|
| Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) | |
|
+110Nikola Aritmeticar Jovana2009 Greta FatCat Natasa23 Zane Limited011 MORNAR sonne Pekoilic Mistery 011 Nik Dragan gradjanin Light BoS Toplica Joe Miladin Boranija Djuka Dalaj Lama Drag_Mlad Mrgud Boza Belex Ris Ars Vivendi nepet Ceras Jumbo Dragot Kobe Bryant ILoveRoses mr Bean Banaćanin Drag65 Popaj MYSTIC021 gogloee Berza011 pakodazna C R A Z Y Pera Božić stock Nikolaj3 Zoranecc mile-svinja Vlada BG Zmark Dusan Dragan11 RobinHood Lilihip Lolita Guinness EVE LUMTDZOS Pera Zdera Astana Steve McQueen zORAn l.morlang Teletrader Mickey Munday Mira Berzanski_Duduk Maca Dejansss Sasa965 Djavo Non-ProfitOrganization Yudejavu Big Mile Dibesto Zeljko Vladulns Aca123 BojanNS Firke77 Momir pepsiman srbijanac Spejs real_finanza Atomski mrav Fmember Folio Fast Dexiv Sutra Sasa_sbbg JelenaS Sofke iki Ivan2211 Rogy Racunarko Drasko Milica1 Sneki Dosije BBrroo Strbac Slovenac1 Ilija Taliano Mitar Aleks Nemesis Boby 114 posters | |
Autor | Poruka |
---|
MORNAR VIP
Broj poruka : 709 Points : 1925 Datum upisa : 28.01.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Ned Nov 06, 2011 2:49 am | |
| - Toplica ::
- taliano ::
- Ugovorna obaveza NISa je da posle pokrivanja duga,daje dividendu.Obzirom da će najverovatnije ove godine pokriti dug....a biće i repete-postoji li namet..koliki procenat ide na dividendu?
Za dividendu moze biti odvojeno onoliko koliko se skupstina dogovori, prinos od par procenata pa do 30, 40 %. U slucaju NIS-a mislim da nece preci 20 % Dividende neće biti ni 2011. ni 2012. Možda tek 2013 i to simbolična dividenda. Zvanični gubitci su na kraju 2010. bili 57,7 milijardi dinara. Prvo moraju oni da se namire. Firma ne može po važećem zakonu da deli dividendu ako ne pokrije gubitak. Neto dobit u 2010 je bila ukupno 16,5 milijardi. | |
| | | Limited011 Old member
Broj poruka : 2052 Points : 5499 Datum upisa : 07.05.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Ned Nov 06, 2011 1:08 pm | |
| Samo polako, nema razloga da razmisljate o dividendi nje nema ove godine, a ni narednih godina, a Rusi ce vas na vrema obavestiti Ni ja ne vidim dividendu pre 2013. a na vama je da se nadate... Razlog: realno sagledavanje stvari. | |
| | | Dusan VIP
Broj poruka : 5270 Points : 6307 Datum upisa : 23.03.2008
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Ned Nov 06, 2011 1:54 pm | |
| Dividende će sasvim izvesno biti u 2013. godini, tj. iz dobiti ostvarene u 2012. godini kada će se pokriti svi gubici. Mrzi me da tražim po onim ugovorima sa državom, ali mislim da je obavezna isplata minimum 15% od dobiti po tom ugovoru. Neka me neko ispravi za procenat ako grešim. _________________ BelexClub na youtube!
| |
| | | Mitar VIP
Broj poruka : 729 Points : 1976 Datum upisa : 14.11.2007
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Ned Nov 06, 2011 5:23 pm | |
| A kada se uknjizava sva ona silna neuknjina imovina | |
| | | Pekoilic VIP
Broj poruka : 232 Points : 668 Datum upisa : 25.04.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Ned Nov 06, 2011 7:56 pm | |
| - Dušan ::
- Dividende će sasvim izvesno biti u 2013. godini, tj. iz dobiti ostvarene u 2012. godini kada će se pokriti svi gubici. Mrzi me da tražim po onim ugovorima sa državom, ali mislim da je obavezna isplata minimum 15% od dobiti po tom ugovoru. Neka me neko ispravi za procenat ako grešim.
mislim da je po ugovoru 30% | |
| | | Light VIP
Broj poruka : 68 Points : 387 Datum upisa : 11.12.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Ned Nov 06, 2011 8:29 pm | |
| - Dušan ::
- Dividende će sasvim izvesno biti u 2013. godini, tj. iz dobiti ostvarene u 2012. godini kada će se pokriti svi gubici. Mrzi me da tražim po onim ugovorima sa državom, ali mislim da je obavezna isplata minimum 15% od dobiti po tom ugovoru. Neka me neko ispravi za procenat ako grešim.
Jeste 15%, ali ugovor obavezuje isplatu dividende samo 4 godine od datuma zaključenja prodaje. Ugovor je potpisan 24.12.2008. a Gazprom je uplatu izvršio 2.2.2009. To znači da će ugovorna obaveza isteći početkom 2013. pa bi moglo da se desi da ni ne bude dividende. | |
| | | Vladulns VIP
Broj poruka : 1750 Localisation : novi sad Points : 6154 Datum upisa : 02.09.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Uto Nov 08, 2011 2:04 pm | |
| NIS planira 15,5 mlrd dinara dobiti u drugih šest meseci
Naftna industrija Srbije (NIS) objavila je plan poslovanja za drugih šest meseci tokom kojih se planira ostvarenje dobiti pre kamata, poreza, depresijacije i amortizacije (EBITDA) od 30,4 milijarde dinara, dok se neto dobitak očekuje na nivou od 15,5 milijardi dinara. Čelnici NIS-a su poznati po prilično konzervativnim planovima poslovanja te je očekivani rezultat iz prvih šest meseci premašen za 26 odsto kada je u pitanju EBITDA odnosno za 77 procenata kada je u pitanju neto profit ostvaren u prvoj polovini godine. NIS je u prvih devet meseci tekuće godine zabeležio EBITDA u visini od 32,3 milijarde dinara (rast od 88 procenata u odnosu na isti period protekle godine), dok je neto dobitak iznosio 27,1 milijardu dinara što je povećanje od 10 puta u odnosu na period januar-septembar 2010. godine. Akcije NIS-a na Beogradskoj berzi od početka godine beleže rast vrednosti od 33,3 odsto, a po poslednjoj ceni od 633 dinara tržišna kapitalizacija ove kompanije iznosi 103,2 milijarde dinara (1,01 milijarda evra).
http://www.sinteza.net/vesti/belex/nis_planira_15_5_mlrd_dinara_dobiti_u_drugih_sest_meseci.html | |
| | | Vladulns VIP
Broj poruka : 1750 Localisation : novi sad Points : 6154 Datum upisa : 02.09.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Uto Nov 08, 2011 4:57 pm | |
| Dinkić: Bio sam u pravu za NISRekordni profit NIS-a Izvor: NIN | Milan Ćulibrk Niko u Srbiji se nije uzrujao što ove i naredne dve godine NIS planira profit veći od milijardu evra, za čiji je većinski paket Gaspromnjeft platio 400 miliona evra.
I onima koji ništa ne znaju o ekonomiji jasno je da se za godinu-dve ne može vratiti sav novac koji je plaćen za kupovinu neke kompanije.
Tim rečima bivši potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić komentariše podatak da je ruski Gaspromnjeft za većinski paket Naftne industrije Srbije (NIS) platio 400 miliona, a samo za devet meseci ove godine NIS je ostvario profit od 270 miliona evra.
Monopol
Dinkić smatra da se deo profita NIS-a može pripisati monopolskom položaju. „Dok je NIS bio državna kompanija marža na cene goriva bila je oko pet dinara, a sada je između 25 i 30 dinara po litru. Marža nikada u istoriji nije bila veća, a to samo govori da ne postoji konkurencija na tržištu“, kaže Dinkić. Pošto se cene goriva ne snižavaju, Miodrag Zec kaže da bi Vlada trebalo da razmisle o drugačijem poreskom tretmanu NIS-a. Visok profit NIS-a za neke analitičare je dokaz da bi država trebalo da poveća i rudnu rentu sa tri odsto. Uz to, NIS planira da do kraja godine poveća neto dobit na 350 miliona evra i ako ne bude većih pomeranja kursa dinara, računa da će profit i u naredne dve godine biti između 360 i 380 miliona evra. Ukupno, dakle, za tri godine više od milijardu evra!
„To je dokaz da sam bio u pravu pre tri godine kada sam govorio da se prodajom većinskog paketa po bagatelnoj ceni od 400 miliona evra NIS praktično poklanja. Da smo ga prodali na međunarodnom tenderu, dobili bismo realnu, tržišnu cenu, pet-šest puta veću od one koju je platio Gaspromnjeft. Realnost je da smo poklonili jednu od najvrednijih kompanija u Srbiji i da za to niko ne snosi odgovornost“, tvrdi Dinkić, naglašavajući da bi isto govorio i da je NIS po istim uslovima prodat nekoj američkoj, nemačkoj ili britanskoj kompaniji, jer je sve urađeno protiv interesa Srbije.
Za ekonomistu Miodraga Zeca dobra je vest što NIS više ne pravi gubitke, već profit. Ali, kaže on, to nameće nekoliko pitanja.
„Prvo, da li je cena od 400 miliona evra bila realna? S obzirom na visoke profite, očito je cena bila relativno mala. Pošto je izabran metod neposredne pogodbe, nikada nećemo saznati da li bi se na tender prijavio još neki kupac. Kao razlog za direktnu pogodbu naši zvaničnici navodili su da će se time obezbediti i energetska sigurnost Srbije i povoljnije cene goriva. Da li se to desilo? Ne, gorivo u Srbiji skuplje je, među najskupljim u regionu. A zašto cene goriva nisu pale? Ako već NIS ostvaruje tolike profite, očito je da bi mogle da se smanje marže, gorivo pojeftini, a da ne bude ugrožena profitabilnost“, kaže Zec.
NIS je dokaz da bi sva javna preduzeća trebalo privatizovati, tvrdi Danica Popović, profesor Ekonomskog fakulteta. Iako je većinsko vlasništvo NIS-u prodato za skoro istu sumu kao prazne Robne kuće Beograd u stečaju, ona za NIN kaže da nije važna samo cena.
Kada majka udaje ćerku, ne bi trebalo da joj bude bitno samo koliki će miraz dobiti. U tom slučaju bi za zeta mogla dobiti najbogatijeg lopova ili narkodilera. Pa, valjda je majci isplati da malo zažmuri ako će dobiti najboljeg zeta, nekog Džordža Klunija“, kaže Popovićeva.
Ona smatra i da nije pitanje jesu li Rusi malo platili za NIS ili Amerikanci za Sartid. Više od toga brine je da li će Jat ervejz kupiti neka firma za koju niko u Srbiji nije čuo.
U NIS-u tvrde da se na njih neće odnositi predložene izmene zakona, kojim se predviđa povećanje rudne rente na sedam procenata. Dinkić objašnjava da je to pitanje regulisano međudržavnim sporazumom, za koji su u Skupštini Srbije glasale sve stranke osim URS i LDP. Jedini način da se rudna renta za NIS poveća je izmena tog međudržavnog sporazuma, ali za to ne postoji većina ni u Srbiji, a pitanje je i zašto bi ruska strana na to pristala, zaključuje Dinkić, koji kao dodatni problem navodi da je NIS posle prodaje do maksimuma pojačao eksploataciju domaćih izvora nafte. „Kupci srpskih kompanija ostaju ovde, prave ovde BDP, zapošljavaju naše ljude, uglavnom ni profit ne iznose, već ga reinvestiraju u Srbiji. Zato ne treba gledati samo koliko je para država dobila za neku kompaniju“, zaključuje Danica Popović.
Na pitanje kako je moguće da za samo dve godine od velikog gubitaša postane skoro najprofitabilnija kompanija u Srbiji, iz NIS-a odgovaraju da je u međuvremenu povećana unutrašnja efikasnost, bolje se upravlja troškovima, uspostavljena je nova organizaciona struktura, u svim oblastima biznisa se prešlo na nove tehnologije, dosta se ulagalo u razvoj prodaje, modernizovane su benzinske stanice, poboljšana veleprodaja, a kompanijom upravlja profesionalni, internacionalni tim menadžera.
Uz to, dok je u toku 2010. zbog devalvacije dinara NIS na kursnim razlikama izgubio 11,3 milijarde dinara, za prvih devet meseci ove godine ostvarene su pozitivne kursne razlike od 4,4 milijarde. U NIS-u kažu da ta sredstva posmatraju kao „finansijski jastuk“, kao rezervu u slučaju naglog pogoršavanja makroekonomskih uslova.
Ne sporeći da su Rusi sigurno poboljšali upravljanje, Dinkiću rekordni profit govori da je NIS bio i ostao monopolista. „I država je mogla da stvara profit samo da se pare nisu rasipale. Ko zna gde su sve pare odlazile i ko se sve bogatio. Nema dileme da je slična situacija i u EPS-u, koji može da pravi i veći profit od NIS-a“, kaže bivši vicepremijer.
Uz male akcionare, država je, prema njegovim rečima, najveći gubitnik. Za NIS je dobila manje nego što je mogla, a ostala je i bez dividende.
„Prosto je neverovatno da u uslovima velikog budžetskog deficita nikome u Vladi ne pada na pamet da traži da se deo profita NIS-a uplati u budžet. Država još raspolaže sa skoro 30 odsto akcija NIS-a i bilo bi prirodno da se deo profita NIS-a, srazmerno vlasničkom udelu države, uplati u budžet. U protivnom postavlja se pitanje zašto nije prodato 100, već 51 odsto akcija. I verovatno nije problem u tome što Rusi neće da daju, već što to niko iz Vlade i ne traži. Ne znam čega se plaše, jer je to prirodno pravo svakog akcionara“, kaže Dinkić, uz opasku da ni za to ne krivi Gaspromnjeft već državni vrh, koji je sve to omogućio.
Ako je moguće da NIS tako uspešno posluje, zašto onda javna preduzeća, takođe iz energetskog sektora, a pre svih Elektroprivreda i Srbijagas beleže velike gubitke, pita se Miodrag Zec. Uostalom, kaže on, i NIS je do privatizacije samo gomilao gubitke. „Očito je neophodna radikalna reorganizacija EPS-a, Srbijagasa i drugih javnih preduzeća, da ne bi i dalje pravila gubitke. Nije pri tome rešenje da se takve kompanije nekome poklone, ili privatizuju, već se mnoge stvari mogu popraviti i ako se promeni način upravljanja, a ako se već ide na prodaju onda ni u kom slučaju ne bi smela da se prodaju neposrednom nagodbom već na tenderu“, kaže Zec. Iz NIS-a odgovaraju da odluku o isplati dividendi donosi Skupština akcionara NIS-a, ali da po važećim zakonima ne mogu isplatiti dividendu, dok ne pokriju gubitak.
A ukupan akumulirani, odnosno nepokriveni gubitak NIS-a za 2010. godinu iznosio je oko 57,5 milijardi dinara.
Zato će se, kako je rečeno NIN-u, iz dobiti najpre pokriti nagomilani gubici iz prethodnih godina.
Prva računica pokazuje da u tom slučaju da bi država i mali akcionari prvu dividendu i to u simboličnom iznosu mogli u najboljem slučaju da očekuju tek 2013. godine.
Dinkić otvoreno sumnja da su podaci o gubicima NIS-a bili „štimovani“, da su poslužili da se javnost „obmane i lakše proguta priču da NIS zapravo ne vredi više od 400 miliona evra“.
Pa gde su ti gubici sada, pita Dinkić, prema čijem uverenju tek treba očekivati još veće profite, pogotovo kada se realizuju sve planirane investicije.
I u NIS-u su uvereni da će „veća ulaganja doprineti povećanju profitabilnosti i razvoju“ i podsećaju da je neto dobit u 2010. bila 16,5 milijardi dinara, a otprilike toliko novca je i investirano ove godine.
http://www.b92.net/biz/fokus/analiza.php?yyyy=2011&mm=11&nav_id=555971 | |
| | | BojanNS VIP
Broj poruka : 589 Localisation : Novi Sad Points : 691 Datum upisa : 21.05.2007
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Uto Nov 08, 2011 7:20 pm | |
| I sta zakljucujemo iz ovoga. Ja jedno. Postanite i Vi vlasnici najbolje kompanije u Srbiji! Jel kad se smiri kriza, a mora,1,2,3god, zna se gde idemo. | |
| | | Toplica VIP
Broj poruka : 274 Godina : 36 Localisation : Mauricijus Points : 657 Datum upisa : 17.02.2011
| | | | Vladulns VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Uto Nov 08, 2011 7:59 pm | |
| - Toplica ::
- BojanNS ::
- I sta zakljucujemo iz ovoga. Ja jedno. Postanite i Vi vlasnici najbolje kompanije u Srbiji! Jel kad se smiri kriza, a mora,1,2,3god, zna se gde idemo.
Ja sam ipak za telekom kad izadje na berzu, jer dok se bude izaslo iz krize mnogo toga moze biti osteceno a telekom ce to brzo obnoviti malo kablova i eto profita Za mene lično je EPS zlatni rudnik, jeste da i oni rade trenutno sa gubitkom (opet kurti i murti upućuju velike sume novca kroz razna "sponzorstva" i praktično se isto ponašaju kao NIS dok ga nisu preuzeli Rusi), ali lova leži u energetici. Klasičan primer je Češki ČEZ, kompanija koja prosto proizvodi ogromne količine novaca, praktično imaju problem kako ga uposliti... Pošto je naša teritorija prepuna reka (hidrocentrale), a bogami imamo itekako zaliha uglja (termoelektrane), mene uopšte ne brine budućnost EPS-a. Jedini pravi problem je društveno-svačije, ničije (a i to će se morati promeniti) i nerealno niska cena električne energije.... | |
| | | Slovenac1 VIP
Broj poruka : 2522 Localisation : Ljubljana Points : 6094 Datum upisa : 04.01.2008
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Uto Nov 08, 2011 10:00 pm | |
| - BojanNS ::
- I sta zakljucujemo iz ovoga. Ja jedno. Postanite i Vi vlasnici najbolje kompanije u Srbiji! Jel kad se smiri kriza, a mora,1,2,3god, zna se gde idemo.
Tako je, samo je pitanje vremena kad če eksplodirati | |
| | | Toplica VIP
Broj poruka : 274 Godina : 36 Localisation : Mauricijus Points : 657 Datum upisa : 17.02.2011
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Sre Nov 09, 2011 6:50 pm | |
| - Vladulns ::
- Toplica ::
- BojanNS ::
Ja sam ipak za telekom kad izadje na berzu, jer dok se bude izaslo iz krize mnogo toga moze biti osteceno a telekom ce to brzo obnoviti malo kablova i eto profita Za mene lično je EPS zlatni rudnik, jeste da i oni rade trenutno sa gubitkom (opet kurti i murti upućuju velike sume novca kroz razna "sponzorstva" i praktično se isto ponašaju kao NIS dok ga nisu preuzeli Rusi), ali lova leži u energetici. Klasičan primer je Češki ČEZ, kompanija koja prosto proizvodi ogromne količine novaca, praktično imaju problem kako ga uposliti... Pošto je naša teritorija prepuna reka (hidrocentrale), a bogami imamo itekako zaliha uglja (termoelektrane), mene uopšte ne brine budućnost EPS-a. Jedini pravi problem je društveno-svačije, ničije (a i to će se morati promeniti) i nerealno niska cena električne energije.... I to nije lose, ima potencijala. Ja sam ipak za Telekom mnogo se lakse odrzava od pomenutih a lova pljusti. naplata je daleko laksa i bolja- lakse je nekom iskljuciti tel , i internet nego struju(mada postoji mogucnost da se i struja placa na pripedi) . Ali u svakom slucaju pre EPS nego NIS | |
| | | Aleks Old member
Broj poruka : 1306 Godina : 71 Localisation : Bezanijska kosa Points : 3868 Datum upisa : 15.05.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Čet Nov 10, 2011 5:27 pm | |
| http://www.nis.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=812%3Apovodom-dana-panceva&catid=52%3Akompanijske-vesti&Itemid=68&lang=sr | |
| | | BoS VIP
Broj poruka : 479 Points : 1359 Datum upisa : 05.01.2008
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Pet Nov 11, 2011 8:40 am | |
| Moderatori, prebacite ove diskusije u temu o porezima, da tamo ostanu svima vidljive i da se ovde ne guši tema.
Edit: Diskusija o kaznenoj politici poreske uprave prebacena u podforum Edukacija | |
| | | Vladulns VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Ned Nov 13, 2011 4:56 pm | |
| Škundrić: Rusi zaveli red u NIS-u
Po usvajanju novog zakona o rudarstvu, rudna renta za naftu i gas biće povećana sa tri na sedam odsto prihoda od prodaje.
Savetnik za energetiku premijera Srbije Petar Škundrić kaže da je ugovorom o prodaji NIS predviđeno da se uslovi poslovanja ne menjaju dok se ne završi revitalizacija postrojenja, a to znači do kraja 2012. godine.
Škundrić je kazao i da je dolaskom Gaspromnjefta za vlasnika NIS, povučen niz strateških poteza u reorganizaciji sistema, povećana je eksplatacija domaće nafte, smanjen broj zaposlenih i povećana finansijska disciplina što je dovelo do boljih poslovnih rezultata.
Škundrić je kazao i da je kupoproodajnim ugovorom predviđeno da deo profita kroz dividende može da se raspodeli svim akcionarima, ali će najveći deo dobiti biti reinvestiran u razvoj NIS. "To znači dalje zapošljavanja ne samo naftnog sektora, nego i pratećih, koji rade na kapitalnom remontu i pružaju usluge", kazao je on. "NIS je prošlu godinu završio sa najboljim poslovnih rezultatom i dobiti od 165 miliona evra, a očekujem da će ove godine dobit biti znatno viša - na osnovu rezultata poslovanja u prvih devet meseci", kazao Škundrić koji je i predsednik Skupštine akcionara NIS.
Naftna industrija Srbije je za devet meseci ove godine imala profit od 27,1 milijardu dinara.
Škundrić, bivši ministar energetike Srbije, rekao je da je predviđeno da NIS i jedna domaća kompanija, zajedno sa strateškim partnerom, osnuju firmu za istraživanje i dokazivanje rezervi nafte iz naftnih škriljaca u regionu Aleksinca.
On je kazao da se mora voditi računa o tome koja tehnologija će biti primenjena za eksploataciju, pošto ima i ona koje ne bi mogla biti prihvatljiva iz ekoloških razloga.
Škundrić je istakao da su istraživanja od pre oko 40 godina pokazala dobre količine uljne komponente u naftnim škriljcima i dodao da je to "ozbiljan resurs za dalji razvoj Srbije".
“Mogućnost korišćenja naftnih škriljaca u najvećem basenu u Aleksincu procenjuje na 200 miliona tona ekvivalentne nafte“, dodao je on. http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=11&dd=13&nav_id=557282 | |
| | | Fmember VIP
Broj poruka : 1630 Points : 5176 Datum upisa : 01.11.2010
| | | | Strbac VIP
Broj poruka : 130 Points : 314 Datum upisa : 14.11.2007
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Pon Nov 14, 2011 10:15 am | |
| Nema na cemu :)
Nis sada izgleda bolje, pratimo dalja zbivanja :)
| |
| | | Zane Our family
Broj poruka : 179 Localisation : Niš Points : 294 Datum upisa : 05.06.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Pon Nov 14, 2011 11:11 pm | |
| ??\ sta je bolje sada?evropa,belex,zivot,izgleda da je bezanija naj bolja! ne zamerite. pozdrav | |
| | | Natasa23 Just looking
Broj poruka : 4 Points : 20 Datum upisa : 15.11.2011
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Uto Nov 15, 2011 8:20 am | |
| Pozdrav svima! nova sam na ovom forumu....vidim da su svi ovde dobro upoznati sa poslovanjem NISa,sa rastom i padom njihovih akcija,itd. imam nekih stotinak akcija NISa,i ne znam da li bi trebalo toga da se resim sto pre,dok jos vrede nesto,ili da ih ostavim.... da dostignu neku vecu cenu na trzistu. Jos jedna stvar....ako bi mogao neko da mi objasni od cega zavisi njihova vrednost,i da li postoji neka sansa da dostignu 100eura,koliko su najavljivali. Hvala svima unapred! | |
| | | FatCat Member
Broj poruka : 855 Points : 1944 Datum upisa : 14.12.2008
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Uto Nov 15, 2011 8:49 am | |
| | |
| | | Vladulns VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Uto Nov 15, 2011 12:26 pm | |
| NIS i Vojvodina potpisali Memorandum o saradnji
Predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić i direktor NIS-a Kiril Kravčenko potpisali su juče memorandum o saradnji u oblasti razvoja i korišćenja geotermalnih izvora energije. Ove dve institucije u narednom periodu planiraju da otvore zajedničko preduzeće u koje će biti uloženo 14 milona evra. “Sporazum koji je Vlada Vojvodine potpisala sa NIS-om odnosi se na najavu saradnje u oblasti korišćenja geotermalnih izvora energije na teritoriji Vojvodine. Evropski standardi i međunarodne konvencije obavezuju nas da u narednih desetak godina bar 10 odsto energije koja bude proizvedena i koja se bude trošila u našoj zemlji bude iz obnovljivih izvora energije”, rekao je Bojan Pajtić i dodao da se geotermalni izvori koje poseduje Vojvodina dovoljno ne koriste. “Trenutno imamo 78 geotermalnih izvora, a samo se jedna petina koristi. Zbog toga smo planirali da nakon donošenja Zakona o javno-privatnom partnerstvu stvorimo sa NIS-om zajedničko preduzeće na čijim će osnovama naši stručnjaci početi da rade već”, dodao je on. Kravčenko je rekao da NIS u zajedničko preduzeće ulaže 78 bušotina i 10 instalacija, u vrednosti oko 14 miliona evra, a tokom narednih meseci trebalo bi završiti sve pravne poslove koji se odnose na formiranje preduzeća kako bismo započeli poslove na terenu. ”Polovinom naredne godine nadamo se da ćemo dobiti prve pozitivne rezultate”, rekao je Kravčenko. http://www.sinteza.net/vesti/belex/nis_i_vojvodina_potpisali_memorandum_o_saradnji.html | |
| | | Aleks Old member
Broj poruka : 1306 Godina : 71 Localisation : Bezanijska kosa Points : 3868 Datum upisa : 15.05.2009
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Uto Nov 15, 2011 2:08 pm | |
| Sta znaci 0,17. po akciji. http://www.belex.rs/data/2011/11/00072259.pdf | |
| | | Folio VIP
Broj poruka : 276 Points : 1023 Datum upisa : 19.11.2010
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Uto Nov 15, 2011 2:16 pm | |
| - Aleks ::
- Sta znaci 0,17. po akciji.
http://www.belex.rs/data/2011/11/00072259.pdf Znaci 170 din po akciji, jer su to iznosi u hiljadama dinara. | |
| | | Natasa23 Just looking
Broj poruka : 4 Points : 20 Datum upisa : 15.11.2011
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Uto Nov 15, 2011 4:36 pm | |
| | |
| | | Aleks Old member
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Sre Nov 16, 2011 12:52 pm | |
| | |
| | | Fmember VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Sre Nov 16, 2011 1:16 pm | |
| uh i sta sad ovo znaci?! nesto mi se cini da ce ovo da ide 10% sutra, samo ne znam da li na dole ili gore Strbac, pomagaj !? | |
| | | Berzanski_Duduk Still learning
Broj poruka : 63 Points : 325 Datum upisa : 05.08.2011
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Sre Nov 16, 2011 1:20 pm | |
| Verovatno je RBS prodao. A sta ce biti sutra, verovatno samo Bog zna. | |
| | | Aleks Old member
| | | | Firke77 Still learning
Broj poruka : 72 Points : 363 Datum upisa : 29.07.2011
| | | | Berzanski_Duduk Still learning
Broj poruka : 63 Points : 325 Datum upisa : 05.08.2011
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Sre Nov 16, 2011 2:19 pm | |
| I ja bih se mogao sloziti sa ovim. Mislim da nema razloga da ovo utice na cenu. | |
| | | Strbac VIP
Broj poruka : 130 Points : 314 Datum upisa : 14.11.2007
| | | | Fmember VIP
| | | | Fmember VIP
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Pet Nov 18, 2011 10:56 am | |
| izgleda da ovi ipak nastavlja da raste za malo da prodam jutros sve. _________________ Bolje je živeti na nogama nego na umreti na kolenima
| |
| | | Slovenac1 VIP
Broj poruka : 2522 Localisation : Ljubljana Points : 6094 Datum upisa : 04.01.2008
| Naslov: Re: Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) Pet Nov 18, 2011 11:03 am | |
| Neko počeo debelo da kupuje... | |
| | | | Naftna Industrija Srbije a.d. - NIIS (III DEO) | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |