| Komercijalna banka - KMBN | |
|
+127Tomislav Nikollla Aca kurbla MYSTIC021 FatCat Dalaj Lama Kengur Gashi dunjica boban75 Joca boxxi Tenerife Bezimena Al Kapone Bond sniper74 philips1 Zexx Sir Oliver 69 Zeljko321 Matans Maxx Dragan mili61 Dax Facts&Figures Gocili Beli geogsi VorenBafet BuffetSon Dragan S ivan45 Nenadnenad67 Big Mile JMBR ILoveRoses Bojjan Drag65 sexy jea Vlada BG Dragan11 Boza Belex Drag_Mlad Bombica Taliban C R A Z Y Cucla Nikolaj3 Ceras oec.Lukic Pera Zdera Fast DelBoy Zmark Lolita Boby Bookmaker EVE Fmember Prokuplje Frenky Novosadjanin007 Mistery 011 Rogy Boranija Mali akcionar HUACHUMA Sahbaz Jegulja Lord Stem Limited011 bez motike NEBOJSAe Momir Dragot Sutra GogaAna StariHrast Miladin SabanNonda pakodazna Steve McQueen Ris Ars Vivendi Dnenad85 Igor-NS JelenaS Jovana2009 LJUBICHITZA Nemesis Greta Berza011 Aritmeticar iki MarkoJTD Vladulns Aleks KRUSKA Non-ProfitOrganization Admin Kurajber Maynard gogloee Mitar bonum.mm Milica1 pepsiman Kupi akcije MilanLaki vatreni StefanMR Kobe Bryant Teletrader Maca Dexiv Friz Slovenac1 Dusan Sare genijeurazvoju Milos86 cromodora Sneki Matthew Greenburgh Dr Zuk 131 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Matthew Greenburgh Partner
Broj poruka : 1578 Localisation : EC4A 2BB Points : 2526 Datum upisa : 09.08.2007
| Naslov: Re: Komercijalna banka - KMBN 5/23/2015, 06:47 | |
| - Joca ::
-
- Citat :
- Ja bi te pitao zašto bi neko pri čistoj svesti i zdravoj pameti uopšte prodao na PB = 1. Drugim rečima što bi neko npr. svoj novčanik sa 1000 rsd u njemu prodao nekom za 1000 rsd ili manje?!
Ovo je prosto...zato sto 1000 din. u mom novcaniku zaradjuje 30% godisnje (kada ja rukovodim), a tih drugih 1000 din. od tog drugog sto prodaje zaradjuje 5% godisnje (kada on rukovodi). Moras prvo da razumes zbog cega je neko uopste spreman da plati multiplikator na BV (to jest > 1), pa onda da izvodis zakljucke. To sto spominjes IMLK, ima puno razloga zbog kojih je BV multiplikator toliki: prvi je krajnje prost => IMLK nema regulisan kapital, to jest ne postoji regulatorno propisana minimalna adekvatnost koju mora da odrzava (kao sto je slucaj u bankama). Da ne pricamo o profitabilnosti i generisanju gotovine, itd. AIK je specificna prica koju je generisao kvazi privrednik Kole, pre svega iz sopstvenog nenznanja. Nikada nije ni postojao razlog da banka koja ima 40% adekvanost trguje na 3x BV, ali ga je ovaj nesretnik pumpao do besvesti pa se sada pegla. Ali mu ni to nece biti od velike pomoci... _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
|
| |
Gocili VIP
Broj poruka : 756 Localisation : Vojvodina Points : 1795 Datum upisa : 25.05.2009
| Naslov: Re: Komercijalna banka - KMBN 5/23/2015, 12:51 | |
| @JocaCitat :Ja bi te pitao zašto bi neko pri čistoj svesti i zdravoj pameti uopšte prodao na PB = 1. Drugim rečima što bi neko npr. svoj novčanik sa 1000 rsd u njemu prodao nekom za 1000 rsd ili manje? Iz istog razloga zbog cega se u ovom trenutku na berzi prodaje po ~0.5 PB. Dakle, cena odrazava negativna ocekivanja vezana za poslovanje, rezultat... | |
|
| |
Joca VIP
Broj poruka : 159 Points : 325 Datum upisa : 29.06.2008
| Naslov: Re: Komercijalna banka - KMBN 5/23/2015, 14:00 | |
| - Matthew Greenburgh ::
Ovo je prosto...zato sto 1000 din. u mom novcaniku zaradjuje 30% godisnje (kada ja rukovodim), a tih drugih 1000 din. od tog drugog sto prodaje zaradjuje 5% godisnje (kada on rukovodi). Onda je zdrav rezon da ti prodam bar za 1000 din + 5% koje ja trenutno zarađujem. Ispod te cene ja nemam zdravu računicu a ti ćeš to platiti moža i +15% jer ćeš praviti zaradu od 30% godišnje na tih 1000 din. Tvoja izjava je zapravo argument mojoj tvrdnji, jer ja sam rekao da nema rezona prodati ispod 1 BV kao komentar na tvrdnju @Sutra da " niko pri cistoj svesti i zdravoj pameti nece platiti preko PB 1". - Gocili ::
- Iz istog razloga zbog cega se u ovom trenutku na berzi prodaje po ~0.5 PB.
Dakle, cena odrazava negativna ocekivanja vezana za poslovanje, rezultat... Nije isto kupovati dnevno par stotina/hiljada ili desetina hiljada komada akcija ili kupovati većinski paket akcija banke/kompanije prilikom preuzimanja to je notorna stvar tako da ne bih polemisao oko ovoga. Ukoliko se vratite par meseci unazad na temi KMBNPB lepo sam 'crtao' da se uzme na 800 rsd i tvrdio da je sve do 1.400 rsd jeftino. Vreme je potvrdilo moje pisanje a videćemo i za ovo što sad pišem. No vidim svi imaju dovoljno pameti pa se neću više javljati na ovoj temi. Out and over sa KMBN teme za @Joca do njene prodaje. | |
|
| |
Broj poruka : 1578 Localisation : EC4A 2BB Points : 2526 Datum upisa : 09.08.2007
| Naslov: Re: Komercijalna banka - KMBN 5/23/2015, 15:05 | |
| - Joca ::
-
- Citat :
- Onda je zdrav rezon da ti prodam bar za 1000 din + 5% koje ja trenutno zarađujem. Ispod te cene ja nemam zdravu računicu a ti ćeš to platiti moža i +15% jer ćeš praviti zaradu od 30% godišnje na tih 1000 din. Tvoja izjava je zapravo argument mojoj tvrdnji, jer ja sam rekao da nema rezona prodati ispod 1 BV kao komentar na tvrdnju @Sutra da "niko pri cistoj svesti i zdravoj pameti nece platiti preko PB 1".
Nisi ti onda razumeo sta ti ja govorim. Kapital se prodaje ispod njegove knjigovodstvene vrednosti upravo zato sto je prinos na taj knjigovodstveni kapital ispod prinosa zahtevanog od strane investitora koji ga kupuju. Komercijalna ima prinos na kapital kapitaj manji od 10% (u nekom normalnom stanju), dok investitori u ovom trenutku diskontuju vlasnistvo u srpskoj privredi sa najmanje 18%, a ne retko i sa preko 20%. I na primeru: tvojih 1000 koji zaradjuju 5% ja bih platio 808, ako je moja zahtevana stopa prinosa 30% (1050/1.3). To sto si ti pisao za prioritetne akcije Komercijalne nema opet nikakve veze sa nekim fundamentima, vec iskljucivo sa ocekivanjima spekulanata da ce cena prioritetnih konvergirati ka obicnim ako u nekom trenutku dodje do konverzije prioritetnih u obicne (kao sto se na primer dogodilo u privatizaciji Vojvodjanske banke). _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
|
| |
Popaj VIP
Broj poruka : 1168 Localisation : Srbija Points : 3039 Datum upisa : 12.09.2007
| Naslov: Re: Komercijalna banka - KMBN 5/23/2015, 15:49 | |
| Primer Vojvodjanske banke nema bas puno veze sa KMBN. Tamo je drzava preuzela vlasnistvo nad bankom od ostalih akcionara i ceo paket prodala grcima. Mogli su da konvertuju i tamo i nazad i kako im se hoce, kada je sve bilo njihovo. | |
|
| |
| Naslov: Re: Komercijalna banka - KMBN 5/23/2015, 16:07 | |
| - Popaj ::
- Primer Vojvodjanske banke nema bas puno veze sa KMBN. Tamo je drzava preuzela vlasnistvo nad bankom od ostalih akcionara i ceo paket prodala grcima. Mogli su da konvertuju i tamo i nazad i kako im se hoce, kada je sve bilo njihovo.
Nece biti da je bilo bas tako. Pogledaj jos jednom, pa nam javi sta si saznao !! Bila su i neka misljenja KzHOV s tim u vezi ! Ima i jedan dobar primer iz centralne Azije...haha _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
|
| |
Gocili VIP
Broj poruka : 756 Localisation : Vojvodina Points : 1795 Datum upisa : 25.05.2009
| Naslov: Re: Komercijalna banka - KMBN 5/23/2015, 21:44 | |
| @JocaPogledaj sta se desilo sa Aik-om, Kostic je ponudio ~25% visu cenu od trenutne trzisne ili tro-mesecnog proseka i bez problema otkupio paket od 20% akcija, a onda i u ponudi za preuzimanje oko 10%. Ocekivanja za bankarski sektor su generalno losa, tako da 1.5-2 PB je po meni plafon u ovom trenutku za Komercijalnu. | |
|
| |
Aria VIP
Broj poruka : 109 Points : 399 Datum upisa : 07.09.2010
| Naslov: Re: Komercijalna banka - KMBN 5/23/2015, 23:06 | |
| A pored svega, potpuno je neizvesno da li će mali akcionari uopšte imati priliku da prodaju svoje akcije po ceni po kojoj budu prodali država, EBRD i IFC. | |
|
| |
Gocili VIP
| Naslov: Re: Komercijalna banka - KMBN 5/24/2015, 15:19 | |
| @AriaUkoliko drzava ne odustane od prodaje svog dela( videli smo kako su u slucaju Telekoma odustali), imace sasvim sigurno priliku, sto ce vec biti regulisano ugovorom. | |
|
| |
Aria VIP
Broj poruka : 109 Points : 399 Datum upisa : 07.09.2010
| Naslov: Re: Komercijalna banka - KMBN 5/24/2015, 16:28 | |
| - Gocili ::
- @Aria
Ukoliko drzava ne odustane od prodaje svog dela( videli smo kako su u slucaju Telekoma odustali), imace sasvim sigurno priliku, sto ce vec biti regulisano ugovorom. Kakvim ugovorom, između koga ? Sve zavisi od toga za koji model i metod prodaje će se država odlučiti a to je još uvek nepoznato ili meni barem nije poznato. Ako država ne pozove ostale akcionare da pridruže svoje akcije prodajnom paketu, a na nekim drugim primerima smo videli da nije sklona to da učini, nastaje veliki problem za ostale akcionare jer onaj ko bude kupovao, neće biti u obavezi da uputi obaveznu ponudu za preuzimanje. Ima nekoliko različitih scenarija i ne mora da znači da će mali akcionari izvisiti ali je vrlo zabrinjavajuće dosadašnje ponašanje države u nekim sličnim situacijama. | |
|
| |
| Naslov: Re: Komercijalna banka - KMBN 5/24/2015, 18:23 | |
| - Aria ::
-
- Citat :
- Ako država ne pozove ostale akcionare da pridruže svoje akcije prodajnom paketu, a na nekim drugim primerima smo videli da nije sklona to da učini, nastaje veliki problem za ostale akcionare jer onaj ko bude kupovao, neće biti u obavezi da uputi obaveznu ponudu za preuzimanje.
Ima nade zbog onog stava clana zakona koji pocinje sa "Ako aktom Vlade nije drukčije odredjeno,...". U svakom slucaju se radi o neustavnoj odredbi zakona o preuzimanju. ------- https://www.aikb.net/viewtopic.forum?t=1814 _________________ He makes millions of dollars come out of those phones. He is the most revered of all species: a Big Swinging Dick.
| |
|
| |
| Komercijalna banka - KMBN | |
|