BELEX Club
BELEX Club
BELEX Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BELEX Club

Ekonomski Forum

PrijemTABLEEventsPublicationsTražiRegistruj sePristupi

PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)

Ići dole 
+84
goxi
GogaAna
Krkobabic
Aritmeticar
LleytonHewitt
Crazy_Joe
Dragan11
Roman Abramovich
capriolo
Tenerife
Herakle
Bezimena
gogloee
Trade Now
Jerry Springer
Aca kurbla
neci91
toni67
Taliban
Zexx
C R A Z Y
MORNAR
dusan ilic
Von Misha
boban75
Bond
ivan45
Folio
Zwiebel
Smile
Urosk
MMcorp
Frenky
Limited011
Sasa965
Friz
Dusan
Al Kapone
trind
MarkoJTD
Nikola
Beli
Zile
milicam
Zeljko321
FatCat
Ars Vivendi
Kupi akcije
Ultrex
Viktor
Boranija
Sahbaz
Teletrader
Maca
Vogue
Cucla
Prokuplje
Pekinis
Pripravnik
JMBR
BuffetSon
Dejansss
Mira
Lutvi
Djavo
Dukiliilc
Popaj
Momir
Fmember
Mistery 011
Sneki
Bilja
Zak10
Polos
Lolita
Sutra
Ceras
Sasuolo
dukiliilic
Aleks
Big Mile
Nemesis
Boby
KRUSKA
88 posters
Idi na stranu : Prethodni  1 ... 9 ... 14, 15, 16 ... 22 ... 29  Sledeći
AutorPoruka
Bond
Moderator
Bond

Broj poruka : 13963
Datum upisa : 03.06.2009

PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Empty
PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeSre 13 Nov 2013 - 16:30

Nema potrebe braniti Boby-a, vidi se o kakvoj osobi se radi. sesir 
Većina nas se slaže da je u pitanju izuzetno korektan forumaš. aplauz 
Ne treba ulaziti u takve diskusije i polemike, fokusirajte se na hartije.
Provokatora je uvek bilo i uvek će biti, to je neminovnost.

Šta će biti sa vrednosti akcije vreme će pokazati.
Nazad na vrh Ići dole
Bond
Moderator
Bond

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeSre 13 Nov 2013 - 16:35

Promene: 12.11. - 13.11.2013. (T-3) ili 06.11. - 07.11.2013.

PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Foohzn

Edit: demokratija je čudo, svako, baš svako ima pravo da iznese svoje mišljenje, ma koliko ono bilo pogrešno...
A i teško je svima ugoditi!
Bobijeva ponuda nije prihvaćena!
Admin
Nazad na vrh Ići dole
Zeljko321
VIP
VIP
Zeljko321

Broj poruka : 497
Datum upisa : 19.01.2013

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeSre 13 Nov 2013 - 17:56

Da su svi, makar delom, kao Boby,na ovom forumu, bilo bi mnogo lepse.
A one koji zaista pumpaju trebalo bi vise sankcionisati.
Moje misljenje
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
Friz

Broj poruka : 1684
Godina : 54
Datum upisa : 16.12.2007

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeSre 13 Nov 2013 - 19:45

Nemam ništo protiv gospodina Boby-ja.
Ali sam se žalio adminu zato što mi je (i ne samo meni) obrisan post na GMON, radilo se o neprimerenoj euforiji člana Taliano na toj akciji.
Nevažno je sada šta je on pisao a šta ja i ostali članovi, pa čak ni šta je pisao i sam admin (zabrana pisanja članu Taliano na temi GMON do 31.12.) ali su svi ti postovi izbrisani?!

Admin nije imao previše razumevanja za moje žalbe i samo je lakonski odgovorio da on tu temu ne prati i da je verovatno (???) neko od modova obrisao te postove...

Sada se postavlja pitanje da li ovde neki od modova štite i brišu sve negativne postove u vezi sa nekim članovima ili je to samo slučajno?

Smatram da je to nedopustivo...

Tebi nikada , ali nikada, nisam obrisao niti jedan post, cak nisam ni razmisljao o tome, obrisao sam jedan post TALIJANU, RAZLOG SAM OBJASNIO SEFU i dobio sam po usima zbog toga, cisto da znas.sesir  boby

Moderator
Dejansss

Broj poruka : 635
Datum upisa : 21.05.2007

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeSre 13 Nov 2013 - 20:08

Da sam znao sta ce da ispadne ne bih ni komentarisao.Iz mog ugla gledanja, meni je licilo na malu pumpu. Ne mislim na poslednji post, nego i na postove unazad. Naredni postovi koje nemaju veze sa DINNPB, bice obrisani. Postoji tema o mod-ovima pa tamo nastavite...

VIP
VIP
Mistery 011

Broj poruka : 482
Datum upisa : 22.02.2011

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeSre 13 Nov 2013 - 23:47

Moja licna projekcija (ne zelja, vec projekcija na osnovu godina kad su bili slicni profiti, i uzevsi u obzir da uglavnom cela realna dobit ide na dividendu) je oko 150 din/akciji. Ako se moje predvidjanje ostvari to donosi prinos po trenutnoj ceni od oko 13,5%.

Kad bih zaista i znao da ce to biti tako  ne bih prodavao hartiju, jer mislim da trenutno obzirom na ocekivanu tendenciju smanjenja kamate na dinare, i slobodno mozemo reci takve kamate na stednju u evrima da bi se mogle nazvati "0" tendencijom, ovo bi cak i ako se uzme inflacija u obzir (koja me iskreno toliko ni ne dotice kad nema depresijacije dinara) donosi prihod od realnih 5%.

Ipak, da ne bih lumpao, pumpo, ili bilo sta...sacekajmo odluku. Ovo je iskljucivo moje misljenje, kao takvo podlozno je kritikama.

Our family
Our  family
Mira

Broj poruka : 327
Datum upisa : 20.07.2009

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeČet 14 Nov 2013 - 12:45

Big Mile ::
Mira, pozdrav, dugo te nije bilo. Nešto si zadnji put bila ljuta, jel sad sve Ok? Da LJubica nešto zna, znao bi bar još po neko, žena je imala tacno 1579 hartija DINNPB i nije imala nijednu drugu hartiju. Zašto je sve prodala možemo samo da nagadjamo. Cinjenica je da ona to nije prodavala ponuda bi bila krajnje slaba na ovim cenama. Imaš li ti nešto novo da nam saopštiš? Ja sam uvek krajnje ozbiljno cenio tvoje informacije.  kafa
SVO VREME PRATIM TEMU I JOS PAR ..NE KOMENTARISEM UGLAVNOM ...BIG MILE ...BILO STA DA NAPISEM (SVOJEVREMENO SAM ISTINU I SAMO ISTINU PISALA,I KASNIJE SE TO ISPOSTAVILO KAO TACNO)...BILA SAM BANOVANA GODINU DANA ...TAKO DA VISE SVOJE INFORMACIJE OVDE NECIU IZNOSITI ...KOMENTAR JE BIO BEZ ZADNJE NAMERE U VEZI DOTICNE GOSPODJE LJUBICE ,OBZIROM DA NIJE RADNIK NITI PENZIONER (NE PITAJTE ODAKLE ZNAM)PA SAM SAMO DISKRETNO SKRENULA PAZNJU .POZZ SVIMA .
Nazad na vrh Ići dole
Nikola
VIP
VIP
Nikola

Broj poruka : 583
Datum upisa : 06.12.2011

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeČet 14 Nov 2013 - 13:32

Ovo su izgleda neke stare rane, s kojima nisam najbolje upoznat mada sam listao ovu temu.
Pretpostavljam da si iznela podatke ali izvor nisi mogla javno da navedeš i ušli ste u spiralu rasprave koja se završila tako.
Ako ne želiš da daš informaciju, mislim da nisi trebala da kažeš ni ovo što si do sad rekla. Rekla si to ili zato što si želela da upozoriš ljude, što nisi uspela na ovaj način, ili zato što hoćeš da se staviš u poziciju da za godinu dana kažeš "ako vam je, rekla sam vam".
Prvo cenim, ali je neuspelo, drugo mislim da je nekorektno i da treba da izbegavaš. Kad neko pusta buvu da bi napravio kolebanje, po meni nije ništa manji prekršaj od pumpanja.
Iz tih istih postova koje sam uspeo da pročitam shvatio sam da i svi sa kojima si u sukobu jako drže do tvog mišljenja na ovu temu, pa tako i ja uzimam ozbiljno ono što imaš da kažeš.

VIP
VIP
Boby

Broj poruka : 2614
Godina : 53
Datum upisa : 04.02.2011

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeČet 14 Nov 2013 - 15:06

Evo ja cu opet nesto napisati, malo duze, zeleo bih komentare, a osim prvih par recenica, sve ce biti vezano za temu.

Miro, ja volim da ti pises, ali uvek osecam svadju u tvom glasu, ne znam zasto, ban je prosao idemo dalje, ali napisi nesto jasno, nedvosmisleno i navedi izvor, portir, vozac, direktor, kazes prica se, tako ces nama nesto reci a ADMIN, ce biti blagonaklon.Ovako...izazoves revolt.
Big Mile, snima akcionare, vidi dali je neko investitor ili nije, naravno, sam je izveo zakljucak da je radnik ili penzioner, verovatno bih i ja...MIRO RECI NAM KO JE LJUBICA...

Nikola, slazem se s tobom...a sad tema...
Nazad na vrh Ići dole
Boby
VIP
VIP
Boby

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeČet 14 Nov 2013 - 15:25

...sastao sam se danas s nekim ljudima ,koji solidno poznaju situaciju u Duvanskoj,ali sa aspekta OPERATIONSA, dakle ne u Nisu, izvor je zaposlen u operationsu u jednom od velikih diliveri centara u Srbiji.Potpisan je ugovor sa NELTOM,projekat pocinje kao pilot u Beogradu, od 1. 1. 2014. nakon toga ce se videti kako stvari teku i pocece se distribucija po celoj zemlji.Mnogi ce podici otpremnine, kasnije ce uslovi biti gori, verujem da ce se to odraziti na profit.Diliveri centar gde mi izvor radi ce sa 33 pasti na 20, posle ce se sve objediniti i jedna osoba ce raditi i trebovanje i raznosenje malim vanovima marke ford fiesta,ako sam dobro razumeo.Ceo trend ide u pravcu smanjenja radne snage i u najvisim menadzerskim krugovima.
Na moje pitanje vezano za price oko preselje fabrike, receno mi je da je to pretnja koja stalno visi u zraku,ali je to prica koja se odnosi samo na strane brendove, domaci ostaju, tako da to verovatno nije trenutno aktuelno. Svi koraci firme ide u pravcu da se to nece desiti.

Sve u svemu, izneo sam nesebicno neke informacije, koje ce se valjda protumaciti pravilno, a ne kao pumpa-pompa...

Voleo bih da cujem misljenja, takodje i Mire, voga , viktora i sta kola po Nisu, ali da se jasno ogradite od informacija i napisete rang izvora.

hvala svima i hajde da vratimo ovu temu gde joj je mesto.
Nazad na vrh Ići dole
Sasa965
VIP
VIP
Sasa965

Broj poruka : 192
Datum upisa : 08.05.2008

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeČet 14 Nov 2013 - 23:43

aplauz za moderatora.
Nazad na vrh Ići dole
Vogue
Our family
Our  family
Vogue

Broj poruka : 218
Datum upisa : 03.06.2011

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimePet 15 Nov 2013 - 0:06

izvor: bivsa radnica koja ima kontakte u sadasnjem PM
info: PM bi trebalo u narednim mesecima da objavi preseljenje proizvodnje najverovatnije u Poljsku
...uz to, njoj je na kucnu adresu stigla ponuda iz PM da proda one druge akcije koje su svi radnici dobijali, po ceni od 85e cini mi se... takodje taj kontakt joj je napomenuo da postoji sansa da se ponudi i otkup ovih nasih akcija po nekim jacim cenama nego sto su sad na berzi
pouzdanost info po mom misljenju : 50%  (za sve ovo)
Nazad na vrh Ići dole
Mira
Our family
Our  family
Mira

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimePet 15 Nov 2013 - 9:52

Vogue ::
info: PM bi trebalo u narednim mesecima da objavi preseljenje proizvodnje najverovatnije u Poljsku
...uz to, njoj je na kucnu adresu stigla ponuda iz PM da proda one druge akcije koje su svi radnici dobijali, po ceni od 85e cini mi se... takodje taj kontakt joj je napomenuo da postoji sansa da se ponudi i otkup ovih nasih akcija po nekim jacim cenama nego sto su sad na berzi
HAHAHAHAA....vogue .....XXX.....znaci ja ne verujem sta se ovde pise ...izvor bivsa radnica ...mozda cistacica.....ima izvor ....XXX...kako tebe ne banuju vise ?pa zna se da bivsi radnici P.M.sele fabriku vec deset godina jer pobogu oni ne rade vise u  njoj .....ako ti posle ove najvece gluposti koja je jedna od milion koju si iznosio a nijedna nije tacna ne budes banovan ,ja se trajno iskljucujem sa foruma .
pouzdanost informacija O%
moje informacije nikad nisu bile rekla kazala ..ja sam rekla da su veoma pouzdane ,tacne jer dolaze direktno iz P.M.....dal treba imena ljudi da navodim?moji izvori su sa rukovodecih mesta i svezi uvek bili...
ja sam mislila da je ovo OZBILJAN forum ....
BOBY...pitanje za tebe ...gde je sediste P.M.operations a gde P.M.internacionale?samo mi to kazi....moram reci da su tvoje delimicno tacne ....naravno da ce ih otpustiti a preuzeti Nelt ...to je samo plus za fabriku ...ako je nekome bilo ko bubregu u loju to je bilo njima....koristilu su vozila za privatne svrhe ,sad nek ih Nelt placa ..koliko ih placa.
ne zaboravite ...bitna je proizvodnja ako je tu sve ok i nema otpustanja a nema ,onda ne berite brigu .
evo ja cu ovde javno da obecam svima vama da cu vas upozoriti ako se nesto alarmantno desi .
jos jedno pitanje ,dali je  zatvorio P.M.negde fabriku,koju je otvorio ...bile gde .ima li smisla seliti fabriku u POljsku ,gde ce radna snaga biti bar tri puta vise placena ?89 VOGUE..zabrinuta sam za tebe ,sta ti se desava ....

Izbrisane uvrede. Miro obrati pažnju na vokabular.
Vogue nije ništa loše uradio jer je naveo izvor i pozdanost informacije. Na nama je da procenimo koliko je to ostvarivo.
Mod: Bond
Nazad na vrh Ići dole
Big Mile
VIP
VIP
Big Mile

Broj poruka : 1658
Datum upisa : 19.02.2011

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimePet 15 Nov 2013 - 10:19

Miro svaka cast! Ipak si nam pomogla, a što se tice obecanja držimo te za rec!!  sesir
Nazad na vrh Ići dole
Boby
VIP
VIP
Boby

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimePet 15 Nov 2013 - 10:20

Ti bas moras da se svadjas, vidim da ti je normalna komunikacija strana.Ispljuvala si coveka , a da pri tome nisi rekla nista.Prica se o preseljenju stranih brendova , ako do toga i dodje, a u igri je NOVA FABRIKA KOJA SE GRADI U GRCKOJ, koja po kapacitetu moze pokriti ceo Balkan.Pilot projekat NELTA je poceo septembra u BG a u celoj Srbiji februara....ostao sam to duzan

OVDE CU ZAVRSITI, OVO JE MOJ POSLEDNJI POST NA FORUMU, ZELIM SVIMA DA SE ZAHVALIM I AKO SAM NEKOG UVREDIO , DA MU SE IZVINIM.RAZLOZI MOG PRESTANKA PISANJA SU LICNE PRIRODE.

Mislim da grešiš, ali odluka je tvoja. Želim ti sve najbolje.
Mod: Bond
Nazad na vrh Ići dole
Bond
Moderator
Bond

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimePet 15 Nov 2013 - 10:44

Nije to baš logično, jer ako će da sele proizvodnju onda je mala verovatnoća da će da dele nekakve otpremnine. Logičnije bi bilo da stave katanac. Međutim, mislim da od toga nema ništa jer su dosta novca uložili u fabriku a naša radna snaga je i dalje slabije plaćena od one u EU. Možda presele po neki brend i to bi bilo to.
Nazad na vrh Ići dole
Mira
Our family
Our  family
Mira

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimePet 15 Nov 2013 - 11:02

bond ...u Nisu je najveca privilegija raditi u P.M...ja razumem bivse radnike ,ne mogu da prezale sto su otisli ..pare se potrose a u medjuvremenu se retko ko zaposlio ...zato se sire dezinformacije ..ali ovo sto je VOGUE napisao su toliko bajate price i vec 10 godina se jedno isto prica o preseljenju ,zatvaranju ,otvaranju fabrika cokolade itd itd.....O SELJENJU PROIZVODNJE NEMA NI RECI ....DESAVA SE SASVIM SUPROTNO ...TACNO JE SELE SE STRANI BRENDOVI ..ALI KOD NAS ...problem je u tome sto se nesto cuje ali onako u prolazu i donese se pogresan zakljucak .sve je to rekla kazala
ne razumem Bobiya ..zasto se ljuti ...Vogue godinama siri dezinformacije ...po njemu fabrika je odavno preseljena ,propala itd itd..pa procitajte njegove postove od pre dve tri godine ...ja ne moram nista da kazem vise .
hvala onima koji mi veruju a sto se obecanja tice ,budite sigurni u to ,makar se ja vise ne javljala u skorije vreme .pozz
Nazad na vrh Ići dole
Bond
Moderator
Bond

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimePet 15 Nov 2013 - 11:12

Miro, svaka informacija je dobrodošla, ponavljam, svaki forumaš treba dobro da je proanalizira. Takođe, veoma je bitno i ko je taj što plasira informaciju. Ja se nikada nisam "palio" na informacije sa foruma, ali je činjenica da se mogu pročitati interesantne stvari.
O DIN-u mislim sve najbolje i nadam se da će se pravilno razvijati a da će i akcionari imati koristi od toga. Nadam se da ćemo sledeće godine o ovoj akciji razgovarati sa mnogo više vedrine. cyclops piju 
Pozdrav.
Nazad na vrh Ići dole
Bond
Moderator
Bond

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimePet 15 Nov 2013 - 16:40

Promene: 13.11. - 15.11.2013. (T-3) ili 07.11. - 12.11.2013.

PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 2ilc6kj
Nazad na vrh Ići dole
Vogue
Our family
Our  family
Vogue

Broj poruka : 218
Datum upisa : 03.06.2011

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimePet 15 Nov 2013 - 21:30

moram i ja bar da kazem neku rec zato sto sam isprozivan bez veze... ja sam vam rekao ono sto sam cuo.. ogradio sam se da i ja ne verujem sto posto u tu informaciju.. a sto se tice PM obzirom da sam i sam neko vreme radio u njoj vezan sam emotivno za nju i nikako ne bih voleo da propadne, cak bih voleo da se vrati u stanje koje je bilo nekada kada je fabrika sponzorisala celi grad... ne znam zasto se ljutis na mene kad je lakse da samo kazes sta ti mislis.. mislim da nije resenje da se ne razmenjuju ovde misljenja i da se svadjamo kada svi imamo isti cilj> jaka akcija, dobra dividenda... izvinjavam se na neprijatnostima svima ako sam ih ja izazvao...
Nazad na vrh Ići dole
KRUSKA
VIP
VIP
KRUSKA

Broj poruka : 789
Datum upisa : 25.08.2009

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeSub 16 Nov 2013 - 0:03

Ovo je sve pocelo izlaskom doticne gospodje sa 1500 akcija, koja se nigde vise ne pojavljuje sem na ovoj akciji,...jako je mala verovatnoca da je zena izasla sto nesto zna a mi ne znamo,postoji hiljadu razloga za taj izlazak,ali zbog price o prestanku rada fabrike ili preseljenja isl. pre bih reko da je to " science fiction".

Proteklih meseci tj.od ulaska Hrvatske u EU svedoci smo svakodnevnog prepucavanja o kvotama i visini carine na duvan ,raznog lobiranja ,naklapanja,a svakako i nebuloznih prica o propadanju duvanske industrije u Srbiji ,gasenju fabrika ,raznim preseljenima itd.

Reagovali su i celnici fabrika prisutnih na ovim prostorima,po najvise BAT koji se skoro svakodnevno oglasavao,toboze preispitace kako ce kvote uticati na dalju prodaju u Srbiji istovremeno naglasavajuci da postuju odluku koju donese Vlada RS ,a koja je u skladu sa  EU.  Takodje, se cuo i glas JTI ,a PM mudro cuti,"nit romori nit govori",...pitam se zasto?

Sada vas pitam da li je uopste normalno da PM koji jedini u Srbiji ima dobit od pocetka poslovanja u Srbiji ,koji ima prihod kao svi ostali zajedno iz duvanskog sektora(TDR,BAT,JTI,) ,razmislja da preseljava, gasi i li sta vec ,fabriku, a uz to sa povezanim ,zavisnim i maticnom preduzecu ostvaruje desetine miliona eura godisnje plasmanom na ovo trziste,isplacuje dividendu akcionarima i maticnom drustvu ,...recite mi gde je tu logika?
Nazad na vrh Ići dole
https://www.youtube.com/watch?v=K1TUlNZd10s&feature=player_de
Limited011
Old member
Old member
Limited011

Broj poruka : 2052
Datum upisa : 07.05.2009

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeSub 16 Nov 2013 - 0:41

Trudeći se da preuzmu kontrolu nad kretanjem iznosa akciznog poreza, koji se nameće proizvodima štetnim po zdravlje ljudi, PM je uspostavio prisne odnose sa relevantnom političkom elitom. Interni dokument Philip Morrisa iz baze Tobacco Legacy Documents Library sasvim otvoreno opisuje ovu strategiju: “Strategija PM-a je rad sa najvišim političkim kontaktima na tržištima Istočne Evrope, pre svega u ministarstvima finansija. PM takođe koristi diplomatske misije SAD-a u zemljama Istoka kako bi sproveo svoj pogled na stvari…”

Zato je zanimljivo da je savetnica Ministra finansija za poreski sistem i Poresku upravu, Milica Bisić, prethodno služila kao direktorka regulativnih poslova u Philip Morrisu. Pre toga, Bisićeva je bila zamenica ministra finansija u Srbiji i direktorka Poreske uprave Republike Srpske. Čak je dobila i “nagradu za integritet” organizacije Transparency International za “borbu protiv korupcije i izbegavanja plaćanja poreza”. U isto vreme, Philip Morris je pripremao nagodbu za isplatu odštete od milijardu evra Evropskoj uniji kako bi okončao parnicu u kojoj je optužen za umešanost u organizovani kriminal i krijumčarenje cigareta u regionu.

Sa ili bez prijatelja u Ministarstvu finansija, Philip Morris je bio prilično uspešan u pokazivanju sopstvene moći nad političarima i nad javnim mnenjem prilikom lobiranja za niže iznose akciza. Kompanija je često u vrlo ratobornom stilu obezbeđivala svoj uticaj na domaće prilike.

Pol Rajli (Paul Riley), bivši direktor Philip Morrisa u Srbiji i Crnoj Gori, voleo je da iznosi nedorečene pretnje. Pored toga što je stalno podsećao javnost da doprinosi ove kompanije čine 6% ukupnog priliva budžeta Srbije, on je često i upozoravao da bi rast akciza bio “pretnja za dalji razvoj poslovanja,” čime bi bio “ugrožen značajan napredak postignut” do sada, kao i da bi “radna mesta koja upošljavaju hiljade ljudi bila ugrožena”.

Nažalost, Rajlijeve izjave su postigle željeni efekat. Ljudi su postali nervozni. Novine su objavljivale panične naslove poput “Filip Moris ne napušta Srbiju!” Čak su i političari bili zastrašeni. Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić se sa toliko poštovanja odnosio prema ovoj duvanskoj korporciji u vezi sa akcizama, da je izgledalo kao da se izvinjava. “Ja sam ovde u ime Vlade Republike Srbije obećao našim domaćinima, našim prijateljima, da ćemo gledati da na svaki mogući način njima pomognemo, zbog činjenice da oni pokrivaju danas 6% naših budžetskih prihoda” izjavio je Vučić u sedištu Philip Morrisa u Nišu i dodao, “to je za nas ne samo zadovoljavajuća činjenica već i velika obaveza i odgovornost u budućnosti.” Niko ne može da predlaže oporezivanje Philip Morrisa bez posledica. To je vrsta korporativne talačke situacije.

Međutim, Rajli je prećutao da je stopa akciznog poreza u Srbiji i dalje daleko ispod standarda koji preporučuje Svetska zdravstvena organizacija. Još gore, daleko je ispod minimuma propisanog direktivom EU. (Da bi maksimalno povećao pritisak na Evropu, Philip Morris je otvorio kancelariju u Briselu koja je udaljena samo 50 metara od zgrade Evropske komisije).

Kada je došlo vreme da Srbija pristupi Centralnoevropskoj asocijaciji slobodne trgovine (CEFTA) 2007. godine, Philip Morris je — uz pomoć američke ambasade — pokušao da interveniše. Ulazak u ovu trgovinsku zonu, podrazumevao je da Srbija mora da harmonizuje svoje akcizne poreze sa drugim zemljama, što je takođe predstavljao korak bliže EU. Jasno je da je ovo razbesnelo rukovodstvo Philip Morrisa. Majkl Polt (Michael Polt), koji je u to vreme bio američki ambasador, objavio je saopštenje u kojem zahteva da Vlada Srbije “učini nešto” povodom problema sa CEFTA-om, iako ovaj sporazum promoviše liberalizaciju i regionalnu saradnju — što je upravo ono što Vašington obično podržava. Zaštita interesa svojih kompanija u inostranstvu je uvek bio važan deo američke spoljne politike, a Philip Morris je tokom prethodne decenije dao skoro 8 miliona dolara kampanji političke stranke kojoj pripada ambasador Polt.

U međuvremenu, uprkos prašini koju su dizali Philip Morris i ambasada, trgovinski sporazum je izuzetno dobro poslužio Srbiji. Samo tokom prvih šest meseci ove godine, Srbija je ostvarila dobitak od 737,5 miliona dolara od CEFTA sporazuma, a izvezla je robu u vrednosti od 1,42 milijarde dolara u zemlje regiona.

S obzirom na količinu pažnje koja je posvećena jedinstvenom doprinosu Philip Morrisa državnom budžetu Srbije, dalo bi se za očekivati da je izvoz duvana prilično visok. Međutim, brojke na odličnoj aplikaciji MIT-ja, Observatory of Economic Complexity, daju potpuno drugačiju sliku.

Prema poslednjim dostupnim podacima, koji se odnose na 2010. godinu, Srbija je izvezla i uvezla sledeću količinu duvanskih proizvoda (u američkim dolarima):

Ukupan izvoz:                          $65,814,365

Ukupan uvoz:                          $102,800,000

Our family
Our  family
Mira

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeNed 17 Nov 2013 - 8:35

moram i ja bar da kazem neku rec zato sto sam isprozivan bez veze... ja sam vam rekao ono sto sam cuo.. ogradio sam se da i ja ne verujem sto posto u tu informaciju.. a sto se tice PM obzirom da sam i sam neko vreme radio u njoj vezan sam emotivno za nju i nikako ne bih voleo da propadne, cak bih voleo da se vrati u stanje koje je bilo nekada kada je fabrika sponzorisala celi grad... ne znam zasto se ljutis na mene kad je lakse da samo kazes sta ti mislis.. mislim da nije resenje da se ne razmenjuju ovde misljenja i da se svadjamo kada svi imamo isti cilj> jaka akcija, dobra dividenda... izvinjavam se na neprijatnostima svima ako sam ih ja izazvao...
vogue...ti si ipak jedini koji malo malo prica o izmestenju fabrike .....a informacije su ti rekla kazala...nije mi jasno sta je cilj?ako si bio radnik P.M.kao to kazes onda odlicno znas koliko je
P.M.zeleo da dodje u Nis ...i koliko je hteo da plati ....on je dosao da ostane ...sa sigurnoscu mogu da tvrdim da bivsi radnici ne mogu da dodju informacija o planu i poslovanju P.M.....maliciozni komentari su ocekivani bas od njih .jer nisu vise tamo ...a da se vrati prethodno stanje nikad vise nece moci ...prosto ovaj grad ne funkionise odavno kako treba .sa P.M.nema nikakvu saradnju sto je vise nego zalosno....i steta za grad .
Nazad na vrh Ići dole
Bond
Moderator
Bond

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeSre 20 Nov 2013 - 16:50

Promene: 15.11. - 20.11.2013. (T-3) ili 12.11. - 15.11.2013.

PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 4f7lv
Nazad na vrh Ići dole
Frenky
VIP
VIP
Frenky

Broj poruka : 516
Godina : 49
Datum upisa : 19.07.2009

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeČet 21 Nov 2013 - 15:07

Sta je ovo bilo danas na ovoj akciji ima li pravi razlog za ovakav skok ? kafa
Nazad na vrh Ići dole
MMcorp
Our family
Our  family

Broj poruka : 177
Godina : 52
Datum upisa : 17.07.2013

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeČet 21 Nov 2013 - 15:26

Vucic bio u Nisu :)
Nazad na vrh Ići dole
Beli
Our family
Our  family
Beli

Broj poruka : 268
Datum upisa : 15.02.2012

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeČet 21 Nov 2013 - 15:43

Politika je cudo u  ekonomiji
Nazad na vrh Ići dole
Bond
Moderator
Bond

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeČet 21 Nov 2013 - 16:33

Promene: 20.11. - 21.11.2013. (T-3) ili 15.11. - 18.11.2013.

PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 33tj7yu
Nazad na vrh Ići dole
Bond
Moderator
Bond

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimePon 25 Nov 2013 - 13:07

Lep obim danas, neko baš uporno kupuje na nivoima do 1200 dinara.
Raduje i likvidnost, praktično se svakodnevno trguje, što je bilo nezamislivo pre samo nekoliko meseci.
Nazad na vrh Ići dole
KRUSKA
VIP
VIP
KRUSKA

Broj poruka : 789
Datum upisa : 25.08.2009

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimePon 25 Nov 2013 - 13:34

Blizi se dan dividende,  malo vise od 20 radnih dana do preseka.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.youtube.com/watch?v=K1TUlNZd10s&feature=player_de
Nikola
VIP
VIP
Nikola

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeUto 26 Nov 2013 - 11:03

Izvini na glupom pitanju, ali kad je dan dividende i gde to može da se vidi?
Ne vidim među bitnim događajima, a iz statuta vidim da se raspodela pravi "po usvajanju finansijskog izveštaja za prethodnu godinu". I dozvoljava međudividendu, ali se ne specificiraju rokovi. Ja sam razumeo da to znači da će se dividenda utvrđivati nakon usvajanja izveštaja za 2013., pretpostavljam marta ili aprila 2014. Hvala

VIP
VIP
Big Mile

Broj poruka : 1658
Datum upisa : 19.02.2011

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeUto 26 Nov 2013 - 12:15

Koliko se secam 2 god. su isplacivali kvartalno, pa je UO to ukinuo, i ostalo je da je presek za dividendu 31.12.  tako je bilo i prošle god. Mislim da odluku imaš negde u vestima na hartiji 2012 god. kafa
Nazad na vrh Ići dole
Nikola
VIP
VIP
Nikola

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeUto 26 Nov 2013 - 12:24

Hvala. Nađoh link.
[You must be registered and logged in to see this link.]
i
[You must be registered and logged in to see this link.]

Dakle, ako bude ponovljena prošlogodišnja odluka, biće 31.12.2013.

Moderator
Bond

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeUto 26 Nov 2013 - 17:55

Promene: 21.11. - 26.11.2013. (T-3) ili 18.11. - 21.11.2013.

PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 9qiqhi
Nazad na vrh Ići dole
Bond
Moderator
Bond

PočaljiNaslov: Re: PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)   PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 Icon_minitimeČet 28 Nov 2013 - 16:34

Promene: 26.11. - 28.11.2013. (T-3) ili 21.11. - 25.11.2013.

PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO) - Page 15 110ad54
Nazad na vrh Ići dole

PHILIP MORRIS - DINNPB (II DEO)
Nazad na vrh 
Strana 15 od 29Idi na stranu : Prethodni  1 ... 9 ... 14, 15, 16 ... 22 ... 29  Sledeći
 Similar topics
-
» PHILIP MORRIS - DINNPB (III DEO)
» PHILIP MORRIS - DINN 3. DEO
» imlek

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: Akcije fun club-
Skoči na: