ovu temu otvaram i posvecujem je narodu Japana i svima onima kojima je ova katastrofa jako tesko pala. Ja sam jedan od njih! Jedna od stvari koji me podsecaju na detinjstvo je i ta kad sam sa svojom bakom sedeo za stolom i ucio japanska ostrva. Ta slika mi stoji u glavi tako jasno, kao da se juce desila. Kultura, organizacija, lepota , zivotni stil, tehnologija, pamet i jos puno stvari opisuju ovaj, malo je reci ,divan narod. Japanske tresnje i stari carski hramovi sa jedne strane i bullet train, oblakoderi i blesteca svetla sa druge! Fantastican spoj koji nikog ne moze ostaviti ravnodusnim. Zbog svea ovoga, suocavanje ovoga naroda sa kataklizmom ovakvih razmera jedan je veliki nauk za sve, a narocito za nas!
BojanNS VIP
Broj poruka : 589 Localisation : Novi Sad Points : 691 Datum upisa : 21.05.2007
Podržavam davanje podrške Japanu i na ovaj način. Iskreno mi je žao šta ih je sve zadesilo i koje razmere poprima. Želim im da što pre izađu iz muka koje su ih snašle i da nam svima nama (mislim na svet) sve ovo bude jedna velika pouka koje se granice igranja sa prirodom i jurnjavom za profitom ne smeju proći.
Sticajem okolnosti, Japan je, kao žrtva, počeo atomsku eru, i nadam se, da će njihova ponovna žrtva, tu eru privesti kraju izborom čistije energije. Puno bi značilo, kada bi postali vodeća sila u borbi za smanjenje eksploatacije nuklearnog goriva, do njene potpune zabrne.
Da se ovo nikada ne ponovi.
_________________ .
BojanNS VIP
Da li će tragedija ovakvih razmera otrezniti i urazumiti svetske moćnike?
U odnosu na prirodne sile, sva naša pamet i tehnologija su "mačji kašalj". U ovakvim situacijama se pokazuje da je raspon uslova u kojima možemo da opstanemo veoma, veoma uzak. Zato je krajnje vreme da prestanemo sa ratovima, podelama i otimačinama i da udružimo snage i pamet radi opstanka i boljeg života čovečanstva. Moramo da preispitamo same temelje naše civilizacije.
Tokom vekova, mi, Srbi, bezbroj puta smo stradavali i od prirode i od ljudskog zla. Mi vas razumemo i poručujemo: Japanci, ne dajte se!!!
Tamanend Just looking
Broj poruka : 15 Points : 71 Datum upisa : 08.08.2010
Verujem da su mnogi od nas vec dali neku vrstu donacije za Japan. Za one koji to zele mislim da je to najsigurnije uraditi na ovaj nacin preko SMS-a i na ziro racun: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/859464/Srbija+ponudila+pomo%C4%87+Japanu.html
P.S. Bojane hvala za otvorenu temu i nadam se da ce se naziv teme u buducnosti promeniti u samo JAPAN- zemlja izlazeceg Sunca
BojanNS VIP
Da i ja se nadam da cemo uskoro promeniti naziv teme. Nadam se da cu i otici u Japan. Kinu sam prosle godine presao uzduz i popreko al u uzasnoj zurbi. Okacicu neke slike kad stignem. Nadam se da cu i Japan.
BojanNS VIP
TOKIO - Japanski inženjeri juče su prvi put priznali da je zatrpavanje oštećene nuklearke Fukušima 1 peskom i betonom možda jedini način da se spreči pogubno ispuštanje radijacije i da je isti metod primenjen u Černobilju 1986. godine.
Pokrivanje reaktora betonskim sarkofagom značilo bi da nekim delovima Japana ne bi smelo da se priđe decenijama.
“To nije baš tako lako. Reaktor vam je kao neka vrsta aparata za kafu. Ako ga ne isključite, on će da eksplodira i pukne. Ako ga zacementirate, on nije ništa manje opasan. Ali tačno je da postoji mogućnost da sagradite betonske sarkofage i rešite problem”, izjavio je Mari Dženeks, profesor Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu o černobiljskoj opciji za Fukušimu.
“Nije nemoguće pokriti reaktore betonom. Ali trenutno nastojimo da ih prvo ohladimo”, izjavio je predstavnik TEPKO-a, kompanije u čijoj je nadležnosti održavanje nuklearke. Nastavljeno je i bacanje vodenih bombi na najugroženiji treći reaktor. Vojna vatrogasna vozila juče su se pridružila helikopterima koji zasipaju treći reaktor vodom, a u pripravnosti je i jedno vatrogasno vozilo američke vojske kojim će, ako krene u akciju, upravljati japanski radnici.
Direktor elektrane, koji nije mogao da sakrije strah i suze
Varijanta sa betoniranjem reaktora uzeta je u razmatranje nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila da je stepen opasnosti od radijacije na lokaciji nuklearke povećan sa četiri na pet na skali od jedan do sedam. Peti nivo opasnosti ukazuje na “akcident sa širim posledicama“, dok četvrti nivo podrazumeva “akcident sa lokalnim posledicama”. Analitičari navode da je nivo opasnosti izjednačen sa nesrećom u elektrani na Ostrvu tri milje u Pensilvaniji 1979. godine. Jukija Amano, šef IAEA, rekao je da agencija počinje sa merenjem nivoa radijacije u Tokiju.
Situacija je posebno ozbiljna na trećem reaktoru, gde se nivo vode u rezervoaru dubokom oko 15 metara toliko snizio da se vide ogoljene uranijumske šipke, iz kojih radioaktivne materije ističu direktno u atmosferu. Milioni žitelja Tokija ne izlaze na ulicu bez preke potrebe, firme im dozvoljavaju da rade od kuće, ali na hiljade ljudi, uglavnom stranaca, i dalje pokušava da napusti zemlju.
Jadranka Stojaković: Ljudi ceo dan čekaju u redu da dobiju jedan sendvič
Jadranka Stojaković, kantautorka koja se u staroj Jugoslaviji proslavila pesmama “Sve smo mogli mi”, “Što te nema”, “Ti ne znaš dom gdje živi on”, kao i po temi za Zimsku olimpijadu u Sarajevu, od 1988. živi i radi u Japanu. Razorni zemljotres zadesio ju je na petom spratu stana u kome živi u Tokiju. „Izgledalo je kao sudnji dan. Sve oko mene je popadalo, frižider se prošetao po kuhinji, ali srećom, nije bilo ničeg teškog što bi me povredilo“, ispričala je Jadranka za “Blic”.
Iako je dugo u Japanu, potresena je strahotama koje su zadesile sever zemlje, ali ističe dostojanstvo s kojim Japanci podnose nedaće.
- Prvih dana je vladala tiha panika, ali nema provala, nikakvog haosa, sve u prestonici funkcioniše, iako trenutno nema riže, ali ima hleba. Ali na severu je prava katastrofa: ljudi po ceo dan strpljivo čekaju u redu da dobiju jedan jedini sendvič sa ribom i rižom. Vozovi stoje, pa vam je potrebno nekoliko sati da se negde prevezete - kazala je ona.
Uprkos svemu, prevladava optimizam da će situacija u Fukušimi da se sredi.
- Mene ne plaši radijacija, ali ne mogu nikako da se naviknem na ljuljanje - kaže ona. Jadranka naglašava da se ne plaši za svoj život, ali da je uspela da rezerviše avionsku kartu i krajem marta dolazi u Beograd.
Direktor elektrane, koji nije mogao da sakrije strah i suze
pepsiman VIP
Broj poruka : 1774 Godina : 70 Localisation : Melenci_Banja Rusanda Points : 3428 Datum upisa : 05.01.2008
Ovaj narod je za za duboko postovanje do bola. Hirosima Nagasaki te vise puta kataklizmicke katastrofe. I ponovo se dizu iz pepela kao feniks. Respekt. Uzor svim narodima.
Maca VIP
Broj poruka : 1869 Godina : 47 Localisation : Sombor Points : 5160 Datum upisa : 28.05.2007
Radijacija iz Japana stigla do Evrope D. Milojković | 23. 03. 2011. - 08:55h | Foto: AFP | Komentara: 64
Radijacija koja predstavlja posledicu udesa nuklearke u Japanu stigla je i do Evrope. Islandski zvaničnici su saopštili da su nad ovom zemljom registrovane “veoma male količine” nuklearnih čestica koje po svoj prilici potiču i Japana, dok nemačko savezno Ministarstvo za ekologiju smatra da bi radioaktivne čestice tokom dana mogle stići i do srednje Evrope.
HUACHUMA VIP
Broj poruka : 523 Localisation : valjevo Points : 1619 Datum upisa : 25.05.2009
Evo sta misli veliki umetnik, prijatelj velikog umetnika.
Posle katastrofe koju je izazvao zemljotres, potom cunami, 11. marta u Japanu, većina Rusa je požurila da izrazi žaljenje i ponudi pomoć japanskom narodu. Većina, ali ne svi. Ruski reditelj Nikita Mihalkov izjavio je da cunami dolazi pravo od Boga koji je želeo da kazni “bezbožne” Japance, piše francuski internet portal France24
BERLIN - U evropskim zemljama nema mnogo namirnica koji dolaze direktno iz Japana. Reč je o specijalitetima japanske kuhinje poput suvih gljiva, umaka od soje i zelenog rena (vasabi), japanskog pirinča i testenine, začinskog korena đumbira i zelenog čaja, ribe, alge i riblje prerađevine.
Japanski proizvodi, koji se trenutno nalaze u slobodnoj prodaji širom Evrope i u japanskim restoranima, nisu opasni, jer su uvezeni pre atomske katastrofe u Fukušimi.Tvrdnje se potkrepljuju činjenicom da se namirnice iz Japana u Evropu transportuju brodom što traje više od četiri nedjelje.
„Trenutno nemamo saznanja da bilo gde u Evropi stižu radioaktivne namirnice iz Japana. Međutim, svi naši nadležni organi su oprezni i zato smo pojačali sve kontrole“, rekla je Ilse Ajgner, nemačka ministarka poljoprivrede i zaštite potrošača.
Budući da radioaktivni oblaci kruže i nad Pacifikom, stručnjaci upozoravaju na opasnost od ozračenja morskih plodova, algi i riba: oslića, divljeg lososa, bakalara, lista ili nori algi, glavnog sastojka za suši, najpoznatiji japanski specijalitet. Pri kupovini sveže, zaleđene ili sušene ribe, važno je pogledati na broj koji ukazuje na zemlju ili izvor porekla.
Tako, na primer, broj 61 na pakovanju oslića označava da je ova riba ulovljena u Severnom pacifiku, odnosno u vodama oko Japana.
Skrivena opasnost iz Japana ne preti nam samo kroz hranu.
Još veću pretnju predstavljaju radioaktivne čestice u vazduhu. Iako su na Islandu pre nekoliko dana izmereni tragovi radioaktivnog joda, nemački stručnjaci poručuju da nema razloga za paniku.
_________________ Samo hrabri pobedjuju
Novosadjanin007 Member
Broj poruka : 690 Godina : 47 Localisation : Novi Sad Points : 3232 Datum upisa : 06.12.2010
koliko sam danas dobio info pomoc Srbije prema Japanu je 1,6mil $$$$ sto je prikupljen kroz akcije, SMS i druge... pomoc Francuske je 1,3mil eura pomoc ostalih je oko 1mil $....
sto znaci da Srbija nije zaboravilja njihovu pomoc, i da zeli da se oduzi...medju SMS donatorima bio sam i JA...
Druga vest,
Japanski jen dostigao je iznos od 1e za 120jena, koliko se secam u jednom periodu je bio 107.5din 108jen 110jena...dinar pao na 101-102 a jen otisao na 121... u odnosu na 1evro...
Posto je Americka privreda usko povezana sa Japanom ocekujem i blagu korekciju dolara srazmerno jenu kako raste ocekujem i dolar da ce jos malo da slabi u odnosu na evro... Ovo mi je zanimljivo posto mislim da ce biti ok da se investira u dolare, tj da se kupuju dolari umesto evra za dinare...prinosi mogu da budu od 10 do 25%, ocekujem da ce se ovaj scenario i dogoditi...Evropu ima da ugrobare Portugal, Spanija, Grci ....
_________________ Tiha voda, breg roni.
Novosadjanin007 Member
Broj poruka : 690 Godina : 47 Localisation : Novi Sad Points : 3232 Datum upisa : 06.12.2010
Crveni krst Srbije uplatio još 750.000 dolara pomoći Japanu 01. april 2011. 17:02 ( Izvor: Međunarodni radio Srbija )
Crveni krst Srbije uplatio je još 750.000 američkih dolara Crvenom krstu Japana, tako da ukupna pomoć upućena iz Srbije u Japan sada iznosi 1,6 miliona dolara. Crveni krst Srbije saopštio je da su ta sredstva prikupljena od lokalnih samouprava, ustanova, kompanija i građana. Nastavlja se prikupljanje pomoći za Japan i sredstva se mogu uplatiti na žiro račun Privredna banka a.d. Beograd br. 255-0013100104000-04, sa naznakom "Pomoć stanovništvu Japana". Novčana sredstva se prikupljaju i SMS porukama na jedistven broj 2001.