2 razloga: 1. Jer sam ostvario 47% cistog profita, 2. Smatram da sledi korekcija jer valuacije nisu bas normalne kod pojedinih sektora.

Dragan555 likes this post

Nazad na vrh Ići dole
Floxed
Our family
Our  family
Floxed

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/19/2021, 18:56

Čuo sam da je razlog zbog koga je Elon morao ono da tvitne, čime je doveo do propasti kriptotržišta taj da se nekim mnogo jakim TSLA akcionarima nije svidela njegova ideja da ulaže u BTC..te su ga ucenili da to izjavi.

Ova opklada protiv Tesle mi liči na to.

@Starter

Gde to valuzacija nije normalna:

1) Kod tech koji je već pao 30-50% pa i više

2) Kod "reopening" akcija koje su u poslednje vreme puno porasle a sve na nadanjima da će biti "isto kao pre"?
Nazad na vrh Ići dole
Dragan555
Old member
Old member
Dragan555

Broj poruka : 1489
Datum upisa : 18.01.2014

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/20/2021, 21:26

Neki komentar? Mišljenje o ovom tekstu?

https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2021&mm=05&dd=20&nav_id=1860779
Nazad na vrh Ići dole
pepermint
VIP
VIP
pepermint

Broj poruka : 2694
Datum upisa : 05.02.2014

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/20/2021, 22:22

Dragan555 ::
Neki komentar? Mišljenje o ovom tekstu?

https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2021&mm=05&dd=20&nav_id=1860779
Ispeglace to Kinezi.
Nazad na vrh Ići dole
marjanovicgane
VIP
VIP
marjanovicgane

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/20/2021, 22:28

Zanimljivo je da sam ja već već napisao komentare u kojima sam anticipirao sve inflatorne faktore o kojima tekst govori, samo niko na forumu nije pažljivo čitao moje poruke.  Tekst je identičan sa mojim komentarima pre godinu dana, ko ne veruje neka pretraži moje poruke i proveri.  S tim što sam ja dodao da ću ako inflacija na zapadu ne dobaci do makar 5% iscepati diplomu baš zbog uskih grla, nestašica i troškova transporta........ Čak sam se i prepakovao percipirajući inflaciju u akcije za koje verujem da sam ih na ovom forumu jedini  kupovao....... Takođe mislim da je većina ekonomista (pričao sam sa nekima u mom kraju) jasno unapred videla inflaciju.

Međutim, veliko je pitanje da li će inflacija biti samo prolazna pojava ili će ubrzavati tokom vremena...... Ovde nisam načisto šta će se desiti. Postoje tri jaka deflatorna faktora: potrošnja, krediti i nafta. Teško je pretpostaviti da će se na zapadu plate podizati, kreditna aktivnost koliko vidim stagnira a cena nafte teško da ima potencijal za dalji rast..... Tako da mislim da su šanse da inflacija dugoročno ubrzava u suštini jako male.

Generalno, tekst bi bio dobar da je napisan pre godinu dana i da je autor anticipirao šta će se dogoditi. Ovako napisan je "ex-post" tako da mu ne mogu pridavati neku veću vrednost.

PS:

Kolega Pepermint,

Kina više nije izvoznik deflacije na zapadu. Već sada su kineski proizvodi neutralni  a u budućnosti će verovatno biti skuplji od zapadnjačkih.
Nazad na vrh Ići dole
Floxed
Our family
Our  family
Floxed

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/20/2021, 23:56

marjanovicgane ::
Tako da mislim da su šanse da inflacija dugoročno ubrzava u suštini jako male.

Ti si govorio da će inflacija porasti što će biti štetno za mnoge akcije, sektore, itd, a ja sam govorio da i da poraste toliko koliko je porasla - da to ne znači skoro ništa. Dakle u suštini, tresla se gora rodio se miš....

A ti sada kažeš da su male šanse da inflacija ide još gore, što je sasvim u skladu sa mojom tezom da inflacija ima vrlo mali uticaj?!

Otkud tako nagla promena tvoje teze?
Nazad na vrh Ići dole
adamm
Member
Member

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/20/2021, 23:59

Ja razmisljam da zatvorim neke pozicije u USA koje ne rastu tipa Verizon, Intel, pa cak i Sony ADR s gubitkom i udjem u ono sto je raslo u prethodnom periodu tj. godinu dana, tipa Google, Apple, Amazon, Microsoft...

Sta se zajebavam, koji ja kur.. znam sta ce da raste, nego idem logikom, mozda ima jos prostora za rast, kod onih sto su rasli. 

A od tih Verizona i slicnih sa 4% dividende, realno slaba vajda, dok su neki napravili 30% od pocetka godine, ja napravio 11%...
Nazad na vrh Ići dole
Floxed
Our family
Our  family
Floxed

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/21/2021, 02:00

11% YTD profita je fantastično.

Ljudi sa kojima sam ja u kontaktu su 30-40% u minusu ove godine (mada u velikom plusu prošle...)

Očigledno da si kupovao neke akcije koje prošle godine nisu bile popularne i pogodio si šta će biti dobro ove godine, zato čestitam.
Nazad na vrh Ići dole
adamm
Member
Member

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/21/2021, 07:12

Ja znam coveka koji je u plusu YTD %39 (bio pre neki dan doduse), ono sto mi se cini da ja nisam pratio je market sentiment, a valja i gledati trendove.

Sa 11% YTD tu se negde koprcam oko S&P500 indeksa... Da sam stavio sve pare na Googl, MSFT, Apple i Amazon bolje bi prosao... 

Ima ona prica bilo neko takmicenje u izboru deonica, pobedio covek koji je kupovao samo deonice koje su dostigle vrh u datom trenutku :-)
Nazad na vrh Ići dole
marjanovicgane
VIP
VIP
marjanovicgane

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/21/2021, 09:32

Floxed ::

A ti sada kažeš da su male šanse da inflacija ide još gore, što je sasvim u skladu sa mojom tezom da inflacija ima vrlo mali uticaj?!

Otkud tako nagla promena tvoje teze?

Pre nekoliko dana je u Politici objavljen jedan tekst inspirisan predlogom  odluke Nemake da zakonom  ograniči držanje novca na računima na maksimalno 25.000. evra. (prethodna cifra je bila 100.000. evra). U tekstu su izneti podaci o dramatičnom padu potrošnje za 20% kao i padu kreditne aktivnosti uz istovremeni porast štednje za 30% uprkos nultim kamatama...... To je bio razlog da se izjašnjavam malo opreznije po pitanju inflacije.

PS:

Prilično sam siguran da je  "Michael Burry" kupio put opcije Tesle igrajući na kartu inflacije.
Nazad na vrh Ići dole
Floxed
Our family
Our  family
Floxed

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/22/2021, 03:29

Ne razumem sad...da li će inflacije biti ili neće? Tačnije, da li će biti opasna ili neće, to je ono što je bitno.

Ja i dalje mislim da i ako bude inflacije ona neće biti vrednija većeg pomena...a ti?

p.s. svoj stav o tome ne bih donosio po nekakvom članku u Politici...
Nazad na vrh Ići dole
marjanovicgane
VIP
VIP
marjanovicgane

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/22/2021, 08:43

Ne razumem sad...da li će inflacije biti ili neće? Tačnije, da li će biti opasna ili neće, to je ono što je bitno.

Ja i dalje mislim da i ako bude inflacije ona neće biti vrednija većeg pomena...a ti?

p.s. svoj stav o tome ne bih donosio po nekakvom članku u Politici...

Ne postoje kvantitativni metodi kojima bi se tačno prognozirala inflacija u budućnosti. Ne znam ni ja šta će biti po tom pitanju sa nekom sigurnošću. Intuitivno, mislim da će biti inflacije ove godine iznad 5% na zapadu a za neki duži vremenski period ne znam.....

PS: Inflacija je veoma opasna za berzu jer ako ubrzava Centralne banke će morati da podižu referentne kamatne stope i zaoštre  monetarnu poolitiku (zaustave upumpavanje novca).....

Floxed, gledaj ovo i to prati svaki dan:
https://www.cnbc.com/quotes/US10Y

Procene buduće inflacije velikih investitora se čitaju na ovom grafiku. Obrati pažnju na tempo rasta ili opadanja a ne na apsolutne iznose. Za sada bi rekao da veliki igrači ne očekuju dugoročnu inflaciju.
Nazad na vrh Ići dole
Floxed
Our family
Our  family
Floxed

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/22/2021, 14:52

Gledam ja to već druže vreme i znam da je Powell rekao da je ovo povećanje samo prolazno i da očekuje da će se na godišnjem nivou inflacija vratiti ispod 2%.

Slažeš li se sa njim? Koji su faktori koji inflaciju vuku gore, a koji dole?
Nazad na vrh Ići dole
marjanovicgane
VIP
VIP
marjanovicgane

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/22/2021, 19:24

Gledam ja to već druže vreme i znam da je Powell rekao da je ovo povećanje samo prolazno i da očekuje da će se na godišnjem nivou inflacija vratiti ispod 2%.

Slažeš li se sa njim? Koji su faktori koji inflaciju vuku gore, a koji dole?

Floxed, 

Prognoziranje inflacije je jalov posao. Svakako mislim da čovek treba biti oprezniji sa ulaganjima nego inače. Već sam opisao glavne  faktore inflacije u prethodnim komentarima pa ne bi da se ponavljam. Mogu te uputiti ako želiš da istrauješ na ekonomsku teoriju koja identifikuje 2 vrste inflacije: inflaciju troškova i inflaciju tražnje. Pa kreni da redom procenjuješ faktore na strani troškova + faktore na strani tražnje: cene sirovina, nafte, zarade, kreditnu aktivnost, potrošnju stanovništva, carinske troškove itd..... Ali je to jalov posao u smislu da se iole precizno može predvideti inflacija.

Imam jedno pitanje za tebe?

Da li razmišljaš o kupovini neke akcije i ako može napiši.... ja NPR:nemam nikakvu ideju, sve mi je ili preskupo a ono što je jeftino mi se čini da će još da pada.  scratch

PS:

Što se tiče Pauela..... Mislim da bi SAD odgovarala veća inflacija od 2%. FED će se fokusirati na  indeks cena a ne na inflaciju. Vremenom, neće se ni govoriti o inflaciji već o rastu ili padu indeksa cena......Ovo je sada izjavio da bi smirio paniku.
Nazad na vrh Ići dole
Floxed
Our family
Our  family
Floxed

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/22/2021, 22:42

Ne razmišljam o kupovini akcija jer sam se već napunio pa ne mogu da iskoristim ovaj pad... :(

A što se tiče cena, uvek je sve skupo osim u martu prošle godine koji je izgledao kao smak sveta.

Ali realno, od samih cena bitniji je ovaj makroekonomski ambijent o kome pričamo. Ako on bude dobar, šta god da se sada kupi - biće dobro.

I obrnuto, ako ti budeš u pravu i krene inflacija sve će padati, pogotovo najbolje akcije.
Nazad na vrh Ići dole
marjanovicgane
VIP
VIP
marjanovicgane

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/30/2021, 07:55

Nedavno sam kupio ove akcije:
https://www.investing.com/equities/bpost-nv
https://www.investing.com/equities/postnl

Razlog je bio dinamika kvartalnih izveštaja.

Međutim, pre neki dan mi je palo na pamet da bi možda pošte mogle biti povezane sa internet trgovinom i da bi biznis mogao eksplodirati ako se trendovi e-trgovine nastave. Zamolio bi kolege da iznesu svoje mišljenje o ulaganju u pošte u kontetkstu razvoja e-trgovine.

PS:

Prčao sam sa direktorom Pošte kod nas  i on kaže da su zatrpani isporukama, da je sistem pred pucanjem. Pričao sam isa poštarima i oni su mi rekli da se ubujaju od posla, da ne mogu koristiti odmore, mnoge isporuke kasne......NPR: U mom selu još nisu uspeli da dostave račune za struju za April.....
Nazad na vrh Ići dole
marjanovicgane
VIP
VIP
marjanovicgane

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/30/2021, 10:40

Bilo bi dobro  da  Perapoštar primeti moj post..... scratch
Nazad na vrh Ići dole
Perapostar
Still learning
Still learning

Broj poruka : 105
Godina : 36
Datum upisa : 28.05.2021

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/30/2021, 10:52

marjanovicgane ::
Bilo bi dobro  da  Perapoštar primeti moj post..... scratch
Pozdrav 

Primetio sam post.. Tek sad vidim da nisam u mogucnosti da posaljem privatnu poruku dok ne ispunim zahtev od 10 postova.. Hvala na ubacibanju mene u konverzaciju .. Nema  moj nickname nikakve veze sa postama ali verujem da bi akcije istih bile zanimljivo ulaganje ..
Nazad na vrh Ići dole
Perapostar
Still learning
Still learning

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/30/2021, 11:28

U svakom slucaju hvala na prijemu na forum.. Mnogo korisnih informacija i analiza za ubuduce sto je od velike koristi naravno .. Ja sam relativno nov  u celom ovom svetu trgovanja na berzi ali razumem osnovne pojmove itd  Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 1f600 .. Nikad nisam trgovao na inostranim berzama, iskljucivo belex u protekljih par godina.. NIIS,TGAS, MTLC, DINNPH i jos par hartija ..
Nazad na vrh Ići dole
Floxed
Our family
Our  family
Floxed

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/30/2021, 12:41

I kako si prošao?
Nazad na vrh Ići dole
Perapostar
Still learning
Still learning

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/30/2021, 13:24

I kako si prošao?
Koliko sam bio neiskusan i nov u svemu odlicno sam prosao, mislim da je sve u svemu jos i plus na kraju,tj za sad..Dva puta sam lepo pao, na ENHL prosle godine sto sam morao naravno na drugoj hartiji da povratim i NIIS u Martu sto sam kasnije nadoknatio..

Mozda ludo zvuci ali ja mislim da je belex skroz ok..  Obzirom na plateznu moc naseg naroda i svega ostalog i dalje moze da se zaradi.. Jos ukoliko se uzme da sam sve do sad trgovao uz proviziju od 2% ..  udrimile od  Svako neznanje se placa..
Nazad na vrh Ići dole
Floxed
Our family
Our  family
Floxed

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/30/2021, 14:25

2%?! Da li je moguće?! Koji lop...tj. broker??

Ja sam imao proviziju 0.4%, a i to mi je bilo previše.
Nazad na vrh Ići dole
Perapostar
Still learning
Still learning

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/30/2021, 15:02

Kako 0.4 ? Sve ukupnu sa troskovima berze,banke itd.. ? Ja koliko sam shvatio Komercijalna nudi najpovoljnije uslove sa 0.66 posto koliko se secam uz mogucnost da samostalno vidis dubinu trzista i da sam postavljas naloge.. 

Ne znam, ja koju god brokersku kucu da sam zvao u prethodno vreme je trazila 2% .. Nije bitno ko je, vise nece  udrimile.. Nesto sam i ja usput naucio.. Mada sam hteo da kupim KMBN kad je bila oko 1200 i savetovali me da je to losa procena..  89 od
Nazad na vrh Ići dole
Floxed
Our family
Our  family
Floxed

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime5/30/2021, 15:18

Nikad nisam čuo da je bilo ko platio više od 1% a i to samo u početku, vrlo brzo se vremenom smanjuje.

Ali na Belexu više ne bih bio taman i da je provizija 0.

Ako si išta uspeo tu da zaradiš svaka ti čast.

Nazad na vrh Ići dole
Dragan555
Old member
Old member
Dragan555

Broj poruka : 1489
Datum upisa : 18.01.2014

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime6/1/2021, 19:49

Inflacija za koju su se USA i EU  godinama borile da je podstaknu sada je tu. Rekao bih i više nego što su želeli. Mogli bi da podignu kamatne stope ali to bi zateglo već stavljenu omču oko vrata mnogima. Kako firmama tako i narodu. Tokom 2020 krediti su davani šakom i kapom gotovo koliko je ko tražio. Spasavale su države kreditima najveće kompanije, a ostali su se zaduživali kod banaka da bi opstali. U proizvodnji, turizmu, ugostiteljstvu, sportu svi su se zaduživali da bi opstali. Trenutno tržišta rastu a krizu svi predviđaju. Zadnjih desetak dana broj novozaraženih opada, akcije rastu i sve izgleda bajkovito. Juče iznad 10000 novozaraženih u svetu imaju samo 5 zemalja. Nekako mi deluje da će se priča sa koronom nastaviti na jesen. Ovaj predah je kao kad nekog dave ali ne žele da ga udave, pa ga puste da uzme vazduha. Gledam i čitam izjave nekih uveženih ekonoma, što domaćih što svetskih, najavljuju od crnog, do crnjeg a neki meni nepoznati su ubeđeni da je sve ovo uvod u veliki rat, ali da njih zaobiđemo. Neki najavljuju krizu za drugu polovinu ove godine neki za 2022. Pojma nemam šta je sad pametno kupovati ili ne kupovati?
Iskreno pojma nemam šta i kuda dalje? Da li poput kolege Ganeta uložiti u banke i pošte? Ili u najveće svetske kompanije koje kriza nije puno pogodila? Kao na primer Volmart, Johnson&Johnson,  Koka kola. To mi izgleda kao dobar potez za zaštitu imovine, možda i neku dobit, dok se stvari ne izbistre. Voleo bih da čujem vaše mišljenje?
Nazad na vrh Ići dole
adamm
Member
Member

PočaljiNaslov: Re: Šta kupovati na Svetskim berzama?   Šta kupovati na Svetskim berzama? - Page 18 Icon_minitime6/1/2021, 22:29

Imam na jednoj watchlist-i REIT-e, danas su svi zavrsili u plusu osim jednog-a. (eno liste ispod)

Bio je pre par meseci ovde neko ko je kupio VNQ. Svaka cast, 23.74% YTD sa tendencijom rasta. 

Kad je visoka neocekivana inflacija, real estate i zlato najbolje prodju. 

Evo liste REIT-a

Symbol
UBA
UBP
UNIT
MPW
AVB
CTRE
DLR
DOC
DRE
EQR
GTY
LSI
MAA
NHI
NNN
O
PLD
PSA
REG
STAG
WPC

Nazad na vrh Ići dole

Šta kupovati na Svetskim berzama?
Nazad na vrh 
Strana 18 od 22Idi na stranu : Prethodni  1 ... 10 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22  Sledeći
 Similar topics
-
» Kako kupiti akcije NISA pre izlaska na berzu?
» Kretanja na berzama u Srbiji i svetu

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: Inostrane berze-
Skoči na: